Administratief medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Administratief medewerker is een algemene benaming voor personen die werkzaam zijn op de administratie c.q. de administratieafdeling. Een administratief medewerker is over het algemeen breed inzetbaar en kan op verschillende afdelingen werkzaam zijn ter ondersteuning, afhankelijk van het soort bedrijf waar de administratief medewerker precies werkzaam is. De specifieke werkzaamheden als administratief medewerker kunnen dan ook per bedrijf, organisatie of instelling verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het uittypen van verslagen, het ontvangen van klanten, het klaarmaken van de vergaderzaal, het opstellen van brieven, het maken van facturen, het beantwoorden van de telefoon, het bijhouden van de agenda en bijvoorbeeld aan notuleren. Welke taken een administratief medewerker precies allemaal uitvoert kan verschillen per administratief medewerker, omdat de term administratief medewerker vrij breed te noemen is. Als administratief medewerker kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn in alle denkbare branches. Een andere benaming voor een administratief medewerker kan ook zijn bedrijfsadministratief medewerker.

Als administratief medewerker kan je verschillende soorten werkzaamheden uitvoeren, afhankelijk van de specifieke functie en het beroep. Een administratief medewerker kan bijvoorbeeld ook betrekking hebben op een secretaresse, een directiesecretaresse of op een medisch secretaresse. Voor al deze verschillende beroepen die aan te merken zijn als administratief medewerker bestaan verschillende opleidingen op verschillende niveaus.

Andere werkzaamheden die tot het takenpakket van een administratief medewerker kunnen behoren zijn het sorteren van binnenkomende poststukken, het doorsturen van binnenkomende mails naar de juiste afdeling of bijvoorbeeld het ontvangen van bezoekers als baliemedewerker. Als administratief medewerker moet je over een klantvriendelijke instelling beschikken omdat dit erg belangrijk is. Een administratief medewerker zal over het algemeen veel klanten aan de telefoon krijgen en eventueel ontvangen. Als administratief medewerker kan het zeker zo zijn dat je het eerste contact bent voor bezoekers, afhankelijk van het soort bedrijf.

Debiteurenadministratie

De debiteurenadministratie is een belangrijk onderdeel binnen de administratie. Debiteuren zijn klanten die een factuur ontvangen hebben naar aanleiding van een afgenomen dienst of product, en deze nog niet voldaan hebben. Dit betekent niet meteen dat de klant te laat is met betalen maar wel dat de factuur nog niet voldaan is. De meeste bedrijven hebben op de factuur een standaard termijn staan waarin een factuur voldaan dient te worden.

Er zijn veel bedrijven of particulieren die een factuur niet voldoen naar aanleiding van de eerste factuur. Het is dan ook belangrijk om meteen een tweede of derde aanmaning te verzenden wanneer een factuur niet voldaan is. Er zijn veel bedrijven die hier te laks mee omgaan, wat nare gevolgen kan hebben voor een onderneming. Als een klant echt niet betaald kan een brief van een incassobureau noodzakelijk zijn wat alleen maar extra kosten en werk betekent.

Dit is ook een van de redenen dat bedrijven een voorschot vragen of vooraf een volledige betaling verwachten van de klant. Deze bedrijven zijn waarschijnlijk door schade en schande wijs geworden, en hebben geen zin meer om steeds achter hun geld aan te moeten lopen. Nu is het niet gebruikelijk om altijd het volledige bedrag vooruit te verwachten, maar het kan soms wel beter zijn. Wanneer dit wel of niet gedaan dient te worden is volledig aan de ondernemer.

Beroep van een administratief medewerker:

Debiteurenbeheer:

Opleidingen tot administratief medewerker

Wie een opleiding wil volgen tot administratief medewerker kan uit verschillende opleidingsmogelijkheden kiezen. Naast reguliere scholen zijn er voldoende externe opleidingsinstituten te vinden voor de opleiding administratief medewerker. Maar ook via het Mbo zijn er voldoende opleidingsmogelijkheden, zoals de Mbo-opleiding bedrijfsadministratief medewerker. Tijdens de opleiding administratief medewerker leer je onder andere administratie voeren, administratie organiseren, facturen opstellen en orden je de boekhouding. Maar natuurlijk zijn dit maar enkele onderdelen van je vak als administratief medewerker. Tevens is er veel aandacht voor het werken met computers en de diverse programma's waar mee gewerkt zal worden. Naast de Mbo-opleiding zijn er nog veel meer opleidingsmogelijkheden om als administratief medewerker te kunnen werken.

Bedrijven waar een administratief medewerker werkzaam kan zijn

Als administratief medewerker kan je natuurlijk overal werkzaam zijn, omdat alle bedrijven met administratie te maken hebben. Als administratief medewerker kan je dan ook prima een werkgever zoeken met raakvlakken die je interesseren. Naast het bedrijfsleven kan je ook denken aan het werken voor de overheid of bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Er zijn ook administratief medewerkers die werken als zelfstandig ondernemer en kleine bedrijven helpen met hun administratie, en mogelijke andere diensten bieden zoals het beantwoorden van de telefoon.

Competenties administratief medewerker

Als administratief medewerker is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt van de administratie over het algemeen. Het beroep administratief medewerker houdt meer in dan alleen het invoeren van cijfers. Denk ook aan het controleren en beheren van de administratie en secretariële handelingen. Ook ondersteun je collega's wanneer dit nodig is. Omdat je in veel gevallen zal overleggen met collega's of klanten zal je ook communicatief goed onderlegd moeten zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als administratief medewerker

Het vinden van administratief medewerker vacatures en zzp opdrachten zal met de juiste opleidingen als administratief medewerker geen enkel probleem zijn. Kleine en grote bedrijven en andere instellingen hebben doorgaans voldoende vacatures vrij voor administratieve medewerkers. Wel is het belangrijk dat je de juiste instelling hebt als administratief medewerker. Doorgroeien als administratief medewerker is niet mogelijk zonder verdere opleidingen. Wie door wil groeien zal dus extra opleidingen moeten volgen, zodat je wellicht een hogere functie kan verkrijgen of kan doorgroeien naar een andere functie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris administratief medewerker

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je bij veel verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Een administratief medewerker met een Mbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1300 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Een administratief medewerker werkzaam als zelfstandig ondernemer zal haar of zijn diensten meestal tegen een uurvergoeding aanbieden.

Mijnzzp.nl