Demonstrateur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een demonstrateur is een soort vertegenwoordiger die meestal producten demonstreert voor de zakelijke markt. Denk bijvoorbeeld aan het geven van productdemonstraties bij een groothandel van nieuwe machines, gereedschappen of materialen. Een demonstrateur kan willekeurige bezoekers informeren over nieuwe producten of geeft een demonstratie aan ondernemers die zich opgegeven hebben na het verkrijgen van een nieuwsbrief. Dit soort productdemonstraties komen binnen de zakelijke markt veel voor in alle branches. Ook het geven van demonstraties op beurzen behoort meestal tot het takenpakket van een demonstrateur. Een demonstrateur kan ook een vertegenwoordiger zijn voor het bedrijf waar deze werkzaam is, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn omdat er een verschil bestaat tussen het geven van productdemonstraties en de werkzaamheden van een vertegenwoordiger.

De meeste demonstrateurs zijn gespecialiseerde vakmensen die bekend zijn met een bepaalde branche of producten. Denk bijvoorbeeld aan het demonstreren van nieuwe bevestigingsmaterialen of aan het demonstreren van een nieuwe mortel voor de bouwindustrie. In dit geval zal de demonstrateur ook over bepaalde kennis moeten beschikken van de bouwbranche om te kunnen begrijpen tegen welke problemen vakmensen precies aanlopen in de praktijk.

Binnen de zakelijke markt spreekt men over het algemeen van een demonstrateur of vertegenwoordiger en niet van een promotiemedewerker, omdat deze over het algemeen meer actief zijn binnen de detailhandel. De meeste demonstrateurs zijn dan ook professionele vakmensen die machines, gereedschappen of materialen promoten van en voor bedrijven. Naast het geven van demonstraties kunnen de meeste demonstrateurs ondernemers trainingen geven wanneer dit nodig mocht zijn. Een demonstrateur is dus geen snelle verkoper met een vlotte babbel maar een professionele vakman voor de professionele eindegebruiker. Een goede demonstrateur luister ook naar mogelijke problemen die vakmensen ondervinden binnen de praktijk, en zal deze problemen doorgeven zodat er wellicht aan een oplossing gewerkt kan worden.

De meeste toeleveranciers maken gebruik van demonstrateurs om hun bestaande of nieuwe producten onder de aandacht te brengen. Demonstraties en trainingen geven werkt over het algemeen goed met betrekking tot het vergroten van de naamsbekendheid van een bepaald merk of product. Ook het opbouwen van duurzame klantrelaties is een belangrijk onderdeel voor bedrijven.

Demonstratie winkel:

Opleidingen tot demonstrateur

Als demonstrateur bestaan er verschillende opleidingsmogelijkheden op verschillende niveaus, zoals de Mbo-opleiding commercieel medewerker of de Hbo-opleiding Small Business en Retail Management. Welke opleiding het beste past bij dit beroep is persoonlijk en kan per persoon en werkgever verschillen. Een commerciële opleiding is wel aan te raden binnen dit beroep.

Bedrijven waar een demonstrateur werkzaam kan zijn

Een demonstrateur kan voor uiteenlopende soorten bedrijven in verschillende branches werkzaam zijn. De meeste toeleveranciers maken gebruik van demonstrateurs om hun naamsbekendheid te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan de cosmetica-industrie, parfumindustrie en de auto-industrie.

Competenties demonstrateur

Als demonstrateur is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve en commerciële vaardigheden. Daarnaast is het belangrijk dat je een echte netwerker bent, zodat je in contact komt met mogelijke nieuwe relaties. Andere belangrijke woorden zijn assertiviteit, enthousiasme, flexibiliteit en dienstverlening.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als demonstrateur

Het arbeidsmarktperspectief als demonstrateur is over het algemeen redelijk te noemen, en dit kan per branche verschillen. Kennis en het bezitten van een commerciële instelling zijn belangrijk binnen dit beroep. De doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau. Een mogelijke toekomstige baan als vertegenwoordiger is zeker denkbaar.

Arbeidsvoorwaarden en salaris demonstrateur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je werkzaam kan zijn voor verschillende soorten bedrijven in uiteenlopende branches. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat het opleidingsniveau erg kan verschillen. Over het algemeen zal een demonstrateur ook in aanmerking komen voor een winstuitkering wanneer de doelen behaald zijn, afhankelijk van de werkgever.

Mijnzzp.nl