Jurist

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Jurist?

Een jurist is een rechtsgeleerde die zich gespecialiseerd heeft in het recht. De term jurist kent geen beroepsbescherming, waardoor iedereen zich jurist kan noemen. Vanzelfsprekend bestaan er wel belangrijke verschillen tussen juristen, omdat advocaten en rechters ook aangemerkt worden als jurist. Het is niet zo dat iedereen zich zomaar mag uitgeven als advocaat of rechter. Een advocaat heeft de universitaire studie rechtsgeleerdheid afgerond en is beëdigd als advocaat om te mogen werken als advocaat. Een jurist kan integendeel ook alleen over de hbo-opleiding rechten beschikken. Met alleen een hbo-opleiding is het niet mogelijk om advocaat te worden. Juristen komen in de praktijk op verschillende manieren voor en kunnen voor verschillende bedrijven, overheden en toezichthouders werkzaam zijn. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een jurist het beste omschrijven als het uitvoeren van juridische zaken. De term jurist moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat juristen ook gespecialiseerd kunnen zijn binnen bepaalde rechtsgebieden. De inhoudelijke werkzaamheden van juristen kunnen dan ook verschillen per werkgever en de specialisatie als jurist. In het algemeen is het wel zo dat alle juristen juridische belangen behartigen en dat juristen te maken hebben met juridische kwesties, die de betreffende organisatie aangaan. Een jurist kan daarnaast advieswerkzaamheden uitvoeren of rechtszaken voeren namens cliënten. Het beroep jurist kan betrekking hebben op verschillende beroepen. Denk bijvoorbeeld aan adviseurs, leerplichtambtenaren, handhavingsjuristen of aan juristen die werkzaam zijn voor een toezichthouder. Daarnaast kan de algemene term bedrijfsjurist van toepassing zijn. Het is dus niet zo dat de term jurist alleen betrekking heeft op advocaten, omdat er veel meer specialisten aangemerkt worden als jurist. Daarnaast kan een jurist niet automatisch aangemerkt worden als advocaat, ondanks dat een advocaat wel een jurist is.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Jurist

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Salaris en tarief van een Jurist

Wat is het salaris en tarief van een Jurist? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Jurist in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Jurist zijn vaak ook:

Boekhoudsoftware vergelijken voor Jurist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Jurist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl