Producent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Producent is een algemene benaming voor vaklieden die verantwoordelijk zijn voor de productie van een bepaalde film, televisieprogramma, animatie of theatervoorstelling zoals een toneelstuk of musical. Er bestaan dus verschillende soorten producenten die, afhankelijk van hun vakgebied, ook andere benamingen kunnen gebruiken. Zo noemt men een producent van films ook wel een filmproducent, en een producent van een voorstelling een theaterproducent. De benaming producent moet dus heel algemeen gezien worden en kan in de praktijk op verschillende manieren voorkomen, afhankelijk van het vakgebied van de producent. Het is de producent die de zakelijke leiding heeft over televisieprogramma's, films, animaties of theatervoorstellingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werven van investeerders, aan het werven van subsidies, aan algemene financiële zaken, aan personeelszaken, aan de marketing en aan het mogelijk vastleggen van de rechten met betrekking tot de opnames en/of voorstellingen. Een producent kan niet zomaar gezien worden als een producer, omdat een producer juist meer op de werkvloer van producties actief is. Een producent moet juist gezien worden als de zakelijk leider van voorstellingen. Met andere woorden is het de producent die voorstellingen mogelijk maakt en is het de producer die de voorstelling zal maken. Deze scheidslijn is verder wel heel dun, omdat dit in de praktijk ook anders kan uitvallen.

Een producent hoeft geen betrekking te hebben op een persoon omdat een producent ook een bedrijf, instelling of andere organisatie kan zijn. Een producent maakt het in alle gevallen op welke manier dan ook wel mogelijk dat artistieke voorstellingen uitgevoerd kunnen worden. Een producent heeft de zakelijke en financiële leiding met betrekking tot de artistieke voorstelling. De functie producent heeft dus juist meer betrekking op het mogelijk maken en financieren van een bepaalde productie. Een producent is dan ook een echte duizendpoot te noemen, omdat deze veel verschillende belangrijke taken heeft die het uiteindelijk mogelijk maken dat een opname of voorstelling ook echt doorgang kan vinden. Zoals de meeste mensen wel weten is het maken van een film, televisieserie of theatervoorstelling kostbaar en zal er in de meeste gevallen actief naar investeerders gezocht moeten worden.

Een producent heeft meestal een scala van andere medewerkers onder zich die ook betrokken zijn bij de opnames of voorstelling, zoals de producer, scenarioschrijvers of de regisseur. Het is de taak van de producent om deze mensen aan te sturen en de opnames of voorstellingen ook daadwerkelijk financieel mogelijk te maken. Als producent heb je een leidinggevende functie en kan je te maken krijgen met zogenaamde associate producers. Associate producers zijn meestal investeerders die in ruil voor de investering ook een stukje zeggenschap krijgen over de opnames of voorstellingen.

Verschil producent en producer

De benaming producent en producer worden binnen Nederland vaak als het zelfde gezien maar dit is niet helemaal juist, omdat de producer meer op de werkvloer te vinden is en de producent meer de financiële zaken behartigt. Dit kan natuurlijk wel per productiebedrijf verschillen.

Interview met een filmproducent:

Theaterproducent:

Opleidingen tot producent

Als producent bestaan er verschillende soorten opleidingen die je kunt volgen, zoals een opleiding aan een theaterschool of aan de filmacademie. Maar een geheel andere opleiding minimaal op Hbo-niveau is ook prima denkbaar. Als procent ben je een soort manager, die wel over voldoende creativiteit moet beschikken. De opleiding productie aan de filmacademie is de meest gerichte opleiding tot producent.

Bedrijven waar een producent werkzaam kan zijn

Als producent werk je over het algemeen voor een productiemaatschappij die verschillende vakgebieden kan beslaan zoals televisie, film of het theater. Dit kunnen landelijke productiemaatschappijen zijn of de meer lokale productiemaatschappijen. Een producent kan ook als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn binnen zijn eigen productiemaatschappij.

Competenties producent

Als producent moet je over verschillende competenties beschikken. Denk aan financiële kennis, managementvaardigheden, analytisch zijn, besluitvaardig zijn, doorzettingsvermogen en goede communicatieve vaardigheden. Ook het kunnen netwerken is als producent erg belangrijk, omdat je binnen deze branche echt de juiste mensen zal moeten kennen. Ook een commercieel inzicht als producent is niet onbelangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als producent

Het arbeidsmarktperspectief als producent is over het algemeen matig te noemen. Dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk van je eigen competenties, opleidingsniveau en werkervaring. Bekende producenten zullen dan ook makkelijker aan een baan of opdracht komen dan nieuwe producenten. De doorgroeimogelijkheden als producent zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit per productiebedrijf kan verschillen. Het beroep producent is al een leidinggevende functie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris producent

De arbeidsvoorwaarden als producent verschillen per organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de cao voor filmproductie, de cao voor omroeppersoneel of aan de cao theater en dans, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Wat een producent precies zal verdienen is moeilijk aan te geven, maar het salaris zal uitkomen tussen de 2500 en 5000 bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en werkervaring. Een hoger salaris is bij de bekende producenten die een goede naam hebben opgebouwd zeker denkbaar. Daarnaast kan een producent andere afspraken maken, zoals een vaste vergoeding wanneer een productie succesvol is.

Mijnzzp.nl