Zanger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep zanger
Wat doet een zanger
Optreden als zanger
Bekende zanger of zangeres worden
Film: zanger
Opleidingen tot zanger
Bedrijven waar een zanger werkzaam kan zijn
Competenties zanger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zanger
Arbeidsvoorwaarden en salaris zanger
Eigen bedrijf starten als Zanger
Boekhoudprogramma vergelijken Zanger

Beroep zanger

Een zanger is een artiest die hobbymatig of beroepsmatig de zangkunst beoefent. Een andere benaming voor zanger is ook wel vocalist of vocaliste, als we het over een vrouwelijke zangeres hebben. Het zingen als zanger kan hobbymatig uitgevoerd worden of beroepsmatig. Of een zanger hobbymatig of beroepsmatig actief is, is over het algemeen afhankelijk van het zangtalent van de betreffende zanger. Er bestaan verschillende soorten zangers, zoals de bekende operazangers, de popzangers en de volkszangers. De meeste zangers worden tijdens het zingen begeleid door muzikanten of musici. Als een zanger geen gebruik maakt van muzikale begeleiding spreekt men ook wel van “a capella”. Het a capella zingen heeft meestal betrekking op zangkoren, die geen gebruik maken van instrumentale begeleiding. Hoe een zanger precies zingt kan verschillen per zanger, omdat het zingen eigenlijk geen regels kent buiten het zuiver en opmaat zingen. Het beroep zanger moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat zangers op verschillende manieren de zangkunst kunnen beoefenen. Daarnaast bestaan er veel verschillende muziekstijlen, die voor een groot deel het muziekgenre als zanger zullen bepalen. Het zingen als rapper kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het zingen binnen een koor. Zingen is voor iedereen persoonlijk, omdat mensen nu eenmaal een voorkeur kunnen hebben voor verschillende muziekstijlen. De meeste bekende zangers zijn ooit begonnen als amateurzanger in een band of als solo zanger. Het mogelijk doorbreken als bekende zanger zal in de meeste gevallen sterk afhankelijk zijn van het talent als zanger. Tegenwoordig worden er steeds meer zangtalenten ontdekt via moderne communicatiemiddelen, zoals YouTube. Ook zijn er tegenwoordig diverse televisieprogramma's waarin zangers het tegen elkaar moeten opnemen om als eerste te eindigen. De winnaar krijgt dan vaak een platencontract aangeboden.

Wat doet een zanger

Een zanger is dus een artiest die op verschillende manieren de zangkunst kan beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan popzangers, operazangers en aan volkszangers. Dit zijn allemaal voorbeelden van verschillende zangers, die op verschillende manieren de zangkunst beoefenen. Daarnaast is het zo dat zangers gebruik kunnen maken van een muziekinstrument, zoals een gitaar. Als een zanger eigen nummers schrijft kan de zanger ook aangemerkt worden als songwriter en als singer-songwriter. Als een zanger ook muziekteksten schrijft kan ook de benaming componist van toepassing zijn. Een songwriter kan niet automatisch aangemerkt worden als componist, omdat een componist geen liedjes schrijft. Een componist is verantwoordelijk voor het bedenken en uitwerken van nieuwe muziek die ten gehore gebracht wordt door muziekinstrumenten, zoals een piano of gitaar. Zingen kan het beste omschreven worden als het maken van muziek door middel van de stem. Door gebruik te maken van verschillende toonhoogtes volgt vervolgens een melodie. Een zanger krijgt vaak begeleiding van muziek door middel van instrumenten. Als een zanger alleen zingt zonder instrumenten noemt men dit ook wel a capella. Via een conservatorium is het mogelijk zang als hoofdvak te volgen. Tijdens deze opleiding zal er veel aandacht geschonken worden aan verschillende onderwerpen, zoals ademhalingstechniek, dictie, uitspraak en de mondstand om de stemtechniek te optimaliseren. Zoals eerder omschreven zijn er verschillende soorten zangers denkbaar. Denk bijvoorbeeld ook aan koorzangers die gezamenlijk optreden binnen een koor.

Optreden als zanger

De meeste zangers en zangeressen treden regelmatig op als artiest. Het is niet zo dat alleen bekende zangers regelmatig optreden. Er zijn juist ook veel semi-beroepsmatige zangers en zangeressen die regelmatig optreden. In veel gevallen vormen de zangers en zangeressen een muziekband samen met andere muzikanten, zoals met drummers, toetsenisten en gitaristen. Daarnaast kan een zanger prima werkzaam zijn als solo-artiest afhankelijk van het muziekgenre. Dit soort zangers of muziekbands treedt vaak op tijdens speciale evenementen of feesten, zoals tijdens een bruiloft of kermis. Zoals eerder omschreven zijn de meeste zangers ooit begonnen als amateurartiest en uiteindelijk doorgegroeid tot beroepszanger en/of beroepsmuzikant. Om als artiest door te kunnen breken is niet alleen een prettige stem belangrijk. Het alleen kunnen zingen is vaak niet genoeg om door te kunnen breken als artiest, omdat artiesten ook aangemerkt moeten kunnen worden als entertainer. Ook het constant blijven trainen van de stem door het volgen van zangles is erg belangrijk. Een zanger die landelijk bekendheid geniet en doorgebroken is zal vaak een druk schema hebben en zijn dagen vullen met optredens, interviews en het werken aan nieuwe clips en nummers.

Bekende zanger of zangeres worden

Het worden van bekende zanger of zangeres is over het algemeen niet makkelijk. De meeste zangers of zangeressen die een carrière ambiëren als professioneel zanger zullen over veel motivatie moeten beschikken. Daarnaast is het blijven oefenen en verder verbeteren van de zangtechniek heel belangrijk als zanger. De meeste zangers en zangeressen zullen deelnemen aan zogenaamde talentenshows, waarbinnen professionele zangers, producenten en andere vaklieden de zangkwaliteiten van de verschillende zangers zullen beoordelen. Dit neemt niet weg dat zangers tegenwoordig ook de mogelijkheid hebben om hun eigen productie te maken. Redelijk veel zangers nemen tegenwoordig in eigen productie zelfstandig nummers op. Deze zangers maken over het algemeen gebruik van YouTube of andere soorten internetplatforms om hun muziek te promoten. Ook muziekproducenten houden dit soort artiesten over het algemeen scherp in de gaten. Als zanger ben je dus niet alleen afhankelijk van de traditionele manieren om mogelijk ontdekt te kunnen worden. Dit neemt niet weg dat het opbouwen van een professionele zangcarrière nog steeds niet makkelijk is. Bekende zangers kunnen ook te maken hebben met een tourmanager. Een tourmanager is verantwoordelijk voor het organiseren van alle bijkomende randzaken.

Film: zanger

Opleidingen tot zanger

Wie als professionele zanger een opleiding wil volgen kan het beste een opleiding volgen aan het conservatorium in de richting zang. De opleiding aan het conservatorium duurt over het algemeen vier jaar. Er zijn ook voldoende cursussen te volgen die gericht zijn op zang. Tijdens de opleiding tot zanger zal er veel aandacht zijn voor de ademtechniek, stem en natuurlijk de zangtechniek. Daarnaast is het prima denkbaar dat zangers privéles volgen bij een zangleraar. Welke manier van onderwijs het beste zal passen als zanger is ook afhankelijk van de persoonlijke voorkeur als zanger. Lang niet alle zangers beschikken over een volwaardige zangopleiding. Daarnaast is het zo dat sommige zangers simpelweg aangemerkt kunnen worden als natuurtalent. In alle gevallen is het wel belangrijk om zangles te volgen. Ook de bekende zangers blijven gedurende hun carrière gewoon zangles volgen, omdat het blijven trainen van de stem belangrijk is. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een zanger werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een professionele zanger of zangeres aangemerkt moeten worden als ondernemer. Het beroep zanger komt in loondienst eigenlijk niet voor. Daarnaast kan een zanger of zangeres gewoon werkzaam zijn als amateurzanger. De meeste zangers lukt het niet om een professionele carrière op te bouwen, omdat dit nu eenmaal moeilijk is. Dit neemt niet weg dat ook amateurzangers zich kunnen aansluiten bij een artiestenbemiddelaar. Professionele zangers kunnen ook aangesloten zijn bij een impresariaat. Een impresariaat is gespecialiseerd in het verkopen van complete voorstellingen en concerten.

Competenties zanger

De belangrijkste competentie van een zanger is doorzettingsvermogen, omdat het worden van professioneel zanger moeilijk is. Daarnaast moet een zanger over veel motivatie, wilskracht en inspiratie beschikken. Zonder de juiste motivatie, wilskracht en inspiratie is het eigenlijk niet mogelijk om zanger te worden. Ook het blijven oefenen als zanger moet niet onderschat worden. Een andere belangrijke competentie is het kunnen netwerken. Het netwerken is belangrijk om in gesprek te kunnen komen met de juiste mensen, die je misschien verder kunnen helpen met je zangcarrière. In dat opzicht kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, passie, zelfstandigheid, samenwerken, luisteren, ontwikkeling, trends, presteren en creativiteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zanger

Het arbeidsmarktperspectief van een zanger is niet echt van toepassing, omdat het beroep zanger niet gezien kan worden als gewoon beroep. Een zanger zal dan ook zijn of haar eigen arbeidsmarktperspectief moeten creëren door het opbouwen van een goede naam als zanger. Een zanger die op hoog niveau de zangkunst beoefent zal vanzelf voldoende opdrachten krijgen. Het doorgroeien als zanger moet dan ook gezien worden in het werken aan je populariteit, waardoor het aantal opdrachten toeneemt. Als zanger zijn de doorgroeimogelijkheden eindeloos te noemen, omdat bekende zangers veel geboekt worden. In dat geval kan ook de term influencer van toepassing zijn. Zoals eerder omschreven is het worden van bekende zanger niet makkelijk. De meeste zangers kunnen niet alleen rondkomen van het zingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zanger

Als zanger ben je een zelfstandig ondernemer en bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Het inkomen van een zanger is niet aan te geven, omdat dit te specifiek is om te benoemen. Als onbekende artiest zal je doorgaans niet rond kunnen komen van de opdrachten. Als bekende zanger verdien je meestal erg veel, en kan je doorgaans meerdere keren per dag optreden als je dit zou willen.

Eigen bedrijf starten als Zanger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Zanger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Zanger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zanger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Zanger.

Mijnzzp.nl