Reclasseringswerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep reclasseringswerker
Wat doet een reclasseringswerker
Gerichte hulp
Werken als reclasseringswerker
Taken van een reclasseringswerker zijn:
Film: praten met misdadigers
Opleiding tot reclasseringswerker
Bedrijven waar een reclasseringswerker werkzaam kan zijn
Competenties reclasseringswerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reclasseringswerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris reclasseringswerker
Eigen bedrijf starten als Reclasseringswerker
Boekhoudprogramma vergelijken Reclasseringswerker

Beroep reclasseringswerker

Een reclasseringswerker begeleid mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd waarvoor zij veroordeeld zijn of van verdacht zijn en nog voor veroordeeld moeten worden. Het reclasseringswerk is geen hulpverlening, maar ook geen politiewerk. Een reclasseringswerker werkt altijd in opdracht van de rechter, het gevangeniswezen of officier van justitie. Als reclasseringswerker werk je altijd met mensen die vanuit een rechtelijke uitspraak gedwongen zijn zich te melden bij de reclassering. Een reclasseringswerker stelt een contract op. De cliënt moet zich houden aan de gemaakte afspraken, de aanwijzingen en de voorwaarden die hierin benoemd en ondertekend zijn. In Nederland werken ongeveer 2000 reclasseringswerkers. Deze reclasseringswerkers zijn verspreid over vijf regio's. Elke regio wordt aangestuurd door een regiodirecteur. Een reclasseringswerker zet zich dagelijks in voor het veiliger maken van de samenleving. Naast de reclassering voor volwassenen kennen we ook jeugdreclassering en de verslavingsreclassering. Een reclasseringswerker heeft als doel het voorkomen van criminaliteit en het terugdringen van een mogelijke recidive. Recidive betekent dat een veroordeelde of verdachte terugvalt in ongewenst oud strafbaar gedrag. Ook het stimuleren, inspireren en motiveren van de dader of verdachte om zijn of haar gedrag te veranderen is een belangrijk onderdeel van het takenpakket van een reclasseringswerker. Dit om ervoor te zorgen dat hij of zij niet opnieuw in de fout gaat. Wanneer een dader of verdachte namelijk wel weer in de fout gaat, dan kan diegene daar ernstige problemen van ondervinden in de maatschappij. Een reclasseringswerker werkt met mannen of vrouwen van 18 jaar en ouder die veroordeeld zijn voor een strafbaar feit of hiervan verdacht worden. Het is zeer verschillend om welk strafbaar feit het gaat. Het kan gaan om een 18-jarige autodief, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om een 60-jarige geweldpleger. Soms gaat het om het plegen van één strafbaar feit, maar soms ook om meerdere.

Wat doet een reclasseringswerker

Een reclasseringswerker is gespecialiseerd in het sociaal begeleiden en controleren van mensen die verdacht of veroordeeld zijn van een strafbaar feit. Als reclasseringswerker kom je in aanraking met allerlei soorten mensen, met verschillende emoties en problematieken. Soms zien we vooral bij jonge veroordeelden of verdachten dat zij problemen hadden op school of dat ze de school al vroegtijdig hebben verlaten. Vaak hadden ze dan al contact gehad met een leerplichtambtenaar. In sommige gevallen was diegene dan al onder begeleiding van een jongerenwerker, een straatcoach of in ergere gevallen zelfs al met een jeugdreclasseerder. Vooral als het gaat om het gedrag van een veroordeelde of verdachte kan het zijn dat er een gedragskundige, een criminoloog of een socioloog betrokken is.

Een gedragskundige is bekwaam in het begeleiden en behandelen van cliënten met gedragsproblemen. Een criminoloog is een gedragswetenschapper die bekwaam is in het onderzoeken van crimineel gedrag. Een socioloog is bekwaam in het bestuderen van sociale relaties tussen mensen en de samenleving. Een socioloog bedenkt oplossingen voor maatschappelijke problemen. Wanneer er sprake is van verslaving in welke vorm dan ook kan diegene ook te maken krijgen met een medewerker verslavingszorg.

Tijdens de werkzaamheden heeft een reclasseringswerker onder meer te maken met maatschappelijk werkers, medewerkers jeugdzorg, officieren van justitie, politie, rechters, juridisch medewerkers, gedragspsychologen en administratief medewerkers. Een reclasseringswerker werkt als spil tussen de verschillende partijen. Hij of zij onderhoudt contacten met justitie, gemeenten, familie en andere instanties die een relatie hebben tot de veroordeelde of verdachte van een strafbaar feit of daarvan verdacht wordt.

Gerichte hulp

Een reclasseringswerker biedt de cliënt gerichte (hulp)middelen in de vorm van bijvoorbeeld een training of cursus om recidive te voorkomen. Ook is het belangrijk dat een reclasseringswerker de persoon gaat coachen, inspireren en motiveren om zijn of haar gedrag te veranderen. Ook dit heeft als doel het voorkomen van recidive. Een reclasseringswerker doet er alles aan om de veroordeelde of verdachte weer perspectief te bieden en om hem of haar weer op het rechte pad te krijgen en te houden. Zo kan diegene weer kansen creëren voor zichzelf en een duurzame plek in de maatschappij verwerven.

Werken als reclasseringswerker

Een reclasseringswerker doet ook aanbevelingen voor acties m.b.t. het formuleren van een re-integratieplan en de behandeling. Dit plan wordt samen met alle betrokken partijen en de cliënt afgestemd. Bij niet voldoen aan de reclassering is gevolg gevangenisstraf. Meestal vinden de contactmomenten met de cliënt in zijn of haar leefomgeving plaats. Het kan ook zijn dat deze bij andere zorginstellingen plaatsvinden. Een ander belangrijk onderdeel van het werk van een reclasseringswerker is een goede verslaglegging aan officieren van justitie, politie, rechters en andere betrokken organisaties.

Taken van een reclasseringswerker zijn:

  • Het begeleiden van veroordeelden of verdachten van een strafbaar feit. Met als doel het voorkomen van criminaliteit en het terugdringen van recidive.
  • Het begeleiden, inspireren en motiveren van de cliënten bij activiteiten die gericht zijn op gedragsverandering bij de cliënt.
  • Het identificeren en analyseren van mogelijke beperking voor de cliënt.
  • Het opstellen van rapportages over de cliënt inzake de recidivekans. Dit doet een reclasseringswerker aan de hand van Recidive Inschattings Schalen (RISc).
  • Het adviseren van rechters en officieren van justitie inzake de kans op recidive.
  • Het opstellen van plannen over bijvoorbeeld vervroegde vrijlating, proeftijd en werkstraffen.
  • Het maatregelen treffen overeenkomstig de reclassering richtlijnen wanneer cliënt zich niet houdt aan de voorwaarden, instructies en/of afspraken. Het evalueren van de begeleiding met externe en interne collega’s.
  • Het contact onderhouden van met maatschappelijke instellingen, penitentiaire inrichtingen of psychiatrische instellingen.

Film: praten met misdadigers

Opleiding tot reclasseringswerker

Een reclasseringswerker is een functie op hbo-niveau. Van iemand die als reclasseringswerker wil gaan werken wordt verwacht dat hij of zij een van de volgende opleidingen heeft afgerond: Maatschappelijk werk en dienstverlening (MWD), Sociaal juridische dienstverlening (SJD) of Sociaal pedagogische hulpverlening (SPH). Vaak vraagt een werkgever of opdrachtgever ook om een RISc-licentie. Deze kan worden behaald via de Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG). Dit is een onderdeel van Reclassering Nederland. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket voor de zzp administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een reclasseringswerker werkzaam kan zijn

Een reclasseringswerker is werkzaam bij Reclassering Nederland. Ook kan een reclasseringswerker werkzaam zijn binnen de verslavingsreclassering. Een reclasseringswerker kan ook aangemerkt worden als ambulant begeleider. In dat geval ben je ook verantwoordelijk voor het bezoeken van ondertoezichtgestelden in hun thuisomgeving. In de meeste gevallen wordt een reclasseringswerker aangemerkt als ambtenaar.

Competenties reclasseringswerker

De competenties van een reclasseringswerker zijn heel breed. In de eerste plaats is een reclasseringswerker een begeleider en coach, die de cliënten weet te motiveren en te stimuleren. Een reclasseringswerker moet kennis hebben van juridische zaken en wet- en regelgeving. Verder moet een reclasseringswerker beschikken over goede sociale vaardigheden. Dit omdat hij of zij moet werken met verschillende mensen met verschillende achtergronden en problematieken. Daarom dient een reclasseringswerker ook te beschikken over goede communicatieve vaardigheden, inlevingsvermogen, incasseringsvermogen en een flinke dosis tact. Omdat een reclasseringswerker vaak ook aangemerkt kan worden als een vertrouwenspersoon, is het belangrijk dat hij weet waar zijn eigen grenzen liggen. Als laatste is het belangrijk om te benoemen dat een reclasseringswerker stevig in zijn schoenen moet staan. Algemeen belangrijk woorden zijn doorzettingsvermogen, integriteit, sensitiviteit, plannen, organiseren, samenwerken, overleggen, waakzaamheid, controleren, luisteren, adviseren en overwicht. Vanzelfsprekend kan een reclasseringswerker ook te maken hebben met vaste beroepscompetenties, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reclasseringswerker

Het arbeidsmarktperspectief voor een reclasseringswerker kan over het algemeen als goed beschouwd worden. Maar dan moet een reclasseringswerker wel over de juiste opleidingen beschikken. Er zijn een behoorlijk aantal werkplekken beschikbaar. De kans op het verkrijgen van werk moet daarom mogelijk zijn. Een reclasseringswerker heeft doorgroeimogelijkheden voor het verkrijgen van een leidinggevende functie. Je kunt hierbij denken aan de functie teamleider of aan de functie afdelingsmanager. Ook kan een reclasseringswerker zichzelf binnen zijn of haar vakgebied specialiseren en zo doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris reclasseringswerker

De arbeidsvoorwaarden van een reclasseringswerker vallen onder de cao reclassering. Een reclasseringswerker wordt meestal aangemerkt als ambtenaar. Een reclasseringswerker verdient een salaris tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand. Dit is afhankelijk van leeftijd, opleidingen en de verantwoordelijkheden. Omdat er ook onregelmatig gewerkt wordt, kan het zijn dat er extra toeslagen uitgekeerd worden.

Eigen bedrijf starten als Reclasseringswerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Reclasseringswerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Reclasseringswerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Reclasseringswerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Reclasseringswerker.

Mijnzzp.nl