Figurant

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een figurant is een soort van acteur die over het algemeen geen inhoudelijke rol heeft tijdens films, reclamespotjes of toneelstukken. Een figurant is dan ook verantwoordelijk voor figurantenwerk, wat gezien kan worden als aanvulling van een bepaalde voorstelling. Het beroep figurant kan over het algemeen door iedereen uitgevoerd worden die graag één of meerdere keren wil fungeren als figurant binnen series, speelfilms en ander soort voorstellingen. Afhankelijk van de soort figurant en de specifieke werkzaamheden als figurant kan het in sommige gevallen wel nodig zijn om deel te nemen aan een selectiedag. De meeste figuranten schrijven zich in bij een zogenaamd auditiebureau om kans te maken op figurantenwerk. Het auditiebureau krijgt meestal opdracht van producenten om specifieke figuranten aan te leveren, die binnen de gestelde doelgroep passen. Als figurant kan het ook zijn dat je bepaalde testen moet doorlopen om te bekijken of je wel geschikt bent als figurant. Maar dit is lang niet bij al het figurantenwerk nodig, zoals in het geval dat het om massafigurantenwerk gaat. Als figurant heb je zelden of nooit een echt noemenswaardige rol binnen een film of reclamespotje, zoals het woord figurant al aangeeft. Een figurant wordt doorgaans alleen ingezet als invulling van een bepaald decor. Over het algemeen is het zo dat specifiek geselecteerde figuranten iets langer in beeld zijn dan massa figuranten. De specifieke eisen waaraan figuranten moeten voldoen kunnen per opdracht verschillen, omdat iedere serie, film en toneelstuk weer anders is. Over het algemeen zal de soort voorstelling of opname bepalen of je in aanmerking komt voor een figurantenrol. Omdat producten en regisseurs te maken hebben met vaste scenario's kan er gebruik gemaakt worden van een casting director. Het is in dat geval de casting director die alle (rand)voorwaarden zal opstellen waaraan figuranten moeten voldoen. Een (rand)voorwaarde kan bijvoorbeeld inhouden dat het om jongeren moet gaan, of dat er alleen gezocht wordt naar figuranten met de beschikken over de juiste uitstraling die past bij de doelgroep van de voorstelling.

Er zijn verschillende soorten figurantenwerk mogelijk, die ook verschillende eisen aan een figurant stellen. De meest simpele vorm van figurantenwerk is het op de achtergrond tonen van figuranten, wat op verschillende manieren mogelijk is, zoals het zitten op een terras of het lopen op de achtergrond. Ook kan je als figurant ingezet worden als publiek op een tribune om te klappen, of ingezet worden voor een grote demonstratie. Voor deze genoemde rollen als figurant worden over het algemeen geen speciale eisen gesteld. Wel kan het zijn dat een regisseur op zoek is naar jonge figuranten. In dat geval komen ouderen mensen niet in aanmerking voor een figurantenrol. Zoals eerder omschreven zijn regisseurs in de meeste gevallen specifiek afhankelijk van het scenario, waarbinnen alle voorwaarden met betrekking tot acteurs en figuranten zijn opgenomen. Iemand die scenario's schrijft noemt men een scenarioschrijver. Binnen het scenario staan meestal alle belangrijke voorwaarden waaraan acteurs en figuranten moeten voldoen. Dit kan ook inhouden dat er precies is opgenomen welke kleding acteurs en figuranten moeten dragen. Ook is het denkbaar dat acteurs en figuranten gebruik moeten maken van een visagist. Een visagist is gespecialiseerd in het opmaken en omtoveren van acteurs en figuranten.

Figurantenwerk waarvoor meer specifieke eisen gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld figurantenwerk waarvoor je speciale vaardigheden moet bezitten, zoals een mini rol als figurant of acteur. Denk hierbij aan een gevecht of een ongeluk op de achtergrond, waardoor er veel aandacht zal zijn voor de figurant tijdens de opname. Maar ook kan er heel specifiek gezocht worden naar een figurant die erg lijkt op een bekende acteur of persoon, of die speciale uiterlijke kenmerken heeft. Denk hierbij aan een dwerg of iemand die juist heel lang is. Als figurant heb je in veel gevallen geen echt belangrijke rol binnen een film of reclamespotje, maar kan het zomaar zijn dat er meer verwacht zal worden van je en je misschien wel een gastrol mag spelen, met wellicht ook een beetje tekst als figurant. Wanneer je echt zal moeten acteren en spreken zijn de eisen die men zal stellen doorgaans al een stuk strenger en worden er vaak meerdere screenings gedaan.

Vergoeding figurantenwerk

De vergoeding als figurant zal doorgaans sterk afhankelijk zijn van de werkzaamheden als figurant. Lang niet al het figurantenwerk wordt betaald, zoals wanneer het om massafigurantenwerk gaat. Voor dit soort figurantenwerk zijn doorgaans voldoende mensen beschikbaar die maar al te graag een rolletje willen spelen. Het is wel gebruikelijk dat er een lunch wordt aangeboden tijdens de opname, maar veel meer dan dat zit er meestal niet in. Het meer specifieke figurantenwerk wordt doorgaans wel vergoed maar zal ook niet heel veel betalen, afhankelijk van de soort opnames en specifieke eisen gesteld aan een figurant. Als figurant krijg je doorgaans een dagvergoeding voor je diensten, van ongeveer vijftig euro. De dagvergoeding of het loon kan natuurlijk wel sterk verschillen per opdracht en verdere eisen. De echte verdiensten als figurant worden natuurlijk pas behaald wanneer het je lukt om door te breken van figurant tot een echte acteur. Er zijn veel voorbeelden te vinden van bekende acteurs die begonnen zijn als figurant.

Beroep Figurant:

Bekendste figurant van Nederland:

Opleidingen tot figurant

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep figurant te volgen via reguliere scholen. Wel zijn er voldoende auditiebureaus te vinden, waar je je kan laten inschrijven voor figurantenwerk, die mogelijk ook trainingen of cursussen aanbieden om je te begeleiden zodat je meer kans maakt op werk als figurant. Daarnaast zijn er natuurlijk voldoende opleidingsmogelijkheden die raakvlakken hebben met de werkzaamheden als figurant. Voor meer informatie over opleidingen of andere specifieke beroepen verwijzen wij naar de beroepen acteur en stemacteur, waar meer informatie te vinden is over opleidingen. Voor het beroep figurant zal doorgaans geen opleiding nodig zijn.

Bedrijven waar een figurant werkzaam kan zijn

Als figurant werk je doorgaans voor de filmwereld, waarbinnen verschillende mogelijkheden zijn, zoals het figureren voor films, series of reclamespotjes. Als figurant werk je meestal niet in loondienst, omdat het om korte werkzaamheden gaat, die in veel gevallen niet meer tijd zullen kosten dan één werkdag. De meeste figuranten moeten eerder aangemerkt worden als vrijwilliger, die wellicht wel een bepaalde onkostenvergoeding kunnen ontvangen. Het is denkbaar dat figuranten ingeschreven staan bij een impresario. Een impresario is een belangenbehartiger voor acteurs en andere soorten artiesten.

Competenties figurant

Er zijn geen specifieke competenties voor het beroep figurant aan te geven, omdat deze nogal kunnen verschillen per opdracht. Over het algemeen kunnen we stellen dat je veel geduld zal moeten hebben, omdat opnames lang kunnen duren. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te blijven en natuurlijk over te komen. Wanneer je als figurant een specifieke gastrol krijgt zijn je competenties wel belangrijk, en moet je ook over enig acteertalent beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, inspiratie, luisteren, passie, plezier en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als figurant

Er is voor het beroep figurant geen echt arbeidsmarktperspectief van toepassing, omdat het eigenlijk geen beroep is in de zin van voltijds werk en we eerder spreken van kleine opdrachten. Het verkrijgen van werk als figurant is doorgaans niet heel makkelijk omdat er veel mensen zijn die het wel leuk vinden om te doen. Wel is het zo dat je als figurant niet steeds weer opnieuw gevraagd zal worden voor de simpele opdrachten, omdat nieuwe gezichten doorgaans al snel nodig zullen zijn. De doorgroeimogelijkheden als figurant moeten gezien worden in het volgen van een opleiding tot acteur en het doorbreken als acteur. Er zijn voor het specifieke beroep figurant geen echte doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris figurant

Er zijn op het beroep figurant een arbeidsvoorwaarden of salaris van toepassing omdat het doorgaans om korte opdrachten zal gaan die slechts enkele dagen duren. Het salaris als figurant is doorgaans een vaste dagvergoeding van bijvoorbeeld vijftig euro. Als figurant kan je afhankelijk van je opdrachten en opdrachtgever soms in aanmerking komen voor andere vergoedingen, zoals reiskostenvergoeding of onregelmatigheidstoeslagen wanneer je bijvoorbeeld in de nacht moet werken. Echter zullen de vergoedingen per opdracht wel sterk kunnen verschillen.

Mijnzzp.nl