Afwasser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een afwasser is verantwoordelijk voor het wassen en drogen van de vaat. Met de vaat bedoelt men over het algemeen serviesgoed, bestek en kookmaterialen zoals pannen, potten en snijplanken. Een afwasser kan zijn werkzaamheden handmatig of machinaal uitvoeren, afhankelijk van de hoeveelheid vaatwas. Als de vaat handmatig afgewassen dient te worden gaat het vaak om kleine hoeveelheden afwas. Het met de hand afwassen wordt over het algemeen gedaan met een afwasborstel. Vervolgens zal de vaat op een druiprek geplaatst worden en droog gemaakt worden met een theedoek. Tegenwoordig zijn veel mensen en bedrijven voorzien van een afwasmachine, waardoor vaatwerkzaamheden veel sneller en ook beter uitgevoerd kunnen worden. Moderne afwasmachine verbruiken minder water dan wanneer de vaat met de hand gedaan zal worden omdat ze veel efficiënter werken. Een nadeel van vaatwasmachines is dat vaatwasmachines relatief gezien veel tijd nodig hebben en dat glaswerk op den duur corrosie kan gaan vertonen. Een andere benaming voor een afwasser kan ook zijn keukenhulp, afhankelijk van de soort werkzaamheden. Het beroep afwasser moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat de meeste afwassers ook verantwoordelijk zullen zijn voor andere keukenwerkzaamheden dan alleen het afwassen. Dit kan verschillen per horecagelegenheid, omdat binnen drukke horecagelegenheden het kan voorkomen dat er sprake is van veel vaat. De werkzaamheden als afwasser zijn verder niet heel moeilijk, echter moet een afwasser wel secuur werken en een harde werker zijn, omdat het werktempo binnen keukens soms hoog kan liggen.

De meeste mensen die werken als afwasser doen dit als onderdeel van een ander beroep, of zijn weekendkrachten binnen de horeca die iets extra willen verdienen zoals schoolgaande studenten. Naast het afwassen kan een afwasser helpen met andere werkzaamheden zoals het schoonmaken van de keuken. Het beroep afwasser betreft dan ook ondersteunde werkzaamheden van andere professionals zoals van de kok. Een kok heeft het vaak al druk genoeg om zich naast het koken ook nog bezig te houden met afwaswerkzaamheden. De kok is meestal wel verantwoordelijk voor de schoonmaak en ziet er dan ook op toe dat alle werkzaamheden netjes uitgevoerd worden. Een nadere benaming voor een afwasser kan dan ook zijn keukenhulp, echter is dit wel afhankelijk van de soort werkzaamheden.

Wat doet een afwasser allemaal

Een afwasser reinigt, onderhoudt en rangschikt de vaat, het keukengerei en de andere keukenuitrustingen. De afwasser wast af in de spoelbakken of vult de vaatwasmachine op een ordelijke manier en voorziet de afwasmachine van de juiste hoeveelheid reinigingsmiddel. Daarna plaatst de afwasser het afgewassen vaatwerk op de juiste plaats, rangschikt de bestekken en droogt de glazen af. Een afwasser is ook verantwoordelijk voor het wegwerken van al het afval. Andere werkzaamheden van een afwasser kunnen ook weer zijn het schuren van potten en pannen als dit nodig mocht zijn. Een afwasser zal voor zijn werkzaamheden veel gebruik gemaakt van de afwasborstel. In andere landen in Europa maken ze over het algemeen veel meer gebruik van een keukenspons en een schuurdoekje om de vaat te doen. Veel mensen trekken handschoenen aan tijdens het afwassen om het uitdrogen van de handen te voorkomen.

Werken als afwasser

Het werken als afwasser zal in veel gevallen een bijbaantje zijn voor schoolgaande studenten. Het beroep afwasser kan natuurlijk niet echt als een volwaardige baan gezien worden omdat het alleen kunnen afwassen geen echte baan is. Het is natuurlijk prima denkbaar dat een afwasser ook verantwoordelijk zal zijn voor andere werkzaamheden die kunnen voorkomen binnen een keuken. Dit zijn in de meeste gevallen wel allemaal ondersteunende werkzaamheden die inhoudelijk meestal simpel zullen zijn. Binnen de horeca maakt men veel gebruik van studenten die wat extra willen verdienen, omdat het keukenpersoneel over het algemeen druk zal zijn met hun eigen werkzaamheden.

De afwasser:

Opleidingen tot afwasser

Voor het beroep afwasser zijn er geen echte opleidingen beschikbaar. Wel is het zo dat er meestal intern een korte uitleg geven zal worden over de precieze werkzaamheden als afwasser, omdat de hygiëne belangrijk is. De interne opleiding zal doorgaans bestaan uit het meelopen met een ervaren medewerker die alle handelingen voordoet. Meestal kunnen de werkzaamheden na de eerste dag zelfstandig uitgevoerd worden. Deze ervaren collega kan in dat geval aangemerkt worden als leermeester. Zoals eerder omschreven is het niet nodig om een opleiding te volgen tot afwasser, omdat afwaswerkzaamheden aangemerkt moeten worden als ongeschoolde arbeid. Iedereen die beschikt over de juiste motivatie kan werkzaam zijn als afwasser. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een afwasser werkzaam kan zijn

Een afwasser kan voor verschillende soorten bedrijven binnen de horecasector en daarbuiten werkzaam zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan strandtenten, kroegen, kantines, restaurants, cateringbedrijven, lunchrooms of aan hotels, die beschikken over een restaurant. Daarnaast kan een afwasser werkzaam zijn voor zorginstellingen, die over het algemeen veel te maken hebben met afwaswerkzaamheden. Eigenlijk kan een afwasser voor veel verschillende soorten bedrijven en instellingen werkzaam zijn. Het is mogelijk dat een afwasser gezien kan worden als oproepkracht, omdat lang niet alle afwasser fulltime werkzaam zijn als afwasser.

Competenties afwasser

De belangrijkste competentie van een afwasser is dat een afwasser over de juiste mentaliteit moet beschikken. Ook het kunnen doorpakken als afwasser kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het werktempo binnen professionele keuken hoog kan liggen. In dat opzicht kan ook stressbestendigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een afwasser in de meeste gevallen regelmatig moet overleggen met het keukenpersoneel kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie als afwasser is het hanteren van de juiste keukenregels met betrekking tot de hygiëne. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, zelfstandigheid, inzicht, nauwkeurigheid, presteren, secuur en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als afwasser

Het arbeidsmarktperspectief als afwasser zal over het algemeen betrekking hebben op jongeren die wat extra willen verdienen. Het beroep afwasser kan verder eigenlijk niet gezien worden als volwaardig beroep op wellicht enkele uitzonderingen na. In de meeste gevallen moeten afwaswerkzaamheden gezien worden als een aanvulling op een ander beroep. Zoals eerder omschreven zijn lang niet alle afwassers fulltime werkzaam als afwasser, omdat afwassers ook ingeroepen kunnen worden als oproepkracht als er sprake is van piekmomenten. Er zijn als afwasser over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat het afwassen gezien moet worden als ongeschoolde arbeid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris afwasser

Als afwasser ben je doorgaans in de avonduren druk met je werkzaamheden. In de meeste gevallen gaat het om enkele uren per avond. Het werken als afwasser is doorgaans werk voor studenten die wat extra inkomen willen verdienen. Het salaris van een afwasser is meestal het minimumjeugdloon of daar net iets boven.

Mijnzzp.nl