Moderator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een moderator is een gespreksleider, wat meestal betrekking zal hebben op het internet. Een moderator kan ook betrekking hebben op echte gesprekken, maar dan spreken wel eerder van een gespreksleider dan van een moderator. Over het algemeen noemt men de toezichthouder op het internet een moderator en geen gespreksleider. Een moderator is niet alleen een gespreksleider maar moet gezien worden als een toezichtouder van gesprekken en als iemand die zelf vragen kan stellen om een discussie op te wekken onder de gebruikers. Een moderator kan professioneel werkzaam zijn of heeft zich aangemeld als vrijwillig moderator. De meeste mensen die vrijwillig moderator zijn geworden doen dit omdat ze bepaalde onderwerpen hobbymatig of professioneel gezien interessant vinden. Vooral de grote bekende websites, die actieve forums hebben, maken veelvuldig gebruik van moderators. Een moderator is dus de toezichthouder van één of meerdere forums op het internet. Een moderator is de beheer van bepaalde discussiepagina's zoals een forum, maar is geen beheerder van een website zoals bij de bekende startpagina's.

De moderator van een forum heeft doorgaans meer rechten dan een reguliere gebruiker van de website, omdat hij de beheerder is van het forum. Dit betekent dat er een vertrouwensband is tussen de website-eigenaar of content manager en de moderator. Met andere woorden is het de moderator toegestaan om bepaalde forumdiscussies in goede banen te leiden, zoals door het verwijderen van berichten omdat deze kwetsend zijn of omdat ze niks te maken hebben met het onderwerp (Off Topic). De functie moderator draait volkomen op vertrouwen tussen de moderator en de website-eigenaar. Wanneer een moderator zelf het forum misbruikt om bijvoorbeeld reclame te maken voor een eigen website of gewoon niet actief genoeg meer is kunnen de bezoekers dit meestal via een speciale link melden aan de eigenaren. Het komt redelijk vaak voor dat moderators stoppen met controleren en dit niet melden aan de eigenaren, waardoor forums op den duur niet meer interessant zijn voor bezoekers. In dit soort gevallen staan er doorgaans genoeg andere moderators klaar die de werkzaamheden willen overnemen.

Moderator worden

De functie moderator betreft meestal vrijwilligerswerk, dat uitgevoerd zal worden omdat iemand interesse heeft in bepaalde onderwerpen. Wie zelf moderator wil worden voor een bepaalde website of forum moet zich goed beseffen dat de werkzaamheden als moderator redelijk veel tijd in beslag kunnen nemen, afhankelijk van de populariteit van de website of forum. Daarnaast zal het werk van een moderator niet door iedereen even goed gewaardeerd worden, omdat je soms berichten of topics zal moeten verwijderen. Het is niet ongebruikelijk dat de moderator veel te verduren krijgt op het internet. De leuke kant van de werkzaamheden als moderator zijn natuurlijk dat je veel kennis kunt delen en dat je andere mensen leert kennen die dezelfde interesse hebben.

Discussie reacties op internet:

Opleidingen tot moderator

Er bestaan geen opleidingen als moderator. Een moderator zal over het algemeen als vrijwilliger werken. Wanneer een moderator beroepsmatig werkzaam is spreken we wellicht eerder van een sociale media beheerder, blogger of communicatieadviseur. Wie toch een passende opleiding zoekt als moderator kan bijvoorbeeld denken aan de Mbo-opleiding Mediaredactiemedewerker.

Bedrijven waar een moderator werkzaam kan zijn

Een moderator werkt niet voor bedrijven maar is doorgaans actief als vrijwilliger. Er zijn wel betaalde banen als moderator te vinden maar dan heeft de functie over het algemeen een andere benaming.

Competenties moderator

Als moderator is je belangrijkste competentie het toezicht houden en het actueel houden van discussies. Als moderator moet je overigens communicatief gezien wel sterk onderlegd zijn. Daarnaast zal je tekstueel gezien goed moeten kunnen schrijven. 

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als moderator

Als moderator heb je over het algemeen niks te maken met een mogelijk arbeidsmarktperspectief of doorgroeimogelijkheden, omdat je werkzaam bent als vrijwilliger. Dit neemt natuurlijk niet weg dat er binnen deze functie ook betaalde banen te vinden zijn. In dat geval is het wel belangrijk om de juiste opleiding te volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris moderator

Als moderator heb je verder niks te maken met arbeidsvoorwaarden, omdat je niet in loondienst werkzaam bent. Een moderator zal doorgaans ook geen salaris of een andere vergoeding krijgen voor de werkzaamheden, omdat deze uitgevoerd worden als vrijwilliger.

Mijnzzp.nl