Geluidsman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een geluidsman is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met geluidsystemen te maken hebben. Een andere benaming voor geluidsman kan ook zijn geluidstechnicus. Als geluidsman kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn zoals televisieomroepen of radio-omroepen, of ben je bijvoorbeeld werkzaam voor toneelgezelschappen. Daarnaast kan een geluidsman werkzaam zijn bij grote concerten en andere optredens waarbij geluid belangrijk is. Goed geluid is tijdens alle vormen van optredens belangrijk, omdat geluid bijdraagt tot de uiteindelijke beleving van mensen. Als geluidsman kan je eigenlijk overal ingezet worden waar dat nodig mocht zijn, zoals in een studio of op locatie. Tegenwoordig is het niet standaard meer dat er overal een geluidsman ingezet wordt, omdat dit in sommige gevallen niet meer nodig is door de opkomst van moderne technieken. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een geluidsman het beste omschrijven als het aansluiten en inregelen van geluidsapparatuur zodat er een optimale geluidskwaliteit zal zijn. Ook het bedienen van geluidsapparatuur behoort tot de werkzaamheden van een geluidsman. De term geluidsman moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een geluidsman ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden dan alleen het opnemen en verzorgen van geluid.

Een geluidsman kan ook gezien worden als een technicus, omdat techniek en geluid niet los van elkaar gezien kunnen worden. Als geluidsman kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn die ook deels de soort werkzaamheden als geluidsman zullen bepalen. Het werken als geluidsman voor een producent kan ook weer betrekking hebben op verschillende werkzaamheden, zoals studiowerkzaamheden of filmwerkzaamheden op locatie. Het beroep geluidsman is dan ook niet eenduidig te omschrijven, omdat de werkzaamheden per soort opname en/of voorstelling kunnen verschillen. Het verzorgen van het geluid voor artiesten tijdens grote concerten is inhoudelijk anders dan studiowerkzaamheden. Daarnaast is het denkbaar dat een geluidsman binnen omroepen verantwoordelijk kan zijn voor voice-over werkzaamheden en verantwoordelijk kan zijn voor het mixen van geluiden.

Studiowerkzaamheden

Bij een opname van een soap of ander soort voorstelling in een studio zorgt de geluidsman er voor dat de microfoon boven de acteurs hangt zonder dat deze in beeld komt. Deze techniek noemt men ook wel het hengelen. Het is belangrijk om de microfoon zo dicht mogelijk bij de acteurs te houden, zodat alle geluiden op een goede manier opgenomen worden. Ook kan het voorkomen dat er meerdere microfoons gebruikt worden om om alle geluiden van acteurs goed op te kunnen nemen. Als geluidsman is het belangrijk dat je weet wat acteurs gaan doen, zodat je daarop kunt inspelen zonder dat er geluid verloren gaat. Ook bij verslaggevers op locatie wordt de zogenaamde hengeltechniek vaak toegepast.

Geluidstechnicus worden

Een goed opgeleide geluidsman zal tijdens de opleiding meer leren dan alleen het hengelen met een microfoon. Ook het bespelen van geluid is een belangrijk onderdeel, dat een optreden kan maken of breken. Net zoals lichteffecten is geluid een belangrijk onderdeel van een voorstelling of optreden. Wel is het zo dat het geluid voor een muziekoptreden of voorstelling anders is dan een normale geluidsopname van een gesprek, omdat dit een ander doel heeft.

De geluidsman:

Opleiding tot geluidsman

Wie als geluidsman wil werken kan verschillende opleidingen volgen, zoals de Mbo-opleiding Podium- en Evenemententechnicus Geluid van drie jaar. Tijdens de opleiding geluidstechnicus is er onder meer aandacht voor de volgende vakken en technieken: elektrotechniek, muziekleer, elektronische muziek, geluidsleer mix technieken, opnametechniek, geluidstechnieken, Nederlands, Engels en Wiskunde. Wie alleen als geluidsman wil werken kan meestal ook een korte cursus volgen waarin je bekend wordt gemaakt met de verschillende technieken.

Bedrijven waar een geluidsman werkzaam kan zijn

Als geluidsman werk je doorgaans voor een productiebedrijf of omroep. Met een afgeronde opleiding geluidstechnicus kan je ook werkzaam zijn in de muziekindustrie of theaters.

Competenties geluidsman

Als geluidsman is je belangrijkste competentie dat je stil kunt werken zonder dat je de opnames verstoort. Daarnaast is het erg belangrijk dat je fysiek gezond bent, omdat de werkdagen lang kunnen zijn. De verdere competenties als geluidsman zijn erg afhankelijk van je verantwoordelijkheden binnen de organisatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als geluidsman

Het arbeidsmarktperspectief is niet heel goed te noemen, omdat het werken als geluidsman weinig opleiding vereist en de concurrentie groot kan zijn. Met een afgeronde opleiding geluidstechnicus ben je breder inzetbaar en zullen je kansen op de arbeidsmarkt dan ook aanzienlijk groter zijn. De doorgroeimogelijkheden als geluidsman moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, omdat er anders weinig doorgroeimogelijkheden zullen zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris geluidsman

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Het salaris als geluidsman kan nogal verschillen per werkgever en je verantwoordelijkheden. Wanneer je alleen als geluidsman werkt zal je doorgaans een salaris verdienen tussen de 1600 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl