Opleiding tot Audicien

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo-diploma, Havo of Vwo
VervolgopleidingLogopedie (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding audicien

De Mbo-opleiding audicien binnen de sector fijnemechanica kent de uitstroomrichtingen audicien en audicien/manager. Beide Mbo-opleidingen zijn op niveau vier, met het verschil dat de managersopleiding audicien vier jaar in beslag zal nemen en de uitstroomrichting audicien drie jaar. Tijdens de opleiding krijg je vakken als anatomie en pathologie, audiologie en geluidsleer, audiometrie, communicatief en commercieel handelen, algemene kennis en techniek van hoortoestellen, otologie en otoscopie, psychologie, wiskunde en natuurkunde. Wanneer je de managersopleiding wilt volgen als audicien zal er ook veel aandacht zijn voor algemene ondernemersvaardigheden, omdat de audiciens met deze opleiding meestal filiaalmanager worden of zelfstandig ondernemer. Gedurende de opleiding zal je over het algemeen diverse keren stage lopen bij erkende leerbedrijven, onder toezicht van een leermeester en de stagebegeleider van school. Het vak audicien heeft overigens niet alleen te maken met gehoorapparaten maar ook met algemene winkelvaardigheden, omdat je natuurlijk ook een verkoper bent als audicien. Het bieden van goed advies en service staat centraal als audicien.

Opleidingsduur en niveau audicien

De Mbo-opleiding audicien zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen audicien

Na het afronden van de Mbo-opleiding audicien niveau vier is het nog mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding. Een passende Hbo-opleiding was in het verleden de Hbo-opleiding audiologie. Maar de Hbo-opleiding audiologie komt tegenwoordig bijna of in zijn geheel niet meer voor.

Vooropleiding audicien

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding audicien niveau vier. De meeste Mbo-scholen houden eerst een intakegesprek met nieuwe leerlingen, om te bekijken of de opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl