Songwriter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep songwriter
Wat doet een songwriter
Goede songwriter worden
Wie is een songwriter
Film: de beste singer-songwriter
Film: songtekst schrijven:
Opleidingen tot songwriter
Bedrijven waar een songwriter werkzaam kan zijn
Competenties songwriter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als songwriter
Arbeidsvoorwaarden en salaris songwriter
Eigen bedrijf starten als Songwriter
Boekhoudprogramma vergelijken Songwriter

Beroep songwriter

Een songwriter is een artiest, muzikant en zanger, die zich gespecialiseerd heeft in het schrijven van nieuwe liedjes. Een andere omschrijving voor het schrijven van nieuwe liedjes kan ook zijn het componeren van liedjes. Als een zanger zijn eigen nummers schrijft, spreekt men over het algemeen van een singer-songwriter, om aan te geven dat de zanger zijn eigen nummers schrijft. Lang niet alle artiesten maken gebruik van externe songwriters, omdat redelijk veel zangers hun eigen nummers schrijven. Een singer-songwriter is dus een artiest of zanger, die naast het optreden zijn eigen nummers zal schrijven en deze meestal zelf zal promoten. Een groot voordeel voor singer-songwriters is dat ze vaak minder managementkosten en andere kosten hebben, omdat de meeste singer-songwriters hun eigen manager zijn. Ondanks dat je als songwriter zelf geen zanger hoeft te zijn is het wel belangrijk dat je goede teksten en melodieën kunt schrijven, en dat je als songwriter muzikaal aangelegd bent met een grote passie voor muziek en zang. In de praktijk is het overigens wel zo dat de meeste songwriters zelf ook zanger zijn. Zangers en muzikanten in het algemeen maken om verschillende redenen gebruik van songwriters. Denk bijvoorbeeld aan goede zangers die niet zo goed zijn in het bedenken van nieuwe nummers, of aan zangers die simpelweg te druk zijn met optreden en hierdoor geen tijd hebben om nieuwe nummers te schrijven. Over het algemeen zal een zanger wel bepaalde ideeën hebben met betrekking tot nieuwe nummers en deze ideeën delen met de songwriter, die vervolgens een nieuw nummer zal schrijven voor de zanger. Een songwriter zal dus in de meeste gevallen nauw samenwerken met zangers om tot nieuwe nummers te kunnen komen. Een meer algemene benaming voor songwriter is ook gewoon tekstschrijver. Dit is het geval, omdat een songwriter geen bladmuziek (noten) componeert.

Wat doet een songwriter

Een songwriter is dus verantwoordelijk voor het schrijven van nieuwe songteksten. Omdat songteksten geen betrekking hebben op muzieknoten kan een songwriter ook aangemerkt worden als tekstschrijver. Ondanks dat een songwriter geen muzieknoten schrijft kan een songwriter wel aangemerkt worden als componist. Dit neemt niet weg dat songwriters ook gespecialiseerd kunnen zijn in het bedenken en uitwerken van nieuwe muziek die past bij de songtekst. Denk bijvoorbeeld aan zangers die ook gebruikmaken van een muziekinstrument, zoals een gitaar. Als componist ben je altijd verantwoordelijk voor het bedenken en uitwerken van nieuwe muziek. Als iemand bestaande liedjes aanpast, is de term arrangeur van toepassing. Een arrangeur kan niet aangemerkt worden als componist of songwriter. Zoals eerder omschreven kunnen verschillende artiesten, muzikanten en zangers aangemerkt worden als songwriter. Dit is het geval omdat redelijk veel artiesten, zoals popzangers, jazzmuzikanten en volkszangers, hun eigen liedjes schrijven. Het is dus niet zo dat alleen muziekproducenten aangemerkt kunnen worden als songwriter.

Goede songwriter worden

Wat iemand een goede songwriter maakt is niet heel simpel aan te geven. De meeste bekende songwriters zijn allround artiesten, die in de eerste plaats een grote passie hebben voor zang, muziek en de muziekindustrie in het algemeen. Het zelf bedenken van songteksten en muziek zal in de eerste plaats om veel creativiteit en doorzettingsvermogen vragen. Als songwriter moet je eigenlijk een dagdromer zijn, die niks anders doet dan nieuwe liedjes bedenken en uitwerken. Daarnaast is het belangrijk om pakkende teksten te bedenken, die andere mensen aangrijpen, zodat de songtekst mogelijk zal aanslaan bij het grote publiek. De meeste songwriters maken iedere dag aantekeningen van nieuwe creaties, die ze later zullen uitwerken. In algemene zin zal een songwriter over veel creativiteit en inspiratie moeten beschikken om nieuwe songteksten te kunnen bedenken. Ook talent is over het algemeen een belangrijke competentie van een songwriter. Ook het kunnen dichten en het kunnen bespelen van een muziekinstrument, zoals een piano, is belangrijk als songwriter. Dit is belangrijk, omdat songteksten pas tot leven komen in combinatie met de juiste muziek.

Wie is een songwriter

Het is niet zo dat alleen bekende artiesten of songwriters goede liedjes kunnen schrijven. Er zijn redelijk veel songwriters actief die niet of bijna niet bekend zijn bij het grote publiek, omdat ze bijvoorbeeld niet de ambitie hebben om een bekende songwriter te worden. Daarnaast bestaan er songteksten die niet specifiek gericht zijn op de muziekindustrie. Denk bijvoorbeeld aan songwriters die teksten schrijven voor theatervoorstellingen. Het is tegenwoordig voor songwriters en/of singer-songwriters wel stukken makkelijker geworden om eventueel door te kunnen breken met bepaalde songteksten, zonder dat er een groot budget nodig is voor de promotie. Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk dat nieuwe artiesten ontdekt worden via social media, wat snel veel naamsbekendheid kan geven aan artiesten. De meeste artiesten maken dan ook vaak gebruik van de bekende mediakanalen om hun muziek te promoten. Het schrijven van songteksten is verder niet voorbehouden aan vaste regels. Iedereen kan dan ook proberen om eigen songteksten te schrijven. Het worden van professioneel songwriter zal over het algemeen niet heel makkelijk zijn.

Film: de beste singer-songwriter

Film: songtekst schrijven:

Opleidingen tot songwriter

De meest passende opleiding tot songwriter is toch wel de hbo-opleiding Muziek aan een conservatorium. De muziekopleiding gaat niet alleen over het kunnen schrijven van liedjes, maar moet veel breder gezien worden. Daarnaast is het denkbaar dat een songwriter een geheel andere opleiding genoten heeft en wellicht zelfs zonder specifieke muziekopleiding songwriter is geworden. Als songwriter is er geen verplichting met betrekking tot een opleiding, omdat iedereen songwriter kan worden. Het is wel zo dat een goede opleiding binnen de muziek zeker zal helpen als songwriter. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een songwriter werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een songwriter aangemerkt moeten worden als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan artiesten en zangers, die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan een songwriter gewoon hobbymatig actief zijn. De meeste artiesten zijn verder niet beroepsmatig actief. Ook muziekleraren zijn redelijk vaak werkzaam als songwriter. Eigenlijk kunnen de meeste artiesten wel aangemerkt worden als songwriter. Daarnaast kan een songwriter werkzaam zijn voor een plantenlabel (platenmaatschappij). Een plantenlabel is verantwoordelijk voor de vervaardiging, marketing en distributie van muziek.

Competenties songwriter

De competenties van een songwriter zijn gedeeltelijk afhankelijk van de soort songwriter, omdat dit betrekking kan hebben op verschillende vaklieden binnen de muziekindustrie Over het algemeen zal je als songwriter over een gezonde basis creativiteit moeten beschikken. Daarnaast moet je kritisch zijn, kunnen presteren, kunnen luisteren en zal je over veel doorzettingsvermogen moeten beschikken, omdat het schrijven van goede nummers niet makkelijk is. Ook de juiste motivatie en inspiratie mogen niet ontbreken als songwriter. Vooral inspiratie is erg belangrijk als songwriter. Zonder de juiste inspiratie is het eigenlijk niet mogelijk om goede nieuwe songteksten te kunnen bedenken. Als je als songwriter ook een manager bent van bepaalde artiesten is het belangrijk dat je over managementvaardigheden beschikt. In dat geval moet je ook over een commerciële instellingen beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn communicatie, passie, ambitie, inzicht, plannen, zelfstudie, gevoel en stressbestendigheid. Als laatste is het ook belangrijk om het netwerken te benoemen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als songwriter

Het arbeidsmarktperspectief van een songwriter is niet van toepassing, omdat het beroep songwriter niet gezien kan worden als gewoon beroep. Daarnaast is het zo dat de meeste songwriters werkzaam zijn als ondernemer of hobbymatig actief zijn. Het beroep songwriter komt in loondienst eigenlijk niet voor. De doorgroeimogelijkheden van een songwriter moeten gezien worden in het doorbreken met nieuwe songteksten. In algemene zin een kan een songwriter eindeloos doorgroeien, als de nieuwe songteksten aanslaan bij het publiek.

Arbeidsvoorwaarden en salaris songwriter

Omdat wij er vanuit gaan dat de meeste songwriters werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer of wellicht hobbymatig bezig zijn, heb je verder niks met arbeidsvoorwaarden te maken als songwriter. Wat een songwriter precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van de bekendheid als songwriter. Daarnaast kan een songwriter zelf ook een zanger zijn, die wellicht zeer populair is en ook regelmatig zal optreden. Met andere woorden: het salaris als songwriter zal sterk afhankelijk zijn van je eigen populariteit.

Eigen bedrijf starten als Songwriter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Songwriter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Songwriter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Songwriter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Songwriter.

Mijnzzp.nl