Persvoorlichter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een persvoorlichter of woordvoerder is een vakman of vakvrouw die namens de organisatie waarvoor hij of zij werkzaam is verantwoordelijk is voor de externe communicatie. Als persvoorlichter ben je dan ook werkzaam binnen de communicatiebranche, dat betrekking heeft op alle manieren van communicatie. Als een persvoorlichter extern communiceert namens de organisatie betreft het over het algemeen belangrijke relevante informatie die de organisatie aangaat. Een persvoorlichter is dus een belangrijke schakel tussen organisaties en de externe media. Denk hierbij aan het geven van mondelinge persvoorlichting, zoals aan journalisten, aan het uitbrengen van persberichten en aan het uitbrengen van nieuwsberichten. Als persvoorlichter ben je over het algemeen werkzaam voor grotere organisaties zoals grote bedrijven, overheden en instellingen. Een persvoorlichter maakt onderdeel uit van de afdeling communicatie, die meestal bestaat uit meerdere communicatiemedewerkers. Als persvoorlichter ben je gespecialiseerd in communicatiewetenschap, wat een sociaalwetenschappelijke opleiding is. Organisaties maken gebruik van een vaste persvoorlichter, zodat de externe media weet wie namens de organisatie mag optreden als vaste woordvoerder. Het beroep persvoorlichter is een beroep waarbinnen je grote verantwoordelijkheden zal hebben, omdat goede en heldere communicatie over het algemeen erg belangrijk is voor organisaties. Over het algemeen zijn persvoorlichters ervaren communicatiemedewerkers, omdat de werkzaamheden zo belangrijk zijn.

De persvoorlichter is dus verantwoordelijk voor de communicatie met de media namens een organisatie, een instelling of een overheidsorgaan. Er zijn veel organisaties, instellingen en overheden die gebruik maken van vaste persvoorlichters, die actueel nieuws naar buiten brengen dat meestal veel aandacht zal krijgen van de media. In veel gevallen zal de persvoorlichter geïnterviewd worden door een journalist of verslaggever op camera, zodat het nieuws uitgezonden kan worden. Een persvoorlichter zal voordat hij of zij een nieuwsbericht uitbrengt het bericht zorgvuldig afstemmen met de directie en meestal ook met de juridische afdeling, omdat de gevolgen groot kunnen zijn bij verkeerde berichtgeving, afhankelijk van het soort nieuws.

Een persvoorlichter is dus een communicatieadviseur die werkzaam is op de afdeling communicatie. Als persvoorlichter ben je dagelijks op een professionele manier werkzaam met communicatie. Als communicatiemedewerker krijgt je doorgaans de hele dag door e-mails en telefoontjes over bepaalde onderwerpen die de organisatie aangaan, die zorgvuldig beantwoord moeten worden. Als persvoorlichter zal je dan ook veelvuldig contact hebben met diverse soorten journalisten tijdens je werkzaamheden. Zoals eerder omschreven zal een persvoorlichter bijna nooit zonder ruggespraak van de directie en juridische afdeling vragen beantwoorden, omdat de voorlichter de juiste informatie moet verstrekken. Het werk van een persvoorlichter kan nogal eens hectisch zijn, omdat er veel soorten journalisten zijn die meestal ook snel bepaalde informatie boven water willen krijgen.

Het is niet zo dat een persvoorlichter alleen werkzaam zal zijn voor de organisatie wanneer er goed of slecht nieuws is. Een persvoorlichter is iedere dag werkzaam voor de organisatie met betrekking tot communicatie. Denk bijvoorbeeld ook aan het optreden als woordvoerder met betrekking tot andere organisaties waarmee de organisatie samenwerkt of aan andere organisaties waarmee de organisatie zaken doet. Andere werkzaamheden van een persvoorlichter of woordvoerder kunnen weer zijn het meegaan met de directeur als deze bijvoorbeeld optreedt als gastspreker tijdens een congres.

Wat is communicatiewetenschap

Communicatiewetenschap is een brede wetenschap dat betrekking heeft op alle manieren en vormen van communicatie. Belangrijke aandachtsgebieden binnen de communicatiewetenschap zijn: hoe interpreteren mensen en organisaties nieuws, hoe brengen mensen en organisaties nieuws over, hoe worden nieuwsberichten ontvangen door mensen, wat zijn de mogelijke effecten van nieuwsberichten en wat zijn de beste mediakanalen om nieuwsberichten over te brengen.

Persvoorlichter Marechaussee Schiphol:

Opleiding tot persvoorlichter

Wie als persvoorlichter wil gaan werken kan het beste een Hbo-opleiding communicatie of de Hbo-opleiding Journalistiek volgen. Tijdens de Hbo-opleiding communicatie leer je precies wel informatie je hoe en wanneer naar buiten brengt en welke middelden je daar precies voor in moet zetten zoals het internet, televisie of radio. Maar ook het voorbereiden van beurzen, evenementen en het maken van een advertentiecampagne leer je allemaal tijdens de opleiding communicatie. Als persvoorlichter zijn er tegenwoordig ook mogelijkheden om gebruik te maken van mediatrainers om je te helpen leren communiceren. Het komt namelijk voor dat mensen die geen specifieke opleiding communicatie gevolgd hebben doorgroeien tot de functie persvoorlichter. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een persvoorlichter werkzaam kan zijn

Als persvoorlichter werk je doorgaans voor de overheid, die op veel verschillende terreinen gebruikt maakt van persvoorlichters of woordvoerders. Maar ook het bedrijfsleven kent persvoorlichters. Doorgaans zijn dit de grotere bedrijven, die meestal ook beursgenoteerd zijn.

Competentie persvoorlichter

De belangrijkste competentie als persvoorlichter is natuurlijk je manier van communiceren, omdat daar het beroep om draait. Als persvoorlichter moet je communicatief dan ook een topper zijn. Daarnaast is netwerken belangrijk binnen dit beroep, omdat je eigenlijk alle journalisten en andere belanghebbende moet kennen en zelfs moet kunnen bespelen wanneer jij denkt dat dit nodig is. Ander belangrijke woorden als persvoorlichter zijn stressbestendigheid, secuur, presenteren, kennis en aanpassingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als persvoorlichter

Er zijn doorgaans weinig tot geen vacatures voor het beroep persvoorlichter of woordvoerder, omdat de meeste persvoorlichters doorgroeien vanuit een bestaande functie binnen het bedrijf. Er bestaan ook geen echte doorgroeimogelijkheden als persvoorlichter. Wel kan je natuurlijk een toptalent zijn en een andere leidinggevende functie binnen de organisatie krijgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris persvoorlichter

Het beroep persvoorlichter is te algemeen om een voorbeeld te kunnen geven van de arbeidsvoorwaarden. Tevens kan je bij veel verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn als persvoorlichter. Het salaris van een persvoorlichter zal doorgaans tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en specifieke verantwoordelijkheden. Voor de echte toptalenten, die veel in het nieuws komen als persvoorlichter, is een hoger salaris zeker mogelijk.

Mijnzzp.nl