Metaalbewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Metaalbewerker is een algemene benaming voor vaklieden die metalen bewerken door middel van het toepassen van uiteenlopende soorten technieken. Die technieken kunnen weer betrekking hebben op verschillende processen, vaardigheden en gereedschappen. Het beroep metaalbewerker komt binnen de praktijk op verschillende manieren voor, zoals binnen de industrie, binnen de detailhandel, binnen de kunstwereld en als hobby. Een metaalbewerker maakt voor zijn of haar werkzaamheden gebruik van verschillende metaalbewerkingsprocessen, uit te splitsen in verspanende en niet-verspanende processen. Verspanende processen zijn slijpen, frezen, draaien, boren, zagen, graveren en draadsnijden van metalen. Niet-verspanende processen heeft betrekking op buigen, hameren, gieten, persen, ponsen, smeden, drijven, walsen, stansen, etsen en dieptrekken van metalen. Daarnaast maakt een metaalbewerker over het algemeen gebruik van verbindingsprocessen zoals solderen en lassen van metalen. Andere specialistische werkzaamheden als metaalbewerker kunnen zijn het galvaniseren en/of het verzinken van voorwerpen om ze te beschermen. Welke voorwerpen die een metaalbewerker precies maakt en welke metalen hij of zij zal bewerken is weer afhankelijk van de soort werkzaamheden en het specifieke beroep als metaalbewerker.

Het beroep metaalwerker moet dus als een algemeen beroep gezien worden voor vaklieden die werkzaam zijn met metalen. Metaal kent veel verschillende toepassingsgebieden, omdat metaal overal voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan bruggen, aan schepen, aan sieraden, aan meubels en aan auto's. Als deze verschillende toepassingsgebieden met betrekking tot metaal hebben over het algemeen weer betrekking op verschillende soorten vakmensen die met metaal werken. Een sieradenmaker is bijvoorbeeld een edelsmid die met edelmetalen werkt. Een metaalbewerker die meubels of ombouwkasten maakt voor computers is weer een plaatwerker. Als een metaalbewerker heel fijne dingen maakt van metaal spreekt men weer van een instrumentenmaker.

Een metaalbewerker is dus een allround vakman of vakvrouw die metaal bewerkt. Het bewerken van metaal kan alleen plaatsvinden door het toepassen van verschillende technieken, gereedschappen en machines. Een metaalbewerker moet dan ook met veel verschillende machines en gereedschappen kunnen werken om metaal te kunnen bewerken. In veel gevallen betreft dit complexe machines die niet zomaar door iedereen bediend kunnen, worden omdat ze computergestuurd zijn. Ook het eventueel lassen van constructies kan tot de werkzaamheden van een metaalbewerker behoren. Als metaalbewerker zal je over het algemeen werkzaam zijn binnen een werkplaats, waar in de meeste gevallen meerdere metaalbewerkers werkzaam zijn. Al deze verschillende vaklieden zijn verantwoordelijk voor specifieke werkzaamheden.

Metaalkunde

Metaalkunde is het deel van de werktuigbouwkunde en materiaalkunde dat zich richt op de studie van metalen en hun toepassingen. Metaalkunde kunt diverse toepassingsgebieden, dat ook weer betrekking kan hebben op verschillende vaklieden van alle niveaus. Een metaalkundige kan bijvoorbeeld ook een ingenieur zijn die destructief onderzoek en/of niet destructief onderzoek zal uitvoeren om de kwaliteit van metalen te kunnen testen.

Werkzaamheden metaalbewerker

Het beroep metaalbewerker heeft niet alleen betrekking op het bewerken van metaal. Ook andere werkzaamheden die met metaal te maken hebben behoren toe tot een metaalbewerker. Denk bijvoorbeeld aan het galvaniseren van voorwerpen en aan het verzinken van voorwerpen om ze te beschermen. Ook het opbouwen van losse onderdelen tot een machine kan tot de werkzaamheden behoren van een metaalwerker. Een ander beroep als metaalbewerker kan bijvoorbeeld weer zijn het beroep beroepsduiker. Een beroepsduiker kan een lasser zijn die pijpleidingen of andere constructies last onder het wateroppervlak.

Werken en leren in de metaaltechniek:

Beroep metaalbewerker:

Opleiding metaalbewerker:

Opleidingen tot metaalbewerker

Het is niet zomaar mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen voor het beroep metaalbewerker. De metaalsector kent veel verschillende beroepen op verschillende niveaus, waardoor het benoemen van een specifieke opleiding niet mogelijk is. De meeste beroepen als metaalbewerker betreft beroepen op Mbo-niveau. Zie voor opleidingsindicaties de meer specifieke beroepen. Een metaalbewerker moet natuurlijk over technisch inzicht beschikken. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een metaalbewerker werkzaam kan zijn

Een metaalwerker kan werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven binnen de metaalsector. Een metaalbewerker kan ook werkzaam zijn buiten de metaalsector, omdat er in diverse branches gewerkt wordt met metaal. Daarnaast kan een metaalbewerker werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties metaalbewerker

De belangrijkste competentie als metaalbewerker is dat je beschikt over de juiste vakinhoudelijke kennis met betrekking tot materiaalkennis en het kunnen bedienen van verschillende machines. Van een metaalbewerker mag ook verwacht worden dat hij of zij een technicus is, omdat metaal en techniek niet los van elkaar gezien kunnen worden. Algemeen belangrijke woorden zijn accuratesse, samenwerken, inzicht, communicatie, verantwoordelijkheidsgevoel, nauwkeurigheid, veiligheid en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als metaalbewerker

Het arbeidsmarktperspectief als metaalbewerker is niet zomaar aan te geven, omdat het beroep metaalbewerker betrekking kan hebben op verschillende branches. Over het algemeen is het wel zo dat er voldoende vraag is naar goed opgeleide vakmensen binnen de metaal. Het arbeidsmarktperspectief is in de meeste gevallen dan ook afhankelijk van de soort genoten opleidingen en werkervaring. De doorgroeimogelijkheden als metaalbewerker zijn afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris metaalbewerker

Het is niet mogelijk om specifieke arbeidsvoorwaarden te benoemen als metaalwerker, omdat een metaalbewerker werkzaam kan zijn in verschillende branches die ook weer gebruik kunnen maken van verschillende cao's. Een metaalbewerker zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl