Vlogger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een vlogger is een persoon die zelfstandig persoonlijke video's maakt en uploadt naar bijvoorbeeld YouTube. Dit soort video's noemt men ook wel vlogs, wat een afkorting is voor video weblog. Een vlog is dus een persoonlijke video gemaakt door een vlogger. Een vlog kan gezien worden als een persoonlijke weblog, maar dan niet geschreven, maar op video opgenomen en uitgebracht door een vlogger. Er zijn inmiddels veel verschillende soorten vloggers actief op het internet, die in sommige gevallen ook zeer populair kunnen zijn bij hun volgers. Vooral de jeugd maakt veel gebruik van vlogs om hun dagelijkse activiteiten of interesses te delen met de buitenwereld. Een vlog is een snelle manier om zelfstandig videofilmpjes met de buitenwereld te delen zonder tussenkomst van andere partijen. Het doel van vloggers is over het algemeen het opbouwen van een groot netwerk van volgers, waardoor de vlogs en ook de vlogger steeds populairder worden. Populaire vloggers kunnen over het algemeen redelijk veel geld verdienen door reclame-inkomsten en sponsoring. De term vlogger moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat iedereen die videoblogs maakt gezien kan worden als vlogger. Een belangrijk kenmerk als vlogger is wel dat een goede vlogger regelmatig nieuwe video's zal uploaden, zodat de vlogger steeds meer volgers zal krijgen. Om veel volgers te kunnen krijgen als vlogger is het belangrijk om interessante en ook goede vlogs te maken. Het beroep vlogger moet niet onderschat worden, omdat vloggers over het algemeen veel tijd spenderen aan het maken van goede vlogs. Daarnaast zijn de meeste vloggers veel tijd kwijt met het bewerken van de vlogs voordat de vlogs geüpload worden. Met andere woorden moet het vloggen breder gezien worden dan alleen het filmen van video's. Denk bijvoorbeeld ook aan de tijd die vloggers kwijt zijn aan het reageren op de diverse sociale mediakanalen.

Het is niet zo dat alle vloggers aangemerkt kunnen worden als YouTube-er, omdat vloggers ook gebruik kunnen maken van andere mediaplatforms. Daarnaast is het zo dat op YouTube ook ander soort filmpjes geplaatst en gekeken kunnen worden. Als een vlogger veel volgers heeft, spreekt men ook wel weer van een influencer. Een influencer is een persoon die beschikt over bepaalde autoriteit zoals een vlogger die veel volgers heeft. Het worden van een influencer is niet makkelijk, omdat een influencer veel volgers zal moeten hebben om aangemerkt te kunnen worden als influencer. Het zijn over het algemeen ook de influencers die veel geld kunnen verdienen met hun vlogs. Een vlogger die aangemerkt kan worden als influencer zal in veel gevallen ook te maken krijgen met online marketeers en YouTube marketeers. Ook andere autoriteiten kunnen natuurlijk gezien worden als een influencer, zoals de tegenhangers van vloggers, namelijk bloggers. Een blogger is een schrijver die geen video's maakt, maar geschreven blogs. Het beroep vlogger kent verder geen vaste omschrijving, waardoor iedereen op een andere manier kan vloggen. De meeste vloggers richten zich wel op een bepaalde doelgroep die het beste past bij de persoonlijke interesse van de vlogger. Als vlogger is het belangrijk dat je met videobewerkingsprogramma's kan werken. Daarnaast spleet creativiteit een belangrijke rol bij het maken van vlogs. Denk bijvoorbeeld aan het filmen op unieken en bijzondere locaties.

Wat doet een vlogger?

Een vlogger is iemand die videocontent maakt en deelt op platforms zoals YouTube, Instagram, TikTok of andere sociale mediakanalen. Vloggers zijn meestal gericht op het creëren van persoonlijke video's waarin ze hun dagelijkse leven, ervaringen, interesses, expertise of entertainment delen. Hier zijn enkele activiteiten die een vlogger typisch uitvoert:

 • Videoproductie: Een vlogger is verantwoordelijk voor het plannen, filmen en bewerken van videomateriaal. Ze selecteren onderwerpen, bedenken concepten en creëren inhoud die boeiend en relevant is voor hun doelgroep. Ze kunnen gebruikmaken van camera's, smartphones, microfoons en andere apparatuur om hoogwaardige video's op te nemen.
 • Storytelling: Vloggers gebruiken storytelling technieken om hun verhaal te vertellen en de kijkers te betrekken. Ze kunnen persoonlijke verhalen, avonturen, reizen, tips, tutorials, uitdagingen of andere soorten inhoud delen. Ze proberen vaak een emotionele band op te bouwen met hun publiek door open en authentiek te zijn.
 • Video-editing: Een vlogger bewerkt de opgenomen beelden en voegt vaak muziek, tekst, grafische elementen en overgangen toe om de video aantrekkelijker en professioneler te maken. Ze kunnen gebruikmaken van videobewerkingssoftware zoals Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, iMovie of andere tools om de video's te bewerken en te verbeteren.
 • Publieksinteractie: Vloggers onderhouden vaak een actieve interactie met hun publiek. Ze reageren op opmerkingen, vragen en feedback van kijkers via opmerking secties, directe berichten of livechats. Ze kunnen ook polls, enquêtes of wedstrijden organiseren om de betrokkenheid van hun publiek te vergroten.
 • Promotie en marketing: Vloggers zijn vaak bezig met het promoten en delen van hun video's op verschillende sociale mediakanalen. Ze optimaliseren hun video's voor zoekmachines, gebruiken tags en beschrijvingen om hun zichtbaarheid te vergroten, en kunnen samenwerken met merken of andere vloggers om hun bereik te vergroten.
 • Analyse en groei: Vloggers analyseren statistieken en gegevens over hun kijkers, weergaven, betrokkenheid en abonnees om inzicht te krijgen in de prestaties van hun kanaal. Ze gebruiken deze inzichten om hun strategieën te verbeteren, hun publiek te begrijpen en hun kanaal te laten groeien.

Het werk van een vlogger vereist creativiteit, consistentie, vaardigheden op het gebied van videoproductie en bewerking, en de mogelijkheid om een trouw publiek op te bouwen. Het succes van een vlogger hangt af van de kwaliteit van hun inhoud, hun vermogen om zich te onderscheiden en hun vermogen om loyale volgers op te bouwen.

Wat is een vlogger?

Een vlogger maakt meestal wekelijks een vlog en vlog is een afkorting van "video weblog" en verwijst naar een vorm van online content waarbij individuen of creators video's maken en delen over hun dagelijks leven, ervaringen, interesses of specifieke onderwerpen. Een vlog is vergelijkbaar met een dagboek of weblog, maar in plaats van geschreven tekst, worden de ervaringen en gebeurtenissen vastgelegd en gedeeld in de vorm van video's. In een vlog neemt de vlogger meestal de kijkers mee door middel van een chronologische of thematische weergave van gebeurtenissen. Dit kan variëren van het documenteren van reizen, het delen van culinaire avonturen, het geven van make-up tutorials, het bespreken van boeken of films, het tonen van dagelijkse routines en nog veel meer. Vlogs kunnen ook interactief zijn, waarbij de vlogger communiceert met de kijkers en reageert op opmerkingen en vragen. Vlogs worden meestal op platforms zoals YouTube geplaatst, waar ze door een breed publiek kunnen worden bekeken en gedeeld. Vlogs hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en zijn een vorm van entertainment en informatie geworden, waarbij vloggers hun persoonlijkheid en expertise delen met hun kijkersgemeenschap.

Waarom vloggen vloggers?

Voor veel mensen is het vloggen de ideale manier om op een snelle manier hun interesse te delen met de buitenwereld. Het vloggen is voor veel jongeren de nieuwe manier om een dagboek of weblog te maken dat door iedereen gezien kan worden. Veel vloggers kennen elkaar via social media en delen massaal hun vlogs, waardoor op een snelle manier veel mensen bereikt worden. Er zijn inmiddels redelijk veel bekende vloggers die veel volgers hebben en zelfs benaderd worden door bedrijven om reclame te maken voor bepaalde merken en/of producten. De bekende vloggers krijgen in sommige gevallen zelfs begeleiding van professionele bedrijven actief binnen de mediasector, om hun filmpjes op een professionele manier op te nemen. Het reclame maken binnen vlogs staat tegenwoordig wel onder het vergrootglas, omdat sommige vloggers niet melden dat ze sluikreclame maken voor bepaalde producten en/of diensten. Het maken van reclame als vlogger is niet verboden, echter heeft het tegenwoordig wel steeds meer de aandacht van toezichthouders. De meeste bekende vloggers hebben tegenwoordig te maken met influencer marketing.

Waarover vloggen?

Het vloggen is niet aan regels gebonden en iedereen is vrij om het te doen. Enkele populaire onderwerpen zijn bijvoorbeeld make-up, fashion, haarstyling, kleding, lifestyle en muziek. Maar natuurlijk zijn er ook voldoende andere onderwerpen te vinden zoals het dagelijks leven van iemand waar het echte vloggen over gaat. Om veel volgers te krijgen is het wel belangrijk om regelmatig nieuwe video's te uploaden en moeten je vlogs natuurlijk leuk en interessant gevonden worden. Bij goede vlogs zijn veel views zeker mogelijk, maar dit is zeker niet voor iedereen weggelegd. Lang niet alle vloggers breken door tot bekende vlogger, omdat het maken van goede vlogs om veel creativiteit en doorzettingsvermogen vraagt. Daarnaast is het heel belangrijk om de juiste doelgroep te bereiken.

Het bereiken van de juiste doelgroep is tegenwoordig lastig, omdat er al veel vloggers zijn. Zoals eerder omschreven kunnen vloggers over alle denkbare onderwerpen vloggen. Wel is het zo dat vlogs oorspronkelijk gezien moeten worden als persoonlijk dagboek op video. Met andere woorden kunnen vloggers over diverse onderwerpen vloggen. Ook het vloggen of bloggen over nieuwe tech-onderwerpen behoort natuurlijk tot de mogelijkheden.

Hoe maak je een goede vlog?

Het maken van een goede vlog vereist enige planning, creativiteit en aandacht voor detail. Hier zijn enkele stappen en tips om je op weg te helpen bij het maken van een goede vlog:

 • Bepaal je doel en onderwerp: Bedenk wat je wilt bereiken met je vlog en welk onderwerp je wilt behandelen. Kies iets waar je gepassioneerd over bent en waar je kijkers interesse in zullen hebben.
 • Plan je inhoud: Maak een ruwe schets of storyboard van de belangrijkste onderdelen van je vlog. Denk na over de structuur, de scènes die je wilt opnemen en eventuele gesproken tekst of voice-overs die je wilt toevoegen.
 • Kwaliteit van beeld en geluid: Zorg voor goede beeld- en geluidskwaliteit. Gebruik een camera van goede kwaliteit met minimaal 4K of een smartphone met een goede camera. Zorg voor voldoende belichting en gebruik een externe microfoon als je helder geluid wilt opnemen.
 • Wees authentiek: Wees jezelf en laat je persoonlijkheid schijnen in je vlog. Kijkers waarderen authenticiteit, dus wees eerlijk en oprecht in je presentatie.
 • Houd de aandacht vast: Houd je vlog interessant en boeiend door de aandacht van de kijkers vast te houden. Varieer in camerahoeken, voeg visuele elementen toe, vertel een verhaal en zorg voor een goede pacing.
 • Bewerk je video: Neem de tijd om je vlog te bewerken. Verwijder onnodige scènes, voeg muziek of geluidseffecten toe, voeg overgangen toe en zorg ervoor dat de video vloeiend loopt. Bewerk ook de audio om achtergrondruis te verminderen en het geluid helder te maken.
 • Voeg een pakkende titel en thumbnail toe: Maak gebruik van een pakkende titel en een aantrekkelijke thumbnail om mensen aan te moedigen je vlog te bekijken.
 • Promoot en deel je vlog: Zodra je vlog klaar is, promoot deze dan op verschillende platforms en deel deze met je sociale netwerken om een groter publiek te bereiken.
 • Interactie met je kijkers: Wees betrokken bij je kijkersgemeenschap. Reageer op opmerkingen, beantwoord vragen en neem suggesties mee voor toekomstige vlogs.
 • Verbeter en leer: Blijf leren en verbeteren. Luister naar feedback van je kijkers en zoek manieren om je vlog vaardigheden te ontwikkelen en te verfijnen.

Als vlogger zijn geduld en doorzettingsvermogen belangrijk bij het opbouwen van een succesvolle vlog. Het kan tijd kosten om een publiek op te bouwen, maar blijf consistent hoogwaardige content leveren en blijf trouw aan jezelf.

Diverse taken als vlogger zijn:

 • Het bedenken van nieuwe ideeën voor vlogs.
 • Het bewerken van video's.
 • Het eventueel samenwerken met bedrijven.
 • Het opnemen van (dagelijkse) vlogs.
 • Het reageren op comments via sociale media.
 • Het uploaden van de vlogs.

Beroep vlogger:

Bekende vlogger:

Opleidingen tot vlogger

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep vlogger. Een vlogger hoeft ook niet over een opleiding te beschikken, omdat iedereen kan vloggen. Wel kan het als vlogger belangrijk zijn om een korte cursus te volgen, zodat je leert hoe je op de beste manier opnames kan maken met een camera. Het maken van mooie opnames is als vlogger belangrijk, omdat anders kijkers in veel gevallen snel zullen afhaken. De meeste vloggers leren het vloggen door het opdoen van tips of door het volgen van andere vloggers. Als iemand beroepsmatig wenst te gaan vloggen kan het volgen van een mediatraining wel raadzaam zijn. Het leren vloggen is, zoals eerder omschreven, in de meeste gevallen een kwestie van proberen en ervaring opdoen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als professioneel vlogger krijg je ook te maken met het bijhouden van de boekhouding. Voor eenmanszaken zijn er voldoende goede online boekhoudpakketten beschikbaar. Hiermee kun je zelf de administratie bijhouden volgens de eisen van de Belastingdienst.

Bedrijven waar een vlogger werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een vlogger niet voor bedrijven werkzaam zijn. Een bekende vlogger met veel volgers moet in de meeste gevallen gezien worden als ondernemer. De bekende vloggers kunnen wel in opdracht werkzaam zijn voor bedrijven, die de vloggers inzetten als marketing. Over het algemeen is het zo dat de meeste vloggers alleen hobbymatig actief zijn. Er zijn relatief gezien niet veel vloggers, die doorbreken tot bekende vlogger. Dit neemt niet weg dat ook onbekende vloggers inkomsten kunnen verdienen met hun vlogs door reclame-inkomsten.

Competenties vlogger

De belangrijkste competentie als vlogger is doorzettingsvermogen, omdat het doorbreken als internationaal vlogger niet heel makkelijk is. Het is niet zo dat alle vloggers snel populair worden en geld verdienen met hun vlogs. Naast doorzettingsvermogen is het belangrijk om leuke en informatieve filmpjes te uploaden, die door een breed publiek gewaardeerd worden. Twee belangrijke woorden als vlogger zijn inspiratie en motivatie, omdat inspiratie en motivatie voor een belangrijk deel zullen bepalen hoe succesvol je wordt als vlogger. Andere belangrijke competenties als vlogger zijn communicatie en netwerken. Het doorbreken als vlogger heeft alles te maken met het steeds bekender worden. Het bekender worden als vlogger is alleen mogelijk door zichtbaarheid. Algemeen belangrijke woorden als vlogger zijn daadkracht, verantwoordelijkheidsgevoel, passie, energie, flexibiliteit, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vlogger

Het arbeidsmarktperspectief als vlogger is niet van toepassing, omdat het beroep vlogger niet in loondienst voorkomt. De meeste vloggers hebben dan ook niks met arbeidsmarktperspectief te maken, omdat vloggers hobbymatig actief zijn. Wel is het zo dat er binnen het bedrijfsleven ook steeds meer mensen gebruikmaken van vlogs om hun doelgroep te informeren. In dat geval moet het vloggen gezien worden als een aanvulling op een gewoon beroep. De doorgroeimogelijkheden als vlogger moeten gezien worden in het doorbreken, waardoor je aangemerkt kan worden als influencer. Het doorbreken als vlogger is, zoals eerder omschreven, niet makkelijk. De meeste vloggers hebben niet veel volgers. Professionele vloggers kunnen in sommige gevallen aangemerkt worden als filmmaker. Ook het starten van een eigen podcast is redelijk populair te noemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vlogger

Een vlogger heeft over het algemeen niks te maken met arbeidsvoorwaarden en salaris, omdat de meeste professionele vloggers werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast zijn er veel vloggers, die helemaal geen inkomsten verdienen als vlogger. De professionele vloggers, die beschikken over veel volgers, kunnen over het algemeen wel veel geld verdienen aan hun vlogs, omdat marketinganalisten goed begrijpen dat bekende vloggers een grote doelgroep kunnen bereiken. In dat opzicht kan het als vlogger wel belangrijk zijn dat je beschikt over een commerciële instelling. Ook het op een goede manier kunnen onderhandelen is in dat geval belangrijk. Het is verder niet mogelijk om een salaris te benoemen als vlogger, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn.

Read this information on Vlogger in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Vlogger auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Vlogger en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Vlogger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vlogger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl