Afwasser

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Afwasser?

Een afwasser is een keukenmedewerker die verantwoordelijk is voor het wassen en drogen van de vaat. Met de vaat bedoelt men over het algemeen serviesgoed, bestek en kookmaterialen, zoals pannen, potten en snijplanken. Een afwasser kan zijn werkzaamheden handmatig of machinaal uitvoeren, afhankelijk van de hoeveelheid vaat. Als de vaat handmatig afgewassen wordt gaat het meestal om kleine hoeveelheden afwas. Tegenwoordig zijn de meeste horecabedrijven voorzien van een afwasmachine, waardoor afwas werkzaamheden veel sneller en beter uitgevoerd kunnen worden. Een ander groot voordeel van afwasmachines is dat er minder water verbruikt wordt, omdat ze veel efficiënter werken. Een nadeel van vaatwasmachines is dat vaatwasmachines relatief gezien veel tijd nodig hebben en dat glaswerk op den duur corrosie kan gaan vertonen. De werkzaamheden van een afwasser zijn verder niet moeilijk, echter moet een afwasser wel secuur werken. Daarnaast kan het werktempo hoog zijn tijdens piekmomenten. De meeste mensen die werken als afwasser doen dit als onderdeel van een ander beroep, of zijn werkzaam als weekendkracht binnen de horeca om iets extra te verdienen, zoals studenten. Naast het afwassen kan een afwasser helpen met andere werkzaamheden, zoals het schoonmaken van de keuken. Het beroep afwasser betreft meestal ondersteunde werkzaamheden om het keukenpersoneel te ondersteunen. Het beroep afwasser moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat de meeste afwassers ook verantwoordelijk zijn voor andere keukenwerkzaamheden dan alleen het afwassen. Dit kan wel verschillen per horecagelegenheid, omdat het binnen drukke gelegenheden kan voorkomen dat er sprake is van veel vaat. Naast het afwassen van vaat is een afwasser verantwoordelijk voor het netjes sorteren van alle vaat na het afwassen. Het handmatige afwassen, zoals met een afwasborstel, heeft in de meeste gevallen alleen betrekking op het voorspoelen.

Lees verder...

Opleiding tot Afwasser

Welke opleiding is nodig om Afwasser te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Afwasser? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Afwasser

Wat is het salaris en tarief van een Afwasser? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Afwasser in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Afwasser

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Afwasser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl