Persvoorlichter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een persvoorlichter of woordvoerder is een communicatie-expert, die namens de organisatie waarvoor hij of zij werkzaam is verantwoordelijk is voor de externe communicatie. Als persvoorlichter ben je dan ook werkzaam binnen de communicatiebranche, dat betrekking heeft op alle manieren van communicatie. Als een persvoorlichter extern communiceert namens de organisatie betreft het over het algemeen belangrijke en relevante informatie, die de organisatie aangaat. Een persvoorlichter is dus een belangrijke schakel tussen organisaties en de externe media. Denk hierbij aan het geven van mondelinge persvoorlichting, zoals aan journalisten, aan het uitbrengen van persberichten en aan het uitbrengen van nieuwsberichten. Als persvoorlichter ben je over het algemeen werkzaam voor grotere organisaties, zoals grote bedrijven, overheden en instellingen. Een persvoorlichter maakt onderdeel uit van de afdeling communicatie, die meestal bestaat uit meerdere communicatiemedewerkers. Als persvoorlichter ben je meestal gespecialiseerd in communicatiewetenschap, wat een sociaalwetenschappelijke opleiding is. Organisaties maken gebruik van een vaste persvoorlichter, zodat de externe media weet wie namens de organisatie mag optreden als vaste woordvoerder. Het beroep persvoorlichter is een beroep, waarbinnen je grote verantwoordelijkheden hebt, omdat goede en heldere communicatie erg belangrijk is voor organisaties. Over het algemeen zijn persvoorlichters ervaren communicatiemedewerkers, omdat de werkzaamheden zo belangrijk zijn. Als persvoorlichter ben je dus verantwoordelijk voor het naar buiten brengen van nieuws en het zo goed mogelijk toelichten van alle externe communicatie die de organisatie aangaat. De belangrijkste taak als persvoorlichter is het op de juiste manier voorlichten van de media, zodat er geen onduidelijkheden ontstaan met betrekking tot de externe communicatie.

Een persvoorlichter is dus verantwoordelijk voor de communicatie met de media namens een organisatie, instelling of overheidsorgaan. Er zijn veel organisaties, instellingen en overheden, die gebruikmaken van vaste persvoorlichters, die actueel nieuws naar buiten brengen dat meestal veel aandacht krijgt van de media. In veel gevallen zal de persvoorlichter geïnterviewd worden door journalisten en/of verslaggevers op camera, zodat het nieuws uitgezonden kan worden. Een persvoorlichter zal voordat hij of zij een nieuwsbericht uitbrengt het bericht zorgvuldig afstemmen met de directie en meestal met de juridische afdeling, omdat de gevolgen groot kunnen zijn bij verkeerde berichtgeving, afhankelijk van het soort nieuws. Een persvoorlichter is dus een communicatieadviseur, die werkzaam is op de afdeling communicatie. Als persvoorlichter ben je dagelijks op een professionele manier werkzaam met communicatie. Als communicatiemedewerker krijgt je over het algemeen de hele dag door e-mails en telefoontjes over bepaalde onderwerpen, die de organisatie aangaan, die zorgvuldig beantwoord moeten worden. Als persvoorlichter zul je dan ook regelmatig contact hebben met journalisten tijdens je werkzaamheden. Zoals eerder omschreven zal een persvoorlichter bijna nooit zonder ruggespraak van de directie en juridische afdeling vragen beantwoorden, omdat de voorlichter de juiste informatie moet verstrekken. Het werk van een persvoorlichter kan nogal eens hectisch zijn, omdat er veel soorten journalisten zijn, die meestal ook snel bepaalde informatie boven water willen krijgen.

Wat doet een persvoorlichter allemaal

Het is niet zo dat een persvoorlichter alleen werkzaam is voor de organisatie als er goed of slecht-nieuws is. Een persvoorlichter is iedere dag werkzaam voor de organisatie met betrekking tot de interne en externe communicatie. Daarnaast zijn persvoorlichters verantwoordelijk voor het volgen van externe mediaberichten. Dit is vooral belangrijk om mogelijke geruchten of onwaarheden in een vroeg stadium te kunnen beperken. Een persvoorlichter is dus op een brede manier werkzaam om alle informatiestromen te reguleren. Andere werkzaamheden van een persvoorlichter of woordvoerder kunnen zijn het meegaan met de directeur als deze bijvoorbeeld optreedt als gastspreker tijdens een congres. Ook het onderhouden van alle mediacontacten behoort tot de verantwoordelijkheden van de persvoorlichter. Het is niet zo dat persvoorlichters alleen benaderd worden door journalisten. Een persvoorlichter kan ook zelf journalisten benaderen als er relevant nieuws is. Over het algemeen zijn persvoorlichters samen met andere communicatiemedewerkers ook verantwoordelijk voor het opstellen van communicatieplannen. Binnen de communicatieplannen is precies opgenomen hoe de organisatie inclusief alle werknemers met de media moeten omgaan.

Wat is communicatiewetenschap

Communicatiewetenschap is een brede wetenschap dat betrekking heeft op alle manieren en vormen van communicatie. Belangrijke aandachtsgebieden binnen de communicatiewetenschap zijn: hoe interpreteren mensen en organisaties nieuws, hoe brengen mensen en organisaties nieuws over, hoe worden nieuwsberichten ontvangen door mensen, wat zijn de mogelijke effecten van nieuwsberichten en wat zijn de beste mediakanalen om nieuwsberichten over te brengen. Persvoorlichters kunnen in sommige gevallen ook actief zijn als zetbaas voor een organisatie. Dit heeft dan betrekking op het gezicht van de organisatie naar de buitenwereld.

Wat doet een persvoorlichter:

Persvoorlichter Marechaussee:

Opleiding tot persvoorlichter

Wie als persvoorlichter wil gaan werken kan het beste een Hbo-opleiding communicatie of de Hbo-opleiding Journalistiek volgen. Tijdens de Hbo-opleiding communicatie leer je precies wel informatie je hoe en wanneer naar buiten brengt en welke middelden je daar precies voor in moet zetten zoals het internet, televisie of radio. Maar ook het voorbereiden van beurzen, evenementen en het maken van een advertentiecampagne leer je allemaal tijdens de opleiding communicatie. Als persvoorlichter zijn er tegenwoordig ook mogelijkheden om gebruik te maken van mediatrainers om je te helpen leren communiceren. Het komt namelijk voor dat mensen die geen specifieke opleiding communicatie gevolgd hebben doorgroeien tot de functie persvoorlichter. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een persvoorlichter werkzaam kan zijn

Over het algemeen is een persvoorlichter werkzaam voor grotere bedrijven, instellingen en overheden. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten, hotelketens, de luchtverkeersleiding, de politie, de belastingdienst en aan toezichthouders. In veel gevallen kan een persvoorlichter dus ook aangemerkt worden als ambtenaar. Alleen bedrijven, instellingen en overheden die regelmatig met de media te maken hebben maken gebruik van vaste persvoorlichters.

Competentie persvoorlichter

De belangrijkste competentie van een persvoorlichter is je manier van communiceren. Daarnaast is netwerken belangrijk binnen dit beroep, omdat je eigenlijk alle journalisten en andere belanghebbenden moet kennen. Een andere belangrijke competentie is het analytisch vermogen, omdat een persvoorlichter alleen zal communiceren over relevante onderwerpen. Ook het snel kunnen schakelen is belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, overleggen, plannen, secuur, controleren, presteren, lef, initiatief, kennis, inspiratie, aanpassingsvermogen en stressbestendigheid. Stressbestendigheid is belangrijk, omdat persvoorlichters met grote druk en deadlines te maken kunnen krijgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als persvoorlichter

Het arbeidsmarktperspectief van een persvoorlichter is over het algemeen niet goed te noemen, omdat de meeste persvoorlichters vanuit een bestaande functie doorgroeien tot persvoorlichter. Met andere woorden zijn er niet snel vacatures te vinden voor het beroep persvoorlichter. De doorgroeimogelijkheden van een persvoorlichter zijn sterk afhankelijk van de organisatie en je eigen competenties. Een goede persvoorlichter die regelmatig te zien is in het nieuws kan op verschillende manieren doorgroeien. Denk bijvoorbeeld aan een managementfunctie of aan een baan bij een andere organisatie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris persvoorlichter

Het beroep persvoorlichter is te algemeen om een voorbeeld te kunnen geven van de arbeidsvoorwaarden. Bovendien kan je bij veel verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn als persvoorlichter. Het salaris van een persvoorlichter zal doorgaans tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en specifieke verantwoordelijkheden. Voor de echte toptalenten, die veel in het nieuws komen als persvoorlichter, is een hoger salaris zeker mogelijk.

Read this information on Press officer in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Pressesprecher auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Oficial de prensa en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Persvoorlichter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Persvoorlichter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl