Musicus

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep musicus
Wat doet een musicus
Musicus binnen een symfonieorkest
Film: musicus
Film: symfonieorkest
Opleidingen tot musicus
Bedrijven waar een musicus werkzaam kan zijn
Competenties musicus
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als musicus
Arbeidsvoorwaarden en salaris musicus
Eigen bedrijf starten als Musicus
Boekhoudprogramma vergelijken Musicus

Beroep musicus

Een musicus is een muzikant die beroepsmatig werkzaam is. In Nederland worden beroepsmatig werkende muzikanten ook wel musicus genoemd. Daarnaast associeert men een musicus meestal met klassieke muziek en niet met andere vormen van muziek. Deze scheidingslijn is wel erg dun te noemen, onder andere omdat deze lang niet bij iedereen bekend is. In de praktijk kan een musicus dus ook gewoon een muzikant genoemd worden. Als we spreken van een musicus dan hebben we het over het algemeen over een muzikant die minimaal het conservatorium heeft afgerond. Een andere benaming voor een muzikant kan bijvoorbeeld ook zijn amateurmusicus. In dit geval spreken we van een musicus, die wel een opleiding genoten heeft aan een conservatorium, maar die geen betaalde baan heeft als musicus. Ook deze scheidingslijn is dun te noemen, omdat er niet veel betaalde muzikanten zijn. Een musicus moet dus gezien worden als een beroepsmuzikant. Als musicus zal je over het algemeen een muziekinstrument bespelen, maar ook een beroepsmatige vocalist kan aangemerkt worden als musicus, omdat muziek niet alleen betrekking heeft op muziekinstrumenten. Musici kunnen onderverdeeld worden in twee groepen, namelijk instrumentalisten en vocalisten. Zoals eerder omschreven moet de scheidingslijn tussen muzikanten en musici wel heel dun gezien worden, omdat het eigenlijk meer een persoonlijke voorkeur is van muzikanten welke benaming ze precies gebruiken. Ook componisten en dirigenten moeten aangemerkt worden als musici of muzikanten. De term musicus kan betrekking hebben op verschillende soorten musici, die verschillende soorten muziekinstrumenten kunnen bespelen. Het is niet zo dat musici alleen klassieke muziek maken. Musici kunnen ook lichte muziek of popmuziek maken. In de meeste gevallen maken musici wel klassieke muziek.

Wat doet een musicus

Als musicus ben je dus meestal een muzikant, die beroepsmatig werkzaam is. Binnen Nederland is het overgrote deel van alle muzikanten niet beroepsmatig werkzaam, maar eerder hobbymatig. Dit neemt niet weg dat er wel degelijk betaalde banen bestaan als musicus. Denk bijvoorbeeld aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest en aan het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarnaast bestaan er diverse orkesten die toebehoren tot bepaalde beroepsgroepen, zoals het Nederlandse Politie orkest. Het Nederlands Politie orkest bestaat over het algemeen uit politieambtenaren, die naast hun gewone werk als politieagent in het Politieorkest spelen. Dit zijn dus geen beroepsmatig werkende muzikanten, maar wel muzikanten, die in een professioneel orkest spelen. Een andere benaming voor deze muzikanten is dan amateurmusicus. Daarnaast kunnen musici werkzaam zijn binnen Defensie, die op verschillende manieren gebruikmaken van beroepsorkesten. Zoals eerder omschreven heeft de term musicus niet alleen betrekking op muzikanten, die een muziekinstrument bespelen. Ook dirigenten, componisten en vocalisten kunnen aangemerkt worden als musicus. Musici zijn afhankelijk van de dirigent om op de juiste manier muziek te kunnen maken. Binnen toneelgezelschappen kan de souffleur aangemerkt worden als de dirigent.

Musicus binnen een symfonieorkest

Als musicus zal je over het algemeen toebehoren tot een symfonieorkest. Een symfonieorkest kenmerkt zich doordat ze in concertzalen spelen onder begeleiding van een dirigent. Dit is een groot verschil met een harmonieorkest, dat bijvoorbeeld straatmuziek maakt. Een symfonieorkest speelt over het algemeen alleen in speciale concertzalen, waarbinnen vaste opstellingen zijn opgenomen voor de musici. Een symfonieorkest bestaat uit verschillende musici, zoals violisten, trombonisten, slagwerkers, fluitisten, vocalisten en verschillende toetsenisten. Binnen symfonieorkesten zal over het algemeen alleen klassieke muziek gespeeld worden. Dit neemt niet weg dat musici ook andere vormen van muziek kunnen spelen buitenom een symfonieorkest. Denk bijvoorbeeld aan de beroepsorkesten van defensie, die ook popmuziek of jazzmuziek kunnen spelen.

Film: musicus

Film: symfonieorkest

Opleidingen tot musicus

Om musicus te worden zal er een opleiding gevolgd moeten worden aan het conservatorium. Een opleiding aan het conservatorium valt onder het hoger beroepsonderwijs en biedt beginnende muzikanten een brede opleidingsmogelijkheid in de richting die men wenst als muzikant. Een opleiding aan het conservatorium duurt over het algemeen vier jaar en is zeer intensief. Met een afgeronde opleiding aan het conservatorium is het ook mogelijk om les te geven. Het worden van musicus is niet alleen afhankelijk van het volgen van de juiste opleidingen. De term musicus is officieel alleen van toepassing als het een beroepsmusicus betreft. Een musicus die geen betaalde baan heeft moet eerder aangemerkt worden als amateurmusicus. Het worden van musicus is in de praktijk behoorlijk moeilijk te noemen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een musicus werkzaam kan zijn

Een musicus is werkzaam voor beroepsorkesten, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest of het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarnaast kan een musicus beroepsmatig werkzaam zijn binnen Defensie. Defensie maakt op verschillende manieren gebruik van beroepsorkesten. Binnen Defensie worden muzikaal leiders niet aangemerkt als dirigent, maar als kapelmeester. Als musicus kan je ook voor andere internationale beroepsorkesten werkzaam zijn. Zoals eerder omschreven is het verkrijgen van een betaalde baan als musicus zeer moeilijk te noemen.

Competenties musicus

De belangrijkste competentie van een musicus is de passie voor muziek. Zonder de juiste passie is het niet mogelijk om werkzaam te zijn als musicus. Het is belangrijk om jezelf steeds te blijven ontwikkelen en zo door te groeien als musicus. Om dit te kunnen bereiken is er veel discipline nodig als musicus. Ook doorzettingsvermogen als musicus is belangrijk, omdat het worden van musicus moeilijk is. Daarnaast moet een musicus beschikken over een professionele beroepshouding. In algemene zin moet een musicus beschikken over veel motivatie en inspiratie. Ook communicatief zul je goed onderlegd moeten zijn, omdat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, creativiteit, sensitiviteit, analytisch, energie, flexibiliteit, ontwikkeling en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als musicus

Het arbeidsmarktperspectief van een musicus is zeer gering te noemen. Dit is het geval omdat alleen de beste muzikanten in aanmerking komen voor een betaalde baan als musicus. Daarnaast zijn er nu eenmaal niet veel beroepsorkesten. Het worden van musicus is simpelweg niet makkelijk. Een musicus moet over uitmuntende competenties beschikken om in aanmerking te kunnen komen voor een betaalde baan. De doorgroeimogelijkheden van een musicus moeten gezien worden in het opbouwen van een grote internationale naam binnen de muziekwereld. In dat geval kan je wellicht ook zelfstandig als artiest werkzaam zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris musicus

Als musicus kan het voorkomen dat je de hele wereld rondreist voor je werk en je soms dus lang van huis kan zijn. Het salaris van een musicus is lastig aan te geven, omdat dit per organisatie nogal kan verschillen. Ook speelt de bekendheid van een musicus een grote rol bij zijn inkomen. De meeste beginnende muzikanten verdienen niet veel geld en kunnen meestal van de muziek alleen moeilijk of niet rondkomen. Om als musicus rond te kunnen komen is het belangrijk in de betere orkesten te spelen, of zelf een bekende artiest te worden.

Eigen bedrijf starten als Musicus

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Musicus, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Musicus

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Musicus bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Musicus.

Mijnzzp.nl