Begeleider (zorg)

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Begeleider (zorg)?

Een begeleider is een zorgprofessional die werkzaam is met verschillende doelgroepen, zoals kinderen en volwassenen met meervoudige beperkingen, mensen met psychische problemen, bejaarden, daklozen of met asielzoekers. Al deze verschillende mensen wonen of verblijven in een woongroep, instelling of opvangcentrum. De belangrijkste taak van een begeleider is het ondersteunen en begeleiden van deze mensen. Binnen de werkzaamheden van een begeleider speelt ook zelfredzaamheid een belangrijke rol, omdat het belangrijk is dat mensen zichzelf kunnen redden voor zover dit mogelijk is. In het algemeen bestaan de werkzaamheden van een begeleider uit verzorging, observatie, ondersteuning en begeleidingswerkzaamheden. De specifieke werkzaamheden kunnen wel per begeleider verschillen, omdat niet alle mensen de behoefte hebben aan dezelfde vorm van begeleiding. De inhoudelijke werkzaamheden van een begeleider zijn dan ook afhankelijk van waar de begeleider werkzaam is. De algemene term voor begeleiders is ook wel persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen of bijvoorbeeld groepsbegeleider. De benaming begeleider moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat er veel verschillende soorten begeleiders zijn binnen de zorg. Afhankelijk van de soort begeleiding kan het ook zijn dat een begeleider over verschillende opleidingen moet beschikken. Begeleiding kan ook gezien worden als persoonlijke coaching, gericht op het bijbrengen van vaardigheden of zelfredzaamheid. Ook het kunnen bieden van geestelijke en emotionele begeleiding kan belangrijk zijn als begeleider. Begeleiding is een ruim begrip dat van toepassing is op verschillende doelgroepen, die behoefte kunnen hebben aan verschillende manieren van begeleiding. Zo is het begeleiden van mensen, die verblijven binnen de afdeling psychiatrie heel wat anders dan het begeleiden van bejaarden binnen een verzorgingshuis.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Begeleider (zorg)

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Begeleider (zorg)

Welke opleiding is nodig om Begeleider (zorg) te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Begeleider (zorg)? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Begeleider (zorg)

Wat is het salaris en tarief van een Begeleider (zorg)? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Begeleider (zorg) in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Begeleider (zorg) zijn vaak ook:

Boekhoudprogramma vergelijken Begeleider (zorg)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Begeleider (zorg) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl