Dagvoorzitter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een dagvoorzitter is een technisch voorzitter van bijeenkomsten, zoals een congres, vergadering, bedrijfsdag of ander soort bijeenkomst. Het is de verantwoordelijkheid van de dagvoorzitter om de bijeenkomst in goede banen te leiden, zodat iedereen aan het woord kan komen, zoals aangegeven in de planning. Zonder goede dagvoorzitter zijn bijeenkomsten lastig te sturen, waardoor de agenda in veel gevallen ernstig kan uitlopen zonder dat bepaalde sprekers aan het woord komen. Daarnaast is het de verantwoordelijkheid van een dagvoorzitter om de bijeenkomst op een boeiende manier voor te zitten, waardoor hij of zij bijdraagt aan de doelstelling van de bijeenkomst. Een andere benaming voor een dagvoorzitter is ook wel gespreksleider of moderator. Dagvoorzitters komen in de praktijk op verschillende manieren voor en dragen op een belangrijke manier bij aan het ordelijk verlopen van bijeenkomsten. Over het algemeen zijn grotere bijeenkomsten niet goed te sturen zonder goede dagvoorzitter. Het is de dagvoorzitter die er voor zorgt dat de dag verloopt, zoals deze behoort te verlopen. Een dagvoorzitter kan ook gezien worden als bijzondere communicatieadviseur, zonder dat de dagvoorzitter zelf het middelpunt van de bijeenkomst is. Het beroep dagvoorzitter moet wel vrij algemeen gezien worden, omdat eigenlijk iedereen kan fungeren als dagvoorzitter. Wel bestaat er een groot verschil tussen professionele dagvoorzitters en iemand die sporadisch fungeert als dagvoorzitter. Een goede dagvoorzitter zal zich verder niet met de inhoud van de bijeenkomst bemoeien en behoort onpartijdig te zijn. Een dagvoorzitter kan wel samenvattingen maken of bepaalde conclusies formuleren. Dagvoorzitters kunnen ook verantwoordelijk zijn voor organisatorische werkzaamheden, zoals het voorbereiden van bijeenkomsten. Denk bijvoorbeeld aan het uitnodigen van deelnemers, het opstellen van de agenda en aan het informeren van bezoekers.

Een dagvoorzitter is dus een tijdelijke voorzitter van bijeenkomsten. Een belangrijk punt als dagvoorzitter is dat de dagvoorzitter zich niet behoort te bemoeien met de onderwerpen door het geven van een eigen mening. Onpartijdigheid als dagvoorzitter is dan ook een belangrijk punt. Een dagvoorzitter kan conclusies trekken of een samenvatting geven van de bijeenkomst, maar behoort zich verder niet te bemoeien met de inhoud door het geven van een eigen mening. Als dagvoorzitter ben je dus de voorzitter van een bijeenkomst, wat betrekking kan hebben op kleine bijeenkomsten, maar ook op grote bijeenkomsten, zoals congressen of symposiums waar veel mensen samenkomen. Het is de dagvoorzitter die op een professionele, boeiende en spontane manier de bijeenkomst voorzit. Deze eigenschappen als dagvoorzitter zijn erg belangrijk te noemen, omdat de aanwezige mensen er zelf ook geënthousiasmeerd door kunnen worden, waardoor de bijeenkomst voor iedereen interessant en leuk is.

Dagvoorzitters zijn werkzaam in alle branches en kunnen verschillende soorten bijeenkomsten voorzitten, omdat ze onafhankelijk zijn. Het is dus niet zo dat een dagvoorzitter per se over bepaalde branchekennis moet beschikken om bepaalde bijeenkomsten te kunnen voorzitten. Dit kan wel per dagvoorzitter verschillen, omdat er ook dagvoorzitters te vinden zijn die alleen branchegerichte bijeenkomsten voorzitten over een branche waarbinnen ze zelf actief zijn. Daarnaast kan het nodig zijn dat de dagvoorzitter zich inleest in het onderwerp als dit nodig mocht zijn. Ondanks dat een dagvoorzitter op een boeiende en spontane manier zijn voorzitters werkzaamheden zal moeten uitvoeren is het ook de taak van de dagvoorzitter om in te grijpen als dit nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het ingrijpen wanneer gastsprekers uitlopen of aan vragen vanuit het publiek die niets met het onderwerp te maken hebben. Als dagvoorzitter moet je dan ook over overwicht beschikken.

Wie is de dagvoorzitter

Dagvoorzitters worden over het algemeen onderscheiden tussen vier soorten dagvoorzitters: interne dagvoorzitters die werkzaam zijn binnen een bedrijf of organisatie, dagvoorzitters die als expert gezien worden door het grote publiek, dagvoorzitters die bekende Nederlanders zijn en dagvoorzitters die professioneel werkzaam zijn als dagvoorzitter. Welke dagvoorzitter het beste past bij een bijeenkomst kan verschillen per soort bijeenkomst, omdat niet alle bijeenkomsten even groot zijn en omdat ze zeer specifiek kunnen zijn. In alle gevallen is het belangrijk dat de dagvoorzitter het debat op de juiste manier aanstuurt.

Wat doet een dagvoorzitter:

Beroep Dagvoorzitter:

Opleidingen tot dagvoorzitter

Er bestaan geen opleidingen tot dagvoorzitter. De meeste gerichte opleiding als dagvoorzitter is wellicht de Hbo-opleiding Communicatie, maar een geheel andere opleiding kan ook van toepassing zijn op het beroep dagvoorzitter. Daarnaast kan een dagvoorzitter zijn werkzaamheden uitvoeren naast een gewone baan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bekende presentators die ook optreden als dagvoorzitter. Zie voor meer informatie over dit onderwerp ook het beroep moderator, dat raakvlakken heeft met het beroep dagvoorzitter. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende dagvoorzitter.

Bedrijven waar een dagvoorzitter werkzaam kan zijn

Een dagvoorzitter kan voor verschillende organisaties werkzaam zijn, afhankelijk van de soort bijeenkomst. Daarnaast is het zo dat redelijk veel dagvoorzitters aangemerkt kunnen worden als ondernemer. Een dagvoorzitter hoeft niet fulltime werkzaam te zijn als dagvoorzitter. Denk bijvoorbeeld aan presentators, columnisten, trendwatchers, directeuren, futuristen of aan bekende sporters, die regelmatig werkzaam zijn als dagvoorzitter. Waar een dagvoorzitter precies werkzaam is, is ook afhankelijk van de soort bijeenkomsten. Denk bijvoorbeeld ook aan artsen of aan wetenschappers, die werkzaam kunnen zijn als dagvoorzitter. Een dagvoorzitter kan ook aangemerkt worden als gespreksleider.

Competenties dagvoorzitter

De competenties van een dagvoorzitter kunnen verschillen per dagvoorzitter, omdat niet iedere dagvoorzitter fulltime werkzaam is als dagvoorzitter. Over het algemeen kunnen we stellen dat je als dagvoorzitter over uitstekende communicatieve vaardigheden moet beschikken. Daarnaast moet je een echte netwerker zijn, die mensen op de juiste manier weet te verbinden. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inspireren, inzicht, flexibiliteit, analytisch, snelheid, motiveren, leiderschap, onpartijdigheid, enthousiasme en stressbestendigheid. Zoals eerder omschreven kunnen verschillende vaklieden aangemerkt worden als dagvoorzitter. Met andere woorden kan een dagvoorzitter ook te maken hebben met vaste beroepscompetenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dagvoorzitter

Voor het beroep dagvoorzitter kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief, omdat er niet zomaar vacatures te vinden zijn voor de functie. De meeste dagvoorzitters zijn werkzaam als ondernemer en niet in loondienst. Daarnaast kan het werken als dagvoorzitter een aanvulling zijn op een ander beroep. Met andere woorden is het arbeidsmarktperspectief van een dagvoorzitter eigenlijk niet van toepassing. De meeste dagvoorzitters moeten aangemerkt worden als influencer. De doorgroeimogelijkheden van een dagvoorzitter moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dagvoorzitter

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing op het beroep dagvoorzitter, omdat je als dagvoorzitter meestal werkzaam bent als ondernemer. Daarnaast kan een dagvoorzitter betrekking hebben op een parttime dagvoorzitter die feitelijk een ander beroep heeft. Het is voor dit beroep ook niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat deze meeste dagvoorzitters werken met vaste vergoedingen.

Read this information on Chairman of the day in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Tagesvorsitzenden auf Deutsch.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Dagvoorzitter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dagvoorzitter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl