Constructiebankwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een constructiebankwerker werkt over het algemeen bij constructiebedrijven in de metaalindustrie. De werkzaamheden bestaan over het algemeen uit het bouwen van onderdelen voor een bepaalde constructie. De constructiebankwerker moet in staat zijn zelfstandig te werken. Een constructiebankwerker moet goed tekening kunnen lezen en dit dan vervolgens in de praktijk brengen. Een constructiebankwerker kan verschillende dingen bouwen zoals transportmiddelen, hefwerktuigen, hijswerktuigen en landbouwwerktuigen. De Constructiebankwerker kan met verschillende materialen werken zoals plaatmateriaal, pijpmateriaal, stripmateriaal, staafmateriaal en profielmateriaal. Een constructiebankwerker kan ook lassen.

Het goed tekeningen kunnen lezen is erg belangrijk voor de bankwerker, omdat ieder onderdeel een deel is van een groter iets en fouten vervelende gevolgen kunnen hebben. Fouten werken door in het project blijken dan later niet te passen. De constructiebankwerker moet zelfstandig metaal kunnen bewerken en deze vaak ook nog kunnen lassen. Ondanks dat je goed zelfstandig moet kunnen werken bouw je meestal niet alleen een machine of constructie. In veel gevallen werk je aan een bepaald onderdeel en werken je collega's aan andere onderdelen, die later samengevoegd worden tot één geheel.

Werken als constructiebankwerker

Om als constructiebankwerker aan het werk te kunnen zijn er diverse opleidingen te vinden waar men het vak kan leren. In veel gevallen zal het dan gaan om vier dagen werken en een dag school. Om alle kneepjes van het vak te leren is doorgaans veel ervaring nodig. De constructiebankwerker werkt vaak in een grote hal onder toezicht van de chef.

Een constructiebankwerker werkt dus aan stalen voorwerpen, die gemaakt worden met verschillende machines en technieken zoals door het walsen van staal, het snijden van staal en het lassen. Om te kunnen werken als een constructiebankwerker is het belangrijk dat de constructiebankwerker inzicht heeft in wat hij gaat maken, door het kunnen begrijpen van de werktekeningen. Vaak worden er diverse onderdelen gemaakt in teamverband, en is het belangrijk dat er goed overgelegd wordt met de collega's op de werkvloer. Ondanks dat staal groot en zwaar is, zal het eindresultaat vaak op de millimeter moeten passen. Dat is mogelijk door het nauwkeurig kunnen werken met de verschillende machines.

Beroep constructiebankwerker:

Opleidingen tot constructiebankwerker

Wie als constructiebankwerker wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding allround constructiewerker volgen. De opleiding is op verschillende niveaus te volgen en duurt gemiddeld drie jaar. De opleiding tot constructiebankwerker bestaat doorgaans uit verschillende modules, zoals de basisvaardigheden metaal, tekening lezen en lassen. Tijdens de vervolgopleiding zijn er meerdere specialisaties waaruit gekozen kan worden zoals pijpfitter, lasser en onderhoudsspecialist voor machines.

Bedrijven waar een constructiebankwerker werkzaam kan zijn

Als constructiebankwerker ben je doorgaans werkzaam in de metaalverwerkedenindustrie en kan je veel verschillende onderdelen maken voor verschillende doeleinden, zoals voor schepen, voor de bouw en voor de civiele techniek.

Competenties constructiebankwerker

Als constructiebankwerker is het belangrijk dat je volgens de gegeven opgave kunt werken en dus tekening kunt lezen. Daarnaast zal je communicatief goed onderlegd moeten zijn, omdat je veel zal moeten overleggen met collega's en leidinggevenden. Maar ook de veiligheid speelt binnen dit beroep een grote rol, omdat je veelal met ingewikkelde machines te maken zal krijgen die alleen veilig zijn als ze op de juiste manier bediend worden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als constructiebankwerker

Als goed opgeleide constructiebankwerker is het vinden van werk doorgaans geen enkel probleem. De meeste nieuwe constructiebankwerkers maken als kans op een baan vanuit hun stage via de schoolopleiding. Wie wil doorgroeien als constructiebankwerker zal extra opleidingen moeten volgen om zich verder te specialiseren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris constructiebankwerker

Als constructiebankwerker val je doorgaans onder de Cao kleinmetaal, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zullen zijn. Een constructiebankwerker in loondienst verdient doorgaans tussen de 1500 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en opleiding. Het beroep constructiebankwerker komt voor zover wij weten niet voor als zelfstandig ondernemer.

Mijnzzp.nl