Begeleider (zorg)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Als begeleider in de zorg biedt je zinvolle dagbesteding aan volwassenen met een meervoudige beperking. Deze patiënten wonen vaak in een woongroep. De begeleiding kan bestaan uit diverse verschillende activiteiten. Dit kan op een persoon gericht zijn of op een hele groep. Ook zorgt de begeleider ervoor dat de mensen mee doen met de activiteiten die georganiseerd worden. Bij alles wat er gedaan wordt is de kerntaak dat de patiënt zich thuis voelt in de woongroep en zo veel mogelijk zelf doet. De taken bestaan uit: verzorging, behandeling, observatie, ondersteuning en begeleiding.

Het begeleiden van ouderen of andere doelgroepen is heel belangrijk, omdat deze mensen zelfstandig vaak nergens meer komen. Zo kan een bejaardenhuis dagjes uit regelen voor hun bewoners onder belegleiding. Het regelen van een dagje uit met meerdere personen is vaak een hele klus, omdat er met veel zaken rekening gehouden dient te worden, zoals het vervoer, eten en verzorging. Ook kan het zijn dat er een op een begeleiding nodig is voor bepaalde mensen.

Het is belangrijk dat ouderen niet alleen maar in de stoel zitten en zo hun dagen slijten. Door het inschakelen van een begeleider is het mogelijk voor de ouderen om actiever te worden, en zo een leukere tijd beleven. Vaak is het helpen met het doen van boodschappen of een bezoekje brengen aan iemand anders al genoeg om iemand weer blij te maken.

De werkzaamheden als begeleider zijn dus niet alleen belangrijk maar vooral ook erg nuttig. Het beroep begeleider is een mooi beroep binnen de verzorging. In Nederland zijn er veel verschillende soorten verzorgingshuizen waarbinnen veel verschillende soorten mensen werkzaam zijn. De woonbegeleiding en verzorging maakt daar een belangrijk onderdeel van uit.

Film over een begeleider in de zorg:

Opleidingen tot begeleider

Wie als begeleider wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen volgen op niveau vier. Deze opleiding duurt over het algemeen vier jaar, afhankelijk van je vooropleidingen. Tijdens de studie zal het éérste jaar algemeen zijn en wordt vanaf het tweede jaar een specialisatie en niveau gekozen dat bij je past. Tijdens de opleiding zal je bij de meeste scholen regelmatig stage moeten lopen. Tijdens de opleiding leer je onder meer mensen met problemen te helpen en deze op de juiste manier te benaderen, hoe je omgaat met bepaalde situaties en het opstellen van een behandelplan voor de cliënten. De gekozen richting zal bepalen welke specifieke opleiding je gaat volgen als begeleider, zoals het werken met ouderen, gehandicapten, asielzoekers, verslaafden of bijvoorbeeld dak- en thuislozen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een begeleider werkzaam kan zijn

Als begeleider kan je bij verschillende instellingen je werkzaamheden uitvoeren, die wel afhankelijk kunnen zijn van de gekozen richting van je opleiding, zoals in ziekenhuizen, verzorgingshuizen, verslavingsklinieken, asielzoekerscentrums, dak- en thuislozenopvangcentrums.

Competenties begeleider

Als begeleider is het zeer belangrijk om je werkzaamheden op een professionele manier uit te voeren, maar wel met de juiste persoonlijke afstand. Communicatie zoals het luisteren en spreken met cliënten zal een belangrijk onderdeel zijn van je dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast moet je stressbestendig zijn en zelfbeheersing bezitten. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de verschillende competenties als persoonlijke begeleider.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als begeleider

Als persoonlijke begeleider is het doorgaans geen probleem om werk te vinden omdat de vraag naar begeleiders relatief groot is. Om door te kunnen groeien als persoonlijk begeleider is het belangrijk extra opleidingen of cursussen te volgen, omdat doorgroeien anders niet mogelijk zal zijn. In de zorg draaien bijna alle functies om de juiste opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris begeleider

De specifieke arbeidsvoorwaarden als persoonlijke begeleider zijn niet aan te geven, omdat de functie bij veel verschillende instellingen voorkomt. Een persoonlijke begeleider zal tussen de 1500 en 2500 euro bruto per maand verdienen afhankelijk van de leeftijd en verantwoordelijkheden als begeleider. Als zelfstandig ondernemer komt het beroep zover wij weten niet voor, en is er dus geen salarisindicatie te geven.

Mijnzzp.nl