Sonoloog

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een sonoloog is iemand die elektronisch-akoestische muziek componeert. Een ander woord voor elektronisch-akoestische muziek kan ook zijn computermuziek. Een sonoloog is dan ook een soort van componist die verantwoordelijk is voor het componeren van computermuziek, wat betrekking kan hebben op verschillende vormen van muziek, samples, geluidseffecten en fragmenten. De term computermuziek is alleen van toepassing wanneer de sonoloog computers gebruikt om de partituur hoorbaar te maken door middel van geluid, tonen of klanken. Als een sonoloog alleen computers gebruikt om de partituur te maken is er geen sprake van computermuziek. Ook elektronische muziek kan niet zomaar gezien worden als computermuziek, omdat hiervoor ook andere apparaten gebruikt kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van andere geluidsbronnen en/of geluidsbewerkings-apparatuur zoals een synthesizer. Een andere benaming voor een sonoloog kan zijn componist/programmeur, omdat een sonoloog gebruikmaakt van computers om muziek te maken. Als sonoloog ben je dus een componist van elektronisch-akoestische muziek. Ook kan je verantwoordelijk zijn voor het afspelen van de elektronisch-akoestische muziek. Een sonoloog is over het algemeen veel werkzaam binnen geluidsstudio's, waarbinnen je verantwoordelijk kan zijn voor het componeren van verschillende muziek zoals filmmuziek, reclamemuziek of andere muziekstukken die door middel van computers ontworpen en hoorbaar gemaakt worden. In veel gevallen zal een sonoloog in opdracht werken van bijvoorbeeld een filmregisseur, die de opdracht geeft aan de sonoloog om passende filmmuziek te ontwerpen. Het is vervolgens aan de sonoloog-componist om passende filmmuziek te componeren die voldoet aan de verwachtingen van de filmregisseur.

Een sonoloog is dus een muzikant die muziek componeert door het gebruiken van computers. Door het gebruiken van computers kan een sonoloog geluiden in alle vormen hoorbaar maken en speciale geluidseffecten toevoegen, die anders in veel gevallen niet mogelijk zouden zijn. Als sonoloog kan je ook speciale functionele gebruiksmuziek maken, zoals achtergrondmuziek. Een sonoloog componeert dus elektronisch-akoestische muziek en kan gezien worden als een klankregisseur. Omdat het toepassen van gewenste klankeffecten vraagt om speciale kennis van klankstructuren noemt men een sonoloog soms ook wel een sonoloog-onderzoeker. Een sonoloog moet voor zijn werkzaamheden dan ook verschillende klanken kunstmatig samenstellen om de gewenste klanken en klankeffecten hoorbaar te maken. Als sonoloog ben je dus op een brede manier verantwoordelijk voor het componeren van verschillende geluiden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van geluidsfragmenten, samples en geluidseffecten. Over het algemeen zal je als sonoloog veel te maken hebben met muziek voor films en/of games. Het is de sonoloog die de toegepaste muziek of geluidseffecten op de juiste manier zal componeren en/of bewerken, zodat er een passend geheel ontstaan.

Wat doet een sonoloog

Een sonoloog is een computer-componist en sound designer, die elektronisch-akoestische muziek ten gehore brengt door middel van elektronische instrumenten. Daarnaast is een sonoloog gespecialiseerd in het onderzoeken van de structuur en de eigenschappen van klanken. Als sonoloog componeer je over het algemeen muziek voor films, televisie en games. Een andere benaming voor sonoloog kan ook zijn sonoloog-componist. Het is de sonoloog, die binnen een muziekstudio alle muziek en andere soorten geluiden zal componeren die toegepast kunnen worden binnen films, televisie en games. Een sonoloog maakt hiervoor gebruik van computers, synthesizers en mengtafels. Een van de belangrijkste werkzaamheden van een sonoloog is het componeren van muziek die past bij de betreffende voorstelling. Met andere woorden moeten de muziek en/of geluidseffecten de juiste sfeer oproepen die past bij de beeldvorming. Omdat een sonoloog een beroepsmatige muzikant is kan ook de benaming musicus van toepassing zijn.

Sonologie:

Opleidingen tot sonoloog

Wie een carrière ambieert sonoloog kan het beste kiezen voor een passende opleiding aan een conservatorium in de richting sonologie. Binnen de specialisatie sonologie worden elektroakoestische muziek, computermuziek en geluidskunst gecombineerd. Omdat sonologie alles te maken heeft met techniek en technologische ontwikkelingen mag van een sonoloog verwacht worden dat deze zeer creatief is. Binnen de sonologie bestaan er eigenlijk geen grenzen als het aankomt op het componeren van muziek. Een sonoloog zal ook over computerkennis moeten beschikken en kan daarom ook gezien worden als een soort van programmeur. Een opleiding tot sonoloog zal ongeveer vier jaar in beslag nemen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een sonoloog werkzaam kan zijn

Een sonoloog werkt over het algemeen voor een geluidsstudio of multimediabedrijf. Daarnaast kan een sonoloog werkzaam zijn als ondernemer binnen zijn eigen studio. In alle gevallen zal een sonoloog werkzaam zijn binnen een muziekopnamestudio, wat betrekking kan hebben op verschillende bedrijven. Als sonoloog heb je over het algemeen te maken met verschillende opdrachtgevers.

Competenties sonoloog

De belangrijkste competentie van een sonoloog is dat deze beschikt over muzikale vaardigheden, omdat een sonoloog een muzikant is. Daarnaast moet een sonoloog beschikken over technische kennis, omdat hij of zij gebruikmaakt van computers en aanverwante apparatuur. In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat een sonoloog artistiek moet zijn. Ook creativiteit en inspiratie zijn belangrijke competenties van een sonoloog. Omdat een sonoloog met verschillende opdrachtgevers te maken heeft kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een sonoloog redelijk vaak werkzaam is als ondernemer moet een sonoloog ook over een commerciële instelling beschikken. In dat opzicht kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn wiskunde, natuurkunde, gehoor, samenwerken, onderzoeksvaardigheden, concentratie, voorstellingsvermogen en theoretische muziekkennis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sonoloog

Het arbeidsmarktperspectief als sonoloog is over het algemeen redelijk te noemen. Een sonoloog is in veel gevallen eerder werkzaam als ondernemer dan in loondienst. De doorgroeimogelijkheden als sonoloog kunnen gezien worden in het opbouwen van een goede naam of in het starten van je eigen muziekstudio. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van de soort werkgever en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sonoloog

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als sonoloog, omdat je voor verschillende soorten werkgevers werkzaam kan zijn. Wat een sonoloog precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven omdat het een zeer specifiek beroep betreft. Het is denkbaar dat een sonoloog ook andere werkzaamheden uitvoert.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Sonoloog

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Sonoloog bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl