Virtueel Assistent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een virtueel assistent is een administratief en/of communicatiemedewerker die ondernemers helpt bij allerlei hand- en spandiensten, als zij zelf niet toekomen aan dit soort werkzaamheden. Een bekende afkorting voor virtueel assistent is ook wel VA. De virtuele assistent is meestal een zelfstandig ondernemer, die vanuit huis werkt. De virtuele assistent helpt dus andere ondernemers met diverse zaken, zoals telefoontjes plegen, E-mail beantwoorden, fax sturen, administratieve diensten en wat men verder, maar kan bedenken. Een virtueel assistent is vaak al vanaf een paar uur per week inzetbaar en heeft een flexibele opstelling naar de klanten. Het beroep virtueel assistent kan gezien worden als een gecombineerd beroep, waarbinnen diverse disciplines samenvallen, zoals de beroepen administratief medewerker, telefoniste en het beroep facturist. Welke werkzaamheden een virtueel assistent precies allemaal uitvoert kan per opdrachtgever verschillen en is verder persoonlijk. Door de opkomst van moderne communicatiemiddelen is het in veel gevallen niet meer noodzakelijk dat mensen op kantoor werkzaam zijn. Ook de virtueel assistent is iemand die in veel gevallen vanuit huis werkzaam is. Een goede virtueel assistent kan meerdere klanten bedienen waarvoor hij of zij werkzaam is. Vooral met de opkomst van veel nieuwe ondernemers is de vraag naar goede virtueel assistenten behoorlijk toegenomen. Een virtueel assistent kan deze ondernemers op diverse manieren helpen. Een virtueel assistent kan ondernemers ook helpen met andere zaken dan administratieve zaken alleen. Denk bijvoorbeeld aan een virtueel assistent die ook de socialemedia-accounts zal beheren voor ondernemers. Het actief zijn op sociale media is voor veel ondernemers belangrijk, maar kan ook veel werk zijn. Als een ondernemer zelf geen zin of tijd heeft om de verschillende accounts te beheren kan een goede virtueel assistent deze taken ook overnemen in overleg met de cliënt.

Welke taken de virtueel assistent precies allemaal uitvoert voor ondernemers is in onderling overleg. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een ondernemer overdag helemaal niet gebeld wil worden, omdat dit zijn dagelijkse werkzaamheden stoort. In dat geval zal de betreffende ondernemer dagelijks een mail ontvangen van de virtueel assistent met alle belangrijke punten. Ook het opstellen van offertes kunnen ondernemers uitbesteden aan de virtueel assistent. De virtueel assistent heeft in dat geval wel alle relevante informatie nodig van de ondernemer om dit te kunnen doen. Het opstellen van offertes kan prima uitbesteed worden aan virtueel assistenten, en ter controle aangeboden worden aan de ondernemer voordat deze op de post gaat. In dat opzicht kan een virtueel assistent dus ook aangemerkt worden als contractmanager. Ander werk dat over het algemeen prima uitgevoerd kan worden door de virtueel assistent is het opmaken van facturen. Zoals eerder omschreven kan een virtueel assistent in de meeste gevallen ook aangemerkt worden als beheerder. In dat geval is de virtueel assistent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het plaatsen van berichten op social mediakanalen en voor het reageren op berichten als moderator. Ook is het denkbaar dat een virtueel assistent verantwoordelijk is voor het bijhouden van websites. In dat geval kan de virtueel assistent wellicht ook aangemerkt worden als schrijver en/of copywriter.

Werkzaamheden virtueel assistent

Zoals eerder aangeven moet de virtueel assistent in veel gevallen gezien worden als ondersteunende werknemer, die alle voorkomende werkzaamheden kan uitvoeren voor ondernemers. Het is dan ook prima denkbaar dat de virtueel assistent ook aangemerkt kan worden als online marketeer voor verschillende ondernemers. Redelijk veel ondernemers hebben zelf niet de kennis of geen zin om dit soort werkzaamheden uit te voeren. De ondernemers begrijpen wel dat marketing belangrijk is. Voor dit soort ondernemers kan de virtueel assistent een belangrijke ondersteuning zijn. Wat een virtueel assistent precies allemaal uitvoert voor een ondernemer kan verschillen per ondernemer.

Diverse werkzaamheden van een virtueel assistent zijn:

  • Het beantwoorden van mails
  • Het beantwoorden van telefoontjes
  • Het beheren van social mediakanalen
  • Het opstellen van offertes en facturen
  • Het opvragen van informatie voor ondernemers
  • Het schrijven van teksten voor websites
  • Het uitvoeren van algemene administratieve werkzaamheden
  • Het uitvoeren van marketing
  • Het verzorgen van de boekhouding

Virtueel Assistent:

Opleidingen tot virtueel assistent

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep of de dienstverlening virtueel assistent via gewone scholen. Het beroep virtueel assistent wordt doorgaans uitgevoerd door iemand die veel ervaring heeft op het gebied van administratie, zoals een administratief medewerker of een secretaresse die werkzaam is als zelfstandig ondernemer. Er worden wel diverse cursussen aangeboden tot virtueel assistent, die wellicht interessant kunnen zijn voor mensen. Het is verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen, omdat het beroep virtueel assistent daarvoor te algemeen is. Iedereen kan werkzaam zijn als virtueel assistent, omdat er verder geen verplichtingen zijn met betrekking tot beroepsopleidingen. Een brede kennis van administratieve werkzaamheden is wel belangrijk als virtueel assistent. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een virtueel assistent werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een virtueel assistent aangemerkt moeten worden als ondernemer. In de meeste gevallen zal een virtueel assistent voor verschillende ondernemers en directeuren werkzaam zijn. Afhankelijk van de virtueel assistent is het prima denkbaar dat de virtueel assistent ook andere werkzaamheden uitvoert voor ondernemers. Het beroep virtueel assistent gaat verder dan alleen het beantwoorden van de telefoon of mailtjes. De meeste virtueel assistenten kunnen ook gezien worden als webcare medewerker en als webmaster.

Competenties virtueel assistent

De belangrijkste competentie van een virtueel assistent is communicatie, omdat het vakgebied grotendeels draait om communicatie. Daarnaast mag van een virtueel assistent een commerciële instelling verwacht worden. Een andere belangrijke competentie is het kunnen netwerken. Vanzelfsprekend moet je als virtueel assistent ook over goede algemene administratieve vaardigheden beschikken. Het is zelfs denkbaar dat een virtueel assistent aangemerkt kan worden als boekhouder. Als je veel te maken hebt algemene computerwerkzaamheden zul je ook over een gedegen kennis moeten beschikken van de IT-sector. Algemeen belangrijke woorden zijn dienstbaarheid, representatief, passie, energie, motivatie, luisteren, stressbestendigheid en samenwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als virtueel assistent

Het arbeidsmarktperspectief van een virtueel assistent is over het algemeen redelijk goed te noemen, omdat steeds meer ondernemers gebruikmaken van een virtueel assistent. Daarnaast is het zo dat je als virtueel assistent op een brede manier werkzaam kan zijn. Met andere woorden kan een virtueel assistent voor veel verschillende werkzaamheden ingezet worden. Wel is het belangrijk als virtueel assistent om aan voldoende opdrachten te komen, omdat het beroep virtueel assistent anders niet gezien kan worden als fulltime baan. Zoals eerder aangeven voeren de meeste virtueel assistenten ook andere werkzaamheden uit. De doorgroeimogelijkheden van een virtueel assistent moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er eigenlijk niet.

Arbeidsvoorwaarden en salaris virtueel assistent

Als virtueel assistent bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden, omdat je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer. Wat een virtueel assistent precies verdient is natuurlijk sterk afhankelijk van het aantal opdrachten die je als virtueel assistent weet binnen te halen. Wel is het zo dat je doorgaans voldoende opdrachten moet weten te vergaren voordat je van dit beroep rond kan komen. Of je moet de werkzaamheden combineren met andere diensten.

Mijnzzp.nl