Begeleider (zorg)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep begeleider (zorg)
Werken als begeleider (zorg)
Wat doet een begeleider?
Verschillende begeleider op de werkvloer
Diverse taken van een begeleider zijn:
Beroepsfilm begeleider:
Persoonlijk begeleider:
Opleidingen tot begeleider
Bedrijven waar een begeleider werkzaam kan zijn
Competenties begeleider
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als begeleider
Arbeidsvoorwaarden en salaris begeleider
Eigen bedrijf starten als Begeleider (zorg)
Boekhoudprogramma vergelijken Begeleider (zorg)

Beroep begeleider (zorg)

Een begeleider is een zorgprofessional die werkzaam is met verschillende doelgroepen, zoals kinderen en volwassenen met meervoudige beperkingen, mensen met psychische problemen, bejaarden, daklozen of met asielzoekers. Al deze verschillende mensen wonen of verblijven in een woongroep, instelling of opvangcentrum. De belangrijkste taak van een begeleider is het ondersteunen en begeleiden van deze mensen. Binnen de werkzaamheden van een begeleider speelt ook zelfredzaamheid een belangrijke rol, omdat het belangrijk is dat mensen zichzelf kunnen redden voor zover dit mogelijk is. In het algemeen bestaan de werkzaamheden van een begeleider uit verzorging, observatie, ondersteuning en begeleidingswerkzaamheden. De specifieke werkzaamheden kunnen wel per begeleider verschillen, omdat niet alle mensen de behoefte hebben aan dezelfde vorm van begeleiding. De inhoudelijke werkzaamheden van een begeleider zijn dan ook afhankelijk van waar de begeleider werkzaam is. De algemene term voor begeleiders is ook wel persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen of bijvoorbeeld groepsbegeleider. De benaming begeleider moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat er veel verschillende soorten begeleiders zijn binnen de zorg. Afhankelijk van de soort begeleiding kan het ook zijn dat een begeleider over verschillende opleidingen moet beschikken. Begeleiding kan ook gezien worden als persoonlijke coaching, gericht op het bijbrengen van vaardigheden of zelfredzaamheid. Ook het kunnen bieden van geestelijke en emotionele begeleiding kan belangrijk zijn als begeleider. Begeleiding is een ruim begrip dat van toepassing is op verschillende doelgroepen, die behoefte kunnen hebben aan verschillende manieren van begeleiding. Zo is het begeleiden van mensen, die verblijven binnen de afdeling psychiatrie heel wat anders dan het begeleiden van bejaarden binnen een verzorgingshuis.

Werken als begeleider (zorg)

Een begeleider is dus een zorgmedewerker die werkzaam is met verschillende doelgroepen. Welke specifieke begeleiding een begeleider zal bieden kan per instelling en woongroep verschillen en kan om verschillende competenties vragen als begeleider. Het werken met gehandicapten is bijvoorbeeld anders dan het werken met probleemjongeren, ondanks dat beide doelgroepen te maken kunnen hebben met gedragsproblemen. Binnen alle werkzaamheden van een begeleider is het observeren van bewoners, cliënten of patiënten een belangrijke taak. Als de begeleider bepaalde problemen signaleert, is het de begeleider die dit zal rapporteren in zijn rapportage, zodat dit later besproken kan worden. Als begeleider ben je in veel gevallen ook verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met andere belanghebbenden, zoals huisartsen, artsen en familieleden. De werkzaamheden van een begeleider zijn breed te noemen en beperken zich niet alleen tot zorgtaken. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van activiteiten binnen de woongroep of instelling, zodat mensen zich niet vervelen en actief blijven. Daarnaast is het denkbaar dat een begeleider van oudere mensen regelmatig een blokje omgaat met de bejaarden, zodat ze niet de hele dag binnen zitten.

Wat doet een begeleider?

Een begeleider in de zorg, ook wel bekend als zorgbegeleider of persoonlijk begeleider, is verantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning en begeleiding aan mensen met een zorgbehoefte. Ze werken vaak in zorginstellingen, woongroepen, dagbestedingscentra of bij mensen thuis. De exacte taken en verantwoordelijkheden kunnen variëren afhankelijk van de specifieke setting en de behoeften van de individuele cliënten, maar over het algemeen omvatten de taken van een begeleider:

  • Persoonlijke ondersteuning: Een begeleider biedt persoonlijke ondersteuning aan cliënten bij dagelijkse activiteiten, zoals persoonlijke verzorging, maaltijden, mobiliteit, medicatiebeheer en het uitvoeren van huishoudelijke taken. Ze stimuleren de zelfredzaamheid en helpen de cliënten om zo zelfstandig mogelijk te functioneren.
  • Emotionele ondersteuning: Begeleiders bieden emotionele ondersteuning aan cliënten, luisteren naar hun zorgen, angsten of behoeften en bieden een empathisch en ondersteunend luisterend oor. Ze creëren een veilige en vertrouwde omgeving waarin de cliënten zich gehoord en begrepen voelen.
  • Begeleiding en coaching: Begeleiders helpen cliënten bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van vaardigheden en het vergroten van hun zelfstandigheid. Ze bieden begeleiding en coaching op verschillende levensgebieden, zoals sociale interactie, communicatie, planning, budgettering, vrijetijdsbesteding en het omgaan met dagelijkse uitdagingen.
  • Het opstellen en opvolgen van zorgplannen: Begeleiders werken samen met andere zorgprofessionals, zoals verpleegkundigen, therapeuten en psychologen, om zorgplannen op te stellen en te implementeren voor de cliënten. Ze volgen de voortgang op, evalueren de behoeften en passen de zorgplannen indien nodig aan.
  • Activiteitenbegeleiding: Begeleiders organiseren en begeleiden activiteiten die gericht zijn op ontspanning, recreatie, educatie en sociale interactie. Ze stimuleren de deelname van cliënten aan activiteiten die hun welzijn en kwaliteit van leven bevorderen.
  • Rapportage en samenwerking: Begeleiders houden nauwkeurige en gedetailleerde rapporten bij over de zorg en ondersteuning die ze bieden. Ze werken samen met andere zorgprofessionals, familieleden en mantelzorgers om de beste zorg voor de cliënten te waarborgen.

Het werk van een begeleider is gericht op het bieden van ondersteuning, empowerment en verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met een zorgbehoefte. Ze spelen een belangrijke rol in het creëren van een veilige en stimulerende omgeving waarin cliënten zich kunnen ontwikkelen, groeien en genieten van een betekenisvol leven. Soms kan ook de benaming begeleid wonen of ambulante begeleiding van toepassing zijn.

Verschillende begeleider op de werkvloer

Waarvoor een begeleider precies verantwoordelijk is kan verschillen per begeleider. Een sociaal begeleider kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met een pedagogisch medewerker, omdat een pedagogisch medewerker meer doet dan alleen het begeleiden van mensen. Een sociaal begeleider is meestal wel alleen verantwoordelijk voor ondersteunende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van mensen die problematische schulden hebben, hersenletsel hebben of een verstandelijke beperking hebben. Een sociaal begeleider kan met veel verschillende mensen te maken krijgen, die een afstand hebben tot de maatschappij. Over het algemeen hebben begeleiders te maken met veel verschillende zorgmedewerkers en specialisten. Denk bijvoorbeeld aan psychiaters, ergotherapeuten, oefentherapeuten en aan pedagogen. Een begeleider binnen de zorg kan te maken krijgen met mensen van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking.

Diverse taken van een begeleider zijn:

  • Het coördineren van zorg.
  • Het begeleiden van cliënten of patiënten.
  • Het ondersteunen van cliënten of patiënten.
  • Het observeren van cliënten of patiënten.
  • Het overleggen met andere specialisten.
  • Het helpen met de persoonlijke ontwikkeling.
  • Het werken aan de zelfredzaamheid.
  • Het eventueel verzorgen van cliënten of patiënten.
  • Het coachen van cliënten of patiënten.

Beroepsfilm begeleider:

Persoonlijk begeleider:

Opleidingen tot begeleider

Wie als begeleider wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen volgen op niveau vier. Deze opleiding duurt over het algemeen vier jaar, afhankelijk van je vooropleidingen. Tijdens de studie zal het éérste jaar algemeen zijn en wordt vanaf het tweede jaar een specialisatie en niveau gekozen dat bij je past. Tijdens de opleiding zal je bij de meeste scholen regelmatig stage moeten lopen. Tijdens de opleiding leer je onder meer mensen met problemen te helpen en deze op de juiste manier te benaderen, hoe je omgaat met bepaalde situaties en het opstellen van een behandelplan voor de cliënten. De gekozen richting zal bepalen welke specifieke opleiding je gaat volgen als begeleider, zoals het werken met ouderen, gehandicapten, asielzoekers, verslaafden of bijvoorbeeld dak- en thuislozen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding bijhouden is als zzp begeleider belangrijk. Er zijn meerdere goede boekhoudprogramma's voor de zorgsector beschikbaar.

Bedrijven waar een begeleider werkzaam kan zijn

Als begeleider kan je voor verschillende instellingen werkzaam zijn, dat wel afhankelijk is van de specifieke opleiding. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, verzorgingshuizen, verslavingsklinieken, asielzoekerscentrums, dak- en thuislozenopvang centrums en aan internaten. Een begeleider kan ook werkzaam zijn als maatschappelijk werker of als ambulant begeleider. In dat geval heb je meestal te maken met cliënten die thuis verblijven. Een begeleider kan ook werkzaam zijn als ondernemer. In sommige gevallen kan een begeleider ook aangemerkt worden als vrijwilliger.

Competenties begeleider

Als begeleider is het belangrijk om je werkzaamheden op een professionele manier uit te voeren, maar wel met de juiste persoonlijke afstand. Over het algemeen kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je te maken krijgt met veel verschillende cliënten, patiënten, zorgmedewerkers en zorgmanagers. Daarnaast moet je stressbestendig zijn en over zelfbeheersing beschikken. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer kan ook het netwerken belangrijk zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn coachen, sensitiviteit, plannen, organiseren, motivatie, inzicht, luisteren, samenwerken, overleggen en inspiratie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als begeleider

Het arbeidsmarktperspectief van een begeleider binnen de zorg is zeer goed te noemen. Binnen de zorgsector is er een grote vraag naar goed opgeleide begeleiders. Het verkrijgen van werk als begeleider zal dan ook geen enkel probleem zijn. Wel kan het belangrijk zijn dat je over de juiste opleidingen beschikt. De doorgroeimogelijkheden van een begeleider zijn over het algemeen wel beperkt als je niet beschikt over aanvullende opleidingen. Een begeleider kan wel fungeren als teamleider of als afdelingsmanager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris begeleider

De specifieke arbeidsvoorwaarden als persoonlijke begeleider zijn niet aan te geven, omdat de functie bij veel verschillende instellingen voorkomt. Een persoonlijke begeleider zal tussen de 1800 en 2700 euro bruto per maand verdienen afhankelijk van de leeftijd en verantwoordelijkheden als begeleider. Als zelfstandig ondernemer komt het beroep zover wij weten niet voor, en is er dus geen salarisindicatie te geven.

Eigen bedrijf starten als Begeleider (zorg)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Begeleider (zorg), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Begeleider (zorg)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Begeleider (zorg) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Begeleider (zorg).

Mijnzzp.nl