Metaalbewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een metaalbewerker is verantwoordelijk voor het bewerken van metaal door het toepassen van verschillende werkingstechnieken. Denk hierbij aan het walsen, zetten, buigen, kanten, zagen knippen, lassen, draaien, frezen, slijpen, branden en polijsten van metaal. Het beroep metaalbewerker komt in de praktijk op verschillende manieren voor, zoals binnen de industrie, de detailhandel, de kunstwereld en als hobby. Een metaalbewerker maakt voor zijn of haar werkzaamheden gebruik van verschillende metaalbewerkingsprocessen, die uit te splitsen zijn in verspanende en niet-verspanende processen. Verspanende processen zijn slijpen, frezen, draaien, boren, zagen, graveren en draadsnijden van metalen. Niet-verspanende processen heeft betrekking op buigen, hameren, gieten, persen, ponsen, smeden, drijven, walsen, stansen, etsen en dieptrekken van metalen. Daarnaast kan een metaalbewerker gebruikmaken van verbindingsprocessen, zoals het solderen en lassen van metalen. Andere specialistische werkzaamheden van een metaalbewerker kunnen zijn het galvaniseren en/of het verzinken van voorwerpen om ze te beschermen. Welke voorwerpen een metaalbewerker maakt en welke metalen hij of zij zal bewerken is afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Het beroep metaalwerker moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat metaalbewerkers op verschillende manieren met metaal te maken kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan bruggen, schepen, sieraden, meubels en aan auto's. Al deze verschillende metalen onderdelen of constructies worden gemaakt door verschillende vaklieden. Een sieradenmaker is bijvoorbeeld een edelsmid, die met edelmetalen werkt. Een metaalbewerker die meubels of ombouwkasten maakt voor computers is een plaatwerker. Als een metaalbewerker fijne dingen maakt spreekt men van een instrumentenmaker. In de meeste gevallen heeft het beroep metaalbewerker betrekking op allround vaklieden, die werkzaam zijn in een werkplaats.

Een metaalbewerker is dus een vakman of vakvrouw die metaal bewerkt. Denk bijvoorbeeld aan constructiebankwerkers, plaatwerkers, pijpfitters en aan verspaners. Het bewerken van metaal kan alleen plaatsvinden door het toepassen van verschillende technieken, gereedschappen en machines. In veel gevallen betreft dit complexe machines, die niet zomaar door iedereen bediend kunnen worden, omdat ze computergestuurd zijn. Het bedienen van computergestuurde CNS machines vraagt om de nodige vakkennis en ervaring. Ook het lassen van constructies kan tot de werkzaamheden van een metaalbewerker behoren. Als metaalbewerker zal je meestal werkzaam zijn binnen een werkplaats, waarbinnen verschillende metaalbewerkers werkzaam zijn. Al deze vaklieden zijn verantwoordelijk voor specifieke werkzaamheden. Het is niet zo dat alleen metaalarbeiders aangemerkt kunnen worden als metaalbewerker. Het bewerken van metaal komt binnen veel verschillende beroepen voor. Denk ook aan edelmetaalbewerkers, instrumentmakers, goudsmeden, zilversmeden en aan machinebouwers, die op verschillende manieren met metaal te maken hebben. Afhankelijk van de werkzaamheden kan het om grof of om fijnmetaal-bewerking gaan.

Werkzaamheden van een metaalbewerker

Het beroep metaalbewerker heeft niet alleen betrekking op het bewerken van metaal. Ook andere werkzaamheden, die met metaal te maken hebben kunnen toebehoren tot de werkzaamheden van een metaalbewerker. Denk bijvoorbeeld aan het galvaniseren van voorwerpen en aan het verzinken van voorwerpen om ze te beschermen. Daarnaast is het zo dat een metaalbewerker werkzaam kan zijn onder het wateroppervlak. In dat geval gaat het om een lasser die werkzaam is als beroepsduiker. Vanzelfsprekend zijn de meeste metaalbewerkers werkzaam binnen een werkplaats. In dat geval ben je meestal inzetbaar voor alle voorkomende werkzaamheden. Over het algemeen is het zo dat een metaalbewerker ook aangemerkt kan worden als monteur. Dit houdt in dat een metaalbewerker verantwoordelijk is voor het samenstellen van losse onderdelen.

Metaalkunde

Metaalkunde is het deel van de werktuigbouwkunde en materiaalkunde dat zich richt op de studie van metalen en hun toepassingen. Metaalkunde kunt diverse toepassingsgebieden, dat ook weer betrekking kan hebben op verschillende vaklieden van alle niveaus. Een metaalkundige kan bijvoorbeeld ook een ingenieur zijn die destructief onderzoek en/of niet destructief onderzoek zal uitvoeren om de kwaliteit van metalen te kunnen testen.

Werken en leren in de metaaltechniek:

Beroep metaalbewerker:

Opleiding metaalbewerker:

Opleidingen tot metaalbewerker

Het is niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen voor het beroep metaalbewerker. De metaalsector kent verschillende beroepen op verschillende niveaus, waardoor het benoemen van een specifieke opleiding niet mogelijk is. In de meeste gevallen zal een metaalbewerker voldoende hebben aan een gerichte Mbo-opleiding. Welke opleiding het beste zal passen is geheel afhankelijk van de werkzaamheden. Een metaalbewerker kan ook werkzaam zijn als ondernemer. In dat geval is het belangrijk om een aanvullende opleiding bedrijfskunde te volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een metaalbewerker werkzaam kan zijn

Een metaalbewerker is in de meeste gevallen werkzaam voor een bedrijf binnen de metaalsector. Daarnaast kan een metaalbewerker werkzaam zijn voor carrosseriebouwers, scheepsbouwers of gereedschapsmakers. Afhankelijk van de specifieke werkzaamheden en ervaring kan een metaalbewerker werkzaam zijn als ondernemer. Er zijn veel bedrijven en vaklieden te bedenken die met metaal werken.

Competenties metaalbewerker

De belangrijkste competentie als metaalbewerker is dat je beschikt over de juiste vakinhoudelijke kennis met betrekking tot materiaalkennis en het kunnen bedienen van verschillende machines. Van een metaalbewerker mag ook verwacht worden dat hij of zij een technicus is, omdat metaal en techniek niet los van elkaar gezien kunnen worden. Omdat de meeste metaalbewerkers te maken hebben met verschillende collega's is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is de veiligheid. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, zelfstandigheid, inzicht, plannen, organiseren, nauwkeurigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, kennis, passie en motivatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als metaalbewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een metaalbewerker is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de opleidingen en werkzaamheden. Over het algemeen is het wel zo dat er voldoende vraag is naar goed opgeleide vakmensen binnen het metaal. De doorgroeimogelijkheden van een metaalbewerker zijn afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Het is denkbaar dat een ervaren metaalbewerker kan doorgroeien tot de functie chef-werpkaats.

Arbeidsvoorwaarden en salaris metaalbewerker

Het is niet mogelijk om specifieke arbeidsvoorwaarden te benoemen als metaalwerker, omdat een metaalbewerker werkzaam kan zijn in verschillende branches die ook weer gebruik kunnen maken van verschillende cao's. Een metaalbewerker zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verdere verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Metaalbewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Metaalbewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl