Filmproductie specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een filmproductie specialist is gespecialiseerd in diverse werkzaamheden die te maken hebben met filmproducties en alles wat daar wij komt kijken. Filmproducties worden tegenwoordig veel toegepast en zeker niet alleen meer voor de bekende speelfilms of televisieseries. Ook het bedrijfsleven maakt op verschillende manieren gebruik van filmproducties, om bijvoorbeeld een bepaalde dienst of product te promoten voor bedrijven. Vooral het promoten van bedrijven door middel van het maken van een bedrijfsfilm is tegenwoordig populair te noemen onder bedrijven. Door het maken van een bedrijfsfilm kan een bedrijf zich op een duidelijke manier onderscheiden van andere bedrijven en mogelijke klanten voorzien van de juiste bedrijfsinformatie. De laatste jaren zijn er dan ook steeds meer filmproductiebedrijven op de markt gekomen, die zich ook steeds verder professionaliseren als filmproductiebedrijf. Welke diensten een filmproductie specialist precies aanbiedt kan per bedrijf verschillen, maar over het algemeen zijn dit reclamespotjes, bedrijfsfilms, vastgoedfilms en productfilms. Het beroep filmproductie specialist moet vrij algemeen gezien worden, omdat een filmproductie specialist op diverse manieren werkzaam kan zijn binnen verschillende vormen van filmproductie.

De term filmproductie specialist kan ook weer betrekking hebben op verschillende soort specialisten zoals een cameraman, een filmproducent of bijvoorbeeld op een presentator. Het is ook niet ondenkbaar dat een filmproductie specialist meerdere vakdisciplines hanteert. Een filmproductie specialist kan zich bijvoorbeeld specialiseren in het maken van bedrijfsfilms. Door het maken van bedrijfsfilms is het vaak mogelijk om in korte tijd veel uitleg te geven over een bepaalde dienst of product. Bewegende beelden werken dan ook prima als reclame of als instructiefilm. Het laten maken van een professionele bedrijfsfilm kan het beste uitbesteed worden, om tot een goed resultaat te komen. Zo heeft een filmproductie specialist kennis van de opbouw van een film en weet een filmproductie specialist precies op welke locatie het beste opgenomen kan worden. Het maken van een bedrijfsfilm kost doorgaans aardig wat tijd, omdat er vaak op verschillende locaties opnames gemaakt moeten worden en niet iedere opname meteen goed zal zijn. Ook de mensen die in de bedrijfsfilm gebruikt worden kunnen door een filmproductie specialist ingehuurd worden om tot een goed resultaat te komen. Het komt redelijk vaak voor dat filmproductie specialisten gebruik maken van acteurs en van stemacteurs om kwalitatief goede bedrijfsfilms te kunnen maken.

Opleidingsfilms maken

Opleidingsfilms kunnen voor bedrijven een handig hulpmiddel zijn om personeel kennis te laten maken met procedures binnen het bedrijf. Er zijn redelijk veel grotere bedrijven die werknemers alleen toestaan op de werkvloer na het zien van een bedrijfsvideo met werkinstructies om gevaarlijke situaties op de werkvloer te voorkomen. Deze veiligheidsvideo's zijn dan ook vaak voorzien van extra uitleg met betrekking tot de veiligheid. Een bedrijfsvideo kan dan ook een handig hulpmiddel zijn om mensen bekend te maken met bepaalde omstandigheden. Zo zijn er veel bedrijven te vinden waar hygiëne een grote rol speelt of veiligheid erg belangrijk is. Door het afspelen van dit soort bedrijfsvideo's kunnen gasten of nieuwe werknemers op de hoogte gebracht worden met bepaalde eisen binnen een organisatie. Aan de hand van dit soort bedrijfsvideo's kan er ook lesmateriaal gemaakt worden, om te toetsen of werknemers alles begrepen hebben met betrekking tot de veiligheidsmaatregelen en/of hygiënemaatregelen.

Het maken van dit soort bedrijfsfilms is doorgaans veel werk maar zal op den duur goedkoper zijn voor het bedrijf, omdat medewerkers van het bedrijf niet steeds alles opnieuw hoeven uit te leggen. Ook laten bedrijven met een veiligheidsvideo en/of instructiefilm zien dat veiligheid een belangrijke rol speelt binnen de organisatie. In de bedrijfsvideo's kan men bijvoorbeeld bewust onveilige situaties laten zien en wat de mogelijke gevolgen hiervan kunnen zijn.

Het maken van een bedrijfsfilm:

Vastgoedfilm maken:

Opleidingen tot filmproductie specialist

Wie een passende opleiding zoekt als filmproductie specialist kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Video-editor (AV-productie) binnen de sector Grafimedia of kiezen voor een Hbo-opleiding aan de Nederlandse Filmacademie. Tijdens deze vierjarige opleiding zijn er diverse specialisaties mogelijk, zoals cameraman of regisseur worden. Een filmproductie specialist is dan ook iemand met veel ervaring op het gebied van camerawerk, monteren en regisseren. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een filmproductie specialist werkzaam kan zijn

Als filmproductie specialist werk je doorgaans voor een productiemaatschappij, die in opdracht werkt voor klanten. De werkzaamheden kunnen in loondienst uitgevoerd worden bij een groot bedrijf of je bent werkzaam binnen je eigen bedrijf. Wanneer je in loondienst werkt gaat het vaak om een specifieke taak, zoals bijvoorbeeld cameraman, en binnen je eigen bedrijf voer je doorgaans meerdere taken uit of werk je samen met anderen specialisten.

Competenties filmproductie specialist

De competenties als filmproductie specialist kunnen erg verschillend zijn, afhankelijk van je specifieke functie. Als zelfstandig ondernemer moet je bijvoorbeeld ook over goede commerciële vaardigheden beschikken, die je in loondienst misschien minder nodig zult hebben. Maar over het algemeen moet je flexibel zijn, doorzettingsvermogen hebben, snel kunnen schakelen en oog voor details hebben. Daarnaast kan netwerken erg belangrijk zijn om opdrachten binnen te halen, afhankelijk van je functie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als filmproductie specialist

Als filmproductie specialist is er redelijk veel werk te vinden. Wel kan het soms een langere periode kosten voordat er een geschikte baan wordt gevonden, omdat de concurrentie groot is binnen de markt. Ook als zelfstandig ondernemer is het niet heel makkelijk om voldoende opdrachten binnen te halen, omdat er relatief veel productiemaatschappijen actief zijn. Wel is het zo dat er steeds meer bedrijven of instellingen zijn die professionele bedrijfsfilms willen laten maken, zodat de vraag dus relatief groot is. Het doorgroeien als filmproductie specialist moet gezien worden in het starten van je eigen bedrijf en naamsbekendheid opbouwen, zodat er meer en grotere opdrachten binnen komen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris filmproductie specialist

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer en je dus je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Het salaris als filmproductie specialist is doorgaans goed, omdat je toch minimaal Hbo opgeleid zal zijn. De inkomsten als filmproductie specialist met je eigen productiebedrijf zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het aantal en soort opdrachten. Wel is het zo dat er meestal pas echt verdiend kan worden wanneer de grotere opdrachtgevers zich melden. De doorgaans kleinere bedrijven hebben meestal niet heel veel budget voor het maken van een bedrijfsfilm.

Mijnzzp.nl