Souffleur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep souffleur
Werken als souffleur
Souffleur betekenis
Tekst vergeten als toneelspeler
Wat is een theatergezelschap
Film: kunstacademie
Opleidingen tot souffleur
Bedrijven waar een souffleur werkzaam kan zijn
Competenties souffleur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als souffleur
Arbeidsvoorwaarden en salaris souffleur
Eigen bedrijf starten als Souffleur
Boekhoudprogramma vergelijken Souffleur

Beroep souffleur

Een souffleur is verantwoordelijk voor het souffleren van teksten tijdens theatervoorstellingen. Een andere benaming voor een souffleur kan ook zijn fluisteraar. Het is de souffleur die toneelacteurs bijstaat als ze hun tekst zijn vergeten door het toefluisteren van de tekst. Als souffleur zit je tijdens voorstellingen in een speciaal hokje onzichtbaar voor het publiek. Het souffleurshokje is zo ontworpen dat de souffleur net boven het podium uitkomt onzichtbaar voor het publiek. Het beroep souffleur komt tegenwoordig niet veel meer voor, omdat theatervoorstelling over het algemeen dynamischer geworden zijn. In het verleden waren toneelacteurs afhankelijk van de souffleur als ze hun tekst vergeten waren. Tegenwoordig zal er meestal verwacht worden van toneelacteurs dat ze zelf improviseren als ze hun tekst vergeten zijn. Ook zijn moderne theatervoorstellingen in veel gevallen niet meer te vergelijken met theatervoorstellingen vanuit het verleden. Moderne theatervoorstellingen kunnen ook uitgevoerd worden op andere locaties dan alleen het theaterpodium. Denk bijvoorbeeld aan toneelacteurs, die ook door de theaterzaal lopen tijdens de voorstelling. In dat geval heeft de souffleur niet veel toegevoegde waarde meer. Ook is het denkbaar dat er gebruikgemaakt wordt van moderne communicatiemiddelen. Toneelregisseurs maakten ook gebruik van souffleurs tijdens toneelrepetities, zodat toneelacteurs hun teksten konden aanleren als ze de tekst vergeten waren. Voor toneelacteurs was het erg belangrijk dat er een souffleur aanwezig was, die ze kon helpen als ze hun tekst vergeten waren. Omdat een souffleur op ieder moment de gesproken tekst moest kunnen toefluisteren was het erg belangrijk dat de souffleur alle tekst live meelas, zodat hij of zij precies weet wat hij of zij moest toefluisteren als dat nog mocht zijn.

Werken als souffleur

Het beroep souffleur komt tegenwoordig nog steeds voor, echter is een souffleur meestal niet meer werkzaam vanuit een souffleurshokje. Tegenwoordig is een souffleur meestal alleen betrokken bij de repetities van toneelvoorstellingen. De souffleur zal tijdens de verschillende repetities het toneelscript live meelezen op het podium. Als toneelspelers hun tekst vergeten is het nog steeds de souffleur die de tekst zal toefluisteren. Het is denkbaar dat een souffleur ook werkzaam is tijdens liveoptredens. In dat geval zal de souffleur zich meestal aan de zijkant van het podium bevinden. Het is de bedoeling dat de souffleur niet hoeft in te grijpen tijdens een live voorstelling. Het is daarom zo belangrijk om voldoende repetities te houden. Zoals eerder omschreven komt het beroep souffleur in de oorspronkelijke vorm eigenlijk niet meer voor.

Souffleur betekenis

Een souffleur is dus een persoon die zich bezighoudt met het fluisterend of zachtjes influisteren van tekst of aanwijzingen aan acteurs, sprekers of performers tijdens een theaterstuk, toneelvoorstelling, opera of ander podiumoptreden. De rol van een souffleur is om de uitvoerende artiesten te helpen als ze hun tekst vergeten of moeite hebben om zich te herinneren wat ze moeten zeggen of doen. Hoewel de souffleur voornamelijk bekend is in het theater, kan de term ook worden gebruikt in andere contexten waarin iemand tekst of aanwijzingen fluistert of influistert aan anderen om hen te helpen tijdens een optreden of presentatie.

De souffleur bevindt zich doorgaans buiten het zicht van het publiek, in een speciale ruimte naast het podium, zoals een souffleurshokje of een verhoogde positie aan de zijkant van het toneel. De souffleur kan de tekst volgen en wanneer nodig zachtjes de woorden fluisteren of cues geven aan de acteurs via een microfoon, een buisje of gewoon door te praten. Zoals eerder omschreven komt het souffleren wel steeds minder voor.

Tekst vergeten als toneelspeler

Het is niet zo dat toneelacteurs alleen in de problemen kunnen raken, omdat ze hun toneeltekst vergeten zijn. Een toneelspeler kan ook in de problemen raken door bepaalde omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een toneelscène die uitloopt, of aan het publiek dat reageert op een bepaalde situatie. Door dit soort onverwachtse situaties kan het voorkomen dat toneelacteurs in verwarring raken. Door deze verwarring kan een bepaalde toneeltekst niet meer passen in de actuele situatie van de voorstelling. Het is daarom zo belangrijk dat toneelacteurs beschikken over voldoende improvisatievermogen.

Wat is een theatergezelschap

Een theatergezelschap is een organisatie of groep mensen, die zich bezighoudt met het repeteren en uitvoeren van theatervoorstellingen. Een theatergezelschap bestaat uit veel verschillende artistieke medewerkers, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Ook de souffleur maakt onderdeel uit van het theatergezelschap, naast de toneelregisseur en de verschillende toneelacteurs. In dat praktijk is het zo dat een souffleur ook werkzaam kan zijn als toneelspeler. Andere vaklieden die kunnen toebehoren tot een theatergezelschap zijn de stagehand en eventuele zangers en/of muzikanten. Binnen Nederland zijn er veel theatergezelschappen te vinden, die in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als amateurtheatergezelschap.

Film: kunstacademie

Opleidingen tot souffleur

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot souffleur. Het is wel denkbaar dat aanstaande toneelacteurs binnen hun toneelopleiding te maken krijgen met souffleurs werkzaamheden. Het is ook denkbaar dat een souffleur helemaal niet beschikt over een toneelopleiding, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. In dat geval zal de souffleur meestal actief zijn binnen een amateurtheatergezelschap. In de praktijk is het zo dat ook een toneelspeler kan fungeren als souffleur. Zoals eerder omschreven komen souffleurs tegenwoordig nog steeds voor, echter niet meer op de oorspronkelijke manier. Een souffleur is meestal werkzaam tijdens toneelrepetities. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een souffleur werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een souffleur niet beroepsmatig actief zijn. De meeste souffleurs zijn dan ook actief binnen amateurtheatergezelschappen. Dit neemt niet weg dat ook professionele producenten gebruik kunnen maken van een souffleur. In dat geval zal een souffleur meestal aangemerkt moeten worden als ondernemer. In algemene zin is het zo dat souffleurs werkzaam zijn voor theaterproducenten.

Competenties souffleur

De belangrijkste competentie van een souffleur is concentratievermogen, omdat een souffleur op ieder moment nodig is. Ook het luisteren is een belangrijke competentie, omdat een souffleur door goed te luisteren al kan merken als een toneelacteur vast loopt met zijn tekst. In algemene zin kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inzicht, kennis, zelfstandigheid, flexibiliteit, motivatie en alertheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als souffleur

Het arbeidsmarktperspectief als souffleur is zeer matig te noemen, omdat de meeste theatergezelschappen geen gebruik meer maken van apart aangestelde souffleurs. Het beroep souffleur komt tegenwoordig dan ook niet veel meer voor. Doorgroeimogelijkheden als souffleurs waren en zijn er over het algemeen niet. Het is denkbaar dat souffleurs ook andere werkzaamheden uitvoeren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris souffleur

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een souffleur, omdat het beroep bijna niet meer voorkomt. Een souffleur was anders in dienst van een theatergezelschap of werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Eigen bedrijf starten als Souffleur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Souffleur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Souffleur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Souffleur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Souffleur.

Mijnzzp.nl