Opleiding tot Communicatieadviseur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Communicatie
VooropleidingMbo 4, Havo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Communicatie

De Hbo-opleiding communicatie heeft, zoals de naam al aangeeft, alles met communicatie te maken. Communicatie hoeft niet alleen mondelinge communicatie te betreffen; het is veel breder dan dat alleen. Denk bijvoorbeeld aan communicatie via reclamefolders, tijdschriften en andere media-uitingen zoals televisie, radio en het internet. Daarnaast kent de Hbo-opleiding communicatie verschillende richtingen, zoals algemene communicatie en bijvoorbeeld communicatiemanagement. De Hbo-opleiding communicatie is dan ook een zeer brede opleiding te noemen, die verschillende richtingen kent. Communicatiemanagement is bijvoorbeeld heel wat anders dan communicatie via een reclamefolder of televisiereclame. Het eerste studiejaar van deze opleiding is nog vrij algemeen te noemen en kent vakken gericht op economie en management, zoals marketingcommunicatie, marketing, online business, business, onderzoek, bedrijfseconomie, onderzoeksvaardigheden, ondernemen, Nederlands en Engels.

Vanaf het tweede studiejaar zal de hoofdfase van de opleiding beginnen, die een verdere verbreding kent qua leerstof en verdiept zal ingaan op de leerstof vanuit het eerste studiejaar. In het derde studiejaar van de opleiding zal je voor de eerste keer stage gaan lopen en zal je ook een minor moeten uitkiezen. Een minor is een specialistenopleiding binnen de opleiding, die voor een belangrijk deel je toekomst als communicatieadviseur zal bepalen. De stageperiode binnen de praktijkgerichte opleiding communicatie zal over het algemeen minimaal vijf maanden bedragen.  Het vierde studiejaar staat geheel in het teken van het afstuderen, waarbinnen je moet aantonen dat je over voldoende kennis beschikt. Een andere mogelijke opleiding die zeker raakvlakken heeft met de Hbo-opleiding communicatie is de Hbo-opleiding journalistiek.

Opleidingsduur en niveau Communicatie

Over het algemeen zal de Hbo-opleiding communicatie minimaal vier jaar in beslag nemen. De Hbo-opleiding communicatie is zeker geen bijzonder zware Hbo-opleiding te noemen, maar is wel zeer breed van opzet en moet natuurlijk wel bij je passen om deze succesvol af te kunnen ronden.

Vervolgopleidingen Communicatie

Na de Hbo-opleiding communicatie is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Communicatie

De meeste hogescholen verwachten minimaal een Mbo-diploma niveau vier of een een havo- of vwo-diploma, voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding communicatie. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het bij deze studie in de meeste gevallen mogelijk om een speciale intaketoets af te leggen, om te bekijken of je alsnog toegelaten kan worden tot de opleiding.

Mijnzzp.nl