Producer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep producer
Wat doet een producer
Verschil producer en producent
Welke taken heeft een producer:
Wat is een ghost producer?
Film: productie podiumkunsten
Opleidingen tot producer
Bedrijven waar een producer werkzaam kan zijn
Competenties producer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als producer
Arbeidsvoorwaarden en salaris producer
Eigen bedrijf starten als Producer
Boekhoudprogramma vergelijken Producer

Beroep producer

Een producer is iemand die op achtergrond werkzaam is voor de radio- en televisiewereld of het theater. De producer is meestal niet bekend bij het brede publiek, zoals televisiekijkers en radioluisteraars, maar wel bij de andere programmamakers of theatermakers, zoals acteurs, artiesten, presentatoren en de cameramannen of cameravrouwen. De werkzaamheden van een producer kunnen gezien worden als managementwerkzaamheden met een sterk organisatorisch karakter. Een producer noemt men ook wel eens productieleider, voorstellingsleider of creative producer. De producer is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het regelen van opnameruimtes, opnamelocaties, overleg voeren en het verzorgen van de benodigde werkmaterialen, zoals de verlichtingsapparatuur, geluidsapparatuur en camera's. In het kort kunnen we stellen dat een producer alle zaken achter de schermen regelt. Een producer moet niet gezien worden als een producent, omdat een producent juist verantwoordelijk is voor de zakelijke kant van producties, zoals de financiering van producties. Er bestaan dus een belangrijk verschil tussen een producer en producent, omdat deze beroepen inhoudelijke verschillen van elkaar. Een producer is een artistiek leider, die op de achtergrond werkzaam is, net zoals een regisseur. Een producer kan bijvoorbeeld de regisseur helpen met organisatorische werkzaamheden, waardoor een bepaalde productie mogelijk wordt. Het beroep producer moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat producers ook op verschillende manieren gespecialiseerd kunnen zijn. In dat geval kunnen er ook andere benamingen gebruikt worden, zoals de benaming muziekproducer, televisieproducer of theaterproducer. Alle producers zijn verantwoordelijk voor het bewaken en begeleiden van creatieve processen, zoals van een studio-opname, muziekopname of theatervoorstelling.

Wat doet een producer

Als producer ben je dus een manager, die op de achtergrond werkzaam is. Zoals eerder omschreven kan een andere benaming voor producer ook zijn productieleider. Als producer werkt je over het algemeen veel samen met verschillende vaklieden, zoals cameramannen, artiesten, acteurs, editors, geluidstechnisch, regisseurs en met de producent. De producent en de regisseur zijn samen met de producer nauw betrokken bij het opstellen van het productieschema. Een belangrijk onderdeel van het productieschema is in de meeste gevallen het budget. Het is aan de producer om low budget oplossing te zoeken, die de wensen van de regisseur op een goede manier mogelijk maken zonder dat meteen het hele budget opgaat. Daarnaast heeft de producer doorgaans de verantwoordelijkheid voor het opvragen van diverse offertes en het inhuren van andere specialisten die nodig zijn om de productie mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van decorontwerpers of cateringbedrijven. In het productieschema worden alle zaken die belangrijk zijn voor een productie opgenomen. Als producer kan het ook zijn dat je te maken krijgt met scenario's of toneelscripts om in een vroeg stadium alle benodigde voorbereidingen te kunnen treffen.

Verschil producer en producent

Een producer kan niet aangemerkt worden als producent. Een producent is verantwoordelijk voor het mogelijk maken van producties. Met andere woorden is de producent de opdrachtgever, die producties financieel mogelijk maakt. Een producent moet veel meer als ondernemer, directeur, contractmanager of als zaakwaarnemer gezien worden. Een producer is een productieleider, die verantwoordelijk is voor het begeleiden en aansturen van het creatieve gedeelte. Het is de producent, die opdracht zal geven aan een producer om een productie op de juiste manier aan te sturen. Met andere woorden kan een producer ook aangemerkt worden als operationeel manager, die in opdracht werkt van de producent. In de praktijk kan het voorkomen dat een producent ook werkzaam is als producer. Dit betreft meestal de kleinere productiemaatschappijen.

Welke taken heeft een producer:

  • Administratieve taken.
  • Budgetbewaking.
  • Kwaliteitsbewaking.
  • Managementtaken.
  • Organisatorische taken.
  • Productieschema opstelling.
  • Voortgang bewaking.

Wat is een ghost producer?

Een ghost producer maakt muziek voor andere artiesten of Dj's zonder dat ze hun eigen naam bekendmaken. In plaats daarvan wordt de geproduceerde muziek uitgebracht onder de naam van de artiest of Dj die het contract heeft afgesloten met de ghost producer. Ghost producers werken vaak op de achtergrond en blijven anoniem, waardoor ze hun focus kunnen leggen op het creëren van hoogwaardige muziek zonder de druk van publieke erkenning.

Film: productie podiumkunsten

Opleidingen tot producer

De meest passende opleiding voor een aanstaande producer is de hbo-opleiding productie aan de Nederlandse Filmacademie van ongeveer vier jaar. De Nederlandse Filmacademie kent verschillende richtingen, waaronder de richting productie en de richting regie. Mogelijke passende vooropleidingen op Mbo-niveau kunnen de Mbo-opleiding Cameraman (AV-productie), de Mbo-opleiding Fotograaf (AV-productie) of de Mbo-opleiding Mediaredactiemedewerker op niveau vier zijn. De selectieprocedure aan de Nederlandse Filmacademie is over het algemeen streng te noemen, en lang niet alle studenten worden toegelaten. Een producer kan ook over een andere passende opleiding beschikken, omdat een producer niet werkzaam hoeft te zijn binnen de televisiewereld. Een producer kan ook werkzaam zijn binnen de radiowereld of werkzaam binnen het theater. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een producer werkzaam kan zijn

Een producer kan werkzaam zijn voor televisieproducenten, radioproducenten of voor theaterproducenten. Binnen het bedrijfsleven komt het beroep producer minder vaak voor, maar het is denkbaar dat een producer werkzaam is voor een productiemaatschappij. In dat geval kan een producer wellicht ook aangemerkt worden als ondernemer, die binnen een eigen productiemaatschappij werkzaam is. Zoals eerder omschreven kan een producer ook aangemerkt worden als productieleider.

Competenties producer

De belangrijkste competentie van een producer is dat je beschikt over managementvaardigheden. Dit is belangrijk om dat je met veel verschillende vaklieden en externe partijen te maken krijgt. Daarnaast moet een producer aangemerkt kunnen worden als coach. Dit is belangrijk, omdat producties alleen op de juiste manier uitgevoerd kunnen worden als alle verschillende teamleden op de juiste manier samenwerken. In het algemeen zal een producer over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken. Ook financieel inzicht mag als producer niet ontbreken. Dit is het geval, omdat je als producer ook te maken hebt met een bepaald budget voor producties. Algemeen belangrijke woorden zijn planning, resultaatgericht, creativiteit, motivatie, verantwoordelijkheidsgevoel, oplossingsgericht, inspiratie en presteren. Als laatste is het ook belangrijk om te benoemen dat je stressbestendig moet zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als producer

Het arbeidsmarktperspectief van een producer is over het algemeen redelijk te noemen. Dit is het geval, omdat niet iedereen zomaar producer kan worden. Ervaring, kennis en managementvaardigheden zijn belangrijk om in aanmerking te kunnen komen voor het beroep producer. Daarnaast is het zo dat het beroep producer relatief gezien niet veel voorkomt. De doorgroeimogelijkheden van een producer moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor je meer verantwoordelijkheden krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het mogen begeleiden van grotere en belangrijkere producties op de werkvloer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris producer

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep producer, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches. Een afgestudeerde producer met een hbo-opleiding zal doorgaans in loondienst een salaris verdienen tussen de 3500 en 4500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden. Een producer werkzaam als zelfstandig ondernemer kan over het algemeen meer verdienen, afhankelijk van het aantal en soort opdrachten.

Eigen bedrijf starten als Producer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Producer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Producer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Producer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Producer.

Mijnzzp.nl