Opleiding tot Journalist

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingCommunicatie (Communicatiemanagement)
VervolgopleidingCommunicatie (Hbo)
VervolgopleidingJournalistiek (Hbo)
VervolgopleidingHbo-opleiding Media, Informatie Communicatie
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding Mediaredactiemedewerker

De Mbo-opleiding mediaredactiemedewerker is een relatief nieuwe opleiding, die raakvlakken heeft met de Mbo-opleiding mediavormgever, maar niet helemaal vergelijkbaar is omdat deze opleiding breder van opzet is dan de opleiding mediavormgever. De Mbo-opleiding mediaredactiemedewerker behoort tot de sector grafisch, communicatie & marketing. Tijdens de opleiding leer je onder andere interviews af te nemen, pr-activiteiten te bedenken, artikelen en filmpjes te publiceren, content te verzamelen en te bewerken en bijvoorbeeld het beheren van sociale media. Tijdens de opleiding krijg je over het algemeen vakken als politiek en recht, onderzoeksvaardigheden, presentatietechnieken, media en trends, video en fotografie, marketing, communicatie en algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen. De Mbo-opleiding mediaredactiemedewerker is op de meeste scholen alleen te volgen via de zogenaamde BOL-vorm. Tijdens een BOL-opleiding zal je over het algemeen zestig procent van de tijd doorbrengen op school en de rest van de tijd stage lopen bij erkende leerbedrijven zoals een uitgeverij, radio- en televisiebedrijven, drukkerijen, reclamebureaus of mulitmedia bedrijven. Tijdens de stageperiode sta je onder toezicht van een leermeester, die toeziet op de algemene voortgang, en de stagebegeleider van school. De Mbo-opleiding mediaredactiemedewerker is een prima vooropleiding op Mbo-niveau voor de Hbo-opleiding journalist.

Opleidingsduur en niveau Mediaredactiemedewerker

De Mbo-opleiding mediaredactiemedewerker niveau vier zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen Mediaredactiemedewerker

Na het afronden van de Mbo-opleiding mediaredactiemedewerker niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding Communicatie (Communicatiemanagement), de Hbo-opleiding Journalistiek of de Hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC). Over het algemeen zal een Hbo-opleiding nog eens vier jaar in beslag nemen. In sommige gevallen is een Hbo-opleiding ook sneller af te ronden.

Vooropleiding Mediaredactiemedewerker

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding mediaredactiemedewerker niveau vier. Daarnaast zal je ook toegelaten worden met een vooropleiding op Mbo-niveau. De meeste scholen houden tegenwoordig een intakegesprek met nieuwe studenten, om te bekijken of deze opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl