Geluidsman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een geluidsman werkt doorgaans voor een omroep en werkt nauw samen met verslaggevers, cameramannen, presentators en acteurs. Er zijn ook geluidsmannen die werken als freelancer en zich verhuren per project. Als geluidsman ben je verantwoordelijk voor het op een goede en onopvallende manier opnemen van het geluid. Als geluidsman kan je eigenlijk overal ingezet worden waar dat nodig mocht zijn, zoals in een studio of op locatie. Tegenwoordig is het niet standaard meer dat er overal een geluidsman ingezet wordt, omdat dit soms niet nodig is door de moderne technieken. Bij televisieopnames met publiek zie je nog wel eens dat er vragen gesteld worden aan het publiek die geen microfoon om hebben. De geluidsman brengt dan met een lange stok een microfoon naar de persoon zodat deze wel te horen is. Het vak van een geluidsman is zeker niet uitgestorven, maar komt minder vaak voor dan in het verleden.

Bij een opname van een soap in een studio zorgt de geluidsman er voor dat de microfoon boven de acteurs hangt zonder dat deze in beeld komt. Deze techniek noemt men ook wel het hengelen. Het is belangrijk om de microfoon zo dicht mogelijk bij de acteurs te houden, zodat alle geluiden op een goede manier opgenomen worden. Ook kan het voorkomen dat er meerdere microfoons gebruikt worden om verschillende acteurs goed op te kunnen nemen. Als geluidsman is het belangrijk dat je weet wat acteurs gaan doen, zodat je daarop kunt inspelen zonder dat er geluid verloren gaat. Ook bij verslaggevers op locatie wordt de zogenaamde hengeltechniek vaak toegepast.

Geluidstechnicus

Een goed opgeleide geluidsman zal tijdens de opleiding meer leren dan alleen het hengelen met een microfoon. Ook het bespelen van geluid is een belangrijk onderdeel die een optreden kan maken of breken. Net zo als lichteffecten is geluid een belangrijk onderdeel van een voorstelling of optreden. Wel is het natuurlijk zo dat het geluid voor een muziekoptreden of voorstelling anders is dan een normale geluidsopname van een gesprek, omdat dit een ander doel heeft. Wie alleen geluidsman wil worden kan meestal met een afgeronde Mbo-opleiding of cursus aan het werk.

De geluidsman:

Opleiding tot geluidsman

Wie als geluidsman wil werken kan verschillende opleidingen volgen, zoals de Mbo-opleiding Podium- en Evenemententechnicus Geluid van drie jaar. Tijdens de opleiding geluidstechnicus is er onder meer aandacht voor de volgende vakken en technieken: elektrotechniek, muziekleer, elektronische muziek, geluidsleer mix technieken, opnametechniek, geluidstechnieken, Nederlands, Engels en Wiskunde. Wie alleen als geluidsman wil werken kan meestal ook een korte cursus volgen waarin je bekend wordt gemaakt met de verschillende technieken.

Bedrijven waar een geluidsman werkzaam kan zijn

Als geluidsman werk je doorgaans voor een productiebedrijf of omroep. Met een afgeronde opleiding geluidstechnicus kan je ook werkzaam zijn in de muziekindustrie of theaters.

Competenties geluidsman

Als geluidsman is je belangrijkste competentie dat je stil kunt werken zonder dat je de opnames verstoort. Daarnaast is het erg belangrijk dat je fysiek gezond bent, omdat de werkdagen lang kunnen zijn. De verdere competenties als geluidsman zijn erg afhankelijk van je verantwoordelijkheden binnen de organisatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als geluidsman

Het arbeidsmarktperspectief is niet heel goed te noemen, omdat het werken als geluidsman weinig opleiding vereist en de concurrentie groot kan zijn. Met een afgeronde opleiding geluidstechnicus ben je breder inzetbaar en zullen je kansen op de arbeidsmarkt dan ook aanzienlijk groter zijn. De doorgroeimogelijkheden als geluidsman moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, omdat er anders weinig doorgroeimogelijkheden zullen zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris geluidsman

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Het salaris als geluidsman kan nogal verschillen per werkgever en je verantwoordelijkheden. Wanneer je alleen als geluidsman werkt zal je doorgaans een salaris verdienen tussen de 1600 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl