Machinebouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een machinebouwer is verantwoordelijk voor het bouwen, onderhouden en moderniseren van machines. Het beroep machinebouwer behoort tot de machine-industrie, machinebouw of machinebouw-industrie, afhankelijk van de machines waarmee een machinebouwer te maken heeft. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een machinebouwer het makkelijkst omschrijven als het bouwen, installeren en onderhouden van machines, die door consumenten en de industrie gebruikt worden. Als machinebouwer ben je werkzaam binnen de werktuigbouwkunde, industriële automatisering of de elektrotechniek. In alle gevallen moet het beroep machinebouwer aangemerkt worden als technisch beroep, waarbinnen innovatie een belangrijk rol speelt. Machinebouwers zijn actief binnen in verschillende industrieën en kunnen daarom te maken hebben met verschillende machines. Denk bijvoorbeeld aan de transportindustrie, voedingsindustrie, maakindustrie en aan de textielindustrie. Als machinebouwer werk je in de meeste gevallen samen met verschillende collega's, die gespecialiseerd kunnen zijn in verschillende vakgebieden van de machinebouw. Het beroep machinebouwer komt in de praktijk voor op Mbo-niveau tot op universitair niveau. Een machinebouwer kan in veel gevallen gezien worden als elektrotechnicus, omdat machines alleen kunnen functioneren door middel van elektronica. Het bouwen van nieuwe machines is niet iets wat een machinebouwer alleen zal doen. In de meeste gevallen is de ontwerp- en tekenafdeling van een machinefabriek al maanden bezig met het uitwerken van een nieuwe machine voordat de machine daadwerkelijk gebouwd kan worden. Het bouwen of onderhouden van machines betreft in alle gevallen zeer specialistische werkzaamheden, die alleen uitgevoerd kunnen worden door goed opgeleide machinebouwers. De inhoudelijke werkzaamheden van een machinebouwer zijn afhankelijk van het opleidingsniveau en de industrie waarbinnen je werkzaam bent.

Een machinebouwer is dus gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen, moderniseren en onderhouden van machines. Vanzelfsprekend kan dit het betrekking hebben op verschillende vaklieden. Denk bijvoorbeeld aan werktuigbouwkundigen, elektrotechnici, paneelbouwers, proces engineers en aan monteurs. Afhankelijk van de werkzaamheden kan er ook sprake zijn van automatiseringsmedewerkers. Automatiseringsmedewerkers zijn gespecialiseerd in het toepassen van automatisering door middel van het toepassen van ICT-oplossingen. Als machinebouwer heb je te maken met bedrijven die sterk afhankelijk zijn van machines. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten, die stenen, voeding, kleding, medicijnen, auto-onderdelen of parfums maken. Dit soort bedrijven maakt in veel gevallen gebruik van een hoogwaardig geautomatiseerd productieproces, waardoor de bedrijven goedkoper en sneller kunnen produceren. Afhankelijk van de werkzaamheden kan een machinebouwer ook te maken hebben met een procestechnoloog. Binnen de machinebouw spreekt men van de zware industrie of van de middelbare industrie. Binnen de middelbare industrie gaat het meestal om machines die gebouwd worden voor specifieke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan mobiele werktuigen, zoals een veegmachine of landbouwmachine, of aan aanhangers die opgebouwd worden met machines. De machines die toegepast worden binnen de zware industrie zijn bijna allemaal vaste machines en installaties, die zeer complex en groot van omvang kunnen zijn.

Werken als machinebouwer

Het beroep machinebouwer is een mooi beroep, waarbinnen je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende vaklieden. Het bouwen van nieuwe machines is een samenspel waarbij verschillende specialisten betrokken zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan test ingenieurs, die verantwoordelijk zijn voor het controleren van machines voordat machines afgeleverd worden. Afhankelijk van de opdracht kan het gaan om machines of installaties, die door middel van exceptioneel transport op locatie gebracht worden. In dat geval hebben we het over machines of installaties, die groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan windturbines, warmte-kracht installaties of aan gasturbines.

Onderhoud aan machines

Onderhoud aan machines is belangrijk, om het stilvallen van de machines te voorkomen. Meestal staan er verschillende machines binnen een fabriek, die allemaal een bepaalde taak hebben binnen het productieproces. Deze verschillende machines zullen regelmatig onderhouden moeten worden, zodat ze bedrijfszeker blijven. Bij de meeste machines gaat het om onderdelen die slijten en vervangen moeten worden om uitval te voorkomen. Soms komt het voor dat machines gereviseerd moeten worden, omdat ze versleten zijn. Als machinebouwer heb je bij onderhoud aan machines meestal te maken met de productieplanner. Het belangrijkste punt hierbij is het zo inplannen van de werkzaamheden, dat het productieproces minimale stilstand oploopt. Ook is het belangrijk dat alle onderdelen die nodig zijn, van tevoren aanwezig zijn, zodat de machine niet onnodig lang stil hoeft te staan.

Wat doet een machinebouwer:

  • Het onderhouden van machines en installaties
  • Het moderniseren van bestaan de machines en installaties
  • Het transporten en opbouwen van machines en installaties
  • Het opbouwen van nieuwe machines en installaties
  • Het onderhouden van machines en installaties
  • Het registeren van gegevens (werking en data)
  • Het reviseren van machines en installaties
  • Het testen van machines en installaties

Informatiefilm over machinebouw:

Film over machinebouwer:

Opleidingen tot machinebouwer

Wie een carrière ambieert als machinebouwer kan het beste voor de Mbo-opleiding allround machinebouwer op niveau vier kiezen. De opleiding tot machinebouwer duurt, afhankelijk van je vooropleidingen, drie tot vier jaar. In dat meeste gevallen betreft dit een praktijkgerichte beroepsopleiding, waarbinnen je werkzaam bent onder een ervaren collega, die in dat geval aangemerkt kan worden als je leermeester. Een mogelijke vervolgopleiding als machinebouwer is de Hbo-opleiding werktuigbouwkunde. Welke opleiding het best pas is afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een machinebouwer werkzaam kan zijn

Een machinebouwer is in de meeste gevallen werkzaam voor een machine-bouwer. Er zijn veel verschillende machinebouwers actief, die zich meestal gespecialiseerd hebben in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van specifiek machines of installaties. Denk bijvoorbeeld aan fabrieksmachines, werktuigmachines of aan drukmachines. Als machinebouwer kan je dus werkzaam zijn binnen verschillende industrieën.

Competenties machinebouwer

De belangrijkste competentie van een machinebouwer is de vakinhoudelijke kennis, omdat het beroep machinebouwer aan te merken is als gespecialiseerd beroep. Zonder de juiste vakkennis is het niet mogelijk om te werken als machinebouwer. Daarnaast moet een machinebouwer aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus, omdat een machinebouwer veel te maken zal hebben met montagewerkzaamheden en techniek. Als machinebouwer zal je in de meeste gevallen ook veel te maken hebben met collega's en leidinggevenden, waardoor communicatie aangemerkt kan worden als belangrijke competentie. Daarnaast is het belangrijk dat je als machinebouwer op de hoogte blijft van de laatste technieken en mogelijkheden. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, inzicht, innovatie, verantwoordelijkheidsgevoel, controleren, kwaliteit, monitoren en veiligheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als machinebouwer

Het arbeidsmarktperspectief van een machinebouwer is goed te noemen. Wel is het zo dat het beroep machinebouwer op alle niveaus voorkomt, waardoor het arbeidsmarktperspectief per machinebouwer kan verschillen. Over het algemeen zal een machinebouwer geen moeite hebben bij het verkrijgen van werk. De doorgroeimogelijkheden van een machinebouwer zijn niet zomaar aan te geven. Dit is geheel afhankelijk van het opleidingsniveau, de werkgever en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris machinebouwer

Een machinebouwer zal in de meeste gevallen onder de cao metaal en techniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een machinebouwer zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Machinebouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Machinebouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl