Activiteiten organisator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een activiteiten organisator kan verschillende soorten activiteiten organiseren en begeleiden voor verschillende doelgroepen, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Wanneer het om bedrijfsactiviteiten gaat spreekt men meestal van teambuildingsactiviteiten of bedrijfsworkshops. De meeste bedrijven of bedrijfsafdelingen maken minimaal één per jaar gebruik van teambuildingsactiviteiten of bedrijfsworkshops om de onderlinge band te versterken. Wat een activiteiten organisator precies allemaal doet kan per teambuildingsbedrijf enorm verschillen. Denk bijvoorbeeld aan schilden, autorijden, klimmen of het afleggen van een stormbaan parcours. De belangrijkste doelstelling van een teambuildingsdag is over het algemeen het versterken van de onderlinge band, zodat de bedrijfsprestaties verder verbeteren. Binnen Nederland zijn teambuildingsdagen over het algemeen populair onder managers, omdat de activiteiten door de meeste mensen enorm gewaardeerd worden. De meeste managers of bedrijven stellen ieder jaar een ander persoon aan die de activiteitendag mag organiseren, zodat het een echte uitdaging is voor de organisator om voorgaande activiteiten te overtreffen. Het uitkiezen van een passende bedrijfsactiviteit is dan ook al een belangrijk onderdeel qua teambuilding.

Waarom aan teambuilding doen

De meeste bedrijven nemen deel aan zogenaamde teambuildingsdagen om de onderlinge band tussen werknemers en leidinggevenden te versterken. Om dit te kunnen bereiken is het wel belangrijk dat er een activiteit gekozen wordt waarbinnen teambuilding centraal staat. Samen een stuk wandelen of fietsen kan bijvoorbeeld niet echt aangemerkt worden als teambuilding, omdat hierbij niet echt sprake is van een gezamenlijke teambuildingsactiviteit. Met andere woorden kan het gezellig samen zijn niet direct aangemerkt worden als een teambuildingsdag.

De doelstelling van een activiteit kan per organisatie verschillen en hoeft niet alleen een teambuildingsdag te betreffen. Er zijn ook veel andere activiteiten te bedenken die verder niets te maken hebben met teambuilding. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsborrel, wateractiviteiten of bijvoorbeeld aan een workshop schilderen. Dit soort activiteiten kunnen ook heel goed georganiseerd worden zonder dat ze direct iets te maken hebben met teambuilding.

Teambuilding:

Opleidingen tot activiteiten organisator

Er zijn geen gerichte opleidingen voor het beroep activiteiten organisator aan te geven, omdat een activiteiten organisator gespecialiseerd kan zijn op verschillende gebieden. Enkele mogelijke opleidingen voor dit beroep zijn de Hbo-opleiding Media en Entertainment Management (MEM), de Hbo-opleiding Sport, Management en Ondernemen en de Hbo-opleiding Vrijetijdsmanagement. Ook is het denkbaar dat een activiteiten organisator een geheel andere opleiding genoten heeft vanuit een eerdere carrière, zoals de militaire dienst.

Bedrijven waar een activiteiten organisator werkzaam kan zijn

Een activiteiten organisator is over het algemeen werkzaam bij een activiteiten bedrijf of ander soort bedrijf die workshops of activiteiten aanbieden. Binnen dit beroep zijn ook redelijk veel zelfstandig ondernemers werkzaam, die op verschillende manieren activiteiten aanbieden.

Competenties activiteiten organisator

De competenties als activiteiten organisator zijn niet zomaar aan te geven, omdat een activiteiten organisator op verschillende gebieden actief kan zijn. Wel kunnen we over het algemeen stellen dat een activiteiten organisator communicatief gezien sterk onderlegd moet zijn en organisatorisch sterk ingesteld moet zijn. Daarnaast zijn inzicht en veiligheid belangrijk, zodat er geen vervellende ongelukken kunnen gebeuren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als activiteiten organisator

Het arbeidsmarktperspectief als activiteiten organisator is over het algemeen sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau. Er zijn binnen Nederland redelijk veel bedrijven actief op het gebied van activiteiten, maar dit soort bedrijven zoeken meestal zeer specifiek opgeleide mensen waardoor het arbeidsmarktperspectief niet heel groot te noemen is. De doorgroeimogelijkheden zijn ook sterk afhankelijk van je eigen opleidingsniveau en verdere competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris activiteiten organisator

Het is niet mogelijk om voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden als activiteiten organisator, omdat je voor verschillende soorten bedrijven actief kan zijn in verschillende branches. Ook het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep niet mogelijk, omdat de werkzaamheden hiervoor onderling te verschillend kunnen zijn.

Mijnzzp.nl