Theesommelier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep theesommelier
Werken als allround theesommelier
Thee en spijscombinaties
Theestruiken
Film: theesommelier geeft theetips:
Opleidingen tot theesommelier
Bedrijven waar een theesommelier werkzaam kan zijn
Competenties theesommelier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als theesommelier
Arbeidsvoorwaarden en salaris theesommelier
Eigen bedrijf starten als Theesommelier
Boekhoudprogramma vergelijken Theesommelier

Beroep theesommelier

Een theesommelier is een deskundige op het gebied van thee. Dit heeft niet alleen betrekking op de smaakbeleving van thee, maar op alles wat bij thee komt kijken, zoals de theekruiden, het op de juiste manier zetten van thee, het juiste water gebruiken en de juiste temperatuur van het theewater (kan verschillen per theesoort). Ook beschikt een goede theesommelier over de nodige kennis met betrekking tot welke gerechten het beste genuttigd kunnen worden bij de thee. Het thee drinken zelf is een belangrijk onderdeel van de theebeleving, omdat thee op een speciale manier gedronken moet worden, zodat de beste smaakbeleving ontstaat. Tijdens het thee drinken is het bijvoorbeeld belangrijk om te slurpen, zodat er voldoende zuurstof bij de thee komt en de beste smaakbeleving bereikt wordt. Een theesommelier moet dus gezien worden als allround vakman als het aankomt op thee. De meeste theesommeliers beschikken ook over de nodige kennis van productieprocessen, bewaarprocessen en hoe thee precies geoogst moet worden. Zoals eerder omschreven is een theesommelier ook gespecialiseerd in thee en spijs combinaties. Het beroep theesommelier is tegenwoordig aan te merken als redelijk populair beroep, net zo als dit het geval is bij de gewone sommelier, die gespecialiseerd is in wijn. Het is prima denkbaar dat een theesommelier werkzaam is binnen de horeca, omdat het specialiseren als horecamedewerker tegenwoordig erg belangrijk is. Dit is bijvoorbeeld ook belangrijk als we spreken van koffie. Het beroep theesommelier moet dan ook in de meeste gevallen gezien worden als een aanvulling op een ander beroep. Een theesommelier kan in de praktijk bijvoorbeeld prima werkzaam zijn als serveerster of als barman. Voor dit soort horecamedewerkers kan het erg belangrijk zijn om een aanvullende opleiding te volgen tot theesommelier. Daarnaast kan een theesommelier gewoon hobbymatig interesse hebben voor thee.

Werken als allround theesommelier

Een theesommelier is dus een specialist op het gebied van thee. Naast de gebruikelijke sommelier, die meestal gezien zal worden als wijnspecialist, kennen we tegenwoordig andere sommeliers zoals de theesommelier, de biersommelier en de koffiesommelier. Vandaag de dag zijn er steeds meer mensen die zich willen specialiseren in dranken, zoals thee, waardoor er tegenwoordig speciale theesommeliers bestaan. Een theesommelier zal in de meeste gevallen werkzaam zijn binnen de horeca, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn, omdat iedereen een cursus of opleiding tot theesommelier kan volgen. Als theesommelier geef je uitleg aan mensen over het zetten en drinken van thee op de juiste manier. Het op de juiste manier zetten van thee klinkt makkelijk, maar dit kan verschillen per theesoort omdat niet alle theekruiden en theesoorten het beste tot hun recht komen bij dezelfde temperatuur. Daarnaast is het gebruikte water van grote invloed op de uiteindelijke smaakbeleving van thee en kan de trektijd van thee variëren per theesoort. Goede thee zet men niet met leidingwater, maar met bronwater (mineraalarm water). Een workshop van een theesommelier is niet alleen informatief gezien heel leuk, maar kan ook voor groepen mensen leuk zijn als activiteit. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsuitjes of aan netwerkborrels, die door de theecursus niet alleen leuk worden, maar ook nuttig zijn.

Thee en spijscombinaties

Naast theesoorten en het theedrinken zelf speelt meestal de combinatie met verschillende spijssoorten een belangrijke rol bij de smaakbeleving van thee. Een veelgehoorde combinatie bij thee is het nuttigen van chocola. Dit is een klein onderdeel, ook kan gedacht worden aan gerookte zalm bij rookthee of aan verschillende kaassoorten bij thee, zoals blauwschimmelkaas of bijvoorbeeld geitenkaas. Daarnaast is een combinatie met vlees denkbaar. Ook ijs speelt meestal een belangrijke rol binnen de smaakbeleving van thee.

Theestruiken

De smaak van thee wordt niet alleen bepaald door de manier van zetten van thee, maar juist ook door de gebruikte theekruiden. Er bestaan veel theestruiken, die groeien in tropisch of subtropisch klimaat op een hoogte van ongeveer 1200 tot 1800 meter boven zeeniveau. Hoe hoger de theestruik groeit hoe beter de uiteindelijke kwaliteit van de theekruiden zal zijn. Binnen Nederland is zwarte thee over het algemeen de populairste basissoort thee. Naast zwarte thee zijn er veel meer soorten thee en theekruiden. Biologische thee kruiden hebben tegenwoordig de voorkeur waar het aankomt op bijzondere thee.

Film: theesommelier geeft theetips:

Opleidingen tot theesommelier

Er bestaan binnen Nederland geen erkende opleidingen tot theesommelier. Er bestaan wel voldoende externe opleidingsmogelijkheden tot theesommelier, die kunnen variëren van één dag tot één jaar. Overigens bestaat er wel een internationale opleiding tot theesommelier, namelijk de School voor thee. De theesommelier opleiding is echter niet binnen Nederland te volgen. Het specialiseren als theesommelier kan, zoals eerder aangegeven, belangrijk zijn voor verschillende horecamedewerkers. Denk hierbij vooral aan serveersters, kelners en aan barmannen. Voor dit soort vaklieden binnen de horeca is het belangrijk om je steeds verder te blijven ontwikkelen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Een opleiding theesommelier is dus op verschillende manieren te volgen en kan variëren qua opleidingsduur. Het is overigens ook mogelijk om een passende thee workshop te volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een theesommelier werkzaam kan zijn

Een theesommelier hoeft niks te maken te hebben met bedrijven, omdat een theesommelier ook hobbymatig interesse kan hebben in thee. Zoals eerder aangegeven is het wel prima denkbaar dat een theesommelier binnen de horecasector werkzaam is. In dat geval kan een theesommelier werkzaam zijn voor restaurants, hotels, cafés, broodjeszaken, ijssalons of werkzaam zijn voor gespecialiseerde theewinkels. Het is ook denkbaar dat een theesommelier werkzaam is voor de horecagroothandel.

Competenties theesommelier

De belangrijkste competentie van een theesommelier is je kennis van thee en alles wat daarmee te maken heeft, zoals de verschillende soorten theemelanges. Daarnaast moet je over passie en enthousiasme beschikken. Als je cursussen geeft aan andere mensen is het ook meegenomen dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt, omdat je verschillen soorten mensen zal ontmoeten. In dat geval kunnen ook motivatie en inspiratie aangemerkt worden als belangrijke competenties. Algemeen belangrijke woorden als theesommelier zijn kennis, vaardigheden, reukvermogen, smaakvermogen en inzicht. Als een theesommelier werkzaam is als ondernemer is het ook belangrijk dat je aangemerkt kan worden als netwerker.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als theesommelier

Het arbeidsmarktperspectief als theesommelier is in de meeste gevallen geheel afhankelijk van je eigen opleidingsniveau en competenties. De toevoeging theesommelier door het volgen van een cursus of opleiding zal uiteraard wel helpen binnen je carrière. De doorgroeimogelijkheden als theesommelier moeten gezien worden in het starten van je eigen speciaalzaak of het geven van workshops aan mensen als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan een theesommelier ook hobbymatig bezig zijn. Het is verder niet mogelijk om specifieke doorgroeimogelijkheden te benoemen, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Zoals eerder aangeven kan het beroep theesommelier in sommige gevallen ook gezien worden als aanvulling op een ander beroep.

Arbeidsvoorwaarden en salaris theesommelier

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als theesommelier voor diverse soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Als je werkzaam bent binnen de horeca is er een andere cao van toepassing dan wanneer je werkzaam bent binnen de detailhandel. Ook is het niet mogelijk om voor dit beroep een salarisindicatie te geven, omdat een theesommelier onder verschillende cao's kan vallen. Daarnaast kan een theesommelier werkzaam zijn als ondernemer of hobbymatig actief zijn.

Eigen bedrijf starten als Theesommelier

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Theesommelier, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Theesommelier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Theesommelier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Theesommelier.

Mijnzzp.nl