Restaurantcriticus

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een restaurantcriticus is een culinair specialist en/of fijnproever, die over veel ervaring en kennis beschikt van gastronomie, eten en drinken. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een restaurantcriticus het beste omschrijven als het geven van opbouwende positieve en/of negatieve kritiek op horecagelegenheden, zoals van een restaurant. Daarnaast is een restaurantcriticus in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het geven van recensies over horecagelegenheden. Het is niet zo dat een restaurantcriticus alleen de gerechten en drank zal beoordelen tijdens een bezoek. Als restaurantcriticus is het belangrijk om een recensie te geven van het geheel, zoals eten, drank, hygiëne, service en de ambiance van het restaurant. Natuurlijk zullen de gerechten en drank voor een groot deel de mening van een restaurantcriticus bepalen, maar ze geven nog geen totaalplaatje van het restaurant of andere horecagelegenheid. Binnen de horeca speelt goed gastheerschap, gecombineerd met de juiste vakmensen op de juiste plek, zoals een sommelier, sous-chef en chef-kok, een grote rol. Een goed restaurant werkt met verschillende vakmensen, die samen een team vormen om de beste kwaliteit te kunnen leveren. Een restaurantcriticus kijkt dus naar het geheel, inclusief alle medewerkers, hun vakmanschap en hun dienstbaarheid naar de gasten. Om tot een goed oordeel te kunnen komen als restaurantcriticus is het belangrijk dat een restaurantcriticus onafhankelijk en anoniem kan werken om tot een eerlijk oordeel te kunnen komen. Een echte restaurantcriticus zal dan ook niet melden dat hij gaat eten in een bepaald restaurant, zodat hij of zij als een normale gast behandeld wordt zonder extraatjes. Een restaurantcriticus zal over het algemeen zijn bevindingen of recensies aan het einde van de avond delen met de restaurant manager, zodat deze weet dat er een recensie aan zit te komen.

Een restaurantcriticus is dus een criticus die vaak indirect of direct werkzaam zal zijn voor een mediabedrijf, die regelmatig recensies plaatsen over nieuwe en/of bestaande horecagelegenheden. Afhankelijk van de invloed van een restaurantcriticus kunnen de recensies van een restaurantcriticus grote gevolgen hebben voor de restauranthouder. De recensies van een restaurantcriticus kunnen zowel positieve en negatieve gevolgen hebben voor een restauranthouder. Restaurantcritici zijn, zoals eerder omschreven, over het algemeen aan te merken als culinair specialist, die zich alleen richten op de horeca. Het beroep restaurantcriticus komt ook voor binnen andere branches, zoals de schrijversbranche en de kunstsector. Daarnaast kan eigenlijk iedereen wel gezien worden als criticus, omdat de meeste mensen wel een mening hebben over bepaalde zaken. Een criticus hoeft dan ook niet beroepsmatig werkzaam te zijn. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de moderne recensies, die door iedereen gegeven kunnen worden via de sociale media. Het is wel zo dat de recensie van een bekende restaurantcriticus meer invloed heeft dan die van gewone mensen. Een andere vorm van restaurantcritici zijn tegenwoordig de bekende foodbloggers die soms ook hun menging geven over hun bevindingen.

Werken als restaurantcriticus

De restaurantcriticus komt binnen Nederland overal voor en niet alleen bij de grote dagbladen. Er zijn ook veel restaurantcritici die op lokaal niveau werken, en die recensies schrijven in regionale dagbladen. Als de ervaring van de restaurantcriticus negatief is kan dit negatieve gevolgen hebben voor een restaurant en is dit dus geen goede reclame voor de restaurant manager en de restauranthouder. Het beroep restaurantcriticus kan dan ook in sommige gevallen omstreden genoemd worden, omdat lang niet alle restauranthouders blij zullen worden van een recensie, die wellicht negatief is uitgevallen. In extreme gevallen kan de recensie zo slecht zijn dat een restaurant zijn deuren kan sluiten, omdat er bijna geen gasten meer komen na de recensie. Overigens is het wel zo dat een restaurantcriticus niet de bedoeling heeft om een restaurant negatief te beoordelen, en zal het soort restaurant medebepalend zijn in de uiteindelijke recensie. Met andere woorden: een sterrenrestaurant schept andere verwachtingen dan het lokale kippenrestaurant. De andere kant van het verhaal is ook dat er juist veel meer bezoekers kunnen komen na een positieve recensie.

Het belang van een goede recensie

Het belang van een goede recensie kan voor horecagelegenheden tegenwoordig heel groot zijn. Dit betreft dan wel recensies die geschreven zijn door een erkende gerenommeerde restaurantcriticus. Een goede restaurantcriticus beschikt over veel kennis en ervaring om horecagelegenheden op een goede manier te kunnen beoordelen. In de meeste gevallen is een restaurantcriticus dan ook op een brede manier gespecialiseerd binnen de gastronomie. Zoals eerder omschreven heeft gastronomie niet alleen betrekking op gerechten en drank. Een goede restaurantcriticus zal ook naar het totaalplaatje kijken. Het is wel zo dat de meeste erkende restaurantcritici ook gezien kunnen worden als kok, gastheer, gastvrouw en als vinoloog. Daarnaast is het denkbaar dat een restaurantcriticus gezien kan worden als biersommelier, koffiesommelier en theesommelier. Een restaurantcriticus moet over een brede kennis van de horecasector beschikken om te kunnen werken als restaurantcriticus.

Waardevolle recensies krijgen

Het is niet zo dat alle recensies even zwaar wegen, omdat de recensies van gewone gasten die via het internet recensie geven in sommige gevallen onnodig negatief of juist positief kunnen zijn. Daarnaast is het zo dat er sprake kan zijn van verkapte reclame. Ook onder de restaurantcritici kan het voorkomen dat er eigenlijk sprake is van verkapte reclame. Denk bijvoorbeeld aan een recensie in een regionaal dagblad waarvoor een restauranthouder een vergoeding zal betalen. In dat geval is er geen sprake van een objectief oordeel. Het is dus niet zo dat alle recensies even objectief en zwaarwegend zijn. Recensies in de vorm van reclame moeten eerder aangemerkt worden als pr-stunt.

Nu al een Michelinster:

Opleidingen tot restaurantcriticus

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep restaurantcriticus. Over het algemeen moet een restaurantcriticus gezien worden als culinair specialist, die beschikt over veel vakkennis en ervaring. Het is dus goed mogelijk dat een restaurantcriticus feitelijk gezien kan worden als chef-kok, die beschikt over veel aanzien, kennis en ervaring. Daarnaast is het zo dat in sommige gevallen een restaurantcriticus gezien kan worden als journalist. In dat geval kan een restaurantcriticus dus werkzaam zijn voor bepaalde dagbladen en/of websites. Het beroep restaurantcriticus kent verder geen echte beroepsbescherming, waardoor iedereen zich kan uitgeven als restaurantcriticus. De betere restaurantcritici, die werkzaam zijn voor invloedrijke uitgevers, beschikken wel over aantoonbare kennis van de gastronomie. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een restaurantcriticus werkzaam kan zijn

Een restaurantcriticus kan voor een organisatie zoals Michelinster werkzaam zijn, maar de meeste restaurantcritici werken voor landelijke of regionale dagbladen. Daarnaast kan het zo zijn dat een restaurantcriticus werkzaam is als zelfstandig ondernemer en ingehuurd wordt voor zijn diensten. Zoals eerder omschreven kan een restaurantcriticus op verschillende manieren werkzaam zijn. Daarnaast hoeft een restaurantcriticus niet beroepsmatig actief te zijn, omdat eigenlijk iedereen aangemerkt kan worden als restaurantcriticus. Het is tegenwoordig ook denkbaar dat een restaurantcriticus werkzaam is voor online-uitgevers, die via het internet werken.

Competenties restaurantcriticus

De belangrijke competentie van een restaurantcriticus is oordeelvorming. Daarnaast kunnen onafhankelijkheid en oprechtheid aangemerkt worden als belangrijke competenties. Andere belangrijke competenties zijn vakkennis en passie. Een restaurantcriticus moet daarnaast gezien kunnen worden als soort trendwatcher en inspirator, omdat dat erg belangrijk is als we spreken van de horeca. Vernieuwing en verrassing zijn dan twee belangrijke woorden binnen de horeca. Een andere belangrijke competentie is dat een restaurantcriticus beschikt over een soort helicopterview, omdat een goede restaurantcriticus niet alleen zal letten op de gerechten en drank. Een goede restaurantcriticus zal ook de meer algemene zaken beoordelen, zoals de hygiëne en dienstbaarheid van de verschillende serveersters en kelners. Ook communicatie in het algemeen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een restaurantcriticus de bevindingen wel op een goede manier moet kunnen communiceren. Algemeen belangrijke woorden als restaurantcriticus zijn motivatie, energie, betrouwbaarheid, secuur, zelfstandigheid en proeven.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als restaurantcriticus

Het arbeidsmarktperspectief van een restaurantcriticus is niet van toepassing, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Daarnaast is het zo dat de meeste restaurantcritici niet fulltime werkzaam zijn als restaurantcriticus. Het beroep restaurantcriticus moet in de meeste gevallen gezien worden als een aanvulling op andere werkzaamheden. In de meeste gevallen zal een restaurantcriticus per opdracht ingehuurd worden en is er verder geen sprake van een fulltime functie. De doorgroeimogelijkheden van een restaurantcriticus moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor je uiteindelijk gezien wordt als influencer. In dat geval kan een restaurantcriticus over het algemeen fulltime werkzaam zijn als restaurantcriticus.

Arbeidsvoorwaarden en salaris restaurantcriticus

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende bedrijven werkzaam kunt zijn. Daarnaast zijn er redelijk veel restaurantcritici werkzaam als zelfstandig ondernemer. Dan bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat deze meeste restaurantcritici ook andere functies hebben of ingehuurd worden per opdracht.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Restaurantcriticus

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Restaurantcriticus bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl