Art director (film en televisie)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep art director (film en televisie)
Wat doet een art director film en televisie
Verschil production designer en art director film en televisie
Werkzaamheden als art director film en televisie
Art director betekenis
Film: beroep art director
Film: production design
Opleidingen tot art director (film en televisie)
Bedrijven waar een art director (film en televisie) werkzaam kan zijn
Competenties art director (film en televisie)
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als art director (film en televisie)
Arbeidsvoorwaarden en salaris art director (film en televisie)
Eigen bedrijf starten als Art director (film en televisie)
Boekhoudprogramma vergelijken Art director (film en televisie)

Beroep art director (film en televisie)

Een art director film en televisie ontwerpt op basis van het script de vormgeving van een film, televisieserie of commercial. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van schetsen, constructietekeningen, kleuren-onderzoeken, decorontwerpen en aan de kleding van de verschillende acteurs. Het is dus de art director die het uiteindelijke beeld zal bepalen van een film, televisieserie of commercial. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een art director het beste omschrijven als het bedenken en uitwerken van alle visuele elementen die van toepassing kunnen zijn op een voorstelling. De werkzaamheden van een art director zijn belangrijke werkzaamheden, omdat het de art director is die verantwoordelijk is voor het creëren van het juiste beeld door het toepassen van de juiste vormgeving. Als art director zal je over het algemeen ook met verschillende collega's samenwerken, zoals de regisseur, de setdresser en met de decorontwerper. Deze verschillende vaklieden zijn ook allemaal betrokken bij het creëren van het uiteindelijke visuele beeld. Als art director kan je hoofdverantwoordelijk zijn, maar is het ook mogelijk dat je nog een production designer of zakelijk leider boven je hebt staan. De production designer of zakelijk leider is meestal verantwoordelijk voor de algehele productie en niet alleen voor het uiteindelijke ontwerp of beeld. Enkele andere werkzaamheden die kunnen toebehoren dat de art director film en televisie zijn algemene personeelszaken, financiële zaken, het aanvragen van offertes en het opstellen van de tijdsplanning. Het kan ook zijn dat deze werkzaamheden toebehoren tot de production designer of zakelijk leider afhankelijk van de organisatiestructuur. De kerntaak als art director film en televisie is het vormgeven van het artistieke beeld als artistiek leider. Als art director film en televisie ben je werkzaam binnen de creatieve industrie.

Wat doet een art director film en televisie

Als art director film en televisie ben je dus verantwoordelijk voor het artistieke en creatieve gedeelte van films en televisieprogramma's. Het is de art director film en televisie, die op basis van het script de vormgeving zal bepalen. Om dit op een goede manier te kunnen doen is het belangrijk dat de art director film en televisie beschikt over het script en/of scenario. Binnen het script en/of scenario staat niet alleen de verhaallijn omschreven. Denk bijvoorbeeld ook aan locatieomschrijvingen, het aantal acteurs en/of figuranten dat gebruikt moeten worden en welke passende producten toegepast moeten worden binnen de voorstelling. Een juiste uitstraling van de visuele beelden, zodat de juiste stemming en/of doelgroep geraakt wordt, is hierbij belangrijk. Een art director zal voor zijn werkzaamheden vaak samenwerken met decorontwerpers en setdressers om tot een goed beeld te komen. Setdressers zijn verantwoordelijk voor de invulling van een decor door het toepassen van de juiste rekwisieten. Het beroep art director film en televisie is belangrijk, omdat het de art director film en televisie is, die verantwoordelijk is voor het creëren van het juiste beeld. Als art director film en televisiewerk je samen met verschillende vaklieden om te dit te kunnen bereiken.

Verschil production designer en art director film en televisie

Over het algemeen is het zo dat een art director film en televisie tegenwoordig aangemerkt kan worden als production designer (PD). Een belangrijke aanvulling hierop is wel dat een production designer een art director film en televisie kan aanstellen voor ondersteunende werkzaamheden. In dat geval is de production designer hoofdverantwoordelijk als artistiek leider. In het algemeen bestaan er geen echt verschil tussen de beroepen production designer en art director film en televisie. Wel is het zo dat de production designer op een bredere manier werkzaam kan zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan personeelszaken, de planning en aan algemene financiële zaken. In algemene zin is de art director film en televisie niet verantwoordelijk voor dit soort zaken. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle art directors te maken hebben met een production designer, omdat het beroep art director in de praktijk op verschillende manieren voorkomt. Een art director kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn binnen de reclamebranche. Als art director film en televisie te maken heeft met een production designer (PD) is het de production designer, die verantwoordelijk is voor het bedenken van de algemene visie en is de art director film en televisie verantwoordelijk voor het uitwerken van de bedachte visie.

Werkzaamheden als art director film en televisie

Het is niet zo dat art directors film en televisie alleen verantwoordelijk zijn voor film- en televisieproducties. Art directors film en televisie kunnen betrokken zijn bij de ontwikkeling van videoclips en games, die voor het internet gebruikt worden. Het is ook niet zo dat art directors film en televisie zomaar aangemerkt kunnen worden als grafisch vormgevers. Als een art director film en televisie aangemerkt kan worden als grafisch vormgever spreekt men wel van een communicatie ontwerper. Een art directors film en televisie is gespecialiseerd in promotieconcepten. Een grafisch vormgever is gespecialiseerd in vormgeving. Beide beroepen hebben wel grote raakvlakken met elkaar. Als art directors film en televisie ben je juist gespecialiseerd in het uitwerken van het juiste beeld, waardoor een voorstelling, zoals een film, videofilmpje of televisieprogramma de juiste uitstraling krijgt. Denk hierbij aan het toepassen van het juiste licht, specials effects, rekwisieten, vorm, kleur en aan het toepassen van visagie.

Art director betekenis

Een art director is een professioneel in de creatieve industrie die verantwoordelijk is voor het artistieke en visuele aspect van een project. Ze zijn betrokken bij verschillende disciplines, zoals reclame, grafisch ontwerp, film, televisie, digitale media en meer. De term "art director" kan iets verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de specifieke context waarin het wordt gebruikt.

Film: beroep art director

Film: production design

Opleidingen tot art director (film en televisie)

Als art director zijn er meerdere opleidingen mogelijk die wel sterk afhankelijk zijn van je eigen wensen. Wanneer je voor de filmindustrie wenst te werken kan je bijvoorbeeld kiezen voor een opleiding aan de Nederlandse Filmacademie richting Production design. Wie meer voor reclamebureaus wil gaan werken kan kiezen voor de hbo-opleiding Communication & Multimedia Design (CMD). Een geschikte vooropleiding op Mbo-niveau is de Mbo-opleiding grafisch vormgever. Een creatieve inslag als art director is wel van belang en de opleiding kan verschillen per branche. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een art director (film en televisie) werkzaam kan zijn

Een art director kan werkzaam zijn binnen verschillende branches zoals de filmindustrie en de reclamebranche. Waar een art director precies zal werken is meestal afhankelijk van de gekozen opleiding. Een art director kan werkzaam zijn in de sector grafisch, vormgeving en kunst of is werkzaam binnen de sector film en televisie. Ook een baan op de publiciteitsafdeling van een bedrijf behoort tot de mogelijkheden. Het is denkbaar dat een art directors film en televisie werkzaam is als ondernemer. In dat geval kan een art directors film en televisie werkzaam zijn binnen een eigen productiemaatschappij.

Competenties art director (film en televisie)

Als art director film en televisie is wellicht creativiteit de belangrijkste competentie, omdat je iedere keer nieuwe goede ideeën moet bedenken, die aan de verwachtingen voldoen van de opdrachtgever. Maar ook communicatie speelt als art director een grote rol, omdat je veel zal overleggen met andere betrokkenen, zoals decorontwerpers, producers, producenten, productieleiders, programmamakers en regisseurs. Ook kennis van grafische computerprogramma's en techniek in het algemeen is binnen het vakgebied aan te merken als belangrijk. Een ander belangrijk woord voor een director film en televisie is inspiratie. Inspiratie heeft in het algemeen ook betrekking op innovatie. Algemeen belangrijke woorden zijn visie, inzicht, zelfstandigheid, presteren, management, analytisch en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als art director (film en televisie)

Het arbeidsmarktperspectief als art director binnen de film en televisie is over het algemeen redelijk te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en competenties. Naast de televisiewereld kan een art director werkzaam zijn binnen de reclamewereld, waarbinnen meer vacatures te vinden zijn. De doorgroeimogelijkheden als art director zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties. Een baan als production designer, creative director of zakelijk leider behoort zeker tot de mogelijkheden als je beschikt over voldoende ervaring.

Arbeidsvoorwaarden en salaris art director (film en televisie)

Een art director film en televisie zal doorgaans onder de cao films of de cao media & cultuur vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een art director film en televisie in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2500 en 4500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zeer ervaren art director film en televisie, die beschikt over veel verantwoordelijkheden, kan meer verdienen.

Eigen bedrijf starten als Art director (film en televisie)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Art director (film en televisie), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Art director (film en televisie)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Art director (film en televisie) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Art director (film en televisie).

Mijnzzp.nl