Parfumeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een parfumeur is verantwoordelijk voor het ontwerpen en samenstellen van parfums en andere geurcomposities. Het beroep parfumeur is aan te merken als bijzonder beroep dat niet veel voorkomt, en is voorbehouden aan vakspecialisten. Wereldwijd zijn er ongeveer vierhonderd professionele parfumeurs werkzaam, die voornamelijk uit Frankrijk komen. De drie grootste parfumhuizen komen uit Frankrijk en zijn gevestigd in de plaatsen Galimard, Molinard en Fragonard. Een professionele parfumeur moet over een scheikundige achtergrond bezitten. De opleiding tot parfumeur zal over het algemeen minimaal tien jaar in beslag nemen. Als parfumeur heb je daarnaast te maken met een aantal belangrijke leefregels waaraan een parfumeur zich moet houden, zoals het niet of weinig drinken van alcohol, het niet eten van pittige gerechten en het niet roken, omdat hierdoor het reukvermogen van een parfumeur ernstig aangetast zal raken. Het beroep parfumeur is een goed betaalde baan, omdat het worden van professioneel parfumeur moeilijk is. De reden dat een parfumeur veel zal verdienen komt onder andere door de lange en zware opleiding. Aan het einde van de opleiding moet een parfumeur ongeveer drieduizend verschillende chemische basisgeuren kunnen onderscheiden en kunnen benoemen. Een bekende term binnen de parfumerie branche is "De Neus", wat aangeeft dat het om een specialist gaat op het gebied van parfum. De meeste professionele parfumeurs zijn vrouwen en geen man. Om parfumeur te worden is het belangrijk om een erkende opleiding te volgen aan een parfumschool, die ook wel bekend staan als neuzen-school. Per jaar studeren ongeveer twaalf nieuwe parfumeurs af. Als parfumeur ben je werkzaam in een bijzondere wereld, waarbinnen styling, mode en beleving belangrijk zijn. De meeste parfumeurs zijn werkzaam voor een parfumbedrijf, die zich gespecialiseerd hebben in het ontwikkelen van nieuwe parfums.

Een parfumeur is dus verantwoordelijk voor het ontwerpen en samenstellen van nieuwe parfumsoorten. Professionele parfumeurs moeten in de meeste gevallen aangemerkt worden als scheikundige. Zoals eerder omschreven is het worden van professioneel parfumeur niet makkelijk, omdat het een langdurige en zware opleiding betreft. Het zijn alleen de grote internationale parfummerken die gebruikmaken van professionele parfumeurs. Dit neemt niet weg dat iedereen kan proberen om zelfstandig parfums te ontwerpen. Er zijn redelijk veel mensen actief op het gebied van het maken van parfum, echter kunnen deze mensen niet aangemerkt worden als professioneel parfumeur. Het ontwikkelen van nieuwe parfums door de industrie is belangrijk, omdat goede parfums veel geld kunnen opbrengen voor fabrikanten. Dat bekende parfums zijn meestal kostbaar, omdat parfumfabrikanten veel budget besteden aan ontwikkeling en marketing. De kosten van parfum zitten meestal niet in de geurstof of het parfumflesje. Het zijn de ontwikkelkosten en de marketing, die goede parfum kostbaar maken. Daarnaast besteden parfumfabrikanten veel tijd aan het uitvoeren van marktonderzoeken en styling.

Hoe werkt een parfumeur

Hoe een parfumeur en de parfumindustrie precies werken is natuurlijk een groot geheim, maar over het algemeen is een parfumeur de hele dag bezig met het ruiken en samenstellen van verschillende geuren om tot een nieuw parfum te kunnen komen. Tegenwoordig worden daar ook computers bij gebruikt om bepaalde geuren verder te kunnen analyseren. Nieuwe geuren worden meestal in verschillende varianten gemaakt, net zolang tot het beste resultaat is bereikt en het parfumbedrijf tevreden is. Een nieuwe parfumgeur ontwikkelen duurt over het algemeen enkele maanden na veel testen. Enkele bekende grote parfumbedrijven zijn Givaudan, Firmenich en International Flavors & Fragrances (IFF) die meestal in opdracht van bedrijven nieuwe parfumgeuren ontwikkelen. Er zijn ook voldoende parfumbedrijven die zich alleen bezighouden met het ontwikkelen van hun eigen merken zoals Hermès en Chanel.

Wat is parfum

Parfum is een mengsel van verschillende geurstoffen die meestal opgelost zijn in alcohol. De geurstoffen in een parfum worden meestal onderverdeeld in verschillende aromachemicaliën wat geurstoffen of smaakstoffen zijn. De meeste aromachemicaliën komen uit de natuur en zijn niet chemisch ontwikkeld. Aromachemicaliën worden niet alleen gebruikt in parfums, maar worden ook gebruikt in de cosmetica-industrie en in luchtverfrissers. De parfumindustrie maakt ook gebruik van een fixatiemiddel in hun parfum. Het fixatiemiddel is een belangrijke toevoeging om parfum langer houdbaar te houden en dit kan een natuurlijke of synthetische stof zijn. Het langer houdbaar houden van parfum heeft betrekking op de geur van de parfum. Het fixeermiddel zorgt ervoor dat de geuren van een parfum niet te snel verdampen of vervliegen. Met andere woorden door het toevoegen van een fixatiemiddel blijft de parfum langer geuren.

Samenstelling van verschillende soorten parfum:

  • Parfum 20 tot 40 procent geurbestanddelen.
  • Eau de parfum 10 tot 20 procent geurbestanddelen.
  • Eau de toilette 5 tot 10 procent geurbestanddelen.
  • Eau de cologne 2 tot 5 procent geurbestanddelen.
  • Eau de solide 0 tot 1 procent geurbestanddelen.

Wat doet een parfumeur:

Opleidingen tot parfumeur

Binnen Nederland bestaan er geen opleidingsmogelijkheden om parfumeur te worden via reguliere scholen. Wie als parfumeur wenst te werken kan wel een scheikundige opleiding volgen, omdat deze achtergrond het meest voorkomt. Wie echt een opleiding zoekt tot parfumeur zal naar Frankrijk moeten verhuizen, omdat daar wel gerichte opleidingen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan de International du parfum, de la cosmetique et de I’aromatique alimentaire en aan de Grasse institute of perfumery. De opleiding tot parfumeur duurt over het algemeen tien jaar en is geen gemakkelijk opleiding. Er zijn wereldwijd ongeveer vierhonderd professionele parfumeurs te vinden, wat al aangeeft dat het om een moeilijke en zware opleiding gaat. Vanzelfsprekend zal je ook de Franse taal moeten beheersen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding bijhouden is belangrijk wanneer je gaat starten met een eigen bedrijf. Dit kan het beste gedaan worden door het gebruiken van een online boekhoudpakket.

Bedrijven waar een parfumeur werkzaam kan zijn

Een professionele parfumeur is werkzaam voor de grotere parfumbedrijven, die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en produceren van parfum. Daarnaast is het mogelijk dat een parfumeur vroeg of laat een eigen parfumlijn zal opzetten in samenwerken met een parfumfabrikant. Een parfumeur kan in sommige gevallen dus ook werkzaam zijn als ondernemer. Het komt ook voor dat bekende mensen hun naam verbinden aan een parfummerk, maar deze bekende mensen kunnen verder niet gezien worden als parfumeur. Zoals eerder omschreven is het worden van een professionele parfumeur niet heel makkelijk.

Competenties parfumeur

De belangrijkste competentie als parfumeur is natuurlijk je onderscheidend reukvermogen. Een volwaardige parfumeur moet ongeveer 3000 verschillende geuren kunnen onderscheiden. Daarnaast zul je als parfumeur zeer gedisciplineerd moeten zijn wat betreft bepaalde leefregels, omdat roken, alcohol en pittige etenswaren je reukvermogen ernstig zullen beperken. Een parfumeur zal ook over uitstekende onderzoeksvaardigheden moeten beschikken, omdat het samenstellen van nieuwe geuren ook betrekking heeft op het uitvoeren van onderzoek. Omdat het samenstellen van nieuwe geuren een samenspel is met diverse collega's, onderzoekers en de directie kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, motivatie en trendwatchen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als parfumeur

Het arbeidsmarktperspectief van een parfumeur is in het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel is het zo dat het een zware studie betreft, die niet voor iedereen geschikt is. Het is dus niet zo dat iedereen zomaar parfumeur kan worden. In dat opzicht is het arbeidsmarktperspectief als parfumeur niet heel groot te noemen. De doorgroeimogelijkheden van een parfumeur kunnen gezien worden in het opbouwen van een goede naam of het starten van een eigen parfumlijn. Over het algemeen heeft een parfumeur eigenlijk niks te maken met verdere doorgroeimogelijkheden, omdat het beroep parfumeur al een beroep is op hoog niveau.

Arbeidsvoorwaarden en salaris parfumeur

Er zijn voor het beroep parfumeur geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, mede doordat er niet veel bekend is over de branche. Een parfumeur met een afgeronde opleiding kan in loondienst zeer veel geld verdienen, dat wel kan oplopen tot 300.000 euro bruto per jaar. Een zelfstandig werkende parfumeur kan zeker nog meer verdienen, mits de parfumeur een goed lopende parfumlijn op de markt weet te brengen.

Read this information on Perfumer in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Parfumeur auf Deutsch.

Lea esta información sobre Perfumista en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Parfumeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Parfumeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl