Medewerker verslavingszorg

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een medewerker verslavingszorg is een hulpverlener, wat betrekking kan hebben op verschillende beroepen die ook om verschillende opleidingen kunnen vragen. Welke werkzaamheden een medewerker verslavingszorg dan ook precies uitvoert is meestal afhankelijk van de specialisatie als hulpverlener. Een verslaving kan voor mensen een groot probleem zijn, dat het functioneren van het dagelijks leven ernstig kan beïnvloeden. Het verslaafd zijn gaat vaak erg geleidelijk en wordt vaak ontkend. Er zijn veel verschillende soorten verslavingen die allemaal op eigen manier het functioneren van mensen beperken. Het is bij een verslaving belangrijk om te erkennen dat er sprake is van een verslaving, voordat iemand echt geholpen kan worden om van de verslaving af te kunnen komen. Meestal is er veel hulp nodig van familie, vrienden of zorgverleners voordat iemand inziet dat de verslaving echt een probleem is geworden. Het erkennen van een verslaving is eigenlijk de belangrijkste stap voor een patiënt. Hoe moeilijk een verslaving dan ook lijkt, het blijft een ziekte die vaak niet alleen opgelost kan worden. Het beroep medewerker verslavingszorg moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een medewerker verslavingszorg over uiteenlopende verantwoordelijkheden kan beschikken afhankelijk van het specifieke beroep. Ook het opleidingsniveau van een medewerker verslavingszorg kan verschillen per specifiek beroep. Daarnaast kan een medewerker verslavingszorg te maken krijgen met specifieke vormen van verslaving.

Verschillende soorten verslavingen

Drugsverslaving, alcoholverslaving, eetstoornissen, gokverslaving, medicijnverslaving, gameverslaving en seksverslaving zijn allemaal verslavingen die het functioneren van mensen ernstig kunnen beïnvloeden. De ene verslaving maakt je lichamelijk ziek en de andere verslaving brengt je financieel naar de afgrond. Maar meestal is het een combinatie van lichamelijke ziekte en financiële wanhoop. Er zijn tegenwoordig diverse klinieken te vinden waar mensen met een verslaving intensief begeleid worden, om van hun verslaving af te komen. Ook na de behandeling is het vaak nog nodig om nabehandeling te blijven geven, zodat de patiënten niet weer in een diep gat kunnen vallen. Een verslaving heeft vaak een lange periode nodig voordat deze weg is, afhankelijk van de ernst van de verslaving en de patiënt.

Drugsverslaving

Een drugsverslaving is vaak makkelijk te herkennen, omdat het meestal fysiek zichtbaar is. Bij veel drugsgebruik is het vaak makkelijk te zien aan iemand dat er drugs gebruikt wordt, omdat de meeste drugsgebruikers veel afvallen en zelfs rotte tanden krijgen, omdat het glazuur van de tanden ernstig aangetast raakt door het gebruik van drugs.

Alcoholverslaving

Een alcoholverslaving gaat vaak heel geleidelijk en is misschien wel een van de moeilijkst te herkennen verslavingen, omdat een alcoholverslaving vaak gepaard gaat met gezelligheid en al snel weggewimpeld zal worden als "zeur niet zo ik ben niet verslaafd aan de drank". De meningen over alcoholverslaving verschillen nogal eens, maar wanneer iemand in de ochtend al een biertje of wijn nuttigt is er meestal meer aan de hand. Bij een alcoholverslaving kan iemand lang normaal blijven functioneren en ook zijn werk volhouden. Het komt vaak voor dat het collega's zijn die iemand er op aanspreken dat iemand naar alcohol stinkt en het probleem zo duidelijk wordt bij de werkgever.

Gokverslaving

Een gokverslaving kan grote gevolgen hebben omdat er vaak veel geld verspeeld zal worden tijdens het gokken. De kans om geld te verdienen met gokken is er simpelweg niet. Door de komst van online goksites en de diverse pokertoernooien op televisie kan iemand al snel het idee krijgen dat er wel geld te verdienen is met gokken. Het probleem is dat er meestal alleen winnaars in beeld gebracht worden en de verliezers nooit in beeld komen. Met de komst van de online goksites is het gokken heel makkelijk geworden, met meestal weinig toezicht vanuit de aanbieders. Gokken kan heel snel tot grote problemen leiden omdat het geld er vaak heel hard doorheen vliegt.

Gameverslaving

De gameverslaving is relatief nieuw en niet bij iedereen bekend, maar kan zeker een verslaving zijn. Vooral jongeren zijn erg gevoelig voor de moderne multimediamogelijkheden, zoals het altijd online moeten zijn en de hele dag spelletjes willen spelen. Het spelen van spelletjes kan tegenwoordig ook op de telefoon en iPad, wat ernstige vormen kan aannemen. Concentratieverlies voor belangrijke zaken, zoals school, kunnen met een gameverslaving ernstig zijn en kinderen erg beïnvloeden.

Eetstoornissen

Eetstoornissen komen vaak voor bij pubers die zichzelf te dik vinden en er alles aan willen doen om af te vallen. Het niks eten en het uitkotsen van eten om het maar te verbergen komt regelmatig voor bij pubers. De pubers worden vaak beïnvloed door bekende modellen, die super slank worden afgebeeld in bekende bladen en op het internet.

Herkennen van een verslaving

Het herkennen van een verslaving is niet altijd even makkelijk en is meestal in het begin moeilijk, omdat een handige verslaafde veel zal liegen en bedriegen om zijn verslaving te verbergen. Meestal komt een verslaving pas echt naar voren als de verslaafde in totale wanhoop is, zoals wanneer het geld op is en er bedrogen en gelogen moet worden om de verslaving voort te zetten.

Verslavingszorg:

De verslavingszorg van de toekomst:

Opleidingen tot medewerker verslavingszorg

Om in de verslavingszorg te kunnen werken zijn er meerdere opleidingen mogelijk in verschillende vakgebieden, zoals sociaal pedagogisch hulpverlener, psycholoog of psychiater. Over het algemeen zijn het zware opleidingen die gevolgd moeten worden op Hbo-niveau of universitair niveau, voordat men in de verslavingszorg kan werken. Er zijn verschillende soorten verslavingen die meestal een speciaal vakgebied vragen van specialisten. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Voor meer opleidingsmogelijkheden verwijzen wij dan ook naar de beroepen verslavingsartspsycholoog of psychiater.

Bedrijven waar een medewerker verslavingszorg werkzaam kan zijn

Als medewerker in de verslavingszorg kan je werken in de ambulante hulpverlening zoals de thuisopvang, residentiële hulpverlening waar cliënten naar de dagopvang komen en de residentiële hulpverlening, waar cliënten voor een langere periode verblijven. Omdat het beroep veel raakvlakken heeft met dat van een psycholoog of psychiater verwijzen wij naar de bovenstaande tekst met linken naar de beroepen.

Competenties medewerker verslavingszorg

Om in de verslavingszorg te kunnen werken moet je over behoorlijk wat competenties bezitten die per vakgebied zelfs wettelijk geregeld kunnen zijn. Communicatieve vaardigheden zoals luisteren en inlevingsmogelijkheden zijn in dit beroep zeer belangrijk. Als verslavingszorg medewerker ben je een vertrouwenspersoon en handel je hier dan ook naar. Stressbestendigheid is ook erg belangrijk om de cliënten te kunnen helpen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker verslavingszorg

In de verslavingszorg is er redelijk veel werk te vinden. Wel kunnen er grote verschillen zijn als het om het soort werk gaat. Zo zal er bij de overheid meer werk zijn dan in de particuliere verslavingszorg. Doorgroeien als medewerker in de verslavingszorg is alleen mogelijk met extra opleidingen of cursussen, zoals bij alle beroepen in de zorg.

Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker verslavingszorg

De arbeidsvoorwaarden voor een medewerker in de verslavingszorg zijn niet zomaar aan te geven omdat er verschillende vakgebieden zijn en de werkzaamheden ook in verschillende instellingen gedaan kunnen worden, zoals bij de overheid of in de particuliere zorg. Doorgaans hebben de medewerkers in de verslavingszorg een hoog salaris omdat de opleidingen lang zijn en de verantwoordelijkheden ook groot zijn. Voor een salarisindicatie verwijzen wij dan ook naar de bovenstaande beroepen onder het kopje opleidingen.

Mijnzzp.nl