Regisseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een regisseur of regisseuse is de artistiek leider van uitvoerende kunst, zoals van een filmopname, een toneelstuk of een televisieopname. Er zijn dus verschillende producties waarbij een regisseur werkzaam kan zijn, waardoor het beroep regisseur ook verschillende benamingen kent, zoals filmregisseur, operaregisseur, radioregisseur of televisieregisseur. De werkzaamheden als regisseur kunnen per vakgebied verschillen maar komen op hoofdlijnen wel overeen met elkaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het organiseren van opnames, het vormgeven van opnames en aan het begeleiden van acteurs en andere medewerkers. De werkzaamheden als regisseur kunnen in het kort het beste omschreven worden als het vertalen van verhalen door middel van beeld. In tegenstelling tot wat mensen over het algemeen denken hoeft een regisseur niet de bedenker te zijn van een bepaalde productie, omdat een regisseur eerder gezien moet worden als artistiek leider van een productie. Een voorbeeld hiervan is de verfilming van een boek waarvan de regisseur niet de auteur is. Dit neemt niet weg dat een regisseur zelf ook een auteur kan zijn. In alle gevallen moet een regisseur gezien worden als de artistiek leider of de maker van een productie. Een regisseur kan niet gezien worden als een producent, omdat een producent juist weer verantwoordelijk is voor de zakelijke kant van producties. Een regisseur is verantwoordelijk voor uitvoerende werkzaamheden waardoor een productie mogelijk zal worden.

Welke taken een regisseur dan ook precies heeft zal sterk afhankelijk zijn van het vakgebied van de regisseur of regisseuse, omdat regie niet automatisch betrekking hoeft te hebben op een filmopname. Ook televisieprogramma's die niet werken met acteurs of figuranten maken gebruik van regie. Als we spreken van een regulier televisieprogramma waarbinnen presentators het woord voeren is meestal de opnameleider verantwoordelijk voor de regie en niet een regisseur. Als het een serie betreft voor de televisie zal er wel sprake zijn van een regisseur. Daarnaast hoeft het niet zo te zijn dat een regisseur bij alle opnames betrokken is, omdat een regisseur of regisseuse ook gebruik kan maken van een opnameleider. Binnen televisieseries en televisieopnames is er meestal sprake van een opnameleider die samenwerkt met de regisseur.

Filmregisseur

De filmregisseur is vaak verantwoordelijk voor het hele project. Men ziet de filmregisseur dan ook vaak als de maker van de film. De regisseur heeft veel mensen om zich heen die voor hem werken zoals camera- en geluidsmannen, scenarioschrijvers en editors. Toch heeft de regisseur vaak niet alles zelf in de hand zoals de financiering van het verhaal. Omdat er vaak sprake is van een of meerder externe financierders zal hij daarom assistentie krijgen van een producent.

Wanneer alle filmbeelden gedraaid zijn zal er nog veel geknipt en geplakt moeten worden voordat de film gebruiksklaar is. Dit wordt gedaan door de editor met naast hem de regisseur. Samen zullen ze uren besteden om alles zo op de plek te zetten dat er een mooi geheel uit komt. Om een regisseur te worden kan men het beste een opleiding volgen aan de Nederlandse Film en Televisie Academie te Amsterdam. Deze opleiding is op HBO niveau en kent verschillende richtingen zoals geluid, montage, scenario, regie, productie, camera en licht, production design en interactieve multimedia.

Auditie doen als acteur

Een regisseur is over het algemeen verantwoordelijk voor de gehele uitvoering van een productie, zoals van een filmproductie. Dit kan ook inhouden dat een regisseur gebruik zal maken van een casting director, die in opdracht van de regisseur zal zoeken naar geschikte acteurs voor de productie. Een casting director zal dus in opdracht van de regisseur of de producent auditiedagen organiseren, zodat de beste acteurs geselecteerd kunnen worden voor een bepaalde rol. De casting director krijgt in dat geval duidelijke instructies van de regisseur waaraan de acteurs precies moeten voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een specifiek rol.

Wat doet de regisseur:

Opleidingen tot regisseur

Wie als regisseur wil gaan werken kan het beste de Hbo-opleiding regie aan de Nederlandse Film en Televisie Academie volgen. Tijdens de opleiding tot regisseur zijn er verschillende onderdelen te kiezen, zoals fictie of regie documentaire. Deze populaire opleiding zal niet voor iedereen haalbaar zijn, omdat de school strenge toelatingseisen hanteert en doorgaans maar 80 nieuwe leerlingen per jaar toelaat. Het aantal aanmelding is vele malen hoger is. Meestal moet je al je informatie zoals vooropleidingen en gemaakt materiaal opsturen, en krijg je per post te horen of je door mag naar de volgende ronde van de selectie. Er zijn cursussen regisseur te vinden die je de basisbeginselen van het vak bijbrengen.

Bedrijven waar een regisseur werkzaam kan zijn

Als regisseur kan je op verschillende plekken komen te werken zoals bij de televisie, theater of voor de radio. Als regisseur kan het zijn dat je voor je werk steeds op een andere locatie werkzaam bent. Daarnaast kan je als regisseur prima als zelfstandig ondernemer starten en je eigen producties maken.

Competenties regisseur

Als regisseur is het erg belangrijk dat je visie weet over het brengen in woorden, en dat je kunt motiveren en verbeelden. Het overbrengen van je ideeën op zo'n manier dat iedereen hierin meegaat is erg belangrijk als regisseur. Als regisseur stuur je doorgaans veel mensen aan, die allemaal een bepaalde richting op gestuurd moeten worden zodat de regisseur zijn idee op beeld weet te krijgen. Daarnaast is een goede regisseur altijd kritisch en creatief.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als regisseur

Als regisseur is er doorgaans voldoende werk te vinden. Wel is het zo dat de naamsbekendheid van de regisseur een belangrijke factor is voor het krijgen van opdrachten. Het netwerken als regisseur is dan ook erg bepalend voor het krijgen van opdrachten. Doorgroeien als regisseur is zeker mogelijk, maar is vaak alleen te bereiken als er voldoende ervaring is opgedaan en de naamsbekendheid geregeld is. Daarnaast kan je je eigen productiemaatschappij opstarten als zelfstandig ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris regisseur

Als regisseur zijn je salaris en arbeidsvoorwaarde erg afhankelijk van je opdrachten en je naamsbekendheid. Een startende regisseur zal doorgaans niet veel verdienen. Een bekende regisseur kan juist heel veel verdienen. Een zelfstandig werkende regisseur die eigen producties aanneemt kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst, maar ook hier is het belangrijk om naamsbekendheid te hebben omdat er anders meestal kleine producties verkregen zullen worden. Ook het aantal opdrachten als regisseur kan nogal eens tegenvallen.

Mijnzzp.nl