Gastspreker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een gastspreker noemt men ook wel spreker of beroepsspreker. Een gastspreker is een soort van artiest die meestal om zijn specifieke kennis en ervaring uitgenodigd wordt om andere bezoekers van bijvoorbeeld een conferentie, seminar of congres te inspireren met zijn verhaal en kennis. Gastsprekers komen veel voor en voor iedere soort bijeenkomst zijn er wel één of meerdere geschikte gastsprekers te vinden. Gastsprekers zijn niet alleen te vinden bij grote conferenties maar juist ook bij de kleinere samenkomsten zoals lokale bijeenkomsten van ondernemersverenigingen of bijvoorbeeld bij lokale startersdagen.

Een gastspreker heeft meestal de taak om het aanwezige publiek te inspireren, te motiveren en te voorzien van kennis en informatie. Ook bewustwording en het zelf laten nadenken over bepaalde onderwerpen kan een doel zijn van de gastspreker.

Bekende Nederlanders treden vaak op als gastspreker voor uiteenlopende soorten bijeenkomsten. Vanzelfsprekend zal een bekende Nederlander als gastspreker een hogere vergoeding vragen dan een minder bekende Nederlander.

Marketingtechnisch gezien kan een bekende gastspreker wel interessant zijn voor de organisatoren, omdat de bekende gastspreker meestal meer publiek zal aantrekken. Overigens hoeft dit niet het geval te zijn, omdat ook minder bekende gastsprekers gewild kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een arts, wetenschapper, CEO of manager die binnen zijn branche of werkgebied een groot aanzien heeft.

Kan iedereen een gastspreker worden

Niet iedereen kan zomaar gastspreker worden. De meeste gastsprekers zijn bekende personen of personen die over veel kennis beschikken van bepaalde onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een zakelijke gastspreker die meerdere boeken uitgebracht heeft of een zakelijke gastspreker die een bedrijf groot gemaakt heeft. Dit soort personen worden in veel gevallen vanzelf gastspreker, omdat ze gevraagd worden vanwege hun unieke kennis en ervaring.

Daarnaast is het belangrijk dat je op een interessante en boeiende manier spreekt zodat je een toegevoegde waarde bent voor het aanwezige publiek. Het optreden als gastspreker moet bij je passen en zal zeker niet voor iedereen weggelegd zijn.

Tsjakaa, start je eigen onderneming:

Opleidingen tot gastspreker

Er bestaan geen opleidingen tot gastspreker. De meeste gastsprekers zijn vanzelf in het vak gegroeid door hun unieke kennis of vaardigheden. Gastsprekers worden over het algemeen alleen uitgenodigd vanwege hun unieke kennis en niet om hun eventuele opleiding tot gastspreker. Het op een boeiende manier kunnen spreken als gastspreker is wel belangrijk.

Bedrijven waar een gastspreker werkzaam kan zijn

Een gastspreker kan voor uiteenlopende soorten bedrijven, overheden of instellingen werkzaam zijn. Daarnaast kan het om een bekende Nederlander gaan of is de gastspreker werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Competenties gastspreker

De belangrijkste competentie als gastspreker is het vermogen om een bepaalde boodschap over te kunnen brengen op het aanwezige publiek, wat alles te maken heeft met communicatie. Daarnaast moet je kunnen motiveren en inspireren. Verdere competenties zijn sterk afhankelijk van het soort bijeenkomst en je eigen vakgebied.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gastspreker

Als gastsprekers heb je verder niks te maken met een arbeidsmarktperspectief. De meeste gastsprekers hebben inkomsten vanuit een andere baan of onderneming en verdienen als gastspreker alleen wat extra. De doorgroeimogelijkheden als gastspreker moeten gezien worden in het verkrijgen van meer opdrachten, waardoor ook de inkomsten zullen toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gastspreker

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn verder niet van toepassing als gastspreker. Een gastspreker krijgt doorgaans een vaste vergoeding per optreden en geen loon. Ook is er geen sprake van een dienstverband. Wat een gastspreker precies zal vragen als vergoeding heeft alles te maken met de bekendheid van de gastspreker.

Mijnzzp.nl