Audicien

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een audicien is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het uitvoeren van gehoormetingen en het leveren van hoortoestellen en andere hulpmiddelen die slechthorenden kunnen helpen. Naast hoortoestellen bestaan er tegenwoordig andere hulpmiddelen voor slechthorenden, zoals speciale hoorbrillen en telefoons. Als audicien werk je niet alleen in de winkel maar ook in de werkplaats en in de meetruimte. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende hoortoestellen, die ook steeds kleiner worden. Omdat de moderne hoortoestellen veel gebruik maken van software zal je als audicien ook veel met de computer werken. Hoortoestellen hebben soms onderhoud nodig en ook hiervoor komen klanten bij een audicien. Het is dus niet zo dat de werkzaamheden van een audicien alleen bestaan uit verkopen. Als audicien heb je een grote adviserende rol op het gebied van het beter horen en de mogelijkheden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een audicien het beste omschrijven als een specialist in audiologische apparatuur. Audiologie is een geneeskundig specialisme dat zich onder andere bezighoudt met het meten en corrigeren van de gehoorfunctie, inclusief het evenwicht. De werkzaamheden van een audicien zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat veel mensen vroeg of laat te maken krijgen met verminderde gehoorfunctie, waardoor uiteindelijk problemen kunnen ontstaan. Het is de audicien die op de juiste manier kan bepalen of en in welke mate er sprake zal zijn van verminderde gehoorfunctie. Als audicien krijg je niet alleen te maken met oudere personen, maar juist ook met jonge kinderen als er een vermoeden is van gehoorstoornis.

Een audicien onderzoekt cliënten op een eventuele gehoorbeperking en meet dus een gehoorapparaat aan wanneer dit nodig mocht zijn. Er zijn zeer veel oudere mensen die slecht horen maar er zijn ook zeker voldoende jongere mensen die een gehoorbeperking hebben. Naast de bekende audicien kennen wij ook nog de audiologen die meer gespecialiseerd zijn en meer mogelijkheden hebben. Om bij een audioloog terecht te komen is het meestal nodig om een doorverwijzing te krijgen van een Kno-arts.

Gehoorschade

Bij de meeste mensen ontstaat gehoorschade op een natuurlijke wijze door de slijtage van haarcellen in het binnenoor. Deze vorm van slechthorendheid noemt men ook wel ouderdomsslechthorendheid. Haarcellen kunnen ook beschadigen en zelfs afsterven door te harde geluiden zoals werkgeluiden en koptelefoons. Daarnaast kennen wij ook nog de medische aandoening hyperacusis, een overgevoeligheid voor normale geluiden. Ook kennen we tinnitus dat veroorzaakt kan worden door verschillende factoren zoals een te hoge bloeddruk of infectieziekten. Tinnitus is het waarnemen van geluid zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is.

Beroep audicien:

Opleidingen tot audicien

Wie een carrière ambieert als audicien kan het beste de Mbo-opleiding audicien op niveau vier volgen van ongeveer drie jaar.  Het beroep audicien behoort tot de sector fijnemechanica. Na de opleiding audicien is het mogelijk om verder te groeien naar de vervolgopleiding audiologie. Er is overigens ook een hoorstichting waar meer informatie te vinden is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een audicien werkzaam kan zijn

Als audicien werk je doorgaans in een audicienwinkel, maar je kunt ook werkzaam zijn in een ziekenhuis, audiologisch centrum of een ander soort speciaalzaak.

Competenties audicien

De belangrijkste competentie als audicien is natuurlijk je vakinhoudelijke kennis maar ook zeker het klantgericht kunnen werken. Als audicien moet je communicatief zeer goed onderlegd zijn omdat je de hele dag met verschillende soorten mensen te maken zal krijgen. Adviseren en luisteren behoort zeker tot de belangrijkste taken van een audicien. Daarnaast moet je als audicien over technisch inzicht beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als audicien

Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide audicien is zeker goed te noemen omdat er steeds meer mensen bijkomen die slecht horen door de vergrijzing. Het aantal hoorwinkels is de laatste jaren dan ook snel aan het groeien. De doorgroeimogelijkheden als audicien bestaan in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie of het doorleren voor audioloog. Natuurlijk kun je ook starten als zelfstandig ondernemer maar er zijn inmiddels wel veel landelijke ketens actief op dit gebied.

Arbeidsvoorwaarden en salaris audicien

Een audicien in loondienst verdient ongeveer een salaris tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kun je over het algemeen meer verdienen maar het starten van je eigen bedrijf binnen dit vakgebied zal over het algemeen niet gemakkelijk zijn door de grote concurrentie.

Mijnzzp.nl