Jurist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Jurist is een algemene benaming voor vaklieden die zich bezighouden met het recht. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is de term jurist geen beschermde titel. Iedereen die zich bezighoudt met het recht kan en mag zich jurist noemen. Vanzelfsprekend bestaan er wel belangrijke verschillen tussen juristen, omdat een advocaat en een rechter ook gezien moeten worden als jurist. Het is niet zo dat iedereen zich zomaar mag uitgeven als advocaat of als rechter. Een advocaat heeft de universitaire studie rechtsgeleerdheid afgerond en is beëdigd als advocaat om te mogen werken als advocaat. Het beroep jurist kan ook betrekking hebben op vaklieden die beschikken over de Hbo-opleiding Rechten. Met alleen een Hbo-opleiding kan een jurist geen advocaat worden. Juristen komen binnen de praktijk op veel verschillende manieren voor en ze kunnen voor uiteenlopende soorten bedrijven, overheden en toezichthouders werkzaam zijn. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een jurist het beste omschrijven als uitvoeren van juridische zaken. De term jurist moet verder wel heel algemeen gezien worden, omdat juristen zich ook kunnen specialiseren binnen bepaalde rechtsgebieden. De inhoudelijke werkzaamheden van juristen kunnen dan ook verschillen per soort werkgever en de specialisatie als jurist. In het algemeen is het natuurlijk wel zo dat alle juristen bepaalde juridische belangen behartigen en dat juristen te maken hebben met juridische kwesties die de betreffende organisatie aangaan. Een jurist kan daarnaast ook advieswerkzaamheden uitvoeren.

Een jurist die geen advocaat is werkt doorgaans voor een branche-organisatie, een verzekeringsmaatschappij, een deurwaarderskantoor of bijvoorbeeld voor een juridisch advieskantoor. Daarnaast maken ook veel lokale overheden en grote bedrijven gebruik van juristen. Dat een jurist geen advocaat is betekent overigens niet dat juristen minder kennis hebben van wetten en regels dan advocaten. Veel bedrijven en overheden hebben een interne juridische afdeling waar juristen werken. Deze juristen toetsen voor de organisatie of alles wel voldoet aan wet- en regelgeving zodat er geen problemen ontstaan voor de organisatie.

Verschil jurist en advocaat

Een jurist is wat anders dan een advocaat maar een jurist en advocaat kunnen wel dezelfde opleiding “Rechtsgeleerdheid” gevolgd hebben aan een universiteit. In dat geval ontstaat het verschil tussen een jurist en een advocaat na de studie. Voordat een jurist advocaat kan worden moet deze beëdigd worden om als advocaat te mogen werken. Een jurist moet na de studie rechtsgeleerd drie jaar stage lopen voordat deze zich kan aansluiten bij de Orde van Advocaten. Een beëdigd jurist (advocaat) mag pleiten bij de rechtbank, het Gerechtshof en de Hoge Raad, wat een jurist niet mag. Wanneer een zaak voor de kantonrechter komt is het niet verplicht om een advocaat in te huren maar mag dit ook overgelaten worden aan een jurist.

Waarom een jurist inhuren

Juristen zijn doorgaans goedkoper en laagdrempeliger dan advocaten. In lang niet alle gevallen is het nodig om een advocaat in te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan twee partijen die een meningsverschil verschil hebben waarbij een jurist ook kan optreden als mediator.

Juridische Hogeschool:

Opleidingen tot jurist

Er zijn diverse opleidingsmogelijkheden te volgen voor het beroep jurist, zoals een Hbo-opleiding rechten of de universitaire opleiding rechtsgeleerdheid. Wie als jurist wil gaan werken hoeft geen universitaire opleiding af te ronden, maar over het algemeen zal dit wel helpen om verder te groeien binnen je carrière. Maar met alleen een Hbo-opleiding zijn er ook prima kansen binnen de arbeidsmarkt als jurist. Wij hebben ook het beroep advocaat uitgebreid omschreven, waar u meer informatie kunt vinden. De Hbo-opleiding rechten is een praktijkgerichte juridische opleiding, die je in staat zal stellen om je theoretische kennis aan de praktijk te koppelen. Tijdens de Hbo-opleiding zal je onder meer les krijgen in organisatiekunde, projectmanagement, kennismanagement en juridische kwaliteitszorg. Tijdens de opleiding zal er ook uitgebreid aandacht zijn voor je taalvaardigheden, omdat deze belangrijk zijn als jurist. De Hbo-opleiding tot jurist zal doorgaans vier jaar in beslag nemen, waarna je kan gaan werken als jurist of nog kan doorleren voor een universitaire opleiding tot advocaat. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de handige boeken: argumenteren voor juristen, schrijven voor juristen, psychiatrie voor juristen en redeneren en argumenteren.

Bedrijven waar een jurist werkzaam kan zijn

Als jurist kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn op de juridische afdeling, of werken voor de overheid. Bij bedrijven kan je dan bijvoorbeeld denken aan de functie bedrijfsjurist, of het behandelen van rechtsbijstandzaken en bij de overheid aan het behandelen van bezwaarschriften of handhavingszaken. Daarnaast hebben grote advocatenkantoren en notariskantoren doorgaans ook juristen in dienst.

Competenties jurist

Als jurist moet je over behoorlijk wat verschillende competenties beschikken, zoals het zelfstandig kunnen werken op een accurate wijze, het goed kunnen communiceren en beargumenteren, het kunnen analyseren, adviseren en overtuigen en natuurlijk moet je integer zijn. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je als jurist over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt binnen je specialisatie(s), en ook op de hoogte blijft door bijscholing te volgen. Als laatste zal je over een goed analytisch vermogen moeten beschikken, zodat je op een goede manier de bijzaken van de hoofdzakken weet te onderscheiden en resultaatgericht kunt werken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als jurist

Het arbeidsmarktperspectief als jurist of bedrijfsjurist is doorgaans zeer goed te noemen. Een jurist komt makkelijker aan een baan dan een advocaat, omdat een jurist op meer plekken kan komen te werken zoals eerder omschreven. Naast bedrijven zijn er ook veel overheden zoals gemeentes, provincies en andere semioverheden regelmatig op zoek naar goed opgeleide juristen. Het verkrijgen van werk als jurist zal dan ook doorgaans geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden als jurist zijn over het algemeen wel beperkt, afhankelijk van je werkgever en je eigen competenties. Wel kan je natuurlijk doorgroeien tot een leidinggevende functie binnen de organisatie, of doorleren zodat je als advocaat kan werken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris jurist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep jurist, omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven of overheden werkzaam kan zijn met allemaal hun eigen arbeidsvoorwaarden. Wat een jurist precies verdient hangt doorgaans sterk af van zijn ervaring, verantwoordelijkheden en soort werkgever. De best betaalde juristen zijn over het algemeen werkzaam voor de grote bedrijven en de topfuncties binnen de overheid. Maar over het algemeen zal een jurist een salaris verdienen tussen de 2500 en 5500 euro bruto per maand, afhankelijk van zijn leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl