Afwasser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een afwasser kan zijn werkzaamheden handmatig of machinaal uitvoeren. Als het handmatig afgewassen dient te worden gaat het vaak om kleine hoeveelheden afwas. Het met de hand afwassen wordt over het algemeen gedaan met een afwasborstel. Hierna gaat de afwas op een druiprek en vervolgens zal de was droog gemaakt worden met een theedoek. Tegenwoordig hebben veel mensen of bedrijven een afwasmachine staan. De afwasmachine heeft een aantal voordelen zoals geen afwas op het aanrecht en de afwasmachine is zuiniger met water dan wanneer dit met de hand gedaan wordt. Een nadeel van de wasmachine is de tijd die de machine nodig heeft en dat glaswerk op den duur corrosie kan gaan vertonen.

In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van de afwasborstel. In andere landen in Europa maken ze veel meer gebruik van een keukenspons en een schuurdoekje. Veel mensen trekken handschoenen aan tijdens het afwassen. Dit om de handen te beschermen tegen de invloed van zeep.

De bordenwasser reinigt, onderhoudt en rangschikt de vaat, het keukengerei, de uitrustingen en de lokalen. Hij wast af in de spoelbakken of vult de vaatwasmachine op een oordeelkundige manier en zorgt voor de reinigingsmiddelen. Hij schuurt ook de potten en pannen. Daarna plaatst de bordenwasser het afgewassen vaatwerk op de juiste plaats, rangschikt de bestekken en droogt de glazen af. De bordenwasser staat ook in voor het wegwerken van afval en leeggoed. De bordenwasser moet over het nodige uithoudingsvermogen beschikken om langdurig te kunnen rechtstaan en zware lasten te dragen. Voor dit beroep wordt er geen speciale opleiding gevraagd.

De meeste afwassers doen dit als onderdeel van een ander beroep, of zijn weekendkrachten die iets bij willen verdienen zoals schoolgaande kinderen. Naast het afwassen kunnen ze bijvoorbeeld ook helpen bij het schoonmaken van de keuken. Het beroep van afwasser is dan ook over het algemeen een ondersteunde taak van de kok in een horecazaak. De kok heeft het vaak al druk genoeg om zich ook nog bezig te houden met het schoonmaken. De kok is vaak wel verantwoordelijk voor de schoonmaak en houdt er dan ook toezicht op dat alles netjes gedaan wordt, zodat er de volgende dag weer fris gewerkt kan worden.

De afwasser:

Opleidingen tot afwasser

Voor het beroep afwasser zijn er geen echte opleidingen beschikbaar. Wel is het zo dat er meestal intern een korte uitleg geven zal worden over de precieze werkzaamheden als afwasser, omdat de hygiëne belangrijk is. De interne opleiding zal doorgaans bestaan uit het meelopen met een ervaren medewerker die alle handelingen voordoet. Meestal kunnen de werkzaamheden na de eerste dag zelfstandig uitgevoerd worden.

Bedrijven waar een afwasser werkzaam kan zijn

Als afwasser kan je bij verschillende bedrijven werkzaam zijn zoals in een restaurant, lunchroom of bij een cateringbedrijf. Maar ook op andere locaties kan een afwasser aan het werk zijn, zoals in een kroeg of kantine.

Competenties afwasser

Het voornaamste als afwasser is dat je kan doorpakken. De meeste bedrijven die een afwasser aannemen hebben veel afwas die snel gedaan moet worden om het servies en bestek weer te kunnen gebruiken wanneer dit nodig is. Als afwasser is het belangrijk om goed op de hygiëne te letten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als afwasser

Als afwasser is er doorgaans niet veel werk te vinden. Bedrijven die een afwasser nodig hebben zijn er niet heel erg veel. Meestal gaat het om jonge mensen die wat extra willen verdienen. Bij cateringbedrijven kan het wel voorkomen dat er veel afwassers in dienst zijn. Dit soort bedrijven kunnen bijvoorbeeld eten leveren aan ziekenhuizen of kantoren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris afwasser

Als afwasser ben je doorgaans in de avonduren druk met je werkzaamheden. In de meeste gevallen gaat het om enkele uren per avond. Het werken als afwasser is doorgaans werk voor studenten die wat extra inkomen willen verdienen. Het salaris van een afwasser is meestal het minimumjeugdloon of daar net iets boven.

Mijnzzp.nl