Dagvoorzitter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een dagvoorzitter is een tijdelijke voorzitter van een bijeenkomst zoals een congres, vergadering, bedrijfsdag of ander soort bijeenkomst. Het is de verantwoordelijkheid van de dagvoorzitter om de bijeenkomst in goede banen te leiden, zodat iedereen aan het woord kan komen zoals aangegeven in de planning. Zonder goede dagvoorzitter zijn bijeenkomsten lastig te sturen, waardoor de agenda in veel gevallen ernstig kan uitlopen zonder dat bepaalde sprekers aan het woord komen. Daarnaast is het de verantwoordelijkheid van een dagvoorzitter om de bijeenkomst op een boeiende manier te voor te zitten, waardoor hij of zij ook bijdraagt aan de doelstelling van de bijeenkomst. Een andere benaming voor een dagvoorzitter is ook wel gespreksleider of moderator. De term dagvoorzitter moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat dagvoorzitter betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten vaklieden die over het algemeen wel aangemerkt moeten worden als communicatiespecialist. Dagvoorzitters komen binnen de praktijk op veel verschillende manieren voor en dragen op een belangrijke manier bij aan het ordelijke verloop van bijeenkomsten. Over het algemeen zijn grotere bijeenkomsten niet goed te sturen zonder goede dagvoorzitter. Het is de dagvoorzitter die er voor zorgt dat de dag verloopt zoals deze behoort te verlopen. Een dagvoorzitter kan dus ook gezien worden als een bijzondere communicatieadviseur, zonder dat de dagvoorzitter zelf het middelpunt van de bijeenkomst is. Het beroep dagvoorzitter moet vrij algemeen gezien worden, omdat eigenlijk iedereen kan fungeren als dagvoorzitter. Wel bestaat er een groot verschil tussen professionele dagvoorzitters en iemand die sporadisch fungeert als dagvoorzitter.

Een belangrijk punt als dagvoorzitter is dat de dagvoorzitter zich niet behoort te bemoeien met de onderwerpen door het geven van een eigen mening. Onpartijdigheid als dagvoorzitter is dan ook een belangrijk punt. Een dagvoorzitter kan conclusies trekken of een samenvatting geven van de bijeenkomst, maar behoort zich verder niet te bemoeien met de inhoud door het geven van een eigen mening. Als dagvoorzitter ben je dus de voorzitter van een bijeenkomst, wat betrekking kan hebben op kleine bijeenkomsten maar ook op grote bijeenkomsten, zoals congressen of symposiums waar veel mensen samenkomen. Het is de dagvoorzitter die op een professionele, boeiende en spontane manier de bijeenkomst voorzit. Deze eigenschappen als dagvoorzitter zijn erg belangrijk te noemen, omdat de aanwezige mensen er zelf ook geënthousiasmeerd door kunnen worden, waardoor de bijeenkomst voor iedereen interessant en leuk is.

Dagvoorzitters zijn werkzaam in alle branches en kunnen verschillende soorten bijeenkomsten voorzitten, omdat ze onafhankelijk zijn. Het is dus niet zo dat een dagvoorzitter per se over bepaalde branchekennis moet beschikken om bepaalde bijeenkomsten te kunnen voorzitten. Dit kan wel per dagvoorzitter verschillen, omdat er ook dagvoorzitters te vinden zijn die alleen branchegerichte bijeenkomsten voorzitten over een branche waarbinnen ze zelf actief zijn. Daarnaast kan het nodig zijn dat de dagvoorzitter zich inleest in het onderwerp als dit nodig mocht zijn. Ondanks dat een dagvoorzitter op een boeiende en spontane manier zijn voorzitterswerkzaamheden zal moeten uitvoeren is het ook de taak van de dagvoorzitter om in te grijpen als dit nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het ingrijpen wanneer gastsprekers uitlopen of aan vragen vanuit het publiek die niets met het onderwerp te maken hebben. Als dagvoorzitter moet je dan ook over overwicht beschikken.

Wie is de dagvoorzitter

Dagvoorzitters worden over het algemeen onderscheiden tussen vier soorten dagvoorzitters: interne dagvoorzitters die werkzaam zijn binnen een bedrijf of organisatie, dagvoorzitters die als expert gezien worden door het grote publiek, dagvoorzitters die bekende Nederlanders zijn en dagvoorzitters die professioneel werkzaam zijn als dagvoorzitter. Welke dagvoorzitter het beste past bij een bijeenkomst kan verschillen per soort bijeenkomst, omdat niet alle bijeenkomsten even groot zijn en omdat ze zeer specifiek kunnen zijn.

Beroep Dagvoorzitter:

Opleidingen tot dagvoorzitter

Er bestaan geen opleidingen tot dagvoorzitter. De meeste gerichte opleiding als dagvoorzitter is wellicht de Hbo-opleiding Communicatie, maar een geheel andere opleiding kan ook van toepassing zijn op het beroep dagvoorzitter. Daarnaast kan een dagvoorzitter zijn werkzaamheden uitvoeren naast een reguliere baan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bekende presentators die ook optreden als dagvoorzitter. Zie voor meer informatie over dit onderwerp ook het beroep moderator, dat raakvlakken heeft met het beroep dagvoorzitter. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende dagvoorzitter.

Bedrijven waar een dagvoorzitter werkzaam kan zijn

Een dagvoorzitter die professioneel werkzaam is als dagvoorzitter zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan het beroep dagvoorzitter betrekking hebben op vakspecialisten die de werkzaamheden uitvoeren als extra dienstverlening. Lang niet alle dagvoorzitters zijn fulltime werkzaam als dagvoorzitter.

Competenties dagvoorzitter

De competenties als dagvoorzitter kunnen verschillen per dagvoorzitter, omdat niet iedere dagvoorzitter fulltime werkzaam is als dagvoorzitter. Over het algemeen kunnen we stellen dat je als dagvoorzitter over uitstekende communicatieve vaardigheden zal moeten beschikken. Daarnaast moet je een echte netwerker zijn. Algemeen belangrijke woorden als dagvoorzitter zijn passie, inzicht, flexibiliteit, analytisch, snelheid, motiveren, leiderschap, onpartijdigheid en enthousiasme.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dagvoorzitter

Voor het beroep dagvoorzitter kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief, omdat voor dit beroep niet zomaar vacatures te vinden zijn. De meeste fulltime dagvoorzitters zijn werkzaam als ondernemer en niet werkzaam in loondienst. De meeste fulltime dagvoorzitters zijn echte ondernemers, die veel netwerken waardoor ze aan opdrachten komen. De doorgroeimogelijkheden als dagvoorzitter moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor je grote bijeenkomsten mag voorzitten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dagvoorzitter

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing op het beroep dagvoorzitter, omdat je als dagvoorzitter meestal werkzaam bent als ondernemer. Daarnaast kan een dagvoorzitter betrekking hebben op een parttime dagvoorzitter die feitelijk een ander beroep heeft. Het is voor dit beroep ook niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat deze meeste dagvoorzitters werken met vaste vergoedingen.

Mijnzzp.nl