Social media beheerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een social media beheerder is een communicatiemedewerker die verantwoordelijk is voor de social media activiteiten van een organisatie. Een social media beheerder kan werkzaam zijn voor bedrijven, organisaties en instellingen, maar kan ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. De belangrijkste taak van een social media beheerder is het beheren van de diverse social media kanalen en alle activiteiten die plaatsvinden binnen de social media. Het beroep social media beheerder is vandaag de dag niet meer weg te denken en komt steeds vaker voor bij uiteenlopende soorten organisaties. Omdat organisaties vandaag de dag op veel verschillende manieren gebruikmaken van social media kanalen is het belangrijk dat er één of meerdere beheerders zijn die de social media activiteiten beheren. Denk hierbij aan het regelmatig plaatsen van content en aan het tijdig en correct reageren op reacties. Ook marketingtechnisch gezien is het voor bedrijven nuttig om gebruik te maken van social media. Een andere benaming voor beheerder kan ook zijn moderator. Oorspronkelijk heeft het social media beheer geen betrekking op bedrijven, omdat er binnen social media geen sprake was van een professionele redactie. Tegenwoordig worden bijna alle social mediakanalen van organisaties beheerd door professionele redacties, zoals een webredactie. Het beroep social media beheerder moet wel vrij algemeen gezien worden, omdat bijna iedereen aangemerkt kan worden als social media beheerder. Professionele social media beheerders zijn vaak intern werkzaam voor bedrijven of werken als ondernemer. In dat geval zal een social media beheerder meestal diverse social media-kanalen beheren voor verschillende opdrachtgevers. Er zijn tegenwoordig redelijk veel bedrijven die hun social media-activiteiten uitbesteden aan speciale marketingbureaus. In dat geval kan een social media beheerder ook verantwoordelijk zijn voor marketingwerkzaamheden.

Het beroep social media beheerder moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat iedereen op verschillende manieren gebruikmaakt van social media. Social media heeft niet alleen betrekking op bedrijven of organisaties, omdat ook particulieren heel druk kunnen zijn met social media. In alle gevallen is een social media beheerder wel verantwoordelijk voor het houden van toezicht op social media. Als social media beheerder vertegenwoordig je een bepaalde organisatie online. Het online vindbaar zijn voor organisaties op diverse platforms is tegenwoordig in de meeste gevallen vanzelfsprekend en ook niet meer weg te denken. Het zijn de social media beheerders die fungeren als moderator en als content specialist van deze verschillende social media accounts. Vooral het beantwoorden van vragen als social media beheerder is erg belangrijk, omdat dit ook weer alles met communicatie te maken heeft. Een social media beheerder kan dus ook gezien worden als een soort van communicatieadviseur.

Wat doet een social media beheerder?

Een social media beheerder, ook wel bekend als een social media manager, is dus verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van de sociale mediakanalen van een bedrijf, merk, organisatie of individu. Hun rol is gericht op het opbouwen van een sterke online aanwezigheid, het bevorderen van merkbetrokkenheid en het vergroten van het bereik via sociale media. De specifieke taken en verantwoordelijkheden van een social media beheerder kunnen variëren, maar over het algemeen omvatten ze het volgende:

  • Strategieontwikkeling: Een social media beheerder is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een social media strategie die aansluit bij de doelstellingen en doelgroep van het bedrijf. Ze identificeren de juiste sociale mediaplatforms om actief op te zijn, bepalen de inhoudsstrategie en stellen doelen vast om het bereik, de betrokkenheid en de conversies te vergroten.
  • Contentcreatie: Een social media beheerder produceert regelmatig inhoud voor de sociale mediakanalen. Ze schrijven en redigeren teksten, maken afbeeldingen of video's en zorgen ervoor dat de inhoud relevant, boeiend en aantrekkelijk is voor de doelgroep. Ze kunnen ook curatie van content uitvoeren door relevante inhoud van andere bronnen te delen.
  • Community management: Een social media beheerder is verantwoordelijk voor het beheren van de online community rondom het merk. Ze monitoren de reacties, opmerkingen en berichten van volgers, reageren op vragen en opmerkingen, en zorgen voor een positieve en betrokken interactie met de community. Ze kunnen ook klachten of problemen oplossen en feedback verzamelen.
  • Analyse en rapportage: Een social media beheerder houdt toezicht op de prestaties van de sociale mediakanalen en analyseert de gegevens om inzicht te krijgen in de effectiviteit van de strategie. Ze gebruiken analysetools om het bereik, de betrokkenheid en de conversies te meten, en ze stellen rapporten op om de resultaten aan het management te presenteren. Op basis van de analyse kunnen ze de strategie aanpassen en optimaliseren.
  • Samenwerking met andere teams: Een social media beheerder werkt vaak samen met andere teams binnen het bedrijf, zoals marketing, communicatie, klantenservice en creatieve teams. Ze kunnen informatie delen, content ideeën genereren, campagnes coördineren en samenwerken aan de algehele merkconsistentie en boodschap.
  • Op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen: Een social media beheerder moet op de hoogte blijven van de nieuwste trends, ontwikkelingen en best practices op het gebied van sociale media. Ze volgen nieuwe functies en updates van sociale mediaplatforms, leren van andere succesvolle merken en passen nieuwe strategieën toe om concurrentievoordeel te behalen.

Een social media beheerder is verantwoordelijk voor het beheren, creëren en optimaliseren van inhoud op sociale mediakanalen om de online aanwezigheid en betrokkenheid van een bedrijf te vergroten. Ze werken aan het opbouwen van een positieve merkidentiteit, interactie met de community en het behalen van de gestelde doelen.

Social media en bedrijven

Social media is voor bedrijven een extra manier om zichzelf extra onder de aandacht te brengen bij het publiek en mogelijke klanten. Het doel voor bedrijven is dan naamsbekendheid opbouwen of het doel is het verkopen van producten en/of diensten. De meeste bedrijven hebben tegenwoordig een website, die door het actief bezig zijn met social media meer bezoekers zal krijgen, waardoor ook de omzet kan toenemen. Omdat het actief zijn op social media voor bedrijven in veel gevallen lucratief is, besteden bedrijven steeds meer aandacht aan social media. Bedrijven die zelf beschikken over een marketingafdeling of een communicatieafdeling kunnen deze werkzaamheden zelfstandig uitvoeren, of er kan voor gekozen worden om een marketingbureau in te schakelen die deze werkzaamheden overneemt. In dat geval zal er bijvoorbeeld sprake zijn van een online marketeer die een passende campagne bedenkt die voldoet aan de wensen van het bedrijf. Het opzetten van een goede social media strategie kan wel echt een uitdaging zijn. Social media advertising kan binnen bedrijven ook onder de public relations vallen.

Social media monitoring

Als social media beheerder ben je over het algemeen niet alleen bezig met het beheren van eigen accounts. Een ander belangrijk onderdeel van de werkzaamheden als social media beheerder is namelijk social media monitoring. Social media monitoring heeft weer betrekking op het in de gaten houden van alle social media berichten die voorbijkomen met betrekking tot de organisatie. Omdat er tegenwoordig veel verschillende platforms bestaan waarop mensen kunnen reageren zal een social media beheerder ook deze platforms monitoren. Als mensen het hebben over de organisatie kan een social media beheerder hierop reageren of deze opmerkingen verwerken in toekomstige berichtgeving van de organisatie.

Voordelen van social media

Social media heeft diverse voordelen voor bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan het op een snelle manier kunnen verstrekken van informatie, de laagdrempeligheid van social media, het vergroten van de naamsbekendheid, het extra kunnen genereren van bezoekers op je eigen website, het krijgen van trouwe volgers en aan lagere marketingkosten. Om de voordelen van social media optimaal te kunnen benutten als organisatie is het wel erg belangrijk om op professionele manier om te gaan met de verschillende social media accounts. Ook met meten van de behaalde resultaten is belangrijk om te begrijpen welk soort berichten de meeste conversie opleveren. Dit soort werkzaamheden kan ook tot de verantwoordelijkheid behoren van een data-analist of webanalist. Ook videomarketing komt binnen social media tegenwoordig veel voor.

Social media marketing

Online marketing heeft vandaag de dag ook betrekking op social media marketing. Een goede social media manager zal regelmatig nieuwe dingen uitproberen, en bijvoorbeeld ook social video marketing inzetten. Social video marketing is een nieuwe manier van marketing, die gebruikt kan worden om producten en diensten te promoten. Sociale media gaat tegenwoordig verder dan alleen het inzetten van Facebook of Instagram. Facebook is binnen de sociale media nog wel heel belangrijk. Voor een social media marketeer is het doelgericht reclame maken en het geïnteresseerd houden van mensen erg belangrijk. Online marketing is wel breder dan alleen social media marketing. Daarnaast is het belangrijk om een social media kanaal en alle campagnes up-to-date te houden. Het komt regelmatig voor dat sociale media campagnes niet goed onderhouden worden. Een social media specialist inhuren kan ook voor kleine bedrijven een goede optie zijn. Vooral met betrekking tot het actief werken aan de interactie en betrokkenheid kan dit waardevol zijn.

Beroep social media beheerder:

Opleidingen tot social media beheerder

Wie als social media beheerder of manager wil werken kan diverse opleidingsmogelijkheden volgen, zoals een hbo-opleiding communicatie van vier jaar. Tijdens deze opleiding word je uitgebreid bekend gemaakt met internetmarketing, communicatie en marketing. De hbo-opleiding communicatie is in veel gevallen ook in het Engels te volgen. Daarnaast zijn er voldoende externe opleidingsinstituten vinden die verkorte cursussen of opleidingen aanbieden op het gebied van social media. Een social media opleiding is dus op meerdere manieren te volgen. Deze opleiding kan ook aangeboden worden als social media manager opleiding. Een eventuele cursus is tegenwoordig ook online te volgen. In dat geval hebben we het meeste over een cursus e-learning. Ook de boekhouding correct bijhouden is een belangrijk punt als startende zzp'er. Voor je eigen bedrijf kun je het beste gebruikmaken van een boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een social media beheerder werkzaam kan zijn

Een social media beheerder kan voor uiteenlopende soorten bedrijven, organisaties en overheden werkzaam zijn, die te maken hebben met social media. In de meeste gevallen zal een social media beheerder binnen organisaties werkzaam zijn op de communicatieafdeling. Maar het kan ook zijn dat je als social media beheerder werkzaam bent als ondernemer, en vanuit je eigen bedrijf of op locatie de social media beheert voor klanten. In dat geval kan ook de benaming virtueel assistent van toepassing zijn. Als bedrijven gebruikmaken van social media kan een social media beheer ook aangemerkt worden als webcare medewerker of als redactiemedewerker.

Competenties social media beheerder

De belangrijkste competentie van een social media beheerder is communicatie, omdat social media volledig draait om communicatie. Daarnaast is het erg belangrijk dat een social media beheerder kennis heeft van alle verschillende social media platforms waarop gebruikers content kunnen plaatsen. Een andere belangrijke competentie als social media beheerder is creativiteit, omdat je in de meeste gevallen ook zelf verantwoordelijk zal zijn voor het regelmatig plaatsen van nieuwe content. Dit kan bijvoorbeeld inhouden het bedenken en uitwerken van leuke videofilmpjes die op diverse platforms geplaatst kunnen worden. Als social media beheerder ben je ook verantwoordelijk voor het inhoudelijk controleren van reacties als moderator. Omdat social media voor een groot deel draait om volgers kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Social mediakanalen die veel volgers hebben worden over het algemeen aangemerkt als influencer en hebben een groot bereik. Algemeen belangrijke woorden als social media beheerder zijn motivatie, inspiratie, inzicht, waakzaamheid, plannen, controleren, alertheid en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als social media beheerder

Ondanks dat zich veel bedrijven, instellingen en overheden actief bezig houden met social media zijn er weinig externe vacatures beschikbaar voor de functie social media beheerder. De meeste bedrijven stellen interne medewerkers van de communicatieafdeling beschikbaar voor hun activiteiten op de bekende social media websites. Wel is het aan te raden om eerst een cursus social media te volgen, zoals eerder omschreven. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden voor een social media beheerder beschikbaar. Wel kan je natuurlijk als zelfstandig ondernemer je eigen bedrijf starten, wat ook gezien kan worden het doorgroeien. Wel zal het lastig zijn om voldoende inkomsten uit alleen het beheer van social media te behalen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris social media beheerder

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden voor dit beroep aan te geven, omdat je voor verschillende bedrijven, instellingen of overheden werkzaam kan zijn. Maar over het algemeen zul je werkzaam zijn op de communicatieafdeling en minimaal een hbo-opleiding afgerond hebben. Een communicatieadviseur met een afgeronde opleiding op Hbo-niveau zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven.

Read this information on Social media administrator in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Social Media Administrator auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Administrador de redes sociales en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Social media beheerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Social media beheerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl