Paralegal

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Paralegal?

Een paralegal is een juridisch medewerker, die meestal verantwoordelijk is voor ondersteunende juridische werkzaamheden. Denk hierbij aan het ondersteunen van advocaten en aan het ondersteunen van bedrijfsjuristen. Een paralegal is over het algemeen alleen verantwoordelijk voor voorbereidende werkzaamheden, zoals het voorbereiden van dossiers en het bijhouden van dossiers. Welke specifieke taken een paralegal heeft is niet zomaar aan te geven, omdat er verschillende juristen en advocaten zijn. De werkzaamheden hebben wel met juridische zaken te maken. Het beroep paralegal kent eigenlijk geen verschil met het beroep juridisch medewerker, met het belangrijke verschil dat juridisch medewerkers vaker voor gemeentes en overheden werkzaam zijn. Een paralegal is meestal werkzaam binnen het bedrijfsleven. Inhoudelijk verschillen de beroepen paralegal en juridisch medewerker niet van elkaar, omdat beide beroepen te maken hebben met juridische zaken. Over het algemeen is een paralegal een juridisch medewerker die over een Mbo-opleiding beschikt. Dit kan wel verschillen per paralegal, omdat een paralegal ook werkzaam kan zijn op Hbo-niveau. Paralegal moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat er verder geen vaste omschrijving is met betrekking tot de inhoudelijke werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Het beroep paralegal kan nogal eens verwarrend zijn, omdat er ook juristen zijn die de term parajuridisch medewerker gebruiken om aan te geven dat ze zwaargewichten zijn binnen bepaalde rechtsgebieden. De termen paralegal en parajuridisch medewerker worden dus in de praktijk op verschillende manieren gebruikt, echter kan een paralegal over het algemeen niet zomaar gezien worden als een parajuridisch medewerker, omdat een parajuridisch medewerker in de meeste gevallen een jurist zal betreffen. Paralegals zijn over het algemeen alleen verantwoordelijk voor ondersteunende juridische werkzaamheden.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Paralegal

Wat is het salaris en tarief van een Paralegal? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Paralegal in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Paralegal

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Paralegal bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl