Vertegenwoordiger (bouw)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een vertegenwoordiger bouw is een buitendienst medewerker, die werkzaam zal zijn voor een groothandelsbedrijf. Dat kan betrekking hebben op verschillende bedrijven, zoals een bouwmaterialen leverancier, een ijzerwarengroothandel of een leverancier van werkmaterialen zoals bouwmachines. Om als vertegenwoordiger binnen de bouwsector te kunnen werken is het belangrijk dat een vertegenwoordiger over de juiste branchekennis beschikt, omdat de bouwsector een specifieke sector is. Als vertegenwoordiger vertegenwoordig je een bedrijf, dat diensten of materialen probeert te verkopen aan mogelijke afnemers, zoals aannemersbedrijven, onderhoudsbedrijven of timmerbedrijven. Wat je precies verkoopt kan natuurlijk per bedrijf verschillen. Binnen de bouwsector zijn namelijk veel verschillende bedrijven actief. Daarnaast kan een vertegenwoordiger gezien worden als relatiebeheerder voor de organisatie. Denk hierbij aan het regelmatig overleggen met relaties met betrekking tot mogelijke wensen. De verantwoordelijkheden die de vertegenwoordiger heeft zijn sterk afhankelijk van de werkgever. In het algemeen zal een vertegenwoordiger binnen de bouwsector verantwoordelijk zijn voor het binnenhalen van opdrachten of voor het verkopen van bouwmaterialen. Binnen de bouwsector worden veel verschillende bouwmaterialen gebruikt, die meestal niet goedkoop zijn. Het binnenhalen van opdrachten of het verkopen van bouwmaterialen kan ook betrekking hebben op het verkopen van werkmaterialen, zoals steigers, hoogwerkers, machines, bouwkranen en werkplaatsmachines. Net zo als in andere branches heeft een vertegenwoordiger binnen de bouwsector een commerciële functie waarbinnen het afsluiten van voldoende leads en opdrachten belangrijk is. De functie vertegenwoordiger moet daarom niet onderschat worden. Als vertegenwoordiger is het belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt en dat je op een goede manier kan netwerken.

Een vertegenwoordiger bouw is dus een buitendienst medewerker die een commerciële functie heeft. Een vertegenwoordiger binnen de bouwsector kan werkzaam zijn voor verschillende bedrijven, die producten en/of diensten verkopen. Daarnaast zijn er redelijk veel vertegenwoordigers actief op het gebied van ijzerwaren, omdat ijzerwaren veel toegepast worden binnen de bouwsector. Denk bijvoorbeeld aan verschillende bevestigingsmaterialen zoals schroeven, pluggen, beugels en andere ijzerwaren, zoals hang-en-sluitwerk en sloten. Binnen de bouwsector en de onderhoudssector wordt veel gebruikgemaakt van verschillende ijzerwaren, die meestal niet goedkoop zijn. Naast het verkopen van producten en/of diensten kan een vertegenwoordiger ook verantwoordelijk zijn voor het inkopen van materialen. In dat geval is een vertegenwoordiger ook verantwoordelijk voor het inkopen van producten en/of diensten. Een vertegenwoordiger werkt meestal voor een vast salaris en krijgt een bonusuitkering als de gemaakte doelstellingen gehaald worden, zoals een bepaalde omzetdoelstelling. Deze regeling is binnen veel commerciële beroepen van toepassing, omdat de werkzaamheden van een vertegenwoordiger een sterk commercieel karakter hebben.

Werken als vertegenwoordiger bouw

Als vertegenwoordiger binnen de bouwsector kan je met verschillende bedrijven te maken krijgen, omdat de bouwsector veel bedrijven kent. Denk bijvoorbeeld aan aannemers, klusbedrijven, timmerbedrijven en aan stukadoorsbedrijven. Daarnaast kan het voorkomen dat je woningstichtingen bezoekt, omdat deze meestal over een eigen onderhoudsafdeling beschikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verkoop van nieuwe keukens of aan de verkoop van houtrot middelen, die meestal veel gebruikt worden door woningstichtingen. Er bestaan er ook veel gespecialiseerde bedrijven binnen de bouwsector, die wellicht niet meteen voor de hand liggen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die dakkapellen plaatsen, kozijnen leveranciers of aan bedrijven die actief zijn op het gebied van funderingen of vochtbestrijding. Dit soort bedrijven maakt ook gebruik van bouwmaterialen, werkmaterialen en bouwmachines. Als vertegenwoordiger binnen de bouwsector zul je dus met veel verschillende bedrijven te maken krijgen. Het is dan ook erg belangrijk dat een vertegenwoordiger binnen de bouwsector beschikt over affiniteit met de bouwsector.

Bouwbeurs

Als vertegenwoordiger binnen de bouwsector zul je meestal ook regelmatig bouwbeurzen bezoeken of sta je zelf op de bouwbeurs namens het bedrijf. Bouwbeurzen zijn als vertegenwoordiger interessant, omdat ze meestal druk bezocht worden door branche liefhebbers, waardoor bouwbeurzen gezien kunnen worden als de ideale netwerkplek. Over het algemeen zal een vertegenwoordiger niet in zijn eentje beurzen bezoeken of bijwonen, omdat er ook bestaande relaties aanwezig kunnen zijn. Bestaande relaties vallen over het algemeen onder de verantwoordelijkheid van de accountmanager en niet onder de verantwoordelijk van de vertegenwoordiger. Dit kan overigens wel per bedrijf verschillen, omdat de functies ook gecombineerd kunnen worden.

Wat doet een vertegenwoordiger bouw:

  • Het bezoeken van verschillende bedrijven
  • Het opbouwen of uitbreiden van relaties
  • Het geven van adviezen over producten en/of diensten
  • Het inschatten van de beste B2B lead kansen
  • Het organiseren van productdemonstraties

Beroep vertegenwoordiger:

Opleidingen tot vertegenwoordiger

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor een vertegenwoordiger. Over het algemeen zal de Mbo-opleiding vertegenwoordiger de meeste gerichte opleiding zijn. Een andere benaming voor deze opleiding kan ook zijn Mbo-opleiding Commercieel medewerker buitendienst. Op Hbo-niveau kan de hbo-opleiding commerciële economie aangemerkt worden als geschikte opleiding. Het is mogelijk dat een vertegenwoordiger ook over een andere passende opleiding zal beschikken. Het beroep vertegenwoordiger komt binnen de praktijk voor op Mbo-niveau en op Hbo-niveau. Wie overweegt om een commerciële opleiding te volgen moet zich goed beseffen dat je als vertegenwoordiger over bepaalde unieke vaardigheden en competenties moet beschikken, omdat commerciële werkzaamheden niet voor iedereen geschikt zijn. Het willen presteren is erg belangrijk als vertegenwoordiger. Als vertegenwoordiger heb je meestal te maken met veel administratie. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van online boekhouden. Met een goed boekhoudprogramma bespaar je veel tijd en worden fouten voorkomen.

Bedrijven waar een vertegenwoordiger werkzaam kan zijn

Een vertegenwoordiger die werkzaam is binnen de bouwsector zal over het algemeen werkzaam zijn voor een groothandelsbedrijf gericht op de bouwsector. Binnen de bouwsector komen veel verschillende groothandelsbedrijven voor, die zich ook kunnen richten op specifieke bouwmaterialen en/of diensten. Het is mogelijk dat ook grotere bedrijven binnen de bouwsector gebruikmaken van vertegenwoordigers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote aannemersbedrijven of aan bedrijven die werkmaterialen verhuren aan bouwvakkers. Het beroep vertegenwoordiger komt eigenlijk wel voor in alle denkbare branches op verschillende manieren. Als vertegenwoordiger hoef je niet per se binnen de bouwbranche werkzaam te zijn.

Competenties vertegenwoordiger

De belangrijkste competentie van een vertegenwoordiger is dat een vertegenwoordiger moet beschikken over een goede commerciële instelling, omdat het beroep vertegenwoordiger alles te maken heeft met verkopen. Een vertegenwoordiger kan dus ook gezien worden als een commercieel medewerker. Daarnaast is doorzettingsvermogen aan te merken als belangrijke competentie als vertegenwoordiger. Een goede vertegenwoordiger zal niet zomaar opgeven. Omdat commerciële werkzaamheden in veel gevallen te maken hebben met goede communicatie en verkooptechnieken kan een vertegenwoordiger in veel gevallen gezien worden als communicatieadviseur en onderhandelaar. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, branchekennis, bijscholing, zelfstandigheid, presteren, monitoren, calculeren, plannen, organiseren en netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vertegenwoordiger

Het arbeidsmarktperspectief als vertegenwoordiger binnen de bouwsector is over het algemeen redelijk goed te noemen. Dit komt vooral omdat er veel verschillende bedrijven actief zijn binnen de bouwsector. Als vertegenwoordiger binnen de bouwsector kan het wel heel handig zijn als je beschikt over specifieke bouwkennis. Een vertegenwoordiger binnen de bouwsector hoeft geen bouwkundig adviseur te zijn, echter moet er wel sprake zijn van bepaalde basisvaardigheden in bouwkunde. Wie beschikt over de juiste opleidingen zal binnen de bouwsector werkzaam kunnen zijn als vertegenwoordiger. De doorgroeimogelijkheden als vertegenwoordiger kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functies filiaalmanager, contractmanager of aan de functie afdelingsmanager. De doorgroeimogelijkheden zijn wel sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vertegenwoordiger

Als vertegenwoordiger is het lastig een salaris indicatie te geven, omdat het inkomen sterk afhankelijk is van het soort vertegenwoordiger. Zo verdient een vertegenwoordiger in de medische sector vaak stukken meer dan een vertegenwoordiger in de bouw, omdat de kennis en opleiding te ver uit elkaar liggen. Daarnaast is het basissalaris van een vertegenwoordiger meestal niet altijd heel hoog moet een vertegenwoordiger het vaak hebben van de bonussen door te verkopen en de extra voordelen die het beroep biedt zoals een auto van de zaak. Als vertegenwoordiger zijn er weinig mogelijkheden om te beginnen als zelfstandig ondernemer.

Read this information on Construction representative in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Bauvertreter auf Deutsch.

Lea esta información sobre Representante de construccion en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Vertegenwoordiger (bouw)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vertegenwoordiger (bouw) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl