Locatiescout (film en televisie)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een locatiescout (film en televisie) is iemand die beroepsmatig zoekt naar een geschikte filmlocatie voor een bepaalde scene of filmopname, in opdracht van een producent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vinden van een bijzondere brug of aan vinden van een bijzonder gebouw dat past binnen de betreffende productie. Binnen de filmindustrie komen locatiescouts redelijk veel voor, omdat het vinden van passende locaties belangrijk is voor de filmindustrie. Naast het zoeken van een geschikte locatie kan het voorkomen dat een locatiescout verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, zoals het aanvragen van vergunningen om te mogen filmen. Ook het informeren van omwonenden kan tot het takenpakket van een locatiescout behoren. In het kort kunnen we stellen dat een locatiescout verantwoordelijk is voor alles wat met de locatie te maken heeft. Een locatiescout doet dus meer dan alleen het een zoeken naar een geschikte filmlocatie voor filmopnames. Het is niet zo dat een locatiescout alleen zoekt naar passende omgevingen, omdat een locatiescout ook verantwoordelijk kan zijn voor het zoeken naar passende situaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een passende locatie waarbinnen bepaalde situaties te zien zijn, zoals een weiland vol met mais of een park vol met bloeiende tulpen. Dit soort specifieke opnames kan alleen gemaakt worden gedurende een bepaalde periode in het jaar.

In de meeste gevallen zal de locatiescout gericht zoeken naar een mogelijke locatie, omdat de regisseur precies heeft aangegeven wat hij verwacht van de locatie. Een locatiescout kan bijvoorbeeld op zoek moeten naar een oud industrietrein met oude gebouwen waar de acteurs en andere medewerkers wel veilig kunnen werken. Wanneer een locatiescout een geschikte locatie heeft gevonden is het ook belangrijk dat er andere zaken gecontroleerd worden, zoals belichtingsmogelijkheden en of er genoeg ruimte is voor alle acteurs en figuranten. Ook andere medewerkers moeten voldoende werkruimte hebben, zoals de geluidsmannen en cameramannen.

Het beroep locatiescout binnen de filmindustrie betreft heel specifieke werkzaamheden die relatief gezien niet veel voorkomen. Het beroep locatiescout is vandaag de dag ook steeds meer aan het verdwijnen, omdat het door moderne technieken steeds makkelijker is om geschikte filmlocaties te vinden. Het is zeker niet zo dat alle filmproductiebedrijven standaard gebruik maken van locatiescouts, omdat dit in lang niet alle gevallen nodig is. Het is niet ondenkbaar dat een locatiescout ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden die met de productie van films of televisieprogramma's te maken hebben.

Beroep locatiescout:

Opleidingen tot locatiescout

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep locatiescout. Een locatiescout hoeft over het algemeen geen opleiding genoten te hebben richting de filmindustrie, maar dit is wel aan te raden, zoals de Mbo-opleiding Cameraman (AV-productie) of de Hbo-opleiding Regie.

Bedrijven waar een locatiescout werkzaam kan zijn

Een locatiescout werkt in de meeste gevallen voor een filmmaatschappij, productiemaatschappij of televisieomroep. De locatiescout kan in loondienst werkzaam zijn of als zelfstandig ondernemer zijn of haar werkzaamheden uitvoeren.

Competenties locatiescout

De belangrijkste competenties als locatiescout zijn inzicht, netwerken, organiseren en kunnen plannen. Daarnaast kunnen we stellen dat je als locatiescout over goede communicatieve vaardigheden zal moeten beschikken, omdat je binnen je vakgebied met veel verschillende soorten mensen te maken zal krijgen. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk dat je over voldoende commerciële vaardigheden beschikt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als locatiescout

Het arbeidsmarktperspectief als locatiescout is niet heel goed te noemen. De filmwereld is relatief gezien klein en er zal niet snel een vacature te vinden zijn voor het beroep locatiescout. Een locatiescout heeft over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden. Wel is het zo dat het starten van je eigen bedrijf gezien kan worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris locatiescout

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als locatiescout, omdat hier niet veel over bekend is. Ook het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep niet echt mogelijk.

Mijnzzp.nl