Webcare medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een webcare medewerker is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met de online activiteiten van bedrijven, organisaties en instellingen te maken hebben. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een webcare medewerker het beste omschrijven als het aandacht besteden aan alle denkbare online interactie. Denk hierbij aan mensen die opmerkingen maken over bedrijven via social media (online platforms). Deze opmerkingen kunnen direct gericht zijn aan bedrijven of indirect geplaatst worden. Het is de verantwoordelijkheid van de webcare medewerker om dit soort opmerkingen actief op te sporen en het is de verantwoordelijkheid van de webcare medewerker om deze personen actief te benaderen om mogelijke oplossingen aan te kunnen bieden. De mogelijke opmerkingen van personen kunnen weer betrekking hebben op vragen of mogelijke klachten. De werkzaamheden van webcare medewerker hebben niet alleen betrekking op social media, maar ook op blogs en forums. De term webcare medewerker moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een webcare medewerker werkzaam kan zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven, organisaties en instellingen. Het is denkbaar dat organisaties ook andere benamingen kunnen gebruiken dan webcare medewerker, omdat lang niet alle organisaties beschikken over een specifieke webcare afdeling. Het monitoren van internetactiviteiten kan bijvoorbeeld ook tot de verantwoordelijkheid behoren van de afdeling communicatie. Het beroep webcare medewerker is tegenwoordig steeds belangrijker aan het worden, omdat steeds meer bedrijven en organisaties gebruikmaken van het internet. Een webcare medewerker kan in veel gevallen ook aangemerkt worden als klantenservice medewerker, die specifiek verantwoordelijk is voor het internetgedeelte van organisaties. Afhankelijk van de organisatie kan een webcare medewerker ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van content op websites of op social media.

Een webcare medewerker is dus een binnendienst medewerker, die verantwoordelijk is voor het monitoren van alle internetactiviteiten die de organisatie aangaan. Het beroep webcare medewerker is vandaag de dag niet meer weg te denken, omdat de werkzaamheden van een webcare medewerker aan te merken zijn als belangrijke werkzaamheden. Een webcare medewerker kan ook gezien worden als een moderator en als een bijzondere klantenservice medewerker. Een goede webcare medewerker draagt dan ook voor een belangrijk deel bij aan de geboden service en klanttevredenheid van bedrijven. Ook het in een vroeg stadium tackelen van mogelijke onwaarheden of onjuistheden die online gedeeld worden kan veel reputatieschade voorkomen. Een andere benaming voor een webcare medewerker kan in sommige gevallen ook zijn public relations medewerker. De inhoudelijke werkzaamheden van een webcare medewerker kunnen verschillen per organisatie en kunnen om verschillende kennis vragen. Denk bijvoorbeeld aan een webcare medewerker die over de juiste kennis van verzekeringen moet beschikken, of aan een webcare medewerker die technische vragen moet kunnen beantwoorden. Het is dus niet zo dat webcare medewerkers alleen verantwoordelijk zijn voor commerciële activiteiten.

Als webcare medewerker ben je dus een soort van social media beheerder, echter ben je geen beheerder, maar juist een toezichthouder. Daarnaast is een webcare medewerker aan te merken als een communicatieadviseur, omdat de werkzaamheden vooral bestaan uit onlinecommunicatie. Het beroep webcare medewerker is een beroep dat bij je zal moeten passen, omdat mensen in sommige gevallen online hard en onredelijk kunnen uithalen. Het op de juiste manier kunnen en blijven reageren als webcare medewerker is belangrijk om reputatieschade te voorkomen. Een professionele werkhouding is over het algemeen belangrijk als we van het beroep webcare medewerker spreken. Daarnaast is het belangrijk om op een goede manier te doorgronden welke mogelijke problemen iemand precies heeft, zodat je accuraat kan reageren.

Online klantenservice

Online klantenservice komt tegenwoordig binnen veel bedrijven, organisaties en instellingen voor omdat online klantenservice niet meer weg te denken is. Denk bijvoorbeeld aan middenstanders die er alles aan doen om negatieve reacties op te lossen zodat mensen uiteindelijk de negatieve reacties verwijderen of bijvoorbeeld aanvullen met een positieve reactie. Een ander belangrijk punt binnen de online klantenservice is de snelle mogelijkheid van interactie met mensen. Bedrijven die op een goede en vooral snelle manier reageren hebben over het algemeen een groot voordeel op andere bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een online reisadviseur die net even eerder een passende reis kan aanbieden door de online klantenservice.

Wat doet een webcare medewerker:

  • Het actief opsporen van onlineberichten die de organisatie aangaan
  • Het bieden van online-informatie
  • Het bieden van oplossingen wanneer mogelijk
  • Het geven van weerwoord op onjuiste berichten
  • Het monitoren van opmerkingen om de service te verbeteren
  • Het voorkomen van imagoschade

Beroep webcare medewerker:

Webcare afdeling:

Opleidingen tot webcare medewerker

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden tot webcare medewerker. Een geschikte opleiding op Mbo-niveau kan zijn de Mbo-opleiding Mediaredactiemedewerker en op Hbo-niveau de Hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC). Een geheel andere opleiding is ook prima denkbaar, omdat een webcare medewerker werkzaam kan zijn binnen uiteenlopende soorten branches. In alle gevallen is communicatie aan te merken als een belangrijk onderdeel binnen de werkzaamheden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een webcare medewerker werkzaam kan zijn

Een webcare medewerker kan voor uiteenlopende soorten bedrijven, organisaties en instellingen werkbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan hotels, aan restaurants, aan fabrikanten, aan de belastingdienst of aan ministeries. Bijna alle grotere organisaties maken tegenwoordig wel gebruik van webcare medewerkers. Inhoudelijk kan het beroep wel per organisatie verschillen, omdat het ook belangrijk kan zijn dat een webcare medewerker beschikt over specifieke branchekennis. Als webcare medewerker is het denkbaar dat je werkzaam zal zijn als ondernemer, omdat bedrijven de werkzaamheden ook kunnen uitbesteden.

Competenties webcare medewerker

De belangrijkste competentie als webcare medewerker is dat je goed bent in communicatie. Een goede webcare medewerker kan dan ook gezien worden als een communicatieadviseur. Ook dienstbaarheid is aan te merken als een belangrijke competentie, omdat het bieden van service belangrijk is. Algemeen belangrijke woorden zijn proactief, kennis, overzicht, zelfbeheersing, zelfstandigheid, netwerken, verantwoordelijkheidsgevoel en relativeren. Als laatste is het ook belangrijk om te benoemen dat je stressbestendig moet zijn. Dit heeft vooral te maken met onredelijke en/of ongepaste opmerkingen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als webcare medewerker

Het arbeidsmarktperspectief als webcare medewerker is over het algemeen redelijk goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen, omdat je werkzaam kan zijn binnen veel uiteenlopende soorten bedrijven, organisaties en instellingen. Over het algemeen moet het beroep webcare medewerker gezien worden als een beroep op Hbo-niveau. De doorgroeimogelijkheden als webcare medewerker zijn niet zomaar aan te geven, omdat deze sterk afhankelijk zijn van de soort organisatie waarbinnen je werkzaam bent en het opleidingsniveau. Een mogelijke vervolgfunctie kan zijn de functie webredacteur, maar het beroep webredacteur komt niet binnen alle organisaties voor. Een webcare medewerker kan ook thuis werkzaam zijn als chatoperator.

Arbeidsvoorwaarden en salaris webcare medewerker

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als webcare medewerker, omdat je werkzaam kan zijn binnen verschillende branches. Een webcare medewerker die beschikt over een Hbo-opleiding zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Webcare medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Webcare medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl