Thuiskok

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Thuiskok is een algemene benaming voor koks die bij mensen thuis koken. Over het algemeen maken mensen gebruik van een thuiskok als er sprak is van een bijzondere aangelegenheid. Daarnaast kan een thuiskok ingeschakeld worden door een kookclub of ingeschakeld worden voor een andere soorten bijeenkomsten. In dat geval zal de thuiskok over het algemeen verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van verschillende kookwerkzaamheden. Het beroep thuiskok is tegenwoordig redelijk populair te noemen, omdat het koken populair is. In de meeste gevallen zal dit gedaan worden door mensen die zelf ook grote passie hebben voor het koken. Een thuiskok kan dus zelfstandig koken voor mensen of kan speciale kookworkshops verzorgen voor groepen mensen. Een thuiskok kan ook gewoon gezien worden als reguliere kok en wellicht aangemerkt worden als chef-kok. In de meeste gevallen zal een thuiskok op een brede manier gespecialiseerd zijn als kok, waardoor de meeste thuiskoks aangemerkt kunnen worden als allround horecamedewerkers. Het is mogelijk dat een thuiskok ook op andere manieren gespecialiseerd is. Denk bijvoorbeeld aan een thuiskok, die ook gezien kan worden als sommelier of wellicht als vinoloog. Goed gastronomie heeft niet alleen te maken met het kunnen bereiden van lekkere gerechten. Het is dus goede denkbaar dat een thuiskok ook gespecialiseerd is in wijn en spijscombinaties. Het thuis koken als thuiskok betreft bijzondere werkzaamheden waarbij in de meeste gevallen niet alleen gaat om de uiteindelijke gerechten. Het samenspel tussen tussen de verschillende gasten en de thuiskok is in de meeste gevallen niet zo belangrijk als het koken. De meeste mensen, die beschikken over passie met betrekking tot het koken vinden het erg leuk om een workshop te krijgen van een echte kok. Het beroep thuiskok moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een thuiskok ook gespecialiseerd is binnen bepaalde vormen van het koken.

Een thuiskok is voor veel mensen inspirator op kookgebied, omdat zien koken doet koken. Een prettige bijkomstigheid is dat een thuiskok vaak op een simpele manier kan uitleggen wat hij of zij precies doet en waarom. Een kookworkshop draagt voor veel mensen bij aan hun kookkunsten, omdat de meeste handigheidjes en weetjes niet zomaar te leren zijn vanuit kookboeken. Daarnaast is het samen komen leuk om elkaar te leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan een netwerkbijeenkomst die op deze manier een stuk leuker zal worden. Daarnaast kan een thuiskok ingehuurd worden door een vriendenclub, die samen een kookclub vormen. Het is de thuiskok, die dit soort kookworkshops zal aansturen, waardoor er een bijzondere beleving zal ontstaan, die in de meeste gevallen niet snel meer vergeten wordt. Zoals eerder aangegeven moet het beroep thuiskok wel vrij algemeen gezien worden, omdat een thuiskok ook gespecialiseerd kan zijn binnen bepaalde vormen van koken. Denk bijvoorbeeld aan een thuiskok die veel workshops zal geven met de barbecue. Dit soort workshops zal over het algemeen zeer geliefd zijn onder de mannen. Op een barbecue kunnen meer gerechten bereid worden dan alleen vlees. Denk bijvoorbeeld ook aan het maken van pizza's op de barbecue.

Koken in combinatie met een wijnproeverij

Koken wordt pas echt leuk als mensen culinair bezig zijn in combinatie met een wijnproeverij. Een combinatie van een thuiskok met een vinoloog is meestal een gegarandeerde succesvolle bijeenkomst, omdat mensen op deze manier niet alleen betrokken worden bij het bereiden van voedsel maar ook betrokken worden bij het kiezen van de juiste wijn bij het eten. Culinair bezig zijn heeft alles met kooktechnieken, voedsel en drank te maken, die samen allemaal perfect gecombineerd worden voor de ultieme smaakbeleving.

Thuiskok neemt zorgen weg

Een thuiskok kan ook ingeschakeld worden als mensen een bijzondere aangelegenheid hebben zoals een bruiloft. Tijdens een bruiloft is er meestal geen tijd om zelf te koken en kan de thuiskok de ideale oplossing zijn voor mensen die wat bijzonders willen voor hun gasten. In de meeste gevallen hoeft een thuiskok geen gebruik te maken van een professionele keuken, omdat een standaard keuken in de meeste gevallen ook al voldoende is voor de thuiskok.

Biefstuk bakken:

Kookworkshop:

Opleidingen tot thuiskok

De meest voor de hand liggende opleiding als thuiskok is de Mbo-opleiding kok. Ook kan het zo zijn dat een thuiskok een geheel andere opleiding genoten heeft, omdat er ook relatief veel gepassioneerde hobbykoks actief zijn als thuiskok. Een thuiskok zal dan ook niet in alle gevallen een professionele kok zijn, maar wel altijd een gepassioneerde kok. Welke opleiding een thuiskok precies genoten heeft is dan ook niet zomaar aan te geven, omdat dit per thuiskok kan verschillen. In de meeste gevallen zal een thuiskok wel gezien moeten worden als allround vakman of vakvrouw, die beschikt over de nodige kennis en ervaring. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een thuiskok aangemerkt kan worden als soort educatief medewerker, omdat de meeste thuiskoks niet alleen verantwoordelijk zijn voor kookwerkzaamheden. Het vertellen en uitleggen over kooktechnieken en kookkunsten zal in de meeste gevallen net zo belangrijk zijn als thuiskok. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een thuiskok werkzaam kan zijn

De meeste thuiskoks zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer. Het is overigens wel zo dat lang niet alle thuiskoks fulltime werkzaam zijn als thuiskok. De meeste thuiskoks hebben ook een andere baan of bieden ook andere diensten aan, zoals cateringdiensten. Een thuiskok kan dus op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat het goed denkbaar is dat de thuiskok ook beschikt over een andere baan. Denk bijvoorbeeld aan een slager, die naast de reguliere werkzaamheden in de slagerswinkel workshops zal verzorgen bij mensen thuis. Het is ook denkbaar dat een thuiskok werkzaam is voor een horecagroothandel. In dat geval kan een thuiskok wellicht ook aangemerkt worden als demonstrateur.

Competenties thuiskok

De belangrijkste competentie van een thuiskok is het op een gepassioneerde manier kunnen koken. Daarnaast zal een thuiskok gezien moeten kunnen worden als allround kok, die over veel kennis en ervaring beschikt. Als thuiskok is het ook belangrijk dat je gezien kan worden als gastheer of gastvrouw. Omdat een thuiskok met veel verschillende mensen te maken heeft moet een thuiskok over goede communicatieve vaardigheden beschikken. In het algemeen kunnen ook inspiratie en motivatie aangemerkt worden als belangrijke competenties. Ook het volgen van de laatste trend kan belangrijk zijn als thuiskok. Omdat een thuiskok in de meeste gevallen werkzaam is als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden als thuiskok zijn flexibiliteit, energie, creativiteit, passie, inzicht, zelfstandigheid, organiseren, plannen, hygiëne en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als thuiskok

Het arbeidsmarktperspectief als thuiskok is niet echt van toepassing, omdat je als thuiskok meestal werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst werkzaam bent. Het arbeidsmarktperspectief zal dan ook in de meeste gevallen sterk afhankelijk zijn van je eigen netwerk en algemene ondernemersvaardigheden. De doorgroeimogelijkheden van een thuiskok moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Ook het verder specialiseren als kok behoort tot de mogelijkheden. In dat geval kan een kok wellicht uiteindelijk doorgroeien tot thuiskok, die ook aangemerkt kan worden als volwaardig chef-kok. Als volwaardige chef-kok zal het aantal opdrachten over het algemeen fors toenemen, omdat goede chef-koks overal welkom zijn. De doorgroeimogelijkheden zijn wel sterk afhankelijk van het opleidingsniveau, je eigen competenties en de ervaring.

Arbeidsvoorwaarden en salaris thuiskok

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing, omdat je werkzaam bent als ondernemer. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep thuiskok, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal en soort opdrachten en de inkomsten en uitgaven. Daarnaast is het zo dat lang niet alle thuiskoks fulltime werkzaam zijn als thuiskok. Het is denkbaar dat een thuiskok ook andere werkzaamheden uitvoert.

Mijnzzp.nl