Locatiescout (film en televisie)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een locatiescout (film en televisie) is iemand die beroepsmatig zoekt naar een geschikte filmlocatie voor een bepaalde scene of filmopname, in opdracht van een producent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vinden van een bijzondere brug of aan vinden van een bijzonder gebouw dat past binnen de betreffende productie. Binnen de filmindustrie komen locatiescouts redelijk veel voor, omdat het vinden van passende locaties belangrijk is voor de filmindustrie. Naast het zoeken van een geschikte locatie kan het voorkomen dat een locatiescout verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, zoals het aanvragen van vergunningen om te mogen filmen. Ook het informeren van omwonenden kan tot het takenpakket van een locatiescout behoren. In het kort kunnen we stellen dat een locatiescout verantwoordelijk is voor alles wat met de locatie te maken heeft. Een locatiescout doet dus meer dan alleen het een zoeken naar een geschikte filmlocatie voor filmopnames. Het is niet zo dat een locatiescout alleen zoekt naar passende omgevingen, omdat een locatiescout ook verantwoordelijk kan zijn voor het zoeken naar passende situaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een passende locatie waarbinnen bepaalde situaties te zien zijn, zoals een weiland vol met mais of een park vol met bloeiende tulpen. Dit soort specifieke opnames kan alleen gemaakt worden gedurende een bepaalde periode in het jaar. Als een locatiescout verantwoordelijk is voor bijkomende werkzaamheden, zoals het aanvragen van vergunnen of het informeren van omwonende spreekt men ook wel van locatiemanagement. In de meeste gevallen zal een locatiescout diverse geschikte locaties fotograferen, waarna de producent de meest geschikte locatie kan uitkiezen voor de productie. De meeste professionele locatiescouts beschikken over een locatiedatabase met mogelijke geschikte locaties.

Een locatiescout film en televisie is dus verantwoordelijk voor het vinden van geschikte locaties voor opnames. In de meeste gevallen zal de locatiescout gericht zoeken naar een mogelijke locatie, omdat de regisseur precies heeft aangegeven wat hij verwacht van de locatie. Een locatiescout kan bijvoorbeeld op zoek moeten naar een oud industrietrein met oude gebouwen waar de acteurs en andere medewerkers wel veilig kunnen werken. Wanneer een locatiescout een geschikte locatie heeft gevonden is het ook belangrijk dat er andere zaken gecontroleerd worden, zoals belichtingsmogelijkheden en/of er genoeg ruimte is voor alle acteurs, filmacteurs en figuranten. Ook andere medewerkers moeten voldoende werkruimte hebben, zoals de geluidsmensen en cameramensen. Als een locatiescout verantwoordelijk is voor locatiemanagement kan hij of zij ook verantwoordelijk zijn voor het aanvragen van eventuele vergunningen. Het is niet zomaar overal toegestaan om filmopnames te maken. Ook voor het uitvoeren van bijzondere stunts is over het algemeen een vergunning nodig.

Werken als locatiescout film en televisie

Het beroep locatiescout binnen de filmindustrie betreft heel specifieke werkzaamheden die relatief gezien niet veel voorkomen. Het beroep locatiescout is vandaag de dag ook steeds meer aan het verdwijnen, omdat het door moderne technieken steeds makkelijker is om geschikte filmlocaties te vinden. Het is zeker niet zo dat alle filmproductiebedrijven standaard gebruikmaken van locatiescouts, omdat dit in lang niet alle gevallen nodig is. Zoals eerder omschreven zal een locatiescout meestal zoeken naar bijzondere locaties, die niet zomaar toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan filmopnames op een boerderij of binnen een hotel. Daarnaast kan er sprake zijn van een industriële omgeving waarvoor toestemming nodig is om te mogen filmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fabriek of aan een olieplatform op zee. Het is denkbaar dat een locatiescout ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden die met de productie van films of televisieprogramma's te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het laten maken van passende rekwisieten.

Filmlocatie:

Opleidingen tot locatiescout

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep locatiescout. Een locatiescout hoeft over het algemeen geen opleiding genoten te hebben richting de filmindustrie, maar dit is wel aan te raden, zoals de Mbo-opleiding Cameraman (AV-productie) of de Hbo-opleiding Regie. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een locatiescout werkzaam kan zijn

Een locatiescout film en televisie moet in veel gevallen aangemerkt worden als ondernemer. Daarnaast kan een locatiescout film en televisie werkzaam zijn voor een filmmaatschappij, productiemaatschappij of programmamaker. Als een locatiescout film en televisie werkzaam is als ondernemer kan de algemene benaming filmproductie specialist van toepassing zijn.

Competenties locatiescout

De belangrijkste competentie van een locatiescout film en televisie is creativiteit, omdat het vinden van geschikte filmlocaties soms lastig is. Daarnaast moet een locatiescout film en televisie over goede communicatieve vaardigheden beschikken, omdat je binnen je vakgebied met veel verschillende mensen te maken krijgt. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk dat je over voldoende commerciële vaardigheden beschikt. Ook algemene managementvaardigheden kunnen belangrijk zijn als locatiescout film en televisie. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, analytisch, plannen, organiseren, inspiratie en netwerker.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als locatiescout

Het arbeidsmarktperspectief als locatiescout is niet heel goed te noemen. De filmwereld is relatief gezien klein en er zal niet snel een vacature te vinden zijn voor het beroep locatiescout. Een locatiescout heeft over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden. Wel is het zo dat het starten van je eigen bedrijf gezien kan worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris locatiescout

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als locatiescout, omdat hier niet veel over bekend is. Ook het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep niet echt mogelijk.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Locatiescout (film en televisie)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Locatiescout (film en televisie) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl