Arbeidshygiënist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een arbeidshygiënist onderzoekt fysische, chemische en biologische factoren op een werkplek. Er is ook een vereniging voor arbeidshygiënisten, namelijk de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne. De arbeidsomstandigheden binnen een bedrijf moeten in orde zijn om een gezonde werkomgeving te kunnen realiseren en te behouden. Toch kunnen er door omstandigheden of onbedachtzaamheid gevaarlijke situaties optreden, die aangepakt moeten worden. Als arbeidshygiënist kan je werkgevers en werknemers adviseren om problemen te voorkomen. De adviezen kunnen werkelijk van alles zijn, zoals het vaker wassen van de handen of het aanschaffen van prullenbakken die met de voet geopend moeten worden.

Er zijn veel branches te vinden waar iemand van de organisatie is aangesteld om op de hygiëne te letten. Bij veel bedrijven noemen ze zo iemand een kwaliteitscontroleur. Echter is het wel zo dat een arbeidshygiënist opgeleid is in zijn vak, en beter op de hoogte is van mogelijke gevaren en oplossingen. Er zijn qua werkveiligheid veel organisaties te vinden zoals een ARBO specialist.

De werkzaamheden als arbeidshygiënist kunnen verschillen per werkgever. Over het algemeen zal je als arbeidshygiënist zelfstandig werkzaam zijn en controleer je de arbeidsomstandigheden binnen de organisatie. Deze arbeidsomstandigheden hebben meestal betrekking op mogelijke gevaarlijke stoffen, geluidsoverlast, stralingsgevaar en mogelijke fysieke belasting. Dit kan wel per werkgever verschillen, omdat de werkzaamheden als arbeidshygiënist zeer specifiek te noemen zijn De bevindingen stel op je in een rapport en overhandig je bijvoorbeeld aan je leidinggevende of aan de directie. Als arbeidshygiënist kan het ook voorkomen dat je nieuwe maatregelen doorvoert op de werkvloer door het informeren van de andere medewerkers.

Wat doet de Arbeidshygienist:

Opleidingen tot arbeidshygiënist

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep arbeidshygiënist. Wel zijn er diverse cursussen te vinden op het gebied van arbeidshygiëne. Er zijn cursussen op verschillende niveaus die je kunt volgen. Zie voor meer informatie ook het beroep Keurmeester van waren en het beroep Kwaliteitsinspecteur schoonmaak.

Bedrijven waar een arbeidshygiënist werkzaam kan zijn

Als arbeidshygiënist kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn in verschillende branches. Ook is het denkbaar dat je werkzaam bent voor een Arbodienst, de overheid, ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen of dat je werkzaam bent voor een adviesbureau.

Competenties arbeidshygiënist

De arbeidshygiënist is een belangrijke deskundige op het gebied van veilige en gezonde werkomstandigheden. Als arbeidshygiënist ben je juist opgeleid om mogelijke gevaren of gezondheidsrisico's op te merken en deze te benoemen, zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden om werkplekken veiliger te maken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als arbeidshygiënist

Er is steeds meer vraag vanuit het bedrijfsleven en overheid op het gebied van arbeidsomstandigheden. Dit is mede het geval omdat de verantwoordelijkheid steeds vaker bij het bedrijfsleven komt te liggen en bedrijven er dus alles aan zullen doen om hun personeel een gezonde werkplek te kunnen bieden. Als arbeidshygiënist is het erg afhankelijk van je huidige opleiding of je doorgroeimogelijkheden hebt en welke dat dan precies zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris arbeidshygiënist

De specifieke arbeidsvoorwaarden als arbeidshygiënist zijn niet aan te geven, omdat het beroep te verschillend kan zijn per organisatie. Ook het opleidingsniveau kan zeer verschillen in dit beroep. Een arbeidshygiënist in loondienst zal afhankelijk van zijn opleiding, leeftijd en precieze verantwoordelijkheid tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand verdienen. Als zelfstandig ondernemer kunnen de inkomsten een stuk hoger zijn afhankelijk van de opdrachten.

Mijnzzp.nl