Art director (film en televisie)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een art director film en televisie ontwerpt op basis van het script de vormgeving van een televisieserie, film of commercial. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van schetsen, constructietekeningen, kleurenonderzoeken, decorontwerpen en aan de kleding van de verschillende acteurs. Het is dus de art director die het uiteindelijke beeld zal bepalen van een film, televisieserie of commercial. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een art director het beste omschrijven als het bedenken en uitwerken van alle visuele elementen die van toepassing kunnen zijn op een voorstelling. De werkzaamheden van een art director zijn belangrijke werkzaamheden, omdat het de art director is die verantwoordelijk is voor het creëren van het juiste beeld door het toepassen van de juiste vormgeving. Als art director zal je over het algemeen ook veel met collega's zoals bijvoorbeeld de regisseur overleggen om de juiste visuele stemming te kunnen creëren. Als art director kan je zelf hoofdverantwoordelijk zijn, maar het is ook mogelijk dat je nog een production designer of zakelijk leider boven je hebt staan. De production designer of zakelijk leider is meestal verantwoordelijk voor de algehele productie en niet alleen voor het uiteindelijke ontwerp of beeld. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan personeelszaken en aan financiële zaken.

Als art director ben je dus verantwoordelijk voor het artistieke en creatieve gedeelte, wat ook grafische vormgeving kan inhouden. Daarnaast is de art director meestal verantwoordelijk voor locatieonderzoek met betrekking tot de opnames wanneer dit van toepassing is. Als art director zet je dus prille ideeën om in beelden tot het gewenste eindresultaat. Een juiste uitstraling van de visuele beelden, zodat de juiste stemming of doelgroep geraakt wordt, is hierbij belangrijk. Een art director zal voor zijn werkzaamheden vaak samenwerken met decorontwerpers en setdressers om tot een goed beeld te komen. Setdressers zijn verantwoordelijk voor de invulling van een decor en plaatsen de rekwisieten.

Art director

Een art director kan zich naast filmproducties of televisieproducties bezig houden met reclamespotjes voor de televisie of het internet. Ook het maken van brochures of ander reclamemateriaal zoals teksten kan tot het takkenpakket van een art director behoren. Dit soort art directors is meer actief binnen de reclamewereld en werkt over het algemeen veel samen met copywriters.

Beroep Art Director:

Production Design:

Opleidingen tot art director

Als art director zijn er meerdere opleidingen mogelijk die wel sterk afhankelijk zijn van je eigen wensen. Wanneer je voor de filmindustrie wenst te werken kan je bijvoorbeeld kiezen voor een opleiding aan de Nederlandse Filmacademie richting Production design. Wie meer voor reclamebureaus wil gaan werken kan kiezen voor de Hbo-opleiding Communication & Multimedia Design (CMD). Een geschikte vooropleiding op Mbo-niveau is de Mbo-opleiding grafisch vormgever. Een creatieve inslag als art director is wel van belang en de opleiding kan verschillen per branche.

Bedrijven waar een art director werkzaam kan zijn

Een art director kan werkzaam zijn binnen verschillende branches zoals de filmindustrie en de reclamebranche. Waar een art director precies zal werken is meestal afhankelijk van de gekozen opleiding. Een art director kan werkzaam zijn in de sector grafisch, vormgeving en kunst of is werkzaam binnen de sector film en televisie. Ook een baan op de publiciteitsafdeling van een bedrijf behoort tot de mogelijkheden.

Competenties art director

Als art director is wellicht creativiteit de belangrijkste competentie, omdat je iedere keer nieuwe goede ideeën zal moeten bedenken die aan de verwachtingen voldoen van de opdrachtgever. Maar ook communicatie speelt als art director een grote rol, omdat je veel zal overleggen met andere betrokkenen zoals decorontwerpers, producers en regisseurs. Ook kennis van grafische computerprogramma's en techniek in zijn algemeenheid is binnen dit vakgebied belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als art director

Het arbeidsmarktperspectief als art director binnen de film en televisie is over het algemeen redelijk te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en competenties. Naast de televisiewereld kan een art director werkzaam zijn binnen de reclamewereld, waarbinnen meer vacatures te vinden zijn. De doorgroeimogelijkheden als art director zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties. Een baan als production designer of zakelijk leider behoort zeker tot de mogelijkheden als je beschikt over voldoende ervaring.

Arbeidsvoorwaarden en salaris art director

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Ook is het niet mogelijk om voor dit beroep een salarisindicatie te geven, omdat dit sterk afhankelijk is van mogelijke opleidingen en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl