Constructiebankwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een constructiebankwerker is een allround vakman die verantwoordelijk is voor het vervaardigen en monteren van uiteenlopende soorten metaalconstructies. Een constructiebankwerker werkt over het algemeen voor constructiebedrijven binnen de metaalindustrie. De werkzaamheden als constructiebankwerker bestaan uit het vervaardigen en opbouwen van losse onderdelen voor een bepaalde constructie. Een constructiebankwerker moet in staat zijn zelfstandig te werken met uiteenlopende soorten bewerkingsmachines. Als constructiebankwerker is het ook erg belangrijk dat je goed kan tekening lezen omdat op de technische werktekening alle specificaties zijn opgenomen. Een constructiebankwerker kan verantwoordelijk zijn voor het vervaardigen van uiteenlopende soorten losse onderdelen en constructies zoals voor transportmiddelen, hefwerktuigen, hijswerktuigen en landbouwwerktuigen. Als constructiebankwerker werk je over het algemeen met verschillende materialen zoals plaatmateriaal, pijpmateriaal, stripmateriaal, staafmateriaal en profielmateriaal. Als constructiebankwerker is het ook weer erg belangrijk dat je goed kunt lassen, omdat het lassen als constructiebankwerker ook veel zal voorkomen. Als constructiebankwerker maak je gebruik van veel verschillende bewerkingsmachines en bewerkingstechnieken zoals het frezen, draaien, boren, kanten, zetten, zagen en verspanen, om metaal te kunnen bewerken. Als constructiebankwerker kan je verantwoordelijk zijn voor het maken van uiteenlopende onderdelen en constructies, afhankelijk van waar je precies werkzaam bent.

Een constructiebankwerker werkt dus aan metalen voorwerpen, die gemaakt worden met verschillende machines en technieken zoals door het walsen van staal, het snijden van staal en het lassen. Om te kunnen werken als constructiebankwerker is het belangrijk dat een constructiebankwerker inzicht heeft in wat hij gaat maken, door het kunnen begrijpen van de werktekeningen. Vaak worden er diverse losse onderdelen gemaakt in teamverband, en is het belangrijk dat er goed overgelegd wordt met de diverse collega's op de werkvloer zodat alle losse onderdelen later tot een geheel gevormd kunnen worden op de juiste manier. In alle gevallen heeft een constructiebankwerker te maken met losse onderdelen die later onderdeel uitmaken van een bepaalde constructie. Een constructiebankwerker is dan ook werkzaam voor gespecialiseerde staalconstructiebedrijven of is bijvoorbeeld werkzaam voor scheepsbouwers die veel te maken hebben met metaal, losse segmenten en constructies.

Het is niet zo dat een constructiebankwerker alleen verantwoordelijk is voor het vervaardigen van losse onderdelen omdat een constructiebankwerker ook verantwoordelijk kan zijn voor het samenstellen van de losse onderdelen, zodat er een bepaalde constructie zal ontstaan. Het is daarom zo belangrijk dat een constructiebankwerker ook gezien kan worden als allround lasser, omdat lassen en metaalconstructies over het algemeen niet los van elkaar gezien kunnen worden. Als constructiebankwerker werk je tegenwoordig met verschillende soorten gereedschappen en machines, echter werkt een constructiebankwerker over het algemeen niet met complexe computergestuurde machines omdat dit over het algemeen weer toebehoort tot de werkzaamheden van een machinebankwerker. Dit kan wel per constructiebankwerker en bedrijf verschillen, omdat een constructiebankwerker in sommige gevallen ook aangemerkt zal kunnen worden als machinebankwerker.

Beroep constructiebankwerker:

Opleidingen tot constructiebankwerker

Wie als constructiebankwerker wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding allround constructiewerker volgen. De opleiding is op verschillende niveaus te volgen en duurt gemiddeld drie jaar. De opleiding tot constructiebankwerker bestaat doorgaans uit verschillende modules, zoals de basisvaardigheden metaal, tekening lezen en lassen. Tijdens de vervolgopleiding zijn er meerdere specialisaties waaruit gekozen kan worden zoals pijpfitter, lasser en onderhoudsspecialist voor machines. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een constructiebankwerker werkzaam kan zijn

Een constructiebankwerker is over het algemeen werkzaam voor gespecialiseerde staalconstructiebedrijven die uiteenlopende constructies kunnen maken, zoals machines of constructies voor de bouw. Daarnaast kan een constructiebankwerker werkzaam zijn voor scheepsbouwers, die ook veel te maken hebben met complexe staalconstructies. Het is niet ondenkbaar dat een constructiebankwerker binnen een ander soort technische werkplaats werkzaam is, zoals voor een carrosseriebedrijf dat gespecialiseerd is in het maken en/of aanpassen van onderstellen voor voertuigen.

Competenties constructiebankwerker

Als constructiebankwerker is het belangrijk dat je volgens de gegeven opgave kunt werken en dus tekening kunt lezen. Daarnaast zal je communicatief goed onderlegd moeten zijn, omdat je veel zal moeten overleggen met collega's en leidinggevenden. Maar ook veiligheid speelt binnen dit beroep een grote rol, omdat je veelal met ingewikkelde machines te maken zal krijgen die alleen veilig zijn als ze op de juiste manier bediend worden. Daarnaast is het belangrijk dat een constructiebankwerker gezien kan worden als allround monteur en technicus, omdat een constructiebankwerker veel met techniek te maken heeft. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, kennis, bijscholing, verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerken, overleggen en communicatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als constructiebankwerker

Als goed opgeleide constructiebankwerker is het vinden van werk doorgaans geen enkel probleem. De meeste nieuwe constructiebankwerkers maken als kans op een baan vanuit hun stage via de schoolopleiding. Wie wil doorgroeien als constructiebankwerker zal extra opleidingen moeten volgen om zich verder te specialiseren. Een mogelijke vervolgfunctie als constructiebankwerker kan de functie werkplaatschef zijn, als je beschikt over de benodigde ervaring, opleidingen en vakkennis. De doorgroeimogelijkheden als constructiebankwerker zijn over het algemeen sterk afhankelijk van je eigen competenties, het opleidingsniveau en de soort werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en salaris constructiebankwerker

Als constructiebankwerker val je doorgaans onder de Cao kleinmetaal, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zullen zijn. Een constructiebankwerker in loondienst verdient doorgaans tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en opleiding. Het beroep constructiebankwerker komt voor zover wij weten niet voor als zelfstandig ondernemer.

Mijnzzp.nl