Opleiding tot Cameraman

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingAllround Medewerker AV-productie (Mbo 3)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingNederlandse Filmacademie (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding Cameraman (AV-productie)

Wie een passende opleiding zoekt als cameraman kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Cameraman (AV-productie) binnen de sector Grafimedia. De Mbo-opleiding Cameraman (AV-productie) is een uitstroomrichting van de beroepsrichting AV-Productie, die verschillende uitstroomrichtingen kent zoals de uitstroomrichting fotograaf en de uitstroomrichting video-editor. De afkorting AV staat voor de audiovisuele sector. Tijdens deze opleiding leer je onder andere verschillende cameratechnieken toepassen, zoals losse cameraopnames en vaste cameraopnames zoals die voorkomen in studio's. Daarnaast is er natuurlijk veel aandacht voor het maken van de juiste shots als cameraman en het kunnen maken van natuurlijke overgangen. Maar denk binnen deze opleiding ook aan het kunnen monteren van videobeelden, zodat er een goed eindproduct ontstaat. Tijdens de opleiding krijg je vakken op het gebied van beeldopname, beeldbewerking, videomontage, geluidsbewerking, het werken met speciale effecten, lichttechnieken, camerabediening en is er tegenwoordig aandacht voor 3D-beelden. De algemene vakken binnen deze opleiding zijn over het algemeen Nederlands, Engels, rekenen en beroepsvorming. De Mbo-opleiding Cameraman (AV-productie) is via de meeste scholen alleen te volgen via de zogenaamde BOL-vorm. Tijdens een BOL-opleiding zal je over het algemeen zestig procent van de tijd doorbrengen op school en de rest van de periode stage lopen bij erkende leerbedrijven, onder toezicht van een ervaren cameraman of regisseur, die gezien moet worden als je leermeester.

Opleidingsduur en niveau Cameraman (AV-productie)

De Mbo-opleiding Cameraman (AV-productie) zal over het algemeen drie tot vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier. De Mbo-opleiding Cameraman (AV-productie)  is geen bijzonder zware opleiding te noemen, maar moet natuurlijk wel bij je passen.

Vervolgopleidingen Cameraman (AV-productie)

Na het afronden van de Mbo-opleiding Cameraman (AV-productie) niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals die aan de Nederlandse Filmacademie. Een gemiddelde Hbo-opleiding aan de Filmacademie zal nog eens vier jaar in beslag nemen. Het is zeker aan te raden om na de Mbo-opleiding Cameraman (AV-productie) niveau vier een Hbo-opleiding te volgen.

Vooropleiding Cameraman (AV-productie)

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding Cameraman (AV-productie) niveau vier. Daarnaast zal je natuurlijk toegelaten worden met een vooropleiding op Mbo-niveau, zoals de Mbo-opleiding Allround medewerker AV-productie op niveau drie. De meeste scholen houden eerst een intakegesprek met nieuwe leerlingen, om te bekijken of deze opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl