Moderator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een moderator is een gespreksleider, wat meestal betrekking heeft op het internet. Het beroep moderator kan ook betrekking hebben op echte gesprekken, maar dan spreken eerder van een gespreksleider dan van een moderator. Als moderator ben je dus een gespreksleider en toezichtouder op het internet. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een moderator het beste omschrijven als het begeleiden van internetgesprekken en het eventueel aansturen van internetgesprekken. Het aansturen van internetgesprekken heeft vooral betrekking op het opwekken van bepaalde discussies, zodat gesprekken op gang komen. Als moderator kan je professioneel werkzaam zijn of ben je als vrijwillig moderator actief. De meeste mensen die vrijwillig moderator zijn geworden doen dit omdat ze bepaalde onderwerpen hobbymatig of professioneel gezien interessant vinden. Vooral de grote bekende websites, die actieve forums hebben, maken vaak gebruik van moderators. Een moderator is de toezichthouder van één of meerdere forums op het internet. Een moderator kan ook gezien worden als de beheer van bepaalde discussiepagina's, zoals een forum. De werkzaamheden van een moderator zijn professioneel en hobbymatig gezien belangrijke werkzaamheden, omdat het houden van toezicht op reacties in de meeste gevallen belangrijk is op het internet. Veel voorkomende problemen op forums zijn het offtopic gaan met betrekking tot onderwerpen, kwetsende opmerkingen en forumleden die alleen reclame willen maken voor een eigen website. Het is de moderator die een actieve bijdrage zal leveren om forums schoon en netjes te houden, zodat alle goedwillende forumleden kunnen genieten van het forum.

De moderator van een forum heeft doorgaans meer rechten dan een gewone gebruiker van de website, omdat hij de beheerder is van het forum. Dit betekent dat er een vertrouwensband is tussen de website-eigenaar of content manager en de moderator. Met andere woorden is het de moderator toegestaan om bepaalde forumdiscussies in goede banen te leiden, zoals door het verwijderen van berichten omdat deze kwetsend zijn of omdat ze niks te maken hebben met het onderwerp (Off Topic). De functie moderator draait volkomen op vertrouwen tussen de moderator en de website-eigenaar. Wanneer een moderator zelf het forum misbruikt om bijvoorbeeld reclame te maken voor een eigen website of gewoon niet actief genoeg meer is kunnen de bezoekers dit meestal via een speciale link melden aan de eigenaren. Het komt redelijk vaak voor dat moderators stoppen met controleren en dit niet melden aan de eigenaren, waardoor forums op den duur niet meer interessant zijn voor bezoekers. In dit soort gevallen staan er doorgaans genoeg andere moderators klaar die de werkzaamheden willen overnemen. In alle gevallen is het belangrijk dat je beschikt over voldoende energie en passie met betrekking tot de onderwerpen. In sommige gevallen kan een moderator aangemerkt worden als ervaringsdeskundige. Denk bijvoorbeeld aan een ervaren automonteur die hobbymatig actief is als autojournalist op een forum.

Moderator worden

De functie moderator betreft meestal vrijwilligerswerk, dat uitgevoerd zal worden omdat iemand interesse heeft in bepaalde onderwerpen. Wie zelf moderator wil worden voor een bepaalde website of forum moet zich goed beseffen dat de werkzaamheden als moderator redelijk veel tijd in beslag kunnen nemen, afhankelijk van de populariteit van de website of forum. Daarnaast zal het werk van een moderator niet door iedereen even goed gewaardeerd worden, omdat je soms berichten of topics zal moeten verwijderen. Het is niet ongebruikelijk dat de moderator veel te verduren krijgt op het internet. De leuke kant van de werkzaamheden als moderator zijn natuurlijk dat je veel kennis kunt delen en dat je andere mensen leert kennen die dezelfde interesse hebben.

Discussie reacties op internet:

Opleidingen tot moderator

Er bestaan geen opleidingen als moderator. Een moderator zal over het algemeen als vrijwilliger werken. Wanneer een moderator beroepsmatig werkzaam is spreken we wellicht eerder van een sociale media beheerder, blogger of communicatieadviseur. Wie toch een passende opleiding zoekt als moderator kan bijvoorbeeld denken aan de Mbo-opleiding Mediaredactiemedewerker. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende moderator.

Bedrijven waar een moderator werkzaam kan zijn

Een moderator is over het algemeen niet beroepsmatig actief met moderator werkzaamheden. Het beroep moderator zal in veel gevallen betrekking hebben op een vrijwilliger. Als een moderator wel beroepsmatig werkzaam is kunnen andere benamingen van toepassing zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de benaming redactiemedewerker, webredacteur of webcare medewerker. Het is denkbaar dat een vrijwillig werkende moderator een kleine vergoeding ontvangt, afhankelijk van de hoeveelheid werk. Een andere benaming voor moderator kan zijn gespreksleider.

Competenties moderator

Als moderator is de belangrijkste competentie het fungeren als toezichthouder en het actueel houden van discussies. Een andere belangrijke competentie als moderator is dat je communicatief gezien sterk onderlegd bent. Daarnaast zul je tekstueel gezien goed moeten kunnen schrijven. Algemeen belangrijke woorden zijn inspireren, motiveren, controleren, verantwoordelijkheidsgevoel, betrouwbaarheid en waakzaamheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als moderator

Als moderator heb je over het algemeen niks te maken met een mogelijk arbeidsmarktperspectief of doorgroeimogelijkheden, omdat je werkzaam bent als vrijwilliger. Dit neemt natuurlijk niet weg dat er binnen deze functie ook betaalde banen te vinden zijn. In dat geval is het wel belangrijk om de juiste opleiding te volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een baan als chatoperator.

Arbeidsvoorwaarden en salaris moderator

Als moderator heb je verder niks te maken met arbeidsvoorwaarden, omdat je niet in loondienst werkzaam bent. Een moderator zal doorgaans ook geen salaris of een andere vergoeding krijgen voor de werkzaamheden, omdat deze uitgevoerd worden als vrijwilliger.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Moderator

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Moderator bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl