Decorontwerper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een decorontwerper is verantwoordelijk voor het ontwerpen van decors, die gebruikt worden voor theatershows, televisieprogramma's of films. Als decorontwerper werk je in veel gevallen voor een gespecialiseerd bedrijf binnen de stand- en decorbranche. Binnen het beroep decorontwerper speelt creativiteit over het algemeen een belangrijke rol, omdat je als decorontwerper steeds met nieuwe ideeën zal moeten komen in overleg met de opdrachtgever. De opdrachtgever is in veel gevallen een regisseur, afhankelijk van de soort opdracht. Tegenwoordig zien wij op televisie dagelijks programma's waar decors op de achtergrond gebruikt worden. Een decor is een belangrijke herkenning voor de kijker. Als decorontwerper kan je ook verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen van ander soort decors, zoals decors die gebruikt worden tijdens beurzen en tentoonstellingen, afhankelijk van de soort werkgever. Decors komen binnen de praktijk op verschillende manieren voor en niet alleen binnen de theater- en filmwereld. Creativiteit is in alle gevallen als decorontwerper belangrijk. De decors die een decorontwerper ontwerpt moeten over het algemeen aan strikte voorwaarden voldoen, zodat de decors het juiste idee uitstralen dat past bij de voorstelling of evenement. Het ontwerpen van decors kan aangemerkt worden als specialistische werkzaamheden, omdat grote decors complex kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan decors die ook voorzien zijn van technische installaties, zoals verlichting of beeldschermen.

Een decor moet vaak aan diverse eisen voldoen. Het kan voorkomen dat een decor vaak afgebroken moet worden om daarna weer opgebouwd te worden op een andere locatie. Hierbij zal dus rekening gehouden moeten worden met afmetingen ten behoeve van vervoer en locaties. Soms komt het zelfs voor dat er meerdere decors gemaakt moeten worden om meer tijd te hebben om ze te kunnen opbouwen op verschillende locaties. Als decorontwerper kan je zelf meewerken met het opbouwen van een decor of begeleid je de werkzaamheden. Het decor is meestal een belangrijke aanvulling op de beleving van de bezoekers, en is juist daarom zo belangrijk. Het bouwen van een mooi decor kost vaak erg veel tijd, omdat er veel overlegd moet worden voordat er een definitief ontwerp ontstaat.

Welke taken een decorontwerper precies heeft zal meestal afhankelijk zijn van de werkgever en de specifieke taakomschrijving. Zo kan het zijn dat je als decorontwerper alleen ontwerpt in overleg met de regisseur of een andere opdrachtgever, maar kan het ook voorkomen dat je helpt met het opbouwen van de decors. Dit zal in de meeste gevallen afhankelijk zijn van de soort werkgever en de grootte van de decors. Decors hoeven overigens niet alleen betrekking te hebben op de entertainmentbranche, omdat decors ook buiten de entertainmentbranche toegepast worden. Denk bijvoorbeeld ook aan beurspresentaties, die meestal voorzien worden van een soort decor.

Decorontwerper:

Opleidingen tot decorontwerper

Wie als decorontwerper aan de slag wil gaan kan kiezen uit verschillende opleidingen die zowel op Mbo als op Hbo-niveau te volgen zijn. De Mbo-opleiding decorbouwer niveau vier leert je het zelfstandig bouwen van stands en decors, door middel van het toepassen van verschillende hout- en schilderstechnieken. De Hbo-opleiding Theatre design leidt je op tot theatervormgever. De Hbo-opleiding zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Om toegelaten te worden voor de opleiding zal er in veel gevallen een toelatingsgesprek gehouden worden, om te kijken of de opleiding geschikt is voor je. Ook het maken van een thuisopdracht behoort tot de toelating.

Bedrijven waar een decorontwerper werkzaam kan zijn

Als decorontwerper werk je doorgaans voor theatergezelschappen, productiemaatschappijen en regisseurs. Daarnaast kan je ook actief zijn in de stand- en decorbranche. Welke werkzaamheden je precies doet zal afhangen van je opleiding, zoals hierboven aangegeven. Met de Mbo-opleiding zal je doorgaans in de decorbouw werkzaam zijn en met de Hbo-opleiding bijvoorbeeld voor de televisie.

Competenties decorontwerper

Als decorontwerper ben je in de eerste plaats een creatief persoon vol met ideeën. Daarnaast ben je in staat om moeilijke technische problemen om te zetten naar een werkbaar idee. Ook het kunnen werken met diverse computerprogramma's zal een must zijn als decorontwerper. Communicatie speelt een belangrijke rol, omdat je doorgaans met meerdere mensen aan een project zal werken. Ook het werken onder een bepaalde tijdsdruk zal in dit beroep regelmatig voor kunnen komen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als decorontwerper

Het vinden van werk als decorontwerper of bouwer is doorgaans niet makkelijk. Het is een populaire baan waar veel mensen op reageren als er en vacature vrijkomt. Daarnaast zijn er niet heel veel bedrijven of productiemaatschappijen actief in deze branche, wat het lastig kan maken om werk te vinden. Om als  decorontwerper een baan te vinden is het netwerken bij de juiste personen toch wel belangrijk. Doorgroeien als decorontwerper is niet echt mogelijk. Wel kan je natuurlijk teambaas worden over andere decorontwerpers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris decorontwerper

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je bij verschillende bedrijven werkzaam kunt zijn. Wel is het zo dat je als decorontwerper soms lange dagen moet maken als een bepaald decor klaar moet zijn. Ook kan het nodig zijn dat je tijdens de uitvoering of opname aanwezig bent op locatie. Een decorontwerper met een Hbo-opleiding zal doorgaans ergens tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand verdienen afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer komt dit beroep voor zover wij weten niet voor.

Mijnzzp.nl