Filmproductie specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep filmproductie specialist
Werken als allround filmproductie specialist
Bedrijfsfilm laten maken
Promotievideo laten maken als bedrijf
Waarom een bedrijfsvideo maken:
Wat doet een filmproductie specialist:
Het maken van een bedrijfsfilm:
Opleidingen tot filmproductie specialist
Bedrijven waar een filmproductie specialist werkzaam kan zijn
Competenties filmproductie specialist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als filmproductie specialist
Arbeidsvoorwaarden en salaris filmproductie specialist
Eigen bedrijf starten als Filmproductie specialist
Boekhoudprogramma vergelijken Filmproductie specialist

Beroep filmproductie specialist

Een filmproductie specialist is gespecialiseerd in verschillende werkzaamheden die te maken hebben met filmproducties, en alles wat daarbij komt kijken. Filmproducties worden tegenwoordig veel toegepast en niet alleen voor speelfilms of televisieseries. Ook het bedrijfsleven maakt op verschillende manieren gebruik van filmproducties, om bijvoorbeeld een bepaalde dienst of product te promoten voor bedrijven. Vooral het promoten van bedrijven door middel van het maken van een bedrijfsfilm is tegenwoordig populair te noemen. Door het maken van een goede bedrijfsfilm kan een bedrijf zich op een duidelijke manier onderscheiden van andere bedrijven en mogelijke klanten voorzien van de juiste bedrijfsinformatie. De laatste jaren zijn er dan ook steeds meer filmproductiebedrijven op de markt gekomen, die zich steeds verder professionaliseren als filmproductiebedrijf. Welke diensten een filmproductie specialist precies aanbiedt kan per bedrijf verschillen, maar over het algemeen zijn dit reclamespotjes, bedrijfsfilms, vastgoedfilms en productfilms. Het beroep filmproductie specialist moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een filmproductie specialist op diverse manieren werkzaam kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een cameraman, een filmproducent of presentator. Het is ook denkbaar dat een filmproductie specialist meerdere vakdisciplines hanteert. Een filmproductie specialist kan zich bijvoorbeeld specialiseren in het maken van bedrijfsfilms. Door het maken van bedrijfsfilms is het mogelijk om in korte tijd veel uitleg te geven over een bepaalde dienst of product. Bewegende beelden werken prima als reclame of als instructiefilm. Het laten maken van een professionele bedrijfsfilm kan het beste uitbesteed worden, om tot een goed resultaat te komen. Zo heeft een filmproductie specialist kennis van de opbouw van een film en weet een filmproductie specialist precies op welke locatie het beste opgenomen kan worden.

Werken als allround filmproductie specialist

Een filmproductie specialist is dus werkzaam binnen de audiovisuele sector. In de meeste gevallen zal een filmproductie specialist aangemerkt moeten worden als allround medewerker en/of ondernemer, die verschillende vakdisciplines beheerst. Daarnaast kan een filmproductie specialist gebruikmaken van verschillende vaklieden. Denk bijvoorbeeld aan cameramensen, editors, presentators, geluidsmensen en lichttechnici. Zoals eerder omschreven zijn er tegenwoordig veel filmproductiebedrijven, die zich op verschillende manieren gespecialiseerd kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan filmproductiebedrijven die trainingsvideo's maken, vastgoedfilm maken, promotiefilms maken of opleidingsvideo's maken. Opleidingsfilms kunnen voor bedrijven een handig hulpmiddel zijn om personeel kennis te laten maken met de procedures binnen het bedrijf. Er zijn redelijk veel bedrijven, die arbeiders alleen toestaan op de werkvloer na het zien van een bedrijfsvideo met werkinstructies om gevaarlijke situaties op de werkvloer te voorkomen. Een bedrijfsvideo kan dan ook een handig hulpmiddel zijn om mensen bekend te maken met bepaalde omstandigheden. Zo zijn er veel bedrijven te vinden waar hygiëne een grote rol speelt of veiligheid erg belangrijk is. Door het afspelen van dit soort bedrijfsvideo's kunnen bezoekers of nieuwe werknemers op de hoogte gebracht worden met bepaalde eisen binnen de organisatie. Aan de hand van dit soort bedrijfsvideo's kan er ook lesmateriaal gemaakt worden, om te toetsen of werknemers alles begrepen hebben met betrekking tot de veiligheidsmaatregelen en/of hygiënemaatregelen.

Bedrijfsfilm laten maken

Het laten maken van een bedrijfsfilm kost over het algemeen aardig wat tijd, omdat er vaak op verschillende locaties opnames gemaakt moeten worden en niet iedere opname meteen goed is. Ook de mensen die in de bedrijfsfilm gebruikt worden kunnen door een filmproductiebedrijf ingehuurd worden om tot het beste resultaat te komen. Het komt redelijk vaak voor dat filmproductiebedrijven gebruikmaken van acteurs, figuranten en van stemacteurs om kwalitatief goede bedrijfsfilms te maken. Over het algemeen is het raadzaam om gebruik te maken van professionele acteurs, omdat dit beter zal overkomen. Dit kan wel per bedrijfsfilm verschillen, omdat het ook belangrijk is dat de directeur zelf geïnterviewd wordt. Het laten maken van een professionele bedrijfsfilm hoeft tegenwoordig geen kostbare aangelegenheid te zijn. Er zijn redelijk veel bedrijven die gebruikmaken van korte video's, die bijvoorbeeld gebruikt worden als online-reclame.

Promotievideo laten maken als bedrijf

Dit soort marketingvideo's zijn tegenwoordig relatief makkelijk te maken, omdat ze maximaal enkele minuten duren. Bedrijfsfilms zijn belangrijk, omdat bedrijfsfilms op een goede manier kunnen bijdragen aan de promotie van een bedrijf. Het laten maken van een bedrijfsfilm moet gezien worden als investering, die zich op langere termijn zal terugbetalen. Daarnaast kunnen bedrijfsfilms door marketinganalisten prima ingezet worden om reclame te maken op de diverse social media kanalen. Ook het maken van video's voor YouTube is tegenwoordig populair. Afhankelijk van de opdracht is het denkbaar dat een productiebedrijf gebruikmaakt van een scriptschrijver.

Waarom een bedrijfsvideo maken:

  • Bedrijfsvideo's trekken meer aandacht.
  • Bedrijfsvideo's geven een beter beeld van het bedrijf.
  • Bedrijfsvideo's helpen de website hoger in Google.
  • Bedrijfsvideo's kunnen lang gebruikt worden.
  • Bedrijfsvideo's zijn breed inzetbaar voor marketing.
  • Bedrijfsvideo's helpen de omzet verhogen.
  • Bedrijfsvideo's kunnen gebruikt worden voor educatie.

Wat doet een filmproductie specialist:

Het maken van een bedrijfsfilm:

Opleidingen tot filmproductie specialist

Het beroep filmproductie specialist is te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Een passende opleiding als filmproductie specialist kan bijvoorbeeld de Mbo-opleiding video-editor (AV-productie) zijn. Op Hbo-niveau kan de Hbo-opleiding regie aangemerkt worden als geschikte opleiding. Over welke opleiding een filmproductie specialist precies zal beschikken kan verschillen per filmproductie specialist. In de meeste gevallen zal een filmproductie specialist aangemerkt moeten worden als allround medewerker en/of ondernemer, die over veel kennis en ervaring beschikt van camerawerk, monteren en regisseren. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je een eigen bedrijf gaat oprichten als zzp filmproductie specialist, dan is het tevens nodig om de boekhouding op de juiste manier op te zetten. Hiervoor kun je gebruikmaken van verschillende goede zzp boekhoudpakketten.

Bedrijven waar een filmproductie specialist werkzaam kan zijn

Over het algemeen moet een filmproductie specialist aangemerkt worden als ondernemer die werkzaam is binnen een eigen filmproductiebedrijf. Als je in loondienst werkzaam bent gaat het vaak om specifieke werkzaamheden, zoals camerawerk. Zoals eerder omschreven moet het beroep filmproductie specialist vrij algemeen gezien worden en kan dit betrekking hebben op verschillende vaklieden binnen de audiovisuele sector. In sommige gevallen kan ook de benaming filmmaker of videograaf van toepassing zijn.

Competenties filmproductie specialist

De competenties van een filmproductie specialist zijn niet eenduidig aan te geven, omdat dit betrekking kan hebben op verschillende vaklieden. In het algemeen zal een filmproductie specialist over veel verschillende competenties moeten beschikken als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan commerciële vaardigheden, aan het netwerken en aan het kunnen managen van personeel. Daarnaast zal een filmproductie specialist over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn creativiteit, inspiratie, flexibiliteit, plannen, presteren, motivatie, doorzettingsvermogen en stressbestendigheid. Als laatste is het ook belangrijk om te benoemen dat je op een goede manier kunt samenwerken. Dit is belangrijk, omdat je meestal met veel verschillende bedrijven, acteurs en andere vaklieden te maken hebt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als filmproductie specialist

Het arbeidsmarktperspectief van een filmproductie specialist is niet zomaar aan te geven, omdat de meeste filmproductie specialisten aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Het verkrijgen van werk binnen de audiovisuele sector is over het algemeen alleen mogelijk als je over de juiste opleidingen beschikt. De doorgroeimogelijkheden van een filmproductie specialist moeten gezien worden in het uitbouwen van een succesvol filmproductiebedrijf. Dit is overigens niet heel makkelijk, omdat er tegenwoordig al vrij veel filmproductiebedrijven zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris filmproductie specialist

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer en je dus je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Het salaris als filmproductie specialist is doorgaans goed, omdat je toch minimaal Hbo-opgeleid zal zijn. De inkomsten als filmproductie specialist met je eigen productiebedrijf zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het aantal en soort opdrachten. Wel is het zo dat er meestal pas echt verdiend kan worden wanneer de grotere opdrachtgevers zich melden. De doorgaans kleinere bedrijven hebben meestal niet heel veel budget voor het maken van een bedrijfsfilm.

Eigen bedrijf starten als Filmproductie specialist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Filmproductie specialist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Filmproductie specialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Filmproductie specialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Filmproductie specialist.

Mijnzzp.nl