Team Mijnzzp

Zuidas Amsterdam

Algemene informatie over de juristen en notarissen branche

Binnen Nederland zijn er plusminus 17.350 advocaten werkzaam en zijn er ongeveer 4.900 advocatenkantoren. Het aantal juristen en advocaten binnen Nederland is de afgelopen jaren zeer hard gegroeid en de laatste tien jaar meer dan verdubbeld. Er zijn binnen Nederland ongeveer 1,8 miljoen rechtszaken per jaar. De meeste rechtszaken bestaan uit zogenaamde kantonzaken die meestal gaan over arbeidsovereenkomsten, huurcontracten, aankopen en familierechtelijke zaken. Het aantal kantonzaken bedraagt per jaar ongeveer 1,1 miljoen. Het strafrecht kent bijvoorbeeld 200.000 rechtszaken per jaar wat dus aanzienlijk minder is. De meeste advocatenkantoren hebben één tot vijf medewerkers, zo'n  600 advocatenkantoren hebben meer dan 20 medewerkers waarvan er weer 24 meer dan 60 medewerkers aangesteld hebben. Er zijn binnen Nederland ongeveer 2.100 zelfstandig werkende advocaten die alleen een kantoor runnen. Nederland kent ongeveer 1.300 notarissen en 1.600 kandidaat notarissen en er zijn ongeveer 780 notariskantoren. Het aantal notariskantoren is de afgelopen jaren wel aan het afnemen door vergrijzing binnen de markt.

Carrièremogelijkheden binnen de juristen en notarissen branche

Vanzelfsprekend zijn er binnen de juristen en notarissen branche zeer veel carrièremogelijkheden die doorgaans wel sterk afhankelijk zullen zijn van je eigen competenties en doorzettingsvermogen. De meesten juristen en advocaten zijn sterk gespecialiseerd in bepaalde vakgebieden die onderling nogal kunnen verschillen. De echte gouden carrière is voorbehouden aan enkele toppers binnen de advocatuur. De carrièremogelijkheden als notaris zijn minder rooskleurig omdat de markt nog steeds aan het krimpen is en ook het aantal notariskantoren, mede door concurrentie, al jaren aan het afnemen is. Ook is de studie notaris lang niet bij alle studenten even populair en wil het beroep notaris nog wel eens een stoffige indruk wekken.

Opleidingen en cursussen juristen en notarissen branche

Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden voor de beroepen jurist, advocaat en notaris die doorgaans allemaal op universitair niveau zijn. Er bestaan ook zeker Hbo-opleidingen voor het beroep jurist. Als jurist, advocaat of notaris ben je nooit uitgeleerd en zal je gedurende je carrière regelmatig bijscholing moeten volgen om je vak uit te mogen blijven oefenen. Voor meer informatie over opleidingen verwijzen wij naar de specifieke beroepen die allemaal uitgebreid omschreven zijn en ook voorzien zijn van mogelijke opleidingen.

Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de juristen en notarissen branche

Starten als zelfstandig ondernemer binnen de juristen en notarissen branche

Wie wenst te starten met een eigen onderneming als jurist, advocaat of als notaris zal zich goed moeten laten voorlichten door de diverse instanties die daarvoor beschikbaar zijn zoals de kamer van koophandel en de belastingdienst. Er zijn al relatief gezien veel zelfstandig advocaten, juristen en notarissen werkzaam die wellicht ook startende ondernemers kunnen helpen door het geven van nuttige tips en informatie. Ondanks dat een jurist, advocaat of notaris hoog opgeleid is kan het inwinnen van informatie ook voor deze doelgroep geen kwaad. Zoals eerder omschreven is het aantal advocaten de laatste jaren erg gegroeid en zijn er inmiddels veel advocaten werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Informatie over de juristen en notarissen branche op Mijnzzp

De branche juristen en notarissen op Mijnzzp.nl trekt dagelijks veel bezoekers die op zoek zijn naar informatie of bedrijven. Binnen de branche juristen en notarissen hebben wij momenteel 24 beroepen en specialisaties opgenomen die uitgebreid omschreven zijn en zijn voorzien van één of meerdere filmpjes. Tevens hebben wij vaste teksten opgenomen bij alle beroepen zoals mogelijke opleidingen, waar je kan werken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. Door deze uitgebreide informatie trekt de branche ook veel scholieren aan die op zoek zijn naar een mogelijke opleiding of informatie over een bepaald beroep.

Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp

Gebruik de knop hieronder voor een overzicht van alle bedrijven in de branche Juristen en Notarissen op Mijnzzp.nl.

Bedrijven in deze branche

Mijnzzp.nl

Zzp-ers en advertenties