Afwasser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een afwasser is een keukenmedewerker die verantwoordelijk is voor het wassen en drogen van de vaat. Met de vaat bedoelt men over het algemeen serviesgoed, bestek en kookmaterialen, zoals pannen, potten en snijplanken. Een afwasser kan zijn werkzaamheden handmatig of machinaal uitvoeren, afhankelijk van de hoeveelheid vaat. Als de vaat handmatig afgewassen wordt gaat het meestal om kleine hoeveelheden afwas. Tegenwoordig zijn de meeste horecabedrijven voorzien van een afwasmachine, waardoor afwas werkzaamheden veel sneller en beter uitgevoerd kunnen worden. Een ander groot voordeel van afwasmachines is dat er minder water verbruikt wordt, omdat ze veel efficiënter werken. Een nadeel van vaatwasmachines is dat vaatwasmachines relatief gezien veel tijd nodig hebben en dat glaswerk op den duur corrosie kan gaan vertonen. De werkzaamheden van een afwasser zijn verder niet moeilijk, echter moet een afwasser wel secuur werken. Daarnaast kan het werktempo hoog zijn tijdens piekmomenten. De meeste mensen die werken als afwasser doen dit als onderdeel van een ander beroep, of zijn werkzaam als weekendkracht binnen de horeca om iets extra te verdienen, zoals studenten. Naast het afwassen kan een afwasser helpen met andere werkzaamheden, zoals het schoonmaken van de keuken. Het beroep afwasser betreft meestal ondersteunde werkzaamheden om het keukenpersoneel te ondersteunen. Het beroep afwasser moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat de meeste afwassers ook verantwoordelijk zijn voor andere keukenwerkzaamheden dan alleen het afwassen. Dit kan wel verschillen per horecagelegenheid, omdat het binnen drukke gelegenheden kan voorkomen dat er sprake is van veel vaat. Naast het afwassen van vaat is een afwasser verantwoordelijk voor het netjes sorteren van alle vaat na het afwassen. Het handmatige afwassen, zoals met een afwasborstel, heeft in de meeste gevallen alleen betrekking op het voorspoelen.

Een afwasser is dus een keukenhulp, die in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als weekendkracht. Als afwasser ben je alleen verantwoordelijk voor ondersteunde werkzaamheden om het keukenpersoneel te ontlasten. Een kok heeft het vaak al druk genoeg om zich naast het koken nog bezig te houden met afwaswerkzaamheden. De kok is wel verantwoordelijk voor de schoonmaak en ziet er dan op toe dat alle werkzaamheden netjes uitgevoerd worden. Een afwasser reinigt, onderhoudt en rangschikt de vaat en keukengerei. De afwasser wast af in de spoelbakken of vult de vaatwasmachine op een ordelijke manier en voorziet de afwasmachine van de juiste hoeveelheid reinigingsmiddel. Daarna plaatst de afwasser het afgewassen vaatwerk op de juiste plaats, rangschikt de bestekken en droogt de glazen af. Een afwasser is ook verantwoordelijk voor het wegwerken van het afval. Andere werkzaamheden van een afwasser kunnen zijn het schuren van potten en pannen als dat nodig is. Een afwasser zal voor zijn werkzaamheden regelmatig gebruikmaken van een afwasborstel. De meeste afwassers trekken handschoenen aan tijdens het afwassen om het uitdrogen van de handen te voorkomen.

Werken als afwasser

Het beroep afwasser kan niet als een volwaardige baan gezien worden, omdat alleen het afwassen geen volwaardig baan is. Het werken als afwasser zal in veel gevallen een bijbaan zijn voor studenten. Het is prima denkbaar dat een afwasser verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, die kunnen voorkomen binnen een keuken. Dit zijn in de meeste gevallen wel ondersteunende werkzaamheden, die inhoudelijk simpel zijn. Binnen de horeca maakt men veel gebruik van studenten, die wat extra willen verdienen, omdat het keukenpersoneel druk is met andere werkzaamheden. Het zijn meestal alleen de grotere horecagelegenheden die gebruikmaken van afwassers. In andere gelegenheden zijn het meestal de bedienend medewerkers, die verantwoordelijk zijn voor het afwassen van de vaat.

Wat doet een afwasser allemaal?

De werkzaamheden van een afwasser komen op verschillende manieren voor. In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld ook gebruikmaken van een industriële afwasmachine. Een industriële afwasmachine komt vaak voor binnen de grote keukens. Als afwasser ben je meestal niet alleen verantwoordelijk voor schone borden en servies. Schone borden en servies zijn natuurlijk belangrijk, echter is het ook belangrijk dat de keuken zelf schoon is.

Wat is goedkoper afwassen met de hand of vaatwasser?

Over het algemeen is het met de hand afwassen goedkoper dan wanneer je een vaatwasser gebruikt. Dit komt doordat je voor handafwas alleen heet water, zeep en je eigen energie nodig hebt om de klus te klaren. Vaatwassers daarentegen hebben elektriciteit nodig om te werken, net als afwasmiddel en spoelglansmiddel.

Wat is een spoelkeuken?

Een spoelkeuken, ook wel bekend als afwaskeuken of vaatwasruimte, is een specifieke ruimte in een horecagelegenheid waar de vaat en keukengerei worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het is een essentieel onderdeel van de keuken in restaurants, hotels, cafés en andere eetgelegenheden.

Wat doet een afwasser:

  • Het op de juiste manier scheiden van etensresten.
  • Het helpen schoonmaken van de keuken.
  • Het aanvullen van reinigingsmiddelen.
  • Het poetsen van pannen en potten.
  • Het inruimen van de vaatwasser.
  • Het voorspoelen van de vaat.
  • Het sorteren van de vaat.

Beroep afwasser:

Opleidingen tot afwasser

Voor het beroep afwasser zijn er geen echte opleidingen beschikbaar. Wel is het zo dat er meestal intern een korte uitleg geven zal worden over de precieze werkzaamheden als afwasser, omdat de hygiëne belangrijk is. De interne opleiding zal doorgaans bestaan uit het meelopen met een ervaren medewerker die alle handelingen voordoet. Meestal kunnen de werkzaamheden na de eerste dag zelfstandig uitgevoerd worden. Deze ervaren collega kan in dat geval aangemerkt worden als leermeester. Zoals eerder omschreven is het niet nodig om een opleiding te volgen tot afwasser, omdat afwaswerkzaamheden aangemerkt moeten worden als ongeschoolde arbeid. Iedereen die beschikt over de juiste motivatie kan werkzaam zijn als afwasser. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een afwasser werkzaam kan zijn

Een afwasser kan voor verschillende soorten bedrijven binnen de horecasector en daarbuiten werkzaam zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan strandtenten, kroegen, kantines, restaurants, cateringbedrijven, lunchrooms of aan hotels, die beschikken over een restaurant. Daarnaast kan een afwasser werkzaam zijn voor zorginstellingen, die over het algemeen veel te maken hebben met afwaswerkzaamheden. Eigenlijk kan een afwasser voor veel verschillende soorten bedrijven en instellingen werkzaam zijn. Het is mogelijk dat een afwasser gezien kan worden als oproepkracht, omdat lang niet alle afwasser fulltime werkzaam zijn als afwasser.

Competenties afwasser

De belangrijkste competentie van een afwasser is dat een afwasser over de juiste mentaliteit moet beschikken. Ook het kunnen doorpakken als afwasser kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het werktempo binnen professionele keuken hoog kan liggen. In dat opzicht kan ook stressbestendigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een afwasser in de meeste gevallen regelmatig moet overleggen met het keukenpersoneel kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie als afwasser is het hanteren van de juiste keukenregels met betrekking tot de hygiëne. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, zelfstandigheid, inzicht, nauwkeurigheid, presteren, secuur en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als afwasser

Het arbeidsmarktperspectief van een afwasser is redelijk goed te noemen. Wel heeft het beroep afwasser meestal betrekking op jongeren, die wat extra willen verdienen. Het beroep afwasser kan verder niet gezien worden als volwaardig beroep, op wellicht enkele uitzonderingen na. In de meeste gevallen moeten afwaswerkzaamheden gezien worden als een aanvulling op een ander beroep. Zoals eerder omschreven zijn lang niet alle afwassers fulltime werkzaam, omdat afwassers ook ingeroepen kunnen worden als oproepkracht. Er zijn als afwasser geen doorgroeimogelijkheden, omdat het afwassen gezien moet worden als ongeschoolde arbeid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris afwasser

Als afwasser ben je doorgaans in de avonduren druk met je werkzaamheden. In de meeste gevallen gaat het om enkele uren per avond. Het werken als afwasser is doorgaans werk voor studenten die wat extra inkomen willen verdienen. Het salaris van een afwasser is meestal het minimumjeugdloon of daar net iets boven.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Afwasser

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Afwasser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl