Beroepskeuzebegeleider

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een beroepskeuzebegeleider is een onderwijzer, mentor of decaan die jongeren bijstaat in hun beroepskeuze. Een ander onderdeel van de werkzaamheden kan zijn het adviseren over mogelijke vervolgopleidingen. De beroepskeuzebegeleider doet dit door het bieden van passende informatie, zoals het verstreken van folders of het bezoeken van opleidingsinstituten. Het kiezen van een bepaalde branche of beroep is niet eenvoudig voor jongeren maar wel heel erg belangrijk. Vaak moeten jongeren op jonge leeftijd al een belangrijke keuze maken, die in veel gevallen hun toekomst zullen bepalen. Het kiezen van een geschikte vervolgopleiding is voor jongeren soms lastig, omdat jongeren niet in alle gevallen beschikken over de juiste kennis. Het is de beroepskeuzebegeleider die de jongeren bijstaat als ze behoefte hebben aan informatie. Een beroepskeuzebegeleider kan ook samen met de leerlingen diverse opleidingsinstituten bezoeken, zodat de leerlingen een beter beeld krijgen van verschillende branches. De werkzaamheden van een beroepskeuzebegeleider zijn belangrijk, omdat voorkomen moet worden dat jongeren een verkeerde vervolgopleiding kiezen die wellicht niet past bij de leerling. Het beroep beroepskeuzebegeleider moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een  beroepskeuzebegeleider betrekking kan hebben op verschillende docenten of andere specialisten binnen het onderwijs. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een beroepskeuzebegeleider het beste omschrijven als het bieden van de juist informatie aan leerlingen zodat ze een juiste keuze kunnen maken.

Tijdens de school zal er vroeg of laat een keus gemaakt moeten worden tussen verder leren of gaan werken. Deze belangrijke keus is voor iedere leerling anders, en is erg persoonlijk. De een kan goed leren en weet al precies wat de volgende opleiding gaat worden, zoals een Hbo-opleiding of gaan studeren. Leerlingen die gaan studeren kunnen een brede keus maken voor hun vervolgopleiding. Leerlingen die willen gaan werken moeten al op jonge leeftijd een bepaalde branche en beroep kiezen. Dit is niet voor alle leerlingen even makkelijk en kost vaak veel denkwerk en onderzoek, door de verschillende branches te vergelijken. Er zijn veel branches waar leerlingen uit kunnen kiezen met allemaal hun specifieke beroepen zoals de bouw, autotechniek, verzorging, horeca en de metaal. Belangrijke vragen voor de leerlingen moeten dus beantwoord worden. Wil iemand buiten werken, binnen werken, wel of geen smerige handen krijgen, of wil iemand later in een ziekenhuis werken? De meeste scholen begeleiden leerlingen uitgebreid, door ze open dagen te laten bezoeken en ze te voorzien van informatie. Toch is het de leerling die de uiteindelijke belangrijke keus moet maken.

Carrière en kansen

Wie tegenwoordig een goede kans wil maken op een baan zal een beroepsopleiding moeten volgen. Zonder opleiding is het vinden van een goede baan met een goed salaris niet eenvoudig meer. De meeste werkgevers hebben alleen nog behoefte aan mensen die goed opgeleid zijn. Een juiste beroepsopleiding is daarom erg belangrijk voor het vinden van werk. Wie een beroepsopleiding gaat volgen kan vaak doorleren in zijn branche, en zo zijn carrière een boost geven. Een timmerman kan bijvoorbeeld een uitvoerder worden of zelfs zijn aannemerspapieren halen door vervolgopleidingen te doorlopen. Een kok kan een Chef-kok worden met de juiste opleiding, en misschien ooit wel een Michelinster halen. Wie later een goede boterham wil verdienen doet er goed aan een vakopleiding te volgen, en probeert door te groeien in zijn vak om zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Salaris verdienen

Afhankelijk van de opleiding en gekozen baan zijn er met de meeste banen een goed inkomen te verdienen. Dit is wel afhankelijk van het wel of niet hebben gevolgd van een opleiding of vervolgopleiding, en of het om een deeltijdbaan gaat of een volledige baan. Ook kan het zijn dat een bepaalde baan extra toeslagen kent voor het onregelmatig werken of risico, of dat iemand juist een leaseauto krijgt van zijn werkgever. Dit zijn allemaal zaken die het salaris kunnen beïnvloeden. Een groot voordeel van een beroepsopleiding is dat er meteen geld verdiend wordt tijdens de opleiding. De meeste beroepsopleidingen betalen netjes volgens de CAO en geven leerlingen zo al de kans hun eerste geld te gaan verdienen. Tijdens de beroepsopleiding zullen leerlingen over het algemeen vier dagen werken en één dag naar school gaan voor het theoretische deel. Over het algemeen wordt ook de schooldag betaald.

Baan voor het leven

Helaas komt het niet veel meer voor dat werknemers hun hele leven bij een baas blijven werken. De arbeidsmarkt is de laatste jaren sterk aan het veranderen, en dit betekent automatisch dat dit gevolgen heeft voor de werknemers. Het is daarom zo belangrijk om goed opgeleid te zijn en te blijven, om onverwachte veranderingen niet tot zorgen te laten leiden. Ook de bedrijven van vandaag de dag willen goed opgeleid personeel. Werkgevers zijn erg kritisch bij het selecteren van nieuw personeel en kiezen simpelweg de meest geschikte kandidaat, wat doorgaans de kandidaat is met toekomst.

leerlingen over hun beroepskeuze:

Beroepskeuze:

Opleidingen tot beroepskeuzebegeleider

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep beroepskeuzebegeleider. Wel zijn er door het hele land bedrijven te vinden die leerlingen en ouders kunnen begeleiden in hun beroepskeuze. De meeste leraren, zoals mentors, besteden veel aandacht aan de vervolgstudie van kinderen. Tijdens zogenaamde beroepsoriëntatielessen krijgen de leerlingen veel informatie over de diverse branches die er zijn, om ze te helpen in hun beroepskeuze. De mentor, leraar of beroepskeuzebegeleider zal ook in veel gevallen beroepsonderwijsinstellingen bezoeken met de leerlingen, om een duidelijk beeld te schetsen van een bepaalde branche of beroep. Ook kan het zijn dat de leraar of mentor de stagebegeleider zal zijn voor de leerlingen. Voor het werken als beroepskeuzebegeleider is geen specifieke opleiding vereist. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de E-cursus vind je ideale baan om inspiratie op te doen.

Bedrijven waar een beroepskeuzebegeleider werkzaam kan zijn

Als beroepskeuzebegeleider ben je in de meeste gevallen een leraar, mentor of decaan op een vmbo of mbo en help je leerlingen een beroepskeuze te maken. Daarnaast zijn er voldoende bedrijven te vinden die deze dienst extern aanbieden aan leerlingen en hun ouders.

Competenties beroepskeuzebegeleider

Als beroepskeuzebegeleider worden er geen specifieke competenties verwacht, omdat je doorgaans al een leraar zal zijn met de juiste competenties. Wel is het belangrijk dat de beroepskeuzebegeleider leerlingen op een duidelijke manier probeert te adviseren in hun studierichting, zoals het juiste niveau van een opleiding dat passend is bij de leerling, verwachtingen van een bepaalde branche of beroep en doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beroepskeuzebegeleider

Voor het beroep beroepskeuzebegeleider is er geen arbeidsmarktperspectief of doorgroeimogelijkheid, omdat het feitelijk een specialisatie is dat bij het beroep van een leraar hoort. Wel zijn er externe bedrijven te vinden die het begeleiden van kinderen in hun beroepskeuze als dienst aanbieden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beroepskeuzebegeleider

Voor de discipline of het beroep beroepskeuzebegeleider zijn er geen arbeidsvoorwaarden of salaris van toepassing, omdat deze werkzaamheden in de meeste gevallen gedaan worden door een leraar. Voor deze specifieke dienst wordt er geen extra salaris of arbeidsvoorwaarden geboden. De externe bedrijven die de dienst beroepskeuzebegeleider aanbieden werken meestal tegen een vaste vergoeding per gesprek.

Mijnzzp.nl