Machinebouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep machinebouwer
Wat doet een machinebouwer
Werken als machinebouwer
Onderhoud aan machines
Wat maken machinebouw bedrijven?
Taken als machinebouwer:
Film: machinebouw aan het werk:
Film: werken als machinebouwer:
Opleidingen tot machinebouwer
Bedrijven waar een machinebouwer werkzaam kan zijn
Competenties machinebouwer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als machinebouwer
Arbeidsvoorwaarden en salaris machinebouwer
Eigen bedrijf starten als Machinebouwer
Boekhoudprogramma vergelijken Machinebouwer

Beroep machinebouwer

Een machinebouwer is verantwoordelijk voor het bouwen, onderhouden en moderniseren van machines. Het beroep machinebouwer behoort tot de machine-industrie, machinebouw of machinebouw-industrie, afhankelijk van de machines waarmee een machinebouwer te maken heeft. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een machinebouwer het makkelijkst omschrijven als het bouwen, installeren en onderhouden van machines, die door consumenten en de industrie gebruikt worden. Als machinebouwer ben je werkzaam binnen de werktuigbouwkunde, industriële automatisering of de elektrotechniek. In alle gevallen moet het beroep machinebouwer aangemerkt worden als technisch beroep, waarbinnen innovatie een belangrijke rol speelt. Machinebouwers zijn actief binnen in verschillende industrieën en kunnen daarom te maken hebben met verschillende machines. Denk bijvoorbeeld aan de transportindustrie, voedingsindustrie, maakindustrie en aan de textielindustrie. Als machinebouwer werk je in de meeste gevallen samen met verschillende collega's, die gespecialiseerd kunnen zijn in verschillende vakgebieden van de machinebouw. Het beroep machinebouwer komt in de praktijk voor op Mbo-niveau tot op universitair niveau. Een machinebouwer kan in veel gevallen gezien worden als elektrotechnicus, omdat machines alleen kunnen functioneren door middel van elektronica. Het bouwen van nieuwe machines is niet iets wat een machinebouwer alleen zal doen. In de meeste gevallen is de ontwerp- en tekenafdeling van een machinefabriek al maanden bezig met het uitwerken van een nieuwe machine voordat de machine daadwerkelijk gebouwd kan worden. Het bouwen of onderhouden van machines betreft in alle gevallen zeer specialistische werkzaamheden, die alleen uitgevoerd kunnen worden door goed opgeleide machinebouwers. De inhoudelijke werkzaamheden van een machinebouwer zijn afhankelijk van het opleidingsniveau en de industrie waarbinnen je werkzaam bent.

Wat doet een machinebouwer

Een machinebouwer is dus gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen, moderniseren en onderhouden van machines. Vanzelfsprekend kan dit het betrekking hebben op verschillende vaklieden. Denk bijvoorbeeld aan werktuigbouwkundigen, elektrotechnici, paneelbouwers, proces engineers en aan monteurs. Afhankelijk van de werkzaamheden kan er ook sprake zijn van automatiseringsmedewerkers. Automatiseringsmedewerkers zijn gespecialiseerd in het toepassen van automatisering door middel van het toepassen van ICT-oplossingen. Als machinebouwer heb je te maken met bedrijven die sterk afhankelijk zijn van machines. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten, die stenen, voeding, kleding, medicijnen, auto-onderdelen of parfums maken. Dit soort bedrijven maakt in veel gevallen gebruik van een hoogwaardig geautomatiseerd productieproces, waardoor de bedrijven goedkoper en sneller kunnen produceren. Afhankelijk van de werkzaamheden kan een machinebouwer ook te maken hebben met een procestechnoloog. Binnen de machinebouw spreekt men van de zware industrie of van de middelbare industrie. Binnen de middelbare industrie gaat het meestal om machines die gebouwd worden voor specifieke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan mobiele werktuigen, zoals een veegmachine of landbouwmachine, of aan aanhangers die opgebouwd worden met machines. De machines die toegepast worden binnen de zware industrie zijn bijna allemaal vaste machines en installaties, die zeer complex en groot van omvang kunnen zijn.

Een machinebouwer is dus gespecialiseerd is in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van machines en mechanische systemen. Machinebouwers zijn betrokken bij verschillende stappen van het machinebouw-proces en werken vaak samen met andere technische experts, zoals ingenieurs en technici. De taken van een machinebouwer kunnen variëren, maar hier zijn enkele algemene activiteiten die ze uitvoeren:

 • Materiaalselectie: Een machinebouwer selecteert de geschikte materialen voor de machineonderdelen op basis van hun mechanische eigenschappen, duurzaamheid en toepassingsvereisten. Ze houden rekening met factoren zoals belastingen, wrijving, slijtage en omgevingscondities om ervoor te zorgen dat de materialen bestand zijn tegen de vereiste krachten en omstandigheden.
 • Machinale bewerking: Machinebouwers hebben vaak ervaring en kennis van machinale bewerkingstechnieken. Ze kunnen betrokken zijn bij het bewerken van metalen onderdelen, zoals frezen, draaien, boren, slijpen en lassen. Ze maken gebruik van geavanceerde gereedschappen en machines om nauwkeurige en kwalitatief hoogwaardige onderdelen te produceren die essentieel zijn voor de machinebouw.
 • Assemblage en installatie: Een machinebouwer neemt de verantwoordelijkheid voor het assembleren en installeren van de machineonderdelen en componenten. Ze zorgen ervoor dat alle onderdelen op de juiste manier worden samengevoegd volgens de ontwerpspecificaties. Ze kunnen ook betrokken zijn bij het testen en afstellen van de machines om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren en voldoen aan de prestatievereisten.
 • Onderhoud en reparatie: Naast het bouwen van machines, kunnen machinebouwers ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de reparatie van machines. Ze voeren regelmatige inspecties en onderhoudsprocedures uit om ervoor te zorgen dat de machines optimaal blijven functioneren. In het geval van storingen of defecten, identificeren ze het probleem en voeren ze reparaties uit om de machine weer operationeel te maken.

Werken als machinebouwer

Het beroep machinebouwer is een mooi beroep, waarbinnen je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende vaklieden. Het bouwen van nieuwe machines is een samenspel waarbij verschillende specialisten betrokken zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan test ingenieurs, die verantwoordelijk zijn voor het controleren van machines voordat machines afgeleverd worden. Afhankelijk van de opdracht kan het gaan om machines of installaties, die door middel van exceptioneel transport op locatie gebracht worden. In dat geval hebben we het over machines of installaties, die groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan windturbines, warmte-kracht installaties of aan gasturbines.

Onderhoud aan machines

Onderhoud aan machines is belangrijk, om het stilvallen van de machines te voorkomen. Meestal staan er verschillende machines binnen een fabriek, die allemaal een bepaalde taak hebben binnen het productieproces. Deze verschillende machines zullen regelmatig onderhouden moeten worden, zodat ze bedrijfszeker blijven. Bij de meeste machines gaat het om onderdelen die slijten en vervangen moeten worden om uitval te voorkomen. Soms komt het voor dat machines gereviseerd moeten worden, omdat ze versleten zijn. Als machinebouwer heb je bij onderhoud aan machines meestal te maken met de productieplanner. Het belangrijkste punt hierbij is het zo inplannen van de werkzaamheden, dat het productieproces minimale stilstand oploopt. Ook is het belangrijk dat alle onderdelen die nodig zijn, van tevoren aanwezig zijn, zodat de machine niet onnodig lang stil hoeft te staan.

Wat maken machinebouw bedrijven?

Machinebouw bedrijven produceren een breed scala aan machines en mechanische systemen die worden gebruikt in verschillende sectoren en toepassingsgebieden. Hier zijn enkele voorbeelden van machines die vaak worden geproduceerd door machinebouw bedrijven:

 • Productiemachines: Machinebouw bedrijven ontwikkelen machines die worden gebruikt in productieprocessen. Dit kunnen machines zijn voor het vervaardigen, verwerken, assembleren, verpakken of inspecteren van producten. Voorbeelden hiervan zijn CNC-machines, spuitgietmachines, verpakkingsmachines, vulmachines, robotica en automatiseringssystemen.
 • Industriële machines: Deze machines worden gebruikt in industriële omgevingen en spelen een belangrijke rol bij het verwerken, vormgeven, transporteren en manipuleren van materialen en grondstoffen. Voorbeelden zijn transportbanden, industriële mixers, hijskranen, pompen, compressoren, turbines en industriële ovens.
 • Landbouwmachines: Machinebouw bedrijven zijn betrokken bij de productie van landbouwmachines die worden gebruikt in de landbouwsector. Dit omvat machines voor het planten, oogsten, bemesten, irrigeren en verwerken van gewassen. Voorbeelden zijn tractoren, maaidorsers, zaaimachines, sproeimachines, voermengwagens en sorteerapparatuur.
 • Verpakkingsmachines: Deze machines worden gebruikt voor het verpakken van producten in verschillende industrieën. Ze omvatten vulmachines, etiketteermachines, verpakkingsmachines voor zakken, dozen of flessen, sealmachines en blisterverpakkingsmachines.
 • Medische en farmaceutische machines: Machinebouw bedrijven ontwikkelen ook machines en systemen die worden gebruikt in de medische en farmaceutische industrie. Dit omvat apparatuur voor diagnostiek, laboratoriumanalyse, verpakkingslijnen voor medicijnen, sterilisatiesystemen en medische beeldvormingssystemen.
 • Speciale machines: Machinebouw bedrijven produceren ook op maat gemaakte machines die voldoen aan specifieke behoeften en eisen van klanten. Deze kunnen variëren van gespecialiseerde productiemachines tot machines voor onderzoek en ontwikkeling, prototypes en unieke toepassingen.

Taken als machinebouwer:

 • Het onderhouden van machines en installaties.
 • Het moderniseren van bestaande machines en installaties.
 • Het transporten en opbouwen van machines en installaties.
 • Het opbouwen van nieuwe machines en installaties.
 • Het onderhouden van machines en installaties.
 • Het registeren van gegevens (werking en data).
 • Het reviseren van machines en installaties.
 • Het testen van machines en installaties.

Film: machinebouw aan het werk:

Film: werken als machinebouwer:

Opleidingen tot machinebouwer

Wie een carrière ambieert als machinebouwer kan het beste voor de Mbo-opleiding allround machinebouwer op niveau vier kiezen. De opleiding tot machinebouwer duurt, afhankelijk van je vooropleidingen, drie tot vier jaar. In dat meeste gevallen betreft dit een praktijkgerichte beroepsopleiding, waarbinnen je werkzaam bent onder een ervaren collega, die in dat geval aangemerkt kan worden als je leermeester. Een mogelijke vervolgopleiding als machinebouwer is de hbo-opleiding werktuigbouwkunde. Welke opleiding het best pas is afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een machinebouwer werkzaam kan zijn

Een machinebouwer is in de meeste gevallen werkzaam voor een machine-bouwer. Er zijn veel verschillende machinebouwers actief, die zich meestal gespecialiseerd hebben in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van specifiek machines of installaties. Denk bijvoorbeeld aan fabrieksmachines, werktuigmachines of aan drukmachines. Als machinebouwer kan je dus werkzaam zijn binnen verschillende industrieën.

Competenties machinebouwer

De belangrijkste competentie van een machinebouwer is de vakinhoudelijke kennis, omdat het beroep machinebouwer aan te merken is als gespecialiseerd beroep. Zonder de juiste vakkennis is het niet mogelijk om te werken als machinebouwer. Daarnaast moet een machinebouwer aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus, omdat een machinebouwer veel te maken zal hebben met montagewerkzaamheden en techniek. Als machinebouwer zal je in de meeste gevallen ook veel te maken hebben met collega's en leidinggevenden, waardoor communicatie aangemerkt kan worden als belangrijke competentie. Daarnaast is het belangrijk dat je als machinebouwer op de hoogte blijft van de laatste technieken en mogelijkheden. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, inzicht, innovatie, verantwoordelijkheidsgevoel, controleren, kwaliteit, monitoren en veiligheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als machinebouwer

Het arbeidsmarktperspectief van een machinebouwer is goed te noemen. Wel is het zo dat het beroep machinebouwer op alle niveaus voorkomt, waardoor het arbeidsmarktperspectief per machinebouwer kan verschillen. Over het algemeen zal een machinebouwer geen moeite hebben bij het verkrijgen van werk. De doorgroeimogelijkheden van een machinebouwer zijn niet zomaar aan te geven. Dit is geheel afhankelijk van het opleidingsniveau, de werkgever en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris machinebouwer

Een machinebouwer zal in de meeste gevallen onder de cao metaal en techniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een machinebouwer zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Machinebouwer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Machinebouwer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Machinebouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Machinebouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Machinebouwer.

Mijnzzp.nl